Šojgu najavljuje kraj unipolarnog svjetskog poretka, razotkriva mit o ”superoružju”

Sergej Shoigu
61 komentar

Pokretanjem ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini okončan je unipolarni svjetski poredak. Moskva je kolektivno suočena sa Zapadom, ali niko, pa ni NATO, nema sumnje da će ciljevi operacije biti postignuti, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na otvaranju 10. Moskovske konferencije o međunarodnoj bezbjednosti u utorak.

Tokom svoje specijalne vojne operacije u Ukrajini, Rusija je razotkrila mit o dostupnosti zapadnog “superoružja” sposobnog da promijeni situaciju na prvoj liniji fronta, naglasio je načelnik odbrane. Također je odbacio kao spekulativne i provokativne tvrdnje da bi se nuklearno oružje moglo koristiti na ukrajinskom tlu i upozorio da će planovi za izolaciju Rusije propasti.

Šojguove ključne izjave su navedene u nastavku.

Kraj unipolarnog svjetskog poretka

Apsolutna dominacija Sjedinjenih Država i njihovih saveznika postaje prošlost, dok je multipolarnost postala stvarnost: “Pokretanjem specijalne vojne operacije u Ukrajini 24. februara 2022. godine okončan je unipolarni svjetski poredak.”

“Multipolarni svijet je današnja realnost. Prelazak sa dominacije jednog globalnog lidera na više centara ne napreduje lako. Međutim, stvaraju se stvarni uslovi za širenje suverenih država.”

O ulozi Zapada u Ukrajini

“U Ukrajini se ruske trupe suočavaju sa Zapadom koji je vodio lidere ove zemlje u hibridnom ratu protiv Rusije.” To uključuje finansijsku pomoć, prijenos oružja i izviđačkih podataka, kao i obuku za ukrajinsku vojsku. Osim toga, potonji su svoje akcije koordinirali sa stranim savjetnicima, dok je “upotreba naoružanja bila pod kontrolom zapadnih stručnjaka”.

“Napori NATO-a imaju za cilj da produže agoniju kijevskog režima. Istovremeno, pouzdano znamo da niko u NATO-u nema sumnje da će ciljevi koje je rusko rukovodstvo postavilo za specijalnu vojnu operaciju biti ostvareni, dok planovi strateški i ekonomski oslabiti Rusiju ne uspijevaju.”

O zapadnom ”superoružju”

“Specijalna vojna operacija je raspršila mit o tome da Zapad snabdijeva Ukrajinu ‘superoružjem’ koje je sposobno radikalno promijeniti situaciju na linijama fronta. A ovo oružje se melje u borbama. Ono nije imalo veliki uticaj na situaciju”.

U međuvremenu, rusko oružje je pokazalo svoje najbolje kvalitete na bojnom polju, a Moskva pomno ispituje trofejno oružje. “Uzimamo njihove detalje i svojstva u obzir kako bismo poboljšali metode ratovanja i povećali efikasnost ruskog naoružanja.”

O upotrebi nuklearnog oružja u Ukrajini

“S vojne tačke gledišta, nema potrebe da se u Ukrajini koristi nuklearno oružje za postizanje postavljenih ciljeva. Apsurdne su i tvrdnje da bi se u Ukrajini moglo koristiti hemijsko oružje.”

Sva ova “curenja vijesti” i “provokativne vijesti” imaju za cilj da skrenu pažnju sa aktivnosti američkih vojnih biolaboratorija u Ukrajini.

O politici NATO-a

“NATO je skinuo masku i agresivna priroda bloka je prestala da se krije iza karakterizacije isključivo odbrambenih aktivnosti koalicije. Cilj alijanse za globalnom dominacijom trenutno je fiksiran u njenim strateškim planovima”, rekao je on.

Potencijalno pristupanje Finske i Švedske NATO-u zahtijevalo bi reviziju ruske odbrambene politike: “Određeni zaključci su već izvučeni i uključeni u ažuriranu pomorsku doktrinu. Rad u tom pravcu će se nastaviti,” naglasio je načelnik odbrane.

O prijetnjama s kojima se suočava Daleki istok

Savez AUKUS između Australije, Velike Britanije i SAD-a i planovi za izgradnju australske nuklearne flote pogoršali su sigurnosnu situaciju u azijsko-pacifičkoj regiji. “Globalno gledano, flota podmornica na nuklearni pogon kojima Australija raspolaže stimulisala bi druge zemlje da prave slično oružje, <…> i ponovo će se zapaliti globalna trka u nuklearnom naoružanju.”

Ne može se isključiti ni da bi se NATO-ova praksa u zajedničkom nuklearnom planiranju i obuci u upotrebi nuklearnog oružja preusmjerila na Daleki istok: “Prenos nuklearnih vježbi iz Evrope bi raznio regiju. Međutim, može se pretpostaviti da će To je upravo cilj koji Sjedinjene Države teže.”

rusijaSergej ShoiguSuperoružjeukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
61 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Unipolarni poredak je gotov. Rusija postiže ciljeve. Rusija će u Aziji parirati SAD u jačim savezom s KInom S Korejom i Iranom.

tihobl
1 godina prije

Kolektivini zapad usmjerio je sve svoje satelite prema bivsoj Ukrajini. Izvidjacki avioni stalno patroliraju duz granica NATO pakta. Poslali su stotine dronova raznih vrsta. I pored tolikog nadzora na uspjevaju da rusima nanesu ni takticke gubitke. Poslali su 2/3 zalihe stingera i 3/4 zaliha prtivoklopnih raketa. Poslali su oko 1/4 sve artiljerije koju posjeduju i stotine tenkova i hiljade oklopnih vozila. Poslali su kamiona i aviona. Poslali su desetine miliardi. I sta? Stalno krpe front koji se raspada. Ima jedna stvar koju nisu ni pokusali – zatvoreno nebo. Ameri su sracunali da bi ostali bez avijacije, nebo nebi uspjeli zatvoriti. Britanci sad pokusavaju da zatvore nebo nad Engleskom i narucuju rakete opda amera i celicne kupole od Izraela. NATO je upotrijebio sve sto je imao osim americkih tomahavka i minutamana, ali znaju da nebi podnijeli odgovor iskandera, kalibra, cirkona, sarmata i tomahavka. Zapad je pokazao sta ima, sta moze i… Čitaj više »

Mrčikola
1 godina prije

Šojguovo promidžbeno cijepljenje pred kamerama je srozavanje ugleda i velika sramota ruske vojske u kojoj je, čini se, potpuno zamro duh Crvene Armije…a, yebaji ga.

ad astra
1 godina prije

O čemu ovaj priča? Ameri pošalju nekoliko HIMARS-a i promijene tok rata. Zamisli samo da je na ukrajinskoj strani obučena vojska s zapadnim naoružanjem. Druga najjača sila na svijetu ne može pomaknuti crtu borbe već nemilice granatira. Doktrina ratovanja kao prije 70-setak godina. Dobro da nisu uveli u borbu i konjaništvo. Ruska vojska je precijenjena, loše obučena, loše opremljena, s lošim časničkim kadrom. Ako se netko ne slaže s mojim stavom neka me opovrgne.

tihobl
1 godina prije

Da li ste vidjeli ruskog robota – izgleda kao mali pas, a nosi zolju na sebi. Kad se spusti na stomak nije visi od 20 cm, ne vidi se u travi. I sto je najvaznije daleko je jeftiniji od onog americkog velicine manjeg magareta.

Drugi novitet je nova generacija modularnog broda u vise verzija – nosac aviona, nosac helikotera, nosac teskih dronova, raketonosac … Bice duplo laksi od amerikcih nosaca i 90 m kraci. Kinezi su se jako zainteresovali za rjesenje, jer ce lako biti izvrsiti nadogradnje i prepravke za nove vrste naoruzanja kad se jednog dana uvede vjestacka inteligencija u oruzje.

tihobl
1 godina prije

U Moldaviji će policija, po nalogu predsjednice Maie Sandu, hapsiti osobe koje podržavaju rusku specijalnu operaciju u Ukrajini.

Sta Plenki ceka?

burt
1 godina prije

moglo se i očekivati da će NATO opet prevariti Putina, prebacili su u Ukrajinu rakete zemlja-zemlja MGM-140 ATACMS i Harpoon, sad je u dometu tih raketa cijeli Krim po kojemu već ispaljuju rakete, samo je pitanje kad će biti raketni napad na Sevastopolj pa na Krimski most pa na baze ruske mornarice na zapadnom Kavkazu, nema tu nikakvih partizana i diverzanata, zapovjedništvo NATO-a određuje mete a Muskovi sateliti navode paljbu, Zelenskoga se ne pita puno

Perun
1 godina prije

Sergej Šojgu…..obozavam tog covjeka ….poslije ovih rijeci na konferenciji u Moskvi covjek poput mene zakljucuje da je Sergej Šojgu racionalan vojnicki genije ….izgleda da je uhvatio ukrajince i nato u ,,maŠinu” za mljevenje

Rudar
1 godina prije

Šojgu u civilu, ima li tu neka poruka ??

bruegel the elder
1 godina prije

Što li prognozira Paul K. Van Riper,umirovljeni general,koji je sudjelovao u
vježbi Millennium Challenge 2002.Negdje je dao neke komentare u vezi SMO.
Nešto sam našao na Mooof…………..,ako neko zna više ????

Lucija, prva
1 godina prije

Nova ruska nevidljiva podmornica: Arktur

“Nedavno je Belgorod gigantska nuklearna podmornica, sposobna da nosi nuklearne bespilotne letelice „Posejdon“, popunila sastav ruske mornarice, a na forumu „Armija-2022“ u Ruskoj Federaciji predstavljen je još jedan potpuno novi projekat, podmornica „Arktur“.
… Rusija je, kao upozorenje Zapadu, predstavila svoju najnapredniju stelt podmornicu opremljenu sa 12 nuklearnih projektila i dronova“, rekao je ekspert britanskog izdanja”.

podmornica ima dužinu od 439 stopa (133 metra), širinu 51 stopu (15 metara), posadu podmornice će činiti 100 ljudi.

Podmornica Arcturus nije opremljena samo tradicionalnim balističkim projektilima, već ima i odeljak koji je dizajniran za lansiranje podvodnih dronova sa ciljem da unište neprijateljske podmornice Zapada.”, webtribune

Lucija, prva
1 godina prije

“Показало се већ да …нападачки притисак даје резултате. Примера ради, за девет дана завршних борби за градић Пески, са централним украјинским утврђењима западно од Доњецка, снаге кијевске хунте имале су преко 6000 мртвих и рањених и око 300 „несталих“… Руска војска надире и са севера.        Заузела је добро утврђено насеље Уди које је важна тачка украјинских утврђених линија око Золочева, градића са нешто више од 8.000 становника, који је северозападна капија Харкова. Са његовим падом убрзава се пад Золочева и стичу услови за руско надирање са северозапада према Славјанску. И за пресецање саобраћајница Полтава-Харков и Харков-Суми. По процени московског војног експерта Владислава Шуригина, Украјинци ће се за који дан бранити дуж инжењерски добро утврђене ЛИНИЈЕ СЛАВЈАНСК-КРАМАТОРСК- KONSTANTINOVKA. Након заузимања Славјанска, пошто брежуљци око њега доминирају над читавом околином, битка за Краматорск постаће само питање престижа јер ће изгубити стратешки значај. А са његовим заузимањем, ослобађање Донбаса ће фактички бити… Čitaj više »

Lucija, prva
1 godina prije

“Nisam dugo čitao index,ne volim baš SF a imam i život,pa ajde da vidim kako je ovdje.Vijesti ne čitam,nema potrebe,uvijek je isto.A onda komentari.Isti likovi,ista priča,iste bljuvotineJel stvarno ne možete naći bolji posao ili ste baš tako glupi kao što pišete?Ono,kad ti je opcija da si glup najbolji izgovor što si govno!Neprocjenjivo…”

Atom
1 godina prije

Sojgu baci par A tomskih na zapadnu Ukrajinu poput SAD na Japan pa ce te vjecno postivati

dulebg
1 godina prije

Strana koja gubi uvek najavljuje neko superoružje – vundervafe.
Nemci su 1944. počeli da lože kamione drvima (gas-generator) – što je moj deda zaključio: ovi neće još dugo!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI