Srbija nije prijetnja Hrvatskoj, čime kupovina preskupih zrakoplova gubi svaki smisao

Talijanski borbeni zrakoplov
233 komentara

Kupovina polovnih i modificiranih vojnih izraelskih zrakoplova F-16 Barak je definitivno propala. Znalo se to od prvog dana, što potvrđuju objavljeni e-mailovi. Međutim netko je vjerovao u čuda. Kako se željezo kuje dok je vruće, Vlada Republike Hrvatske se odlučila zatvoriti staro, a otvoriti novo poglavlje puštajući u javni prostor probne balone o kupnji novih borbenih zrakoplova koji će koštati za par stotina milijuna dolara više.

Narod treba progutati gorku pilulu i prihvatiti kupovinu najmodernijih ratnih zrakoplova za koje će hrvatski radnik, stisnut kreditima, raditi desetljećima. Gorka pilula ne može proći bez vode. Narod se mora usredotočiti na gorčinu umjesto na pilulu. Spriječimo li gorčinu pilule, skrenuli smo narodu pažnju s nuspojava, u ovom slučaju nepotrebnog duga za nepotrebnu kupovinu modernih borbenih zrakoplova.

Zašto su Hrvatskoj potrebni borbeni zrakoplovi?

Ovisno o situaciji i publici kojoj se obraća, Vlada i razna ministarstva Republike Hrvatske nude dva vrlo konkretna argumenta zašto kupiti borbene zrakoplove. Jedan je čisto ekonomske prirode, a drugi sigurnosni.

Svaka suverena država kontrolira svoje nebo. Pazi tko u njega ulazi, kuda leti i gdje iz njega izlazi. Nacionalni zračni prostor mora biti siguran, ne samo za putnike unutar civilnih i vojnih zrakoplova, nego i za građane koje se prelijeće.

Kako bi zračni prostor bio najbolje zaštićen, NATO je osmislio mirnodopsku misiju za očuvanje njegove sigurnosti pod nazivom Air policing. Odgovornost i upravljanje ovom misijom je povjereno Vrhovnom zapovjedništvu Savezničkih snaga za Europu ili skraćeno SACEUR.

Zemlje koje nemaju svoje borbene zrakoplove, ovaj zadatak moraju platiti zemljama koje ih posjeduju, što je doista valjan argument ako govorimo o argumentu ekonomske isplativosti. Umjesto da plaćamo uslugu drugima, zašto ne bismo koristiti svoje zrakoplove i time riješiti dvije bitne stavke: Air policinga i zračnih snaga nacije.

Drugi argument kojeg nudi Vlada i ministarstva se tiče sigurnosti Republike Hrvatske. Spominju se prijetnje susjednih država i nedavna nesretna ratna povijest gdje je Hrvatska u ratni sukob ušla s vrlo malim brojem borbenih zrakoplova.

Nećemo se lagati. Iako Vlada i vojni vrh Republike Hrvatske ne govori otvoreno, svi misle na Srbiju, koja je po njima najveća prijetnja Republici Hrvatskoj. Za stvaranje straha i ratne atmosfere zadužene su PR agencije koje su u medijski prostor poslale “vodu” za lakše gutanje gorke pilule s ciljem prikrivanja novog zaduženja za kupovinu borbenih zrakoplova. Nisu samo u pitanju američki F-16, već se pojavljuju i drugi proizvođači koji se nadaju budućoj zaradi.

Prije samo dva dana, Srbija je bila susjed s kojim nemamo ozbiljnih problema, a odmah nakon pojavljivanja ideje o kupovini skupljih zrakoplova, Srbija je u čas postala hegemon koji će iznova krenuti u plan ostvarivanja Velike Srbije s granicama Virovitica-Karlovac-Karlobag.

Niti u ovom slučaju ne smijemo biti naivni i glavu stavljati u pijesak. Nedavno je jedan komentator na portalu Logično napisao:

“Postoji jedna bolna istina, koju mnogi neće priznati. Svaki narod i svaka država ima ekspanzionističke ideje. Bile one teritorijalne ili ekonomske, uvijek se radi o ekspanzionizmu. Ekspanzionizam jačih je uvijek bio izraženiji, jer se jači osjeća sigurniji i moćniji. Tako je od nastanka čovjeka.

Na teritoriju bivše Jugoslavije, svi narodi imaju slične ideje. Srbi misle o Velikoj Srbiji, tako što bi pripojili Republiku Srpsku, Hrvati bi pripojili Hercegovinu, a Bošnjaci bi se rado spojili sa Sandžakom.

Ekspanzionizam postoji i u selu. Jedan dio sela se godinama otuđi od drugog dijela. U malo većim selima imamo čak i “rat”. Sve je to razumljivo i prirodno. Narodi Balkana su genetski rođaci, ali su ih stoljećima razdvojili na sve moguće načine. Nekada je to bilo ciljano, ali nekad se radilo o spletu okolnosti. Nitko nije birao gdje će pripasti.

Glavno pitanje je što u takvim situacijama činiti? Pametni će spustiti loptu i sagledati posljedice svog ekspanzionizma.” Na ovaj komentar se nema što dodati – sve je rečeno.

Je li Srbija danas prijetnja Hrvatskoj?

Odgovor je toliko očit da je bespredmetno o njemu raspravljati. Ne zavrjeđuje niti pet rečenica teksta. Hrvatska je članica NATO saveza. Svaka ugroza članice od bilo koje zemlje u svijetu, a pogotovo Srbije nema nikakvog smisla. Prema statutu NATO saveza, reakcija bi bila brza i pogubna za Srbiju. Onaj tko tvrdi suprotno, svjesno ili nesvjesno laže svoj narod.

Srbija je, kao i Hrvatska, stisnuta sa svih strana. Od obje države se traži poslušnost i trošenje novaca za kupovinu nečega što im neće nikada trebati, a što koristi ekonomiji stranaca. Obje su države korisni idioti velikih sila.

Izmišljene prijetnje služe za zaplašiti narod kako bi prihvatio nepotrebno zaduživanje i trošenje teško zarađenog novca. Ne bi nas čudilo da se javi neki političar iz Srbije i najavi nabavu novih SU-30, samo da “ovjeri” želju hrvatskih građana za novih zrakoplovima. Ako obje strane koriste slične metode za vrijeme izbora, zašto ih ne bi koristili pri nabavi zrakoplova. Novac teškim radom na zarađuju Andrej Plenković i Damir Krstičević, nego seljak u polju i radnik u tvornicama, stisnuti kreditima i ovrhama. Djeca tih istih seljaka i radnika su ginula u svim ratovima. Nebitno radi li se o Hrvatima, Srbima ili Bošnjacima. Većinom su pošteni i iskreni ginuli, dok su profiteri u pozadini profitirali. Sve je to lijepo opisano u pjesmi “Lupi petama” grupe Prljavo Kazalište: “O Bože čuvaj ti naše golubove i sirotinju, jer bogati se ionako za sebe pobrinu“. Jastrebovi koji misle da su Hrvati, Srbi i Bošnjaci jedni drugima prijetnja zbog koje treba kupovati skupe zrakoplove, neka još jednom poslušaju ovu pjesmu i razmisle o svemu.

Trebaju li Hrvatskoj vojni zrakoplovi?

To nije upitno. Hrvatska mora čuvati svoj zračni prostor i mora imati svoje zračne snage. Mora biti suverena, kao što suverena mora biti i Srbija, pošto samo sigurne, prosperitetne i razumne države nikome nisu prijetnja.

Hrvatskoj su potrebni brzi, moderni i efikasni vojni zrakoplovi, ali ne za braniti se od Srbije ili je napadati. Za čuvati zračni prostor Republike Hrvatske, na tržištu postoje zrakoplovi koji su pet puta jeftiniji, ali ništa manje efikasniji.

U Ustavu Republike Hrvatske jasno piše da je Hrvatska zemlja tržišne ekonomije. Svaka nabava mora proći strogu proceduru gdje će svatko imati jednake uvijete i ponuditi ono što je potrebno za očuvanje zračnog prostora Republike Hrvatske. Oni koji odlučuju o kupovini zrakoplova moraju uzeti u obzir samo interes naroda koji im je dao povjerenje, a ne interes stranih država i korporacija.

Kako ne bismo ostali samo na kritikama, razmišljamo laički o jednoj logičnoj ideji. Na tržištu vojnih zrakoplova postoje tri zemlje koje u svojoj ponudi imaju idealne zrakoplove za poslove čuvanja zračnog prostora, a i puno više ako je potrebno.

Italija i Rusija ali i Južna Koreja su napravile vrlo praktičan dvosjed pod nazivom Alenia Aermacchi M-346 Master, Yakovlev YAK-130 AI T-50 Golden Eagle. Ovi kvalitetni zrakoplovi se nalaze u sklopu zračnih snaga Italije, Izraela, Singapura, Rusije, Alžira,… Talijanska verzija košta 20 milijuna dolara, ruska 15 milijuna dolara, a južno korejska stoji 30 milijuna dolara.

Sva tri zrakoplova posjeduju 100% digitalnu opremu. Mogu se koristiti kao laki jurišnici ili za operacije izviđanja, što je idealno za Air Policing. Osim toga, sva tri zrakoplova pokrivaju 80% programa letne obuke jer mogu simulirati druge zrakoplove, što može donijeti dodatne prihode Hrvatskoj. Pošto objektivno nema prijetnje od upada brzih vojnih borbenih zrakoplova, jedan od ova tri modela može ispuniti sve zadatke.

Umjesto 6 borbenih zrakoplova koji koštaju 700-800 milijuna dolara, Hrvatska može za 200 milijuna dolara dobiti 12 novih zrakoplova adaptiranih prema NATO standardima.

Moderni borbeni zrakoplovi F-16, višestruko skuplji od gore navedenih, se koriste u dalekim zemljama gdje se već desetljećima vode nikad svršeni ratovi. Saudijska Arabija posjeduje 87 zrakoplova F-15, a nije u stanju pobijediti hrabre bosonoge borce Jemena. Što bi Hrvatska mogla napraviti sa samo 6 super naoružanih zrakoplova F-16 i protiv koga?

Ako je cilj da Hrvatska kupuje zrakoplove kako bi ih koristila u zemljama koje ne graniče s Hrvatskom, onda je to sasvim druga priča o kojoj hrvatski građani moraju dobro razmisliti, jer će njihovim novcima netko drugi ostvarivati svoje ekonomske i političke ciljeve. Zračni prostor i Air policing u ovom slučaju su samo izgovor, a ne potreba.

Borbeni zrakoplov talijansko-ruske proizvodnje M-346 Master – idealan za Air policing

https://www.youtube.com/watch?v=cVAJDuqRzL0

Južno korejanski AI T-50 Golden Eagle

https://www.youtube.com/watch?v=ZgG0XeKAGgM

Ruski višenamjenski zrakoplov YAK-130


Tužba Živog zida zbog netransparentne nabave izraelskih zrakoplova

https://www.youtube.com/watch?v=b4TAWXKtxSQ&t=0s

Air policingM-346NATOYAK-130
Pretplatiti se
Obavijesti o
233 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sovonarola
5 godine prije

Nama zrakoplovi ne trebaju ali kako ce ministar i predsjednica bez zrakoplova?

tihobl
5 godine prije

Sva tri zrakoplova posjeduju 100% digitalnu opremu…

To i nije prednost obzirom koliko je uznapredovalo elektronsko ometanje.

nime
5 godine prije

pa normalno da nije.
da citiramo m martića: samo potpišimo z4 a sve ćemo odraditi kroz medjie i udruge.
z4 nije potpisan a “posao” se odrađuje kroz medije i udruge.

tihobl
5 godine prije

Dzaba ti prica, kad sutra dolazi Putin u Srbiju. Vjerovatno ce donirati jos nesto oruzja, ali prava vijest je da sa njim dolazi i Rogozin da potpise ugovore iz kosmicke saradnje. Vidjeces kad krene u Hrvatskoj “hocemo i mi kosmodrom”. A to me podsjeca na neka ranija vremena kad je dug sa 11 milijardi skocio na 22 jer je svaka republika htjela da ima svoju rafineriju, svoju seceranu, svoju uljaru …

Mikojan
5 godine prije

Svaka zemlja, država, narod koji nije u stanju proizvesti-napraviti borbeni avion za svoje potrebe, avione ne treba ! Naši nisu u stanju popraviti MIG-21 a remontirali bi F-16, da baš.

debeli pas
5 godine prije

Ugroza se želi napraviti frajer i glumiti regionalnu silu uspoređujući se sa Srbijom. F-16 mu dođe ko Đakićevom sinu Audi. Za kurčenje po instagramu.

maliboro
5 godine prije

Hrvatska se ubuduće treba više bojati Italije i Mađarske nego Srbije.

preseren3
5 godine prije

Interesantno, ko sve bi imao američke zrakoplove…
Samo zato, ima se, može se, a največe je bacanje para, što se može….
Jeste li čuli za jednu malu zemlju, zove se Slovanija, Slovenija ili nešto tako…
Nema zrakoplova, one Pilatuse nemojmo brojati u zrakoplov, tek toliko da učiš letenje. 6000 metara plafon…
Preko ove zemlje možeš pljunuti, ako si dobar, iz Šentilja u Krapinu…
Ima BDP veči od Srbije, bio bi čak veči od Hrvatske, a ova ima 1000km obale…. Sa PUNO manje stanovnika.
A u toj Slavoniji nema ni planova, da se kupi zrakoplov….
Zašto?
Jedini nočni košmar, koji Slovenci imamo je, da nam Hrvati ne čuvaju nebo!
To je onaj košmar, kad se probudiš mokar od znoja….
E pa onda. Samo zato, da Hrvatima ne damo tu mogučnost, a tu su i Italijani, nečemo bacati pare….
Sirotinja to može, očito…

davor
5 godine prije

Bolna tema, znaju to i zapadni igrači pa igraju na svim stranama kao i u doba Daytona kada su istovremeno uvjeravali i Aliju i Slobu i Franju sa istim uslovima. Vjerujem da su problemi sa susjedima više plod neke monetarne poslušnosti stranim silama nego reflekcija odnosa, naravno u svakoj državi postoje ekspanzionisti ali oni su uvijek mizerna minijaturna manjina, no tu i tamo se proguraju do dalekovidnica megafona i onda uspiju pomutiti razum masama. Ne vjerujem da je ijedan narod u svojoj suštini ekspanzionistički, jer ne bi opstao (doduše neka otočja se još odupiru tom pravilu – £££££), mislim da je čak i Nacistička Njemačka imala manje od 30% opredijeljenih ekspanzionista pa nije opstala kao takva tvorevina.

davor
5 godine prije

Tragedija NATO pakta je da je isti u raljama vašingtonskih administratora, tako da kad je trebalo prošvercati iz Ukrajine Bechtelovim kamionima funkcionalne dijelove aviona sirijskim pobunjenicima i Isilu onda se odjednom dogodio antifunkcionalni remont hrvatskih Migova u Ukrajini. Vjerujem i da izraubani izraelski F-16 po Washingtonu ima neku drugu namjenu mimo Hrvatske vojske, nimalo lijepu dapače neku istočnoeuropsku koja utječe na postojeće ukrajinske frontove ili na potencijalne nove u blizini istog žarišta.

Mölltaler
5 godine prije

Mislim da se Hrvatsku i Srbiju ne može uspoređivati u vojnom smislu. Hrvatska kao članica NATO pakta stvarno nema potrebu za nekim velikim naoružavanjem pošto stvarno ne postoji mogućnost da ju napadne neka država koja nije članica te organizacije. S druge strane Srbija se kao neutralna država mora naoružavati ako želi sačuvati tu neutralnost.

giordano bruno
5 godine prije

Hrvatska treba da saradjuje sa Srbijom, jer je to za dobrobit privrede gospodarstva i stranih ulaganja. Tako ce pokazati da je region stabilan. Sada je 21. vek stoleće i skladno sa tim treba da budemo u trendu naucnog razvoja u Svetu. Srbija je u Partnerstvu za mir, a to omogucava da sa Američkim vojnicima Nacionalne garde Ohaja ima zajednicke vojne vezbe u Srbiji. Isto tako Srbija moze, kao sa Nacionalnom gardom Ohaja, da ima i zajednicke patrole vazdusnog prostora regiona zajedno sa Hrvatskom vojskom. Napravi se dogovor koji se odobri i resursi se ucinkovitije koriste za air police. Avioni ce zastareti brze nego do sada, jer ce se uvoditi bespilotni avioni, a uzimati stare avione skuplje je odrzavanje i veci rizik za pilote. Mnogo smo mali svi u regionu zasebno i samo medjusobna saradnja moze da nas ucini konkurentnima sa drugim drzavama. Pre nekoliko godina, za Novu godinu dolazili su… Čitaj više »

Siniša
5 godine prije

To podizanje straha u naroda su aman baš svi do perfekcije usavršili;gledam burlu Dodika kako konstantno podiže tenzije, Komšića i zločinca Džaferovića kako vodu na njegov mlin navrću i kako im Dodik svesrdno vraća uslugu…..burle optužuje oca ubijenog djeteta koji želi saznati istinu za pokušaj državnog udara, ne samo djeca već i ozbiljni formirani i porodični ljudi bježe glavom bez obzira a njemu usta mu puna patriotizama i samostalnosti Republike Srpske a još kada spomene ujedinjenje sa Srbijom muka me spopane koliki napad smjeha dobijem. I tako sve do jednog političara na našim prostorima.
Hrvatsk treba da kupi avione, treba da ima svoju jaku vojsku, Srbija isto, BiH je dovoljno Policija jer toliko međeda na vlasti u jednom mjestu nigdje nema a okruženje nam je dovoljno stabilno….ko nema svoju vojsku hraniće tuđu, reče neko pametan.

Mia
5 godine prije

Nadzor neba je bitan ca1.2milijardi kn godisnje. 50aviona nista ne znaci 5sustava s400to sve razvali.

Tadmur Palmirović
5 godine prije

Dobro napisano.Jedan vw polo, Ford fiesta, opel corsa pežo 207 su neki od primjera kako vozilo iako malo može biti funkcionalno ali, uvijek ono ali=za kurčenje po komšiluku treba audi 6,mercedes gle, vw arteon, pasat.. itd.

Siniša
5 godine prije

Uhljebi su zlo veće nego onaj s druge strane bodljikave žice….u mene u Upravi (Javna ustanova) došlo vrijeme da stolove i stolice heftaju na plafon jer koliko ih je na podu nema mjesta više.

PPP
5 godine prije

To nikako nije isto. Uljanik koliko god je bio u gubitku, taj se novac slio u hrvatsku ekonomiju. Radnici koji su primali plaće su kupovali hranu u Hrvatskoj. Novac je cirkulirao i hranio druge Hrvate.

Novac uložen u strane zrakoplove ide građanima drugih država, a Hrvatima ostaje samo kredit i dug.

Mile baraba
5 godine prije

Ako ne trebaju zrakoplovi Hrvatskoj,ne trebaju niti Srbiji.Onda idite na srpske portale i urgirajte da se Srbija odrekne zrakopolovstva.
A sad za ozbiljno ! Hrvatskoj treba zrakoplovstvo prije svega da kontrolira svoje nebo.Ako nemaš svoje,onda moraš potpisati ugovor sa npr.Mađarima ili Talijanima da to oni nadziru.To vrijedi i za Srbiju.Isto tako te države su imale avijaciju i pilote i to treba nastaviti,U kojem obimu i koji zrakoplovi ? Ja bih najradije uzeo ruske jer za manje para daju više muzike.Međutim to bi sigurno spriječili naši saveznici koji to nisu jer ionako čekaju da nam uvale polovne F-16 koje ćemo platiti više od izraelskih,a oprema na njima će biti niže razine od izraelske.

Šok
5 godine prije

“Srbija nije prijetnja Hrvatskoj, čime kupovina preskupih zrakoplova gubi svaki smisao”

naravno da nije ali zato je Burkina Faso povećala svoje apetite na Burkina Dalmaciju i Burkina Slavoniju.
čak su napravili garažu u kojoj se mole za Burkina Dalmaciju i Burkina Slavoniju.
prema tome treba biti spreman jer
tuđe nećemo svoje ne damo.

PPP
5 godine prije

Ekseru admini te ne trebaju brisati, sve si rekao. 🙂

Zen
5 godine prije

Hrvati i Srbi su bratski narod. Bili su bratski prije 2000 godina ostali smo i danas. Naša povijest je izmišljena i napisana onako kako odgovara drugima. Hrvati i Srbi su potomci starih Slavena koji su na ovim prostorima živjeli davno davno davno prije Krista. Primjer Vinča kod Beograda. recimo… Svaka priča o neprijateljstvu između Hrvata i Srba je glupa i bezpotrebna. Hrvati i Srbi su sami neprijatelji na Balkanu, svugdje drugo u svijetu to nismo, nego smo prijatelji.
Tuđman i Milošević su američki i britanski agenti. Svaki kip svaki naziv ulice svaka ustanova udruga koja nosi njihovo ime je sramota za nas kao društvo. To su dva najveća zlotvora odgovorna za desetke tisuća mrtvih.

Tadmur Palmirović
5 godine prije

Nema@ Daltona a tekst se ubio za njega. JAVI SE…

Har Megiddo
5 godine prije

Ne samo helikopteri i kanaderi, trebaju nam i avioni za zaprašivanje komaraca.

Riddick
5 godine prije

Sta je nepotreban vojni trosak?
Svaki trosak koji prevazilazi bezbednosne potrebe drzave.
To je veoma bitno zato sto su danasnje oruzje i oprema veoma skupi.

Duki
5 godine prije

Čudi me da još nitko od naših političara i režimskih novinarčića nije optužio Ruse za propast”posla stoljeća “???sa Američkim prastarim kantama!? Pa svi ih optužuju “za ovo za ono” Ali ima vremena ; Gazda sutra dolazi u “komšiluk”-susjedstvo ! No jedina opasnost od ovog posla koji se srećom nije dogodio je da nas naša politička klika i dalje želi napraviti kretenima i budalama !Slipcima kod zdravih očiju i mozga! Moram im priznati upornost ; Eno -ga sad se javlja i onaj “ključni ministar”*prometa sa nebulozama o naplati cestarine ! Sve što treba je otići do Bregane i kupiti Vinjetu 15€ i evo rješenja! (na njoj je broj slov.auto-cesta) Reći će neki što sa inkasatorima!?? I šverceri -ma ? E onda “ključni ministar” mora potegnuti do Šentilja (vinjeta 10 ,,€) pa se odveze do 1.odmorišta mislim da je “Rozenberger”sjedne u baštu. Naruči ” kaffe mit milch-bitte” i gleda;gleda ! Što vidi?… Čitaj više »

benty20
5 godine prije

Pomalo se karte otkrivaju i postaje jasno da je posrijedi “deal” vezano za LNG terminal na Krku, a seljober od ministra će na presici svečano objaviti da su nam amerikanci izišli u susret i ponudili novi avion po iznimno povoljnoj cijeni i uz otplatu koja će samo njima biti poznata! Po meni je to već odavno zacrtano, jer Hrvatski narod je jasno dao do znanja da LNG terminal u Jadranskom moru neće proći! A znamo koliko bi taj terminal strateški značio amerima… I samo da e osvrnem na gore spomenute avione, koji su puno povoljniji od f-16… Od tog, moram reći odličnog trojca, nama i za air policing mogao poslužiti samo korejski F-50! Stvar je vrlo jednostavna, za te potrebe trebate imati nadzvučni zrakoplov!!! Ako jedan komercijalni avion leti brzinom od 850 km/h tada bi jedan JAK ili talijanski u blizanac mogao samo poletjeti i sletjeti jer bi avion kojeg… Čitaj više »

nonwo
5 godine prije

“POLITIKA & KRIMINAL Firma u kojoj je radio ministar Krstičević sada može popravljati avione… KING ICT registrirao je firmu kćer koja se može baviti avionima. No, kažu kako se neće baviti time nego dronovima. MOĆNA domaća IT tvrtka KING ICT, u kojoj je do ulaska u vladu kao jedan od glavnih menadžera radio ministar obrane Damir Krstičević, okreće se novom biznisu, piše novinar Gordan Malić za Startnews.hr. Naime, tvrtka KING ICT je na Trgovačkom sudu u Zagrebu krajem prošle godine registrirala tvrtku kćer Planet IX d.o.o. Novoosnovana tvrtka registrirana je za cijeli niz djelatnosti, od proizvodnje i posluživanja hrane i toplih napitaka preko izrade web stranica pa sve do proizvodnje, popravka i održavanja zrakoplova, svemirskih letjelica i zrakoplovne opreme. Uz to, bavit će se i proizvodnjom, prijevozom i nabavom oružja te pirotehničkih sredstava.” Kada su to potrebe Hrvatske bile ispred potrebe za bogaćenjem pojedinaca da bi ovaj puta bilo drugačije?Zašto… Čitaj više »

Rijecanin
5 godine prije

Brisan mi je post. Žalosno.

Tabasco
5 godine prije

Upravo sam saznao iz pouzdanih izvora sto ce USA ponuditi Hrvatskoj.
Naime, vjerovali ili ne, USAF ima 22 komada MiG 29.
USA namjerava u potpunosti iz buducih natjecaja izbaciti Gripene i KAI 50 te putem strateskog partnerstva
HR darovati MiG 29 i MiG 29UB. Postoji i jedan uvjet, to je da se remont obavi u Ukrajini. To ne bi trebao biti problem
jer Ukrajina i Hrvatska vec imaju dobre odnose.
Krajnji broj doniranih letjelica ipak nije poznat jer su dvije vec rasporedjene u zrakoplovne muzeje, u USA.
Svakako dobra vijest jer sa eskadrilom i pol remontiranih letjelica Hrvatska moze zadovoljiti sve svoje potrebe,
te nadasve kontrirati u mogucim buducim sukobima.

dinaricus vulgaris
5 godine prije

zar smo toliko nesposobni da nemožemo sami proizvodit avione ? ako je mogla juga možemo i mi makar morali surađivat sa mrskim neprijateljem ?

dinaricus vulgaris
5 godine prije

realno je očekivat da će se nato urušit i da ćemo mi morat žicat putinu da nas zaštiti od anglosaksonsko,germansko,romano,hungaro..judeo imperijalista…zato bolje odmah uzet ruske avione

Har Megiddo
5 godine prije

Kao Hrvat mogu odgovorno reći sljedeće: Hrvati, tj. barem onaj dio njih koji se voli hvaliti svojim hrvatstvom i domoljubljem, grade svoj identitet isljučivo na antisrpstvu i stvarna ili izmišljena srpska prijetnja je jedino što daje smisao njihovoj inače besmislenoj egzistenciji. Svi politički potezi (uglavnom HDZ-ovih) vlasti su obilježeni ovim lajtmotivom, bilo da se radi o trivijalnim glupostima poput titlovanja filma “Rane”, bilo da je riječ o ozbiljnijim stvarima poput npr. ulaska Hrvatske u NATO i EU. Sjećam se dobro kako su velike Rvatine širili histeriju među rightardima prije referenduma za ulazak u EU: morate glasati za ulazak u EU, jer ćemo u protivnom opet završiti zajedno sa Srbima u nekoj novoj Jugoslaviji (za leftarde je pak bila zadužena Vesna Pusić koja je govorila, morate glasati za ulazak u EU, jer ćete inače ostati bez penzije). Velike Rvatine pri tom naravno nisu objasnile na koji bi to način Hrvatska mogla… Čitaj više »

wasbewill
5 godine prije

Realno, ja mislim da je Srbija ipak pretnja, jer zašto bi onda oni od Rusije uvozili avione?

Valter
5 godine prije

Sve dok se ne ukine ova cenzura slobode govora (pisanja), ja odbijam komentirati na ovom portalu. Samo da podsjetim za one koji možda neznaju: Cenzura slobode govora i pisanja je obilježje nedemokratskih režima, institucija i organizacija, te predstavlja ograničavanje ljudskih prava. Nikakvi razlozi u ime kojih se cenzura provodi, ne mogu istu opravdati.

TauCeti_Mk
5 godine prije

Od subsonincnih zrakoplova mogao bi se dodati cheski jazavac Aero L-159. Cena novog od 9-12 miliona US$ a imali su chesi dosta viskova sa 200-300 sati naleta koje su nudili za 2-3 miliona US$ po jednu letelicu. Nosonja kako ga chesi nazivaju je pravi mini F-16 sa radarom dometom do 70 km za objekte od 5m2 u zraku i 20-ak km za objekte po kopnu i moru. Izvrstan za patroliranje i izvidjanje po ceni kostanja od 2000-3000 US$ po satu naleta.
Link do jednog starijeg promotivnog videa u kome je prikazana proizvodna linija i testiranje zrakoplova: https://www.youtube.com/watch?v=k44Kzc24hgc

Pietro
5 godine prije

Mitomani sa rupom u povijesti i preskocenim europskim kulturološkim slijedom su uvijek prijetnja. Kompleks ih peru. Otuda bahatost. Opanci-cipele. Plus, politika organizacija SPC.

Laki Topalović
5 godine prije

Uz sve što imaju u Srbiji, to je vojska s aktivnim sastavom od 23 000 vojnika, ako se ne varam. Hrvatska 16 000 BiH 9 000, sada Kosovo 5 000… to je sve ništa. Mi smo razoružani i demilitarizirani. Iako nam uvaljuju te drtine da zarade na nama. Zapravo su Srbi bolje prošli, jer su dobili na poklon MiG 29, ali će plaćati održavanje itd itd. Hrvatska nema više sporova sa Srbijom za bilo kakav rat. nema ni s drugima, a ako Vučić prizna Kosovo,kako veli onaj ruski akademik da hoće, ni Srbima više ne treba toliko vojne opreme.

Zaposleni besposlicar
5 godine prije

Svako prepucavanje ove dvije zemlje ispadne da ama bas svaki put nayebe Bosna i Hercegovina.

Satir und wasser
5 godine prije

Dok gledam moje hrvate penzionere kako rone po kontejnerima u potrazi za necim za pojest ili unovciti i veliki dio mladjih koji su na pragu nivoa sirotinje pitam se kakvo oruzje njima mojim siromasnim hrvatima moze pomoci? Svi oni koji imaju spakiran kufer i misle se dali kupiti ili ne kartu za novi dom vani.
Pre zalosno za diskutirati o nekim preskupim letjelicama u jednoj maloj zemlji koja se preleti za nekoliko minuta duplom nadzvucnom brzinom. Zemaljski PZO sistem za skidanje tudjih aviona mozda bolje i puno jeftinije. Nema pilota skupih i njihovih treninga u zraku ni tisuce tona goriva koje se prze pri odrzavanju nivoa spremnosti. O servisu da ne govorimo.
Volio bi da se novac ulaze u fakultete i klinike za nase hrvate. Buducnost, ne paranoje o ratu i vjecne bajke o vuku u sumi.
Boze cuvaj Hrvatsku !

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Samostalni i suvereni. Ah, kako to gordo zvuči.
Amerikanci (kroz NATO) kažu Hrvatima da im ne treba nadzvučno borbeno zrakoplovstvo.
Hrvati kažu, zbog nacionalne sigurnosti i suverenosti, to nama treba.
Pa ako vam baš treba, platite pa ga imajte.
Amerikanci kažu Hrvatima da im treba LNG terminal.
Hrvati znaju da ne treba njima nego Amerikancima.
Kao samostalni i suvereni, reći će Amerikancima, platite pa ga imajte.
Ili možda neće?
Reći. Ali će platiti.
Jer se Amerikancima ne plaća.
Njima se naplaćuje.
P.S.
(citiram): ”u jeku krize oko blokiranja ugovora s Izraelom iz američkog State Departementa hrvatskoj javnosti je poručeno da SAD jako želi poduprijeti riješenost Hrvatske da modernizira svoje zračne snage te da ”ima rješenje kojim će Hrvati biti zadovoljni”. (kraj citata).
Dobiti ćemo ponudu koju ne možemo odbiti?????

faust
5 godine prije

Hrvatska ne kupuje avione radi Srbije nego radi potrebe zaštite svog neba tj. da ne bi morala plaćati drugima za zaštitu svog neba što je vrlo skupa usluga.

Be be
5 godine prije

Pakistan ima atomsko oruzje i masu sirotinje. Ludilo zar ne? 🙂 Sretni su i sigurni hahahah

Rijecanin
5 godine prije

Zanemrite. Pogešan post.

Mate
5 godine prije

Odakle ovo? ovakva razmišljanja ne pridonose ni razumijevanju ni ravnoteži. Mislim da tri Miga 21 u stanju raspada ipak nekako ne mogu baš konkurirati naspram 5 komada Mig 29? možda se varam? Eto zanima me mišljenje autora ovog članka.

Ante
5 godine prije

Danas su u Hrvatskoj su najveća prijetnja njeni političari i oni koji ih podržavaju. Zbog njih nam je ugrožena nacionalna sigurnost i egzistencija.

Tak
5 godine prije

Ne gleda se dalje od nosa. Nisam neki veliki zagovornik kupovine oružja, ali bih se referirao na ono što govori članak. Npr. Hrvatska je član NATO pakta. Ja bih rekao da će možda će u budućnosti biti i Srbija. No kad dodje do nekog većeg globalnog konflikta, većeg tektonskog poremećaja, pitanje je što će ostati od NATO-a i sličnih globalnih asocijacija. Kad ti tektonski poremećaji krenu, budite sigurni da će se na Balkanu zaratiti, a siguran sam i rto da Srbija i Hrvatska neće biti na istoj strani. Toliko. A što se tiče kupovine, činjenica je da živimo u takvom društvu gdje kad općinar kupuje klamaricu, zamulja 100kn prilikom kupovine klamarice. Kad ministar kupuje avione, zamulja par milijuna kuna prilikom kupovine aviona. To nema veze ni sa klamaricom ni sam avionima, to ima veze sa našim društvom, korupcijom i čovjekom općenito. Čovjek primarno gleda vlastitu korist, i ako ne postoje… Čitaj više »

Don_Jai
5 godine prije

Ključna točka cijele igre oko aviona iz perspektive USA nisu novci, već Udbina (malo mjestašce u Lici). Počela je bitka za Europu. Ovo su ameri izveli sa izraelcima (svojim najvjernijim saveznikom) da bi imali opravdanje darovati eskadrilu konzerviranih F16 iz minesote od nacionalne garde ( u 2 etape, veći broj komada,nego ih hrvatska može primiti na postojeći aerodrom (max 12), pa će trebati pogodniji aerodrom za toliku količinu). Hrvati bi glasali 90% za biti dio nata, ali 90% ne bi nato bazu, baš nikako. Biti heben a da ne uđe. Čak je i lng terminal na krku samo manji financijski deal do kojeg će doći, ali bit je baza i konfrontacija sa Rusijom za budućnost. Njemci polako otkrivaju karte i pripremaju Europu da Rusija za 20god zamijeni UK, postane dio zajedničkog tržišta pa i više. Sjeverni tok je primjer. A ameri će pomalo prebacivati silu na balkan i težiti da… Čitaj više »

Damir
5 godine prije

Mora da klasteri proizvođača oružja i države koje se nastoje riješiti vojnih viškova za otpis zadovoljno trljaju ruke. Našli su morone i kriminalce u aktualnim vlastima Hrvatske i Srbije koji su pokrenuli balkansku mikro utrku u naoružavanju. Još da se radi o velikim, bogatim rivalima, kojima se može uvaljivati skupo novo oružje, a ne o bankrotiranim pseudodržavicama u zapećku Europe koje se, hvala ekonomskom blagostanju u njima, moraju naoružavati na vojnom otpadima…eh, sreći i zadovoljstvu ne bi bilo kraja! No, velikih ratova i poslova trenutno nema, pa daj što daš. Koji izraubani Falcon nama Hrvatinama, u zadnje vrijeme strašno uplašenima ugrozama, dve-tri otpisane dvadesetdevetke “nebeskom narodu”, kojem svi rade o glavi, ma, nema veze! Bitno da se trgovina nastavlja, makar i podsitno… Jedino je šteta što su s obje strane granice krda glupih ovaca, koje i ovime pokazuju da su stvoreni samo da bleje i puštaju da ih mafija striže… Čitaj više »

fash
5 godine prije

“Narodi Balkana su genetski rođaci, ali su ih stoljećima razdvojili na sve moguće načine.”

Živelo bratstvo i jedinstvo i svetska revolucija.

Grci i Bugari valjda ne ulaze u ovu priču.

Narodi Skandinavije su genetski rođaci, ali su ih stoljećima razdvojili na sve moguće načine.

Wtf
5 godine prije

Obično pranje novca kao i na cijelom balkanu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI