Spasite planet tako što ćete zaustaviti Putina! NYT izjavio da bi Rusija mogla iz klimatskih promjena izvući najviše koristi; dovoljno da se Amerikanci probude iz sna?

Spasite planetu
42 komentara

Dok se svijet nastavlja prilagođavati klimatskim promjenama, članak časopisa New York Times Magazine, koji Moskvu proglašava mogućim “pobjednikom” globalnog zatopljenja, možda napokon natjera Amerikance da ozbiljnije shvate egzistencijalnu krizu Zemlje.

S obzirom na besramno zanemarivanje okoliša od strane službenog Washingtona, uključujući povlačenje iz Pariškog sporazuma, ostaje za vidjeti hoće li izazovi u odnosu snaga moći Amerikance potaknuti da odustanu od svojih terenaca. Pod administracijom predsjednika Donalda Trumpa, američko odbijanje poduzimanja ozbiljnih koraka prema usporavanju globalnog zagrijavanja postalo je vrlo jasno, zbog čega su SAD bile na dnu njemačkog Indeksa učinka klimatskih promjena, iza Saudijske Arabije i Irana.

Članak iz New Yorka, koji je također objavio Pro Publica sa sjedištem na Manhattanu, rječito naglašava kako “nijedna zemlja ne može na bolji način kapitalizirati od klimatskih promjena od Rusije”, napominjući da bi otapanje trajnog leda stvorilopuno više plodnog zemljišta; nešto što bi moglo biti velika korist za najveću zemlju na svijetu. Citirajući istraživanje ruske klimatske ekologinje Nadežde Čebakove, autor Abrahm Lustgarten kaže da bi više od dva milijuna četvornih kilometara Sibira moglo postati dostupno za poljoprivredu do 2080. godine, što je područje veće od Indije. Osim zemljišta pogodno za poljoprivredu, otapanje leda na Arktiku otvorit će nove brodske rute iz Azije na zapad i “smanjiti vrijeme tranzita iz jugoistočne Azije u Europu” i za 40 posto.

U Kremlju su blagodati globalnog zatopljenja odavno poznate. Ranije ove godine, tadašnji premijer Dmitrij Medvedev najavio je plan za zemlju koji uključuje prilagodbu gospodarstva novoj klimi, s dugim popisom detaljnih mjera za usporavanje štete, uz iskorištavanje nekih promjena. Osim poljoprivrede i arktičke plovidbe, dokument je također naglasio prednosti smanjene potrošnje energije.

Međutim, klimatske promjene nisu u potpunosti pozitivne za Rusiju. Predsjednik Vladimir Putin već dugo upozorava na opasnost za javno zdravstvo koju klimatske promjene predstavljaju, obraćajući posebnu pozornost na rizik od povećanja prirodnih katastrofa i zaraza. Putin je također izrazio zabrinutost zbog toga što životinjske vrste napuštaju svoja prirodna staništa, jer se klima na koju su navikli počinje pomicati prema sjeveru.

Ranije ovog mjeseca, ruski je predsjednik primijetio da je priroda Arktika izuzetno ranjiva i sve prilagodbe koje bi se dogodile moraju imati minimalan rizik za okoliš.

U listopadu, u razgovoru s raspravnim klubom Valdai, Putin je naglasio kako bi globalno zagrijavanje moglo negativno utjecati na rusku infrastrukturu, jer 65 posto teritorija zemlje čini područje koje je pod ”vječnom zimom,” a svaka drastična promjena mogla bi imati katastrofalne posljedice za gospodarstvo. Ranije ove godine, u srpnju, sibirsko selo u regiji Yakutia doživjelo je 38 Celzijevih stupnjeva (100 stupnjeva Fahrenheita), što je najviša temperatura ikad zabilježena iznad Arktičkog kruga.

“To utječe na sustave cjevovoda, stambene četvrti izgrađene na vječnom ledu i tako dalje”, rekao je Putin. “Ako se do 2100. otopi čak 25 posto prizemnih slojeva vječnog leda, što je oko tri ili četiri metra, osjetit ćemo učinak vrlo snažno.”

Mjesec dana kasnije, Aleksandar Krutikov, zamjenik ministra Dalekog Istoka i Arktika, tvrdio je da će klimatske promjene Rusiju koštati 9 bilijuna rubalja (123 milijarde dolara), zbog štete na zgradama i infrastrukturi.

Unatoč negativnim vijestima za Rusiju, utjecaj klimatskih promjena na odnos snaga između Moskve i Washingtona može postati uvjerljiv razlog da prosječni Amerikanac te klimatske promjene konačno shvati ozbiljno. S rastom ruskih obradivih površina i američkim poljodjelstvom koje se kreće dalje prema sjeveru, odnosno prema Kanadi, možda bi slabosti političke promjene na kraju mogle nadmašiti prednosti koje donosi vožnja SUV-a.

klimaklimatske promjeneNYTPutin
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Patriot
3 godine prije

Evo Putin se usro jer ga je prozvao NY Times😂😂

shumadinac
3 godine prije

Da li vam je ovo smešno? Vama možda jeste ali nekima na Zapadu nije. Neće ni ovi to uzeti previše ozbiljno ali će im se “vrteti u malom mozgu”.

Ali danas smo imali i “reakciju na rusko dopingovanje”! Šta rade ti Rusi?
Pošteni sportista ne može da uspe od prevaranata
truju opoziciju – političku i vojnu
obaraju putničke avione
okupiraju tuđu teritoriju
prete raznim oružjem
njihovi hakeri prave džumbus
svoju demokratiju guše ali napadaju i tuđu (mešaju se u tuđe izbore)……………………

Niko neće poverovati u sve. Odmah. Ali neka pogode jednu tačku na kojoj smo osetljivi sve ćemo lakše prihvatati i ostalo. A kada zaseju milion mesta bar jednim će pogoditi slabu tačku.

Zato nemojte da se smejete ma koliko glupo zvučalo.

cibo
3 godine prije

Novine su pune clanaka da je ruska vlada napravila hacking, to jest napala americke vladine institucije.
Pompeo je optuzio Rusiju i izjavio da je Rusija protiv americke freedom.
Sad se javio POTUS Trump i kaze da to nije napravila Rusija nego Kina.
Prava ludnica.

peterr
3 godine prije

Dec 18, 2020

Youtube

Otipkaj

Putin Owns BBC Journalist: Yes, Compared To You, We Are White And Fluffy Angels!
English subtitles

Russia Insight video

3 godine prije zadnji put uredio peterr
cibo
3 godine prije

Nancy Pelosi je izjavila

Ruski hacking na institucije Sjedinjenih Država dodatno uznemirava da zloćudni akteri, uključujući Rusiju, i dalje namjeravaju na potkopavanju našu nacionalnu sigurnost i demokraciju……….

Nažalost i alarmantno, Trumpova administracija je četiri godine zatvorila oči pred Putinovim napadima na našu američku demokraciju, uključujući njegove stalne napore da napada naše izborne sustave i potkopava vjeru u naše demokratske institucije.

“Era nekažnjivosti napada naših protivnika na našu demokraciju je gotova.”

Izgleda kao izjave iz ludnice, jadna Amerika s ovim politicarima.

eks
3 godine prije

Rusofobija i paranoja kipi zapadnim psihopatama i na usta i na uši. Zaključak koji se nameće nakon zapadne pomahnitale antiruske kampanje jeste da je Rusija postala ozbiljna vojna sila i da psohopatama to veoma smeta. Rusija “ugrožava” američku “demokratsku” dominaciju u svetu. Neuspeo puč u Belorusiji, neuspelo potpuno uništenje Sirije i neuspeli plan da se Asad “pridruži” Gadafiju i Sadamu Huseinu stvara ozbiljne frustracije za psihopate. U bližoj budućnosti možemo očekivati ili radikalizaciju sukoba, ili nekakav kompromis za privremeno stopiranje podizanja sukoba na viši nivo. Ja ne verujem da će psihopate prestati da rade na uništenju Rusije ni kada potpišu bilo kakav sporazum sa Rusima. Njima se ne sme verovati.

dulebg
3 godine prije

čekaj: ako bude toplije:proširiće se džungle i plantaže banana tamo gde je Zemlja najdeblja. ima d auhvati pola Sahare, Australije, sve južne države SAD i pustinje u Namibiji i Srednjoj Aziji. Ono istinabog – pustinje će se prerseliti kod nas, a u Parizu i briselu biće ko u Splitu – pa i tako smo svi otišli na sever. Prijatno će biti u Sibiru, Mongoliji, Kanadi, na Aljasci – ne vidim u čemu je problem?

ivi.tz
3 godine prije

Psihopate se za sve brinu samo za sebe ne.

Mikojan
3 godine prije

Pa super, isto onda važi i za Kanadu, bit će žitnica a umjesto pustih šuma voćnaci, predivno !

Branko Spehar
3 godine prije

Uživam kad za blagdane dođem u Hr.i vidim toliko jada u komentarima,odmah sam sretniji što nisam tu.Hvala vam što ubijate moju nostalgiju.Hvala vam.

Qanon
3 godine prije

U Slavoniji od 3mil.ha obradivog zemljista obraduje se 1,3 mil.ha.EU je svojim sponzoriranjem poticajima u pocetku unakazila polj.zajedno sa “poljoprivrednicima”koji su kupovali nove Mercedese,BMW i sl.Od poticaja su napravili dobar vozni park.Ozbiljniji stocari su uzeli kredite za farme krava muzara propali i ostali duzni.
To je zlocin protiv naroda i netko treba u zatvor.Rusija ce zahvaljujuci (nemam podatke to je moje misljenje)postati svjetski proizvodac zitarica bez poticaja .

Dokurčilomi
3 godine prije

Dok ameri izlaze iz raznoraznih sporazuma, dok izazivaju ratove svuda po svijetu, dok im demokracija umire u americi oni se našli nekoga prozivati.

Dreamer
3 godine prije

Nije samo stvar u zatopljenju,već u onome što dolazi s njim a to su u prvom redu velika zagadjenja.
Spominju se co2 ispuštanja a malo se spominju NOX cestice koje doslovno truju planet svojim sastavom.

JumpingJackFlash
3 godine prije

Dakle, prema NYT prosječni “Amerikanac” bi “morao shvatiti” da je Rusija kriva za “globalno zatopljenje”! Čudi me da NYT nije naveo je li Rusija kriva i za svojevremeno izumiranje dinosaura!

realista62
3 godine prije

decki osnovni problem Rusije je da ima sve osim ljudi …da bi se ovako velika zemlja pravilno razvijala i gradila treba minimalno 300 milijuna stanovnika a ona ima samo pola od toga

Maskman
3 godine prije

38 stupnjeva po Celzijusu. Da, da.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI