Šolc nudi ‘izgovore’ za sopstvene neuspehe

Olaf Scholz
14 komentara

Njemački kancelar Olaf Scholz pokušava pronaći izgovore za svoje neuspjehe, sugeriralo je u srijedu rusko Ministarstvo vanjskih poslova. Moskva je odgovorila na govor koji je Scholz održao ranije ove sedmice, kritizirajući rusku vanjsku politiku i spekulirajući o budućnosti zemlje nakon završetka sukoba u Ukrajini.

Na sastanku Istočnog komiteta za nemačko poslovanje (OA), trgovinskog udruženja fokusiranog na odnose sa istočnom Evropom, Šolc je rekao da će ruskoj vladi biti potrebna „šansa da ponovo pokrene ekonomsku saradnju, u nekom drugom trenutku kada je to moguće, kada Moskva je poražen u Ukrajini. Kancelarka je optužila predsjednika Vladimira Putina da pokušava da ponovo stvori rusko carstvo, dodajući da Moskva ne smije pobijediti , a ni “neće pobijediti” u Ukrajini.

Komentarišući komentare kancelarke, rusko ministarstvo vanjskih poslova je kazalo da Moskva nikada neće ništa “tražiti” od Berlina, dodajući da njemački političari “to moraju razumjeti jednom za svagda”.

Šolc je zapravo pokušao da opravda “njemačku vladu i sebe za neuspjehe ruske politike i rastuće ekonomske probleme u zemlji”, navodi se u saopštenju. “Neka sam Olaf Scholz bude odgovoran za poslovno ‘stezanje kaiša’ na štetu vlastitih interesa.”

Njemačka kancelarka “nije rekla ni riječ o priznanju njegove prethodnice Angele Merkel da su Berlin i druge zapadne prijestolnice uvijek doživljavale mirovne sporazume iz Minska isključivo kao priliku da dobiju vremena da Kijev pripremi za rat protiv naše zemlje”. saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Priznanje da je izjava o kojoj se pominje dala Merkel prošle sedmice, kada je za list Die Zeit rekla da je sporazum iz Minska iz septembra 2014. uz posredovanje Francuske i Njemačke, koji je predviđao mapu puta iz sukoba na istoku Ukrajine, zapravo bio „pokušaj da se daj Ukrajini vremena.”

Merkelove riječi su odjeknule u izjavama bivšeg ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka ranije ove godine, koji je također priznao da je Minsk varka da se kupi vrijeme za jačanje vojske.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći neuspeh Kijeva da sprovede sporazume iz Minska, čiji je cilj da regionima Donjecka i Luganska da poseban status u okviru ukrajinske države. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države, koje su od tada glasale za pridruživanje Rusiji zajedno sa regijama Herson i Zaporožje. Moskva je takođe tražila da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku.

njemačkarusijaScholzukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Koji Solc, pa lutak ne smije ni da zucne od straha od zatvora. Ima 40 miliona razloga da bude poslusan. Uhvatili su ga sa prstima u pekmezu i postavili za premijera. Njegovog kolegu koji je lobista Mosanta kad su uhvatili postavili su za Visokog prestavnika u BiH.
Takvi ljudi ucinice sve da izbjegnu zatvor, nisu principjelni kao Sanader.

Optimista
1 godina prije

Rusi razocarani šolcom,
Očekivani su vecu podrsku od merkelicinog ucenika

1 godina prije

Dobio je novo ime , Švorc ..

Tupko Glupko
1 godina prije

Izjava Merkelove govori da se rat u Ukrajini odavno planirao od strane Zapada sa svim posljedicama koje on donosi (nestašica energenata, ogromne cijene energenata, visoka inflacija, zatvaranje energetski intenzivnih industrija), kao i da se odavno planiralo da Ukri i Rusi ginu u stotinama tisuća uz slanje naoružanja topovskom mesu tamo.
Treba podsjetiti i da je u zadnje 3 godine Merkeličinog mandata (tj. od 2018. do 2021.), njezin zamjenik bio upravo Scholz.

Ono što Scholz i svi premijeri država EU članica (jednio se Orban bori protiv) rade je namjerno osiromašivanje vlastitih građana i pretakanja stotina milijardi eura u džepove izuzetnih i namjerno uništavanje industrije.

A Scholza čekamo da javno izjavi tko je sabotirao Sjeverne Tokove.
Već ga i Zaharova ismijava na tu temu 😁

nekoime
1 godina prije

Jedan nervozni brkati Austrijanac je tvrdio isto…

eukolonija
1 godina prije

Scholz moli Putina da mu se javi na telefon da mu se “nagovori”😂

Optimista
1 godina prije

Mišo, Zar nije rusija poslala trupe da denacificiraju ukrajinu I skinu zapadnog spijuna sa vlasti??

Amar
1 godina prije

Solc vrlo dobro zna da je njegova zemlja na ruskom spisku neprijateljskih zemalja sto znaci da ce odnosi u buducnosti biti drugaciji,ako ih uopste i bude.Rusi nece zaboraviti ko je naoruzavao naciste koji ubijaju civile u Donbasu.

Grdi
1 godina prije

Sulca – necu mu pisati ime na njem. – vise nije bitan i netreba trositi mentalnu energiju na njega ……. potrosena beznacajna roba ……..datum valjanosti odavno istekao …..

Max
1 godina prije

Uzalud.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI