SpaceX ograničava vojnu upotrebu Starlinka za Ukrajinu

Starlink
14 komentara

SpaceX je smanjio sposobnost ukrajinske vojske da koristi satelitsku internet uslugu Starlink za kontrolu bespilotnih letjelica u sukobu s Rusijom, rekla je predsjednica kompanije Gwynne Shotwell.

SpaceX je bio “zaista zadovoljan što je u mogućnosti da pruži povezivost Ukrajini”, ali tehnologija “nikada nije bila namijenjena za oružje”, rekla je Shotwell na 25. godišnjoj FAA konferenciji o komercijalnom svemirskom transportu u Washingtonu u srijedu.

“Ukrajinci su iskoristili Starlink na načine koji su bili nenamjerni i nisu dio bilo kakvog sporazuma. Dakle, znate, moramo raditi na tome sa Starlinkom”, rekla je.

Shotwell je kasnije pojasnila novinarima da je govorila o tome da se kijevske snage oslanjaju na Starlink za kontrolu dronova u operacijama nadzora i napada.

“Postoje stvari koje možemo učiniti da ograničimo njihovu sposobnost da to urade”, objasnila je ona, misleći na ukrajinsku upotrebu Starlinka s bespilotnim letjelicama, kako citira Reuters. “Postoje stvari koje možemo učiniti i koje smo uradili”, dodao je Shotwell, ne navodeći tačne mjere koje su implementirane.

Predsjednik kompanije rekao je da sporazum koji je SpaceX sklopio s vladom Vladimira Zelenskog predviđa da se satelitska usluga primjenjuje u čisto humanitarne svrhe, kao što je pružanje interneta bolnicama, bankama i porodicama pogođenim borbama.

„Znamo da ih vojska koristi za komunikaciju, i to je u redu. Ali naša namjera nikada nije bila da ih koristimo u uvredljive svrhe” , istakla je ona.

Na pitanje da li je kompanija očekivala da bi Kijev mogao da zloupotrebi tehnologiju pre nego što je ponudi, predsednik je rekao: “Nismo razmišljali o tome… Ali naučili smo prilično brzo.”

SpaceX je donirao 80 miliona dolara vrijedne Starlink terminale Ukrajini na početku sukoba prošlog februara, a vlade SAD-a i Francuske kasnije su platile za slanje još stanica u zemlju.

Shotwell je rekla da ne može reći da li su neobjašnjivi prekidi satelitske usluge u Ukrajini krajem prošle godine rezultat napora kompanije da obuzda njeno korištenje u ofanzivne svrhe.

U jesen je Musk upozorio da Rusija “aktivno pokušava da ubije Starlink”. SpaceX je bio primoran da izdvoji mnogo resursa kako bi ga zaštitio od ometanja i nastavio sa radom, ali “i pored toga, Starlink može i dalje stradati”, rekao je.

Gwynne ShotwellStarlinkukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Strah od odmazde.

ANTE
1 godina prije

nice (cgi) images, nego ima li ijedna picture

Vojni analitičar
1 godina prije

“Predsjednik kompanije” je predsjednica.

“...Ali naša namjera nikada nije bila da ih koristimo u uvredljive svrhe...” Elon dakle ne želi da Rusi budu “iznenadjeni i uvredjeni” jer Ukri koriste starlink satelite za napade dronovima? Ili se možda izraz “offensive purposes” može prevesti kao “ofanzivne svrhe”? Samo pitam.

U jesen je Musk upozorio da Rusija “aktivno pokušava da ubije Starlink”. SpaceX je bio primoran da izdvoji mnogo resursa kako bi ga zaštitio od ometanja i nastavio sa radom, ali “i pored toga, Starlink može i dalje stradati”, rekao je.

Ja bih rekao da je ovo podebljano, a ne “uvredljive svrhe”, razlog ovog Muskovog poteza.

tihobl
1 godina prije

Grupa ukrajinskih vojnika obučenih u Britaniji predala se 20 minuta nakon početka njihove prve bitke, rekao je za RIA Novosti Artem Kovalenko, učesnik ovih događaja, koji je bio zarobljen. „Prvo smo stigli do Lvova, sutradan smo prešli granicu, leteli iz Poljske za Britaniju i onda autobusom stigli do baze Vorkop. U Britaniji su prošli kurs za streljaštvo, medicinu, vojni zakon i osnovne vojne tehnike – juriš na rovove, gradove, na zgrade“, rekao je zatvorenik. Kovalenko je pojasnio da je dobio poziv iz vojnog registra, 22. juna je završio u 199. centru za obuku ukrajinskih trupa u Žitomir , a nedelju dana nakon boravka tamo je poslat na obučavanje u Veliku Britaniju, koja je trajala 21 dan. Nakon završenog kursa, grupa ukrajinske vojske, u kojoj je bio Kovalenko, vratila se u Ukrajinu, u Žitomir, gde se odvijala borbena koordinacija u sastavu 25. brigade, dodao je sagovornik agencije. „Posle toga smo otišli ​​u… Čitaj više »

LZN
1 godina prije

Uskoro ruje kreću u napad pa su se usrali……..kad ruje krenu moraju prvo uništiti ili bar onemogućiti komunikacije a Musk dobro zna da su sposobni to i napravit. Trebali su to odavno uradit…..pa neka si himars gurnu u šu…k

Dragan bumbar
1 godina prije

Andrei Martyanov, sve sto cu reci

Gnostic
1 godina prije

Juče sam imao ozbiljnu namjeru pr’nuli a procur’lo u gaće.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI