Sofisticirani biometrijski uređaji američke proizvodnje „sa osjetljivim podacima“ navodno u rukama talibana

Biometrijski podaci
7 komentara

Neki vjeruju da čak i ako se izvještaji da talibani imaju pristup biometrijskim podacima koalicije predvođene SAD pokažu kao tačni, ostaje da se vidi da li će militantna grupa imati tehničko znanje da ih iskoristi.

Talibani su uspjeli da zaplijene biometrijske uređaje američke vojske koji bi mogli pomoći militantima u identifikaciji Avganistanaca koji su pomagali koalicionim snagama, navodi The Intercept citirajući neimenovane izvore.

Izvori tvrde da je takozvana ručna oprema za otkrivanje identiteta među agencijama američke proizvodnje (HIIDE) zarobljena prošle nedjelje tokom ofanzive talibana koja je kulminirala ulaskom pobunjenika u Kabul i proglašenjem „Islamskog emirata Avganistan“.

HIIDE uređaji sadrže posebne biometrijske podatke za identifikaciju, poput skeniranja šarenice oka i otisaka prstiju, kao i biografske podatke, koji se koriste za pristup velikim centralizovanim bazama podataka.

Prema upućenima, ostaje nejasno koliko su talibani kompromitovali biometrijsku bazu podataka američke vojske koja se odnosi na afganistansko stanovništvo.

Izvori su „zabrinuti da bi talibani mogli da koriste osjetljive podatke koje HIIDE uređaji sadrže“.

Međunarodna grupa Human Rights First napisala je na Twitteru “razumijemo da će talibani sada vjerojatno imati pristup različitim biometrijskim bazama podataka i opremi u Afganistanu”.

„Ova tehnologija vjerovatno uključuje pristup bazi podataka sa otiscima prstiju i skeniranjem šarenice oka, a uključuje i tehnologiju prepoznavanja lica“, dodala je grupa.

Brian Dooley, viši savjetnik Human Rights First, rekao je za podcast BBC da bi, s malo informacija o tom pitanju, „vrlo obrazovano nagađanje bilo da talibani ili imaju ili će uskoro dobiti u ruke ogromnu količinu biometrijskih podataka”.

Mediji su u međuvremenu citirali neimenovanu ženu iz Kabula koja je rekla da su talibanski borci vršili inspekcije od kuće do kuće pomoću “mašine za biometriju”. U odvojenom intervjuu za časopis New Scientist, jedan avganistanski zvaničnik tvrdi da je biometrijska infrastruktura trenutno u rukama talibana.

Avganistan je 15. avgusta pao u ruke talibana, nakon čega je uslijedio kolaps vlade, a predsjednik Ashraf Ghani napustio je zemlju i otišao u Ujedinjene Arapske Emirate. Mnoge zemlje pokušale su evakuisati svoja diplomatska predstavništva i građane usred nesigurne situacije.

Talibani su sa svoje strane u prošlonedjeljnom saopštenju rekli da “Islamski emirat uvjerava sve svoje građane da će, kao i uvijek, štititi njihove živote, imovinu i čast i stvoriti mirno i sigurno okruženje za svoju voljenu zamlju”. U saopštenju je najavljena “amnestija” za “sve one koji su ranije radili i pomagali osvajačima [zapadnim trupama], ili sada stoje u redovima korumpirane uprave Kabula”.

AvganistanSADTalibani
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Barba
2 godine prije

Neću ni čitati ovaj tekst koji mi je samo na osnovu naslova – blesav. Da bi lukavi Amerikanci tek tako pustili osjetljive podatke da dođu u tuđe “neprijateljske” ruke, je za idiotski pomisliti. Jedino, naravno, ako je u pitanju neka vrsta trojanskog konja. Tko će ga znati šta se iza kulise stvarno dešava…

broj jedan
2 godine prije

Postovanje svima,pa naravno da to ameri nisu samo tak ostavili a to ce eliti pomoc kod velikog reseta,krivnja ce opet pasto na teroriste,naravno kao i uvijek.

buga
2 godine prije

Ovo u Afganistanu je predstava, nešto se veliko valja iza brda i biće loše za nas.

Max
2 godine prije

OstavLjena im je.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI