fbpx

Srbija nije prijetnja Hrvatskoj, čime kupovina preskupih zrakoplova gubi svaki smisao

Talijanski borbeni zrakoplov

Kupovina polovnih i modificiranih vojnih izraelskih zrakoplova F-16 Barak je definitivno propala. Znalo se to od prvog dana, što potvrđuju objavljeni e-mailovi. Međutim netko je vjerovao u čuda. Kako se željezo kuje dok je vruće, Vlada Republike Hrvatske se odlučila zatvoriti staro, a otvoriti novo poglavlje puštajući u javni prostor probne balone o kupnji novih borbenih zrakoplova koji će koštati za par stotina milijuna dolara više.

Narod treba progutati gorku pilulu i prihvatiti kupovinu najmodernijih ratnih zrakoplova za koje će hrvatski radnik, stisnut kreditima, raditi desetljećima. Gorka pilula ne može proći bez vode. Narod se mora usredotočiti na gorčinu umjesto na pilulu. Spriječimo li gorčinu pilule, skrenuli smo narodu pažnju s nuspojava, u ovom slučaju nepotrebnog duga za nepotrebnu kupovinu modernih borbenih zrakoplova.

Zašto su Hrvatskoj potrebni borbeni zrakoplovi?

Ovisno o situaciji i publici kojoj se obraća, Vlada i razna ministarstva Republike Hrvatske nude dva vrlo konkretna argumenta zašto kupiti borbene zrakoplove. Jedan je čisto ekonomske prirode, a drugi sigurnosni.

Svaka suverena država kontrolira svoje nebo. Pazi tko u njega ulazi, kuda leti i gdje iz njega izlazi. Nacionalni zračni prostor mora biti siguran, ne samo za putnike unutar civilnih i vojnih zrakoplova, nego i za građane koje se prelijeće.

Kako bi zračni prostor bio najbolje zaštićen, NATO je osmislio mirnodopsku misiju za očuvanje njegove sigurnosti pod nazivom Air policing. Odgovornost i upravljanje ovom misijom je povjereno Vrhovnom zapovjedništvu Savezničkih snaga za Europu ili skraćeno SACEUR.

Zemlje koje nemaju svoje borbene zrakoplove, ovaj zadatak moraju platiti zemljama koje ih posjeduju, što je doista valjan argument ako govorimo o argumentu ekonomske isplativosti. Umjesto da plaćamo uslugu drugima, zašto ne bismo koristiti svoje zrakoplove i time riješiti dvije bitne stavke: Air policinga i zračnih snaga nacije.

Drugi argument kojeg nudi Vlada i ministarstva se tiče sigurnosti Republike Hrvatske. Spominju se prijetnje susjednih država i nedavna nesretna ratna povijest gdje je Hrvatska u ratni sukob ušla s vrlo malim brojem borbenih zrakoplova.

Nećemo se lagati. Iako Vlada i vojni vrh Republike Hrvatske ne govori otvoreno, svi misle na Srbiju, koja je po njima najveća prijetnja Republici Hrvatskoj. Za stvaranje straha i ratne atmosfere zadužene su PR agencije koje su u medijski prostor poslale “vodu” za lakše gutanje gorke pilule s ciljem prikrivanja novog zaduženja za kupovinu borbenih zrakoplova. Nisu samo u pitanju američki F-16, već se pojavljuju i drugi proizvođači koji se nadaju budućoj zaradi.

Prije samo dva dana, Srbija je bila susjed s kojim nemamo ozbiljnih problema, a odmah nakon pojavljivanja ideje o kupovini skupljih zrakoplova, Srbija je u čas postala hegemon koji će iznova krenuti u plan ostvarivanja Velike Srbije s granicama Virovitica-Karlovac-Karlobag.

Niti u ovom slučaju ne smijemo biti naivni i glavu stavljati u pijesak. Nedavno je jedan komentator na portalu Logično napisao:

“Postoji jedna bolna istina, koju mnogi neće priznati. Svaki narod i svaka država ima ekspanzionističke ideje. Bile one teritorijalne ili ekonomske, uvijek se radi o ekspanzionizmu. Ekspanzionizam jačih je uvijek bio izraženiji, jer se jači osjeća sigurniji i moćniji. Tako je od nastanka čovjeka.

Na teritoriju bivše Jugoslavije, svi narodi imaju slične ideje. Srbi misle o Velikoj Srbiji, tako što bi pripojili Republiku Srpsku, Hrvati bi pripojili Hercegovinu, a Bošnjaci bi se rado spojili sa Sandžakom.

Ekspanzionizam postoji i u selu. Jedan dio sela se godinama otuđi od drugog dijela. U malo većim selima imamo čak i “rat”. Sve je to razumljivo i prirodno. Narodi Balkana su genetski rođaci, ali su ih stoljećima razdvojili na sve moguće načine. Nekada je to bilo ciljano, ali nekad se radilo o spletu okolnosti. Nitko nije birao gdje će pripasti.

Glavno pitanje je što u takvim situacijama činiti? Pametni će spustiti loptu i sagledati posljedice svog ekspanzionizma.” Na ovaj komentar se nema što dodati – sve je rečeno.

Je li Srbija danas prijetnja Hrvatskoj?

Odgovor je toliko očit da je bespredmetno o njemu raspravljati. Ne zavrjeđuje niti pet rečenica teksta. Hrvatska je članica NATO saveza. Svaka ugroza članice od bilo koje zemlje u svijetu, a pogotovo Srbije nema nikakvog smisla. Prema statutu NATO saveza, reakcija bi bila brza i pogubna za Srbiju. Onaj tko tvrdi suprotno, svjesno ili nesvjesno laže svoj narod.

Srbija je, kao i Hrvatska, stisnuta sa svih strana. Od obje države se traži poslušnost i trošenje novaca za kupovinu nečega što im neće nikada trebati, a što koristi ekonomiji stranaca. Obje su države korisni idioti velikih sila.

Izmišljene prijetnje služe za zaplašiti narod kako bi prihvatio nepotrebno zaduživanje i trošenje teško zarađenog novca. Ne bi nas čudilo da se javi neki političar iz Srbije i najavi nabavu novih SU-30, samo da “ovjeri” želju hrvatskih građana za novih zrakoplovima. Ako obje strane koriste slične metode za vrijeme izbora, zašto ih ne bi koristili pri nabavi zrakoplova. Novac teškim radom na zarađuju Andrej Plenković i Damir Krstičević, nego seljak u polju i radnik u tvornicama, stisnuti kreditima i ovrhama. Djeca tih istih seljaka i radnika su ginula u svim ratovima. Nebitno radi li se o Hrvatima, Srbima ili Bošnjacima. Većinom su pošteni i iskreni ginuli, dok su profiteri u pozadini profitirali. Sve je to lijepo opisano u pjesmi “Lupi petama” grupe Prljavo Kazalište: “O Bože čuvaj ti naše golubove i sirotinju, jer bogati se ionako za sebe pobrinu“. Jastrebovi koji misle da su Hrvati, Srbi i Bošnjaci jedni drugima prijetnja zbog koje treba kupovati skupe zrakoplove, neka još jednom poslušaju ovu pjesmu i razmisle o svemu.

Trebaju li Hrvatskoj vojni zrakoplovi?

To nije upitno. Hrvatska mora čuvati svoj zračni prostor i mora imati svoje zračne snage. Mora biti suverena, kao što suverena mora biti i Srbija, pošto samo sigurne, prosperitetne i razumne države nikome nisu prijetnja.

Hrvatskoj su potrebni brzi, moderni i efikasni vojni zrakoplovi, ali ne za braniti se od Srbije ili je napadati. Za čuvati zračni prostor Republike Hrvatske, na tržištu postoje zrakoplovi koji su pet puta jeftiniji, ali ništa manje efikasniji.

U Ustavu Republike Hrvatske jasno piše da je Hrvatska zemlja tržišne ekonomije. Svaka nabava mora proći strogu proceduru gdje će svatko imati jednake uvijete i ponuditi ono što je potrebno za očuvanje zračnog prostora Republike Hrvatske. Oni koji odlučuju o kupovini zrakoplova moraju uzeti u obzir samo interes naroda koji im je dao povjerenje, a ne interes stranih država i korporacija.

Kako ne bismo ostali samo na kritikama, razmišljamo laički o jednoj logičnoj ideji. Na tržištu vojnih zrakoplova postoje tri zemlje koje u svojoj ponudi imaju idealne zrakoplove za poslove čuvanja zračnog prostora, a i puno više ako je potrebno.

Italija i Rusija ali i Južna Koreja su napravile vrlo praktičan dvosjed pod nazivom Alenia Aermacchi M-346 Master, Yakovlev YAK-130 AI T-50 Golden Eagle. Ovi kvalitetni zrakoplovi se nalaze u sklopu zračnih snaga Italije, Izraela, Singapura, Rusije, Alžira,… Talijanska verzija košta 20 milijuna dolara, ruska 15 milijuna dolara, a južno korejska stoji 30 milijuna dolara.

Sva tri zrakoplova posjeduju 100% digitalnu opremu. Mogu se koristiti kao laki jurišnici ili za operacije izviđanja, što je idealno za Air Policing. Osim toga, sva tri zrakoplova pokrivaju 80% programa letne obuke jer mogu simulirati druge zrakoplove, što može donijeti dodatne prihode Hrvatskoj. Pošto objektivno nema prijetnje od upada brzih vojnih borbenih zrakoplova, jedan od ova tri modela može ispuniti sve zadatke.

Umjesto 6 borbenih zrakoplova koji koštaju 700-800 milijuna dolara, Hrvatska može za 200 milijuna dolara dobiti 12 novih zrakoplova adaptiranih prema NATO standardima.

Moderni borbeni zrakoplovi F-16, višestruko skuplji od gore navedenih, se koriste u dalekim zemljama gdje se već desetljećima vode nikad svršeni ratovi. Saudijska Arabija posjeduje 87 zrakoplova F-15, a nije u stanju pobijediti hrabre bosonoge borce Jemena. Što bi Hrvatska mogla napraviti sa samo 6 super naoružanih zrakoplova F-16 i protiv koga?

Ako je cilj da Hrvatska kupuje zrakoplove kako bi ih koristila u zemljama koje ne graniče s Hrvatskom, onda je to sasvim druga priča o kojoj hrvatski građani moraju dobro razmisliti, jer će njihovim novcima netko drugi ostvarivati svoje ekonomske i političke ciljeve. Zračni prostor i Air policing u ovom slučaju su samo izgovor, a ne potreba.

Borbeni zrakoplov talijansko-ruske proizvodnje M-346 Master – idealan za Air policing

https://www.youtube.com/watch?v=cVAJDuqRzL0

Južno korejanski AI T-50 Golden Eagle

https://www.youtube.com/watch?v=ZgG0XeKAGgM

Ruski višenamjenski zrakoplov YAK-130


Tužba Živog zida zbog netransparentne nabave izraelskih zrakoplova

https://www.youtube.com/watch?v=b4TAWXKtxSQ&t=0s

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
235 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Sovonarola
Gost
Sovonarola
2 godine prije

Nama zrakoplovi ne trebaju ali kako ce ministar i predsjednica bez zrakoplova?

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  Sovonarola

…nikada nisam volio ovu klerotalibansku mrziteljsku hrvatsku i stoga ŽELIM da OVA hrvatska kupi američke zrakoplove i u što večem broju i sve dodatne aražmane koje idu uz to….i naravno želim da onakvi likovi kao što je gradonačelnik vukovara vladaju hrvatskom jer ja mogu voljeti hrvatsku samo jednog VLADE GOTOVCA nikako ove klerotalibanske liberalnofašističke uzurpatorske bagre….stoga želim da srbija kupi još neko zvučno smeće iz rusije ili bar fingira da ga kupuje da bi ovi klipani iz zagreba kupili još nešto bolje…npr. neka srbi kupi goli kuhac a hrvati neka kupe dva.

Sovonarola
Gost
Sovonarola
2 godine prije
Reply to  igi

Igi Pop, u pravu si.Dok je bal nek je bal.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  igi

? Nadam se da je to sa gradonačelnikom Vukovara samo parodija.

čoban Đuro
Gost
čoban Đuro
2 godine prije
Reply to  igi

Šta vrijede skupi avioni kada se rade skupe protivavionske rakete.Kada su pala oba vidjelo se da i nisu neka sila.Sada Izraelci ne lete iznad Sirije nego se iz svoga sigurnoga prostora zavuku iza civilnoga aviona i tada raketiraju.Rakete koje ih ruše samo tako treba kupiti ,one su jeftinije i sigurnije netreba ih održavati pošto kad polete tada su i uništene kako one tako i ono što su pogodile.

Marko
Member
Marko
2 godine prije
Reply to  igi

igi nikada ni ja nisam volio diktatorsko komunističku bivšu jugugoslaviju , jugokomuniste i njihov okot i hvala Bogu da se ta zločinačka tvorevina raspala na veselje mnogih Hrvata , a to što ti i takvi nevolite Hrvatsku e to je vaš problem , Hrvatska je tu i bit će za vjeke vjekova i nikada više jugoslavija
A što se tiče časnog gradonačelnika Vukovara dao Bog da su i ostali hrvatski gradonačelnici takvi

Visarionovič
Gost
Visarionovič
2 godine prije
Reply to  Marko

Fulal si portal, krezubi!

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Marko

Časni čoveče…..nacrtaj nam gdje je Hrvatsk danas, kakav je njen položaj i koliko se Hrvatski narod umnožio od raspada Jugoslavenske tamnice naroda. Srbi su u go.nima do guše, to i slijepac kakav si ti vidi.

Slavonac
Gost
Slavonac
2 godine prije
Reply to  Siniša

Odgovori ovim tvojim prstasama,koji Narod u toj jugosrboslaviji zeli zivjet skupa svama(cak i drugo oko je pobjeglo).

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Marko

Kaže nam Marko čiji je idol čistokrvni jugokomunistički, kako on kaže okot, partizanski general Franjo Tuđman, e Marko crni Marko, pamet nula.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
2 godine prije
Reply to  Marko

Mamlaze , od kud ti pravo da bilo ciju djecu nazivas okotom? Jel vas to uce na vjeronauku ?

Marko Filipi
Gost
Marko Filipi
2 godine prije
Reply to  Sovonarola

Nama ne trebaju avioni ne trebaju nam tenkovi a sto će nama vojska ne treba nam ni civilna obrana nama ne treba ništa ko će nas napast. Ovi komentari zna se od koga su mi nekako poznati iz 90- ih godina. Da je Hrvatska imala samo 2 stara miga rata nebi ni bilo bila bi skrsena pobuna na Plitvicama i čitava bi se priča odvijala bez rata tako da su ove priče o potrebi za avionima besmislene.

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije

Sva tri zrakoplova posjeduju 100% digitalnu opremu…

To i nije prednost obzirom koliko je uznapredovalo elektronsko ometanje.

nime
Gost
nime
2 godine prije
Reply to  tihobl

predlažem svima pogledat “Secret History of Silicon Valley – YouTube”, ko je tehnički zaintersiran, da se vidi kako je sve krenulo…

papaja
Gost
papaja
2 godine prije
Reply to  nime

Ima više videa na tu temu. Može link na neki konkretan ili je sve to isto?

nime
Gost
nime
2 godine prije

pa normalno da nije.
da citiramo m martića: samo potpišimo z4 a sve ćemo odraditi kroz medjie i udruge.
z4 nije potpisan a “posao” se odrađuje kroz medije i udruge.

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije

Dzaba ti prica, kad sutra dolazi Putin u Srbiju. Vjerovatno ce donirati jos nesto oruzja, ali prava vijest je da sa njim dolazi i Rogozin da potpise ugovore iz kosmicke saradnje. Vidjeces kad krene u Hrvatskoj “hocemo i mi kosmodrom”. A to me podsjeca na neka ranija vremena kad je dug sa 11 milijardi skocio na 22 jer je svaka republika htjela da ima svoju rafineriju, svoju seceranu, svoju uljaru …

Busola
Gost
Busola
2 godine prije
Reply to  tihobl

Kosmodrom već postoji po papirima u Udbini ali ga preuzeli Amerikanci … Svi mi “imamo” sve , a u biti ništa. Tko će kome prodati oružje nije nikakva sreća.

Veću prevagu bi donio bilo kojoj strani neki PZO sistem tipa S-400 nego bilo koji zrakoplov koji ćemo kupiti. Zato i je ovo gore vrlo pametan prijedlog samo tko bi slušao ovo i kupio takve zrakoplove. Mora se imati nekog “orla” za pokazati kako bi se narodu zamazale oči i dalje sijala podjela , a pritom pljačkalo i bogatilo.

Ps. o Putinu sve najbolje jer čovjek je jako dobro dijagnosticirao kako su sve ove “države” lakrdija na bivšu državu.

miki
Gost
miki
2 godine prije
Reply to  tihobl

bolesni avnojski mentalni sklop

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije

Svaka zemlja, država, narod koji nije u stanju proizvesti-napraviti borbeni avion za svoje potrebe, avione ne treba ! Naši nisu u stanju popraviti MIG-21 a remontirali bi F-16, da baš.

debeli pas
Gost
debeli pas
2 godine prije
Reply to  Mikojan

Neka se poslije ne čude kad shvate da su im svi šarafi u inčima i da treba kupiti još i nove gedore 🙂

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Mikojan

Nije to tako jednostavno.
Čovjek navodi primjer rada na održavanju motora RD33 na MIG-u 29, još u Jugoslaviji.
”Hoćemo napraviti prokromski vijak na RD33, koji po kemijskom sastavu odgovara jednom našem JUS -u. Kemijska analiza sastava čelika rađena je atomskom spektografijom. Uzmemo JUS domaći slovenski čelik i izmjerimo Rm = 1100 N/mm2. Kupimo njemački čelik, ekvivalent po DIN-u i izmjerimo Rm=1300. Problem je što je kod ruskog čelika istog kemijskog sastava RM=1600 N/mm2. I naravno dok ne nabavimo ruski čelik ništa od usvajanja jednog najobičnijeg vijka na Mig-ovom motoru RD33.”

debeli pas
Gost
debeli pas
2 godine prije

Ugroza se želi napraviti frajer i glumiti regionalnu silu uspoređujući se sa Srbijom. F-16 mu dođe ko Đakićevom sinu Audi. Za kurčenje po instagramu.

maliboro
Gost
maliboro
2 godine prije

Hrvatska se ubuduće treba više bojati Italije i Mađarske nego Srbije.

Debeli pas
Gost
Debeli pas
2 godine prije
Reply to  maliboro

Srbija je u ovom trenutku u lošijoj međunarodnoj poziciji pa je lako brusiti ego na njima. Ovim drugima ne smijemo ni pisnuti.

preseren3
Gost
preseren3
2 godine prije

Interesantno, ko sve bi imao američke zrakoplove…
Samo zato, ima se, može se, a največe je bacanje para, što se može….
Jeste li čuli za jednu malu zemlju, zove se Slovanija, Slovenija ili nešto tako…
Nema zrakoplova, one Pilatuse nemojmo brojati u zrakoplov, tek toliko da učiš letenje. 6000 metara plafon…
Preko ove zemlje možeš pljunuti, ako si dobar, iz Šentilja u Krapinu…
Ima BDP veči od Srbije, bio bi čak veči od Hrvatske, a ova ima 1000km obale…. Sa PUNO manje stanovnika.
A u toj Slavoniji nema ni planova, da se kupi zrakoplov….
Zašto?
Jedini nočni košmar, koji Slovenci imamo je, da nam Hrvati ne čuvaju nebo!
To je onaj košmar, kad se probudiš mokar od znoja….
E pa onda. Samo zato, da Hrvatima ne damo tu mogučnost, a tu su i Italijani, nečemo bacati pare….
Sirotinja to može, očito…

preseren3
Gost
preseren3
2 godine prije
Reply to  preseren3

Ah da, hvala što ste napomenuli, nemamo želju “ekspandirati”.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  preseren3

Bila je bacana šupljika da će Hrvati čuvati nebo svih zemalja bivše države sem Srbije, za Sloveniju ne znam a za ostale sam čuo više puta.

Naivac
Gost
Naivac
2 godine prije

Od čega ili koga se balkanska neba čuvaju daj molim vas pojasnite mi? Vanzemaljaca ili ovih Rusa ili Amerikanaca; ne stvarno daj me prosvjetlite,jest da mi je IQ 125,ali nikako nisam u stanju shvatiti što znaći čuvati nebo koje ptica preleti za 20 minuta ?

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije
Reply to  preseren3

Koliko Slovenija godisnje placa Italiji za cuvanje svoga zracnog prostora, tzv air policing? Po pravilima NATO je obvezna imati svoje ili platiti drugome da to obavlja. Svota je poprilicna, provjeri, nije tajna.

preseren3
Gost
preseren3
2 godine prije
Reply to  Miki maus

Pa službeno nije tajna, a kriju ko zmija noge.
Večernji je nabacio info 40 milijona godišnje.
Toliko bi recimo koštelo održavanje, da o kupovini ne govorimo.

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije
Reply to  preseren3

Nama bi bilo puno vise nego Sloveniji imajuci u vidu velicinu i posebno zemljopisni oblik RH. Prema nekim informacijama, F-16 Barak nije prosao jer nije imao alu felge! MORH je izricito, pored ostalog, trazio da ima ali felge ito BBS ili OZ!

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije
Reply to  Miki maus

12 aviona polovnih F-16 Block-30 = 120 milijona, nadogradnja u Lockheadu za 2500 novih sati letenja = 450 milijona, Svaki sat letenja = 15 000 $ X 12 aviona X 2500 sati letenja….. To je osnovna cijena… A sad idemo dalje …. Naoružanje se plača posebno… Obuka pilota i mehaničara…. Servisi, rezervni dijelovi i izdržavanje….Pa sad ti računaj….. Slovenija plača 30 milijuna za airpolicing… Što znači u 10 godina – 300 milijuna ….

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije
Reply to  Trubadur

Pa, RH ce, vjerovatno, imati i drugu obvezu osim cuvanja svoga neba. Nekoliko ce ih ostati u RH, s ostali ce letjeti tamo di hoce Ameri. Vidi slucaj BOV- Patria. Di je pola njih? U RH ili na granici Rusije?

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  Trubadur

@ Trubadur: Racunaj 200 sati letenja + plate za plavce + tekuci troskovi. Slovenija placa toliko, ali nema nabavki aviona i njihovog odrzavanja.

čiča Toma
Gost
čiča Toma
2 godine prije
Reply to  Trubadur

Uz modernu tehnologiju nadograđuje se i industrija, tu je održavanje II i III stupnja, dakle investicije, nova radna mjesta. U turbulentnom svijetu gdje ti deseci tisuća migranata srljaju bez papira preko granice, gdje ne znaš da li će se EU sutra raspasti ili za 10 godina, uopće je bespredmetno razgovarati o daljnjem stupnju razoružavanja od ovoga što ga sad imamo. Upravo suprotno. To stvarno nema baš nikakve veze sa Srbijom.

čokolino
Gost
čokolino
2 godine prije
Reply to  preseren3

Zašto nema ni planova da se kupi zrakoplov?
Pa sam so napisao odgovor: Preko ove zemlje možeš pljunuti, ako si dobar, iz Šentilja u Krapinu……
I kako da tu zrakoplovi lete ad da prilikom svakog poljetanja ne krše vazdušni prostor susjeda?

preseren3
Gost
preseren3
2 godine prije
Reply to  čokolino

Veliki problem!
Ne poznajem krug okretanja F 16, hahahahahaha….

davor
Gost
davor
2 godine prije

Bolna tema, znaju to i zapadni igrači pa igraju na svim stranama kao i u doba Daytona kada su istovremeno uvjeravali i Aliju i Slobu i Franju sa istim uslovima. Vjerujem da su problemi sa susjedima više plod neke monetarne poslušnosti stranim silama nego reflekcija odnosa, naravno u svakoj državi postoje ekspanzionisti ali oni su uvijek mizerna minijaturna manjina, no tu i tamo se proguraju do dalekovidnica megafona i onda uspiju pomutiti razum masama. Ne vjerujem da je ijedan narod u svojoj suštini ekspanzionistički, jer ne bi opstao (doduše neka otočja se još odupiru tom pravilu – £££££), mislim da je čak i Nacistička Njemačka imala manje od 30% opredijeljenih ekspanzionista pa nije opstala kao takva tvorevina.

davor
Gost
davor
2 godine prije

Tragedija NATO pakta je da je isti u raljama vašingtonskih administratora, tako da kad je trebalo prošvercati iz Ukrajine Bechtelovim kamionima funkcionalne dijelove aviona sirijskim pobunjenicima i Isilu onda se odjednom dogodio antifunkcionalni remont hrvatskih Migova u Ukrajini. Vjerujem i da izraubani izraelski F-16 po Washingtonu ima neku drugu namjenu mimo Hrvatske vojske, nimalo lijepu dapače neku istočnoeuropsku koja utječe na postojeće ukrajinske frontove ili na potencijalne nove u blizini istog žarišta.

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije
Reply to  davor

Da, malo ljudi zna pravu pricu sa neuspjelim remontom MiG 21 u Ukrajinu. Zato nitko ni nepoteze pitanje odgovornosti faktora u RH. Ustvari, nasli su dva jadnika i osudili ih za korupciju u vezi toga famoznog remonta i pazi sad- uzeli su cak 10 000 (deset) teu!!

Mölltaler
Gost
Mölltaler
2 godine prije

Mislim da se Hrvatsku i Srbiju ne može uspoređivati u vojnom smislu. Hrvatska kao članica NATO pakta stvarno nema potrebu za nekim velikim naoružavanjem pošto stvarno ne postoji mogućnost da ju napadne neka država koja nije članica te organizacije. S druge strane Srbija se kao neutralna država mora naoružavati ako želi sačuvati tu neutralnost.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Mölltaler

Srbija je na pragu NATO, a kad dvije članice te nakarade od saveza ratuju onda nakarada gleda i ne mješa se !

Mölltaler
Gost
Mölltaler
2 godine prije
Reply to  Mikojan

@Mikojan Srbija sasvim sigurno nije na pragu NATO-a. Iznesi neki argument kojim potvrđuješ tu tvrdnju.

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  Mölltaler

Pusti Srbiju, a sta ako Hrvatsku napadne kenka clanica NATO?
Ili ako neko napadne neku clanicu sta ce hrvatska poslati u pomoc?
Ili ako neko negdje ugrozi americki nacionalni interes cim se Hrvatska intervenisati?

Hrvatskoj trebaju bar 2-3 eskadrile F-35 i nosac aviona.

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  tihobl

plus admiralski brod
i školski brod Jadran

giordano bruno
Gost
giordano bruno
2 godine prije

Hrvatska treba da saradjuje sa Srbijom, jer je to za dobrobit privrede gospodarstva i stranih ulaganja.
Tako ce pokazati da je region stabilan.
Sada je 21. vek stoleće i skladno sa tim treba da budemo u trendu naucnog razvoja u Svetu.
Srbija je u Partnerstvu za mir, a to omogucava da sa Američkim vojnicima Nacionalne garde Ohaja ima zajednicke vojne vezbe u Srbiji.
Isto tako Srbija moze, kao sa Nacionalnom gardom Ohaja, da ima i zajednicke patrole vazdusnog prostora regiona zajedno sa Hrvatskom vojskom.
Napravi se dogovor koji se odobri i resursi se ucinkovitije koriste za air police.
Avioni ce zastareti brze nego do sada, jer ce se uvoditi bespilotni avioni, a uzimati stare avione skuplje je odrzavanje i veci rizik za pilote.
Mnogo smo mali svi u regionu zasebno i samo medjusobna saradnja moze da nas ucini konkurentnima sa drugim drzavama.

Pre nekoliko godina, za Novu godinu dolazili su Hrvatski policajci u Beograd da dezuraju zajedno sa Beogradskom policijom da bi se gosti iz Regiona osecali slobodnije. Ne znam da li je ta praksa i sada, ali to moze da posluzi kao primer za sve vrste saradnje.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

To podizanje straha u naroda su aman baš svi do perfekcije usavršili;gledam burlu Dodika kako konstantno podiže tenzije, Komšića i zločinca Džaferovića kako vodu na njegov mlin navrću i kako im Dodik svesrdno vraća uslugu…..burle optužuje oca ubijenog djeteta koji želi saznati istinu za pokušaj državnog udara, ne samo djeca već i ozbiljni formirani i porodični ljudi bježe glavom bez obzira a njemu usta mu puna patriotizama i samostalnosti Republike Srpske a još kada spomene ujedinjenje sa Srbijom muka me spopane koliki napad smjeha dobijem. I tako sve do jednog političara na našim prostorima.
Hrvatsk treba da kupi avione, treba da ima svoju jaku vojsku, Srbija isto, BiH je dovoljno Policija jer toliko međeda na vlasti u jednom mjestu nigdje nema a okruženje nam je dovoljno stabilno….ko nema svoju vojsku hraniće tuđu, reče neko pametan.

Mölltaler
Gost
Mölltaler
2 godine prije
Reply to  Siniša

Ako ne vidiš pokušaj obojene revolucije u RS onda si stvarno slijep. Pogledaj samo izjave bivšeg (međunarodnog) odvjetničkog tima u vezi tog ožalošćenog oca (kojeg je on okupio). Naročito izjavu Ante Nobila. A i kao slučajno se koriste simbolom stisnute šake na demonstracijama. Možda si već negdje vidio taj simbol (Libija, Egipat, Sirija….).

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  Mölltaler

Molltaler, u pravu si.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Ma nije u pravu… shvatam ja da je opozicija nesposobna ali zar vi smatrate da je preče ostaviti mafijaše na vlasti sa čime dajete legitimitet pljački i egzekucijama ili da se sazna istina o smrte Dragičevića ili Vukelića;to što u Vukelića nema niko odlučan da istrajava kao Dragičević ne znači da je sve riješeno. Obojena revolucija…..zašto se bojite, ako ništa zaslužili su zatvor zbog hiljada djece koja mora napustiti svoje kuće te leba tražiti u prokletom bijelom svijetu.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  Siniša

Siniša, skrenut ćemo sa teme bez veze. Više puta smo raspravljali na ovu temu i sve nam je jasno.

Mölltaler
Gost
Mölltaler
2 godine prije
Reply to  Siniša

@Sinisa Neriješenih ubojstava u regiji ima na stotine, ali obojena revolucija se diže samo tamo gdje je na vlasti (jedini u regiji) proruski političar. Ti stvarno ne vidiš očigledne stvari.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Mölltaler

Daleko je ovo od revolucije.

Mia
Gost
Mia
2 godine prije

Nadzor neba je bitan ca1.2milijardi kn godisnje. 50aviona nista ne znaci 5sustava s400to sve razvali.

nime
Gost
nime
2 godine prije
Reply to  Mia

vidit kaj je zubak pričao na bujici di je završio s300

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  Mia

Ne pominji S-400, za to se dobijaju sankcije. Ne smiju se stavljati prepreke americkim bombarderima.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije

Dobro napisano.Jedan vw polo, Ford fiesta, opel corsa pežo 207 su neki od primjera kako vozilo iako malo može biti funkcionalno ali, uvijek ono ali=za kurčenje po komšiluku treba audi 6,mercedes gle, vw arteon, pasat.. itd.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

I onda nemaju za promjenuti gume vec na ljetnim se gura ili servis kakav uraditi.. 🙂 🙂 :).. Al nek je pasat u avliji…
PS fali ti bendzo..

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  Alen

Aha??Bembara je kategorija više, zato ga nema. ??

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Uhljebi su zlo veće nego onaj s druge strane bodljikave žice….u mene u Upravi (Javna ustanova) došlo vrijeme da stolove i stolice heftaju na plafon jer koliko ih je na podu nema mjesta više.

PPP
Gost
PPP
2 godine prije

To nikako nije isto. Uljanik koliko god je bio u gubitku, taj se novac slio u hrvatsku ekonomiju. Radnici koji su primali plaće su kupovali hranu u Hrvatskoj. Novac je cirkulirao i hranio druge Hrvate.

Novac uložen u strane zrakoplove ide građanima drugih država, a Hrvatima ostaje samo kredit i dug.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  PPP

Nije moguće da su radnici pojeli i popili toliki novac.

PPP
Gost
PPP
2 godine prije
Reply to  Siniša

Nije bitno tko je popio i pojeo, nego je bitno što je jedan dio novca ostao u Hrvatskoj.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  PPP

Hm, a gdje je ostali deo novca završio?
Slaba ti je logika, ne možeš biti zadovoljan dijelom kad se iz vasione vidi da se Uljanik ciljano uništava…..prosto je ne moguće da jedan Uljanik propadne, NE MOGUĆE je to izvesti radom već lopovlukom.

PPP
Gost
PPP
2 godine prije
Reply to  Siniša

U Uljaniku se kralo i tu spora nama, ali su ljudi u njemu radili i gradili brodove. Narudžbi je bilo. Boje je da ostala jedna kuna u Hrvatskoj, nego nijedna kada se kupe zrakoplovi. To dvoje je neusporedivo.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  PPP

Ti HDZovac…uhljeb?
Pa čoveče boži o čemu ti pričaš, gdje je novac od obrta, kako je došlo do kolapsa Uljanika?

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije
Reply to  Siniša

Da bi shvatili kako je doslo do kolapsa brodogradilista u HR morate se vratiti na “sporazum o stabilizaciji i pridruzivanju” izmedju HR i EU u kojem je navedeno koje grane privrede HR mora likvidirati kako bi postala clan EU.
Sto se tice Uljanika,samo ona dva narucena kruzera vrijede 400 miliona eura,dakle oko 3 milijarde kuna,iliti upravo iznos koje vlasti navode kao procerdanu subvenciju Uljaniku u proslih 25 godina!

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Mucke

U svakom poslu bitan je obrt, to je podloga za sve…..gdje je nestao taj novac potreban za obrt; ulaganja su bila, posla je bilo, produkti toga svega su realni ali gdje su rezultati toga svega…..gdje je novac koji je rezultat produktivnog rada koji je potreban da se namire troškovi i da se ima za dalji obrt. Suludo je da posle velikih poslova nema novca da za dalju proizvodnju, nemaju čime kupiti materijal da ispoštuju preuzete poslove…….

Mile baraba
Gost
Mile baraba
2 godine prije

Ako ne trebaju zrakoplovi Hrvatskoj,ne trebaju niti Srbiji.Onda idite na srpske portale i urgirajte da se Srbija odrekne zrakopolovstva.
A sad za ozbiljno ! Hrvatskoj treba zrakoplovstvo prije svega da kontrolira svoje nebo.Ako nemaš svoje,onda moraš potpisati ugovor sa npr.Mađarima ili Talijanima da to oni nadziru.To vrijedi i za Srbiju.Isto tako te države su imale avijaciju i pilote i to treba nastaviti,U kojem obimu i koji zrakoplovi ? Ja bih najradije uzeo ruske jer za manje para daju više muzike.Međutim to bi sigurno spriječili naši saveznici koji to nisu jer ionako čekaju da nam uvale polovne F-16 koje ćemo platiti više od izraelskih,a oprema na njima će biti niže razine od izraelske.

PPP
Gost
PPP
2 godine prije
Reply to  Mile baraba

Mile ti članak nisi ni pročitao, jer da jesi ne bi govorio o tuđem nadziranju hrvatskog zračnog prostora.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  PPP

Vazdučni prostor neko mora nadgledati, Hrvatska sa svojim avionima i radarima ili neko drugi……prosto mora i to je činjenica.

Stanko
Gost
Stanko
2 godine prije
Reply to  PPP

PPP – Koliko ja znam Slovenci su plaćali Talijanima za nadzor svog neba,

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  Mile baraba

Smiri se Mile. Dobro je PPP napisao. Nisi dalje od slike i naslova išao. Čiji je portal i gdje je smješten zna onaj ko ga to interesuje i ko ga redovno čita, takvima to nije ni bitno, tebi izgleda jest a to je tvoj problem. Sve je u tekstu lijepo objašnjeno, što važi za Hrvatsku, važi i za Srbiju. Vrati se pročitaj tekst ako nije problem..

nime
Gost
nime
2 godine prije
Reply to  Mile baraba

nama treba onaj a10 ili su25 plus s400 kojeg nam nikada više ne buju prodali.

Šok
Gost
Šok
2 godine prije

“Srbija nije prijetnja Hrvatskoj, čime kupovina preskupih zrakoplova gubi svaki smisao”

naravno da nije ali zato je Burkina Faso povećala svoje apetite na Burkina Dalmaciju i Burkina Slavoniju.
čak su napravili garažu u kojoj se mole za Burkina Dalmaciju i Burkina Slavoniju.
prema tome treba biti spreman jer
tuđe nećemo svoje ne damo.

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  Šok

ništa nas ne smije iznenaditi
NNNI
TO SU BILA VREMENA….

dingo
Gost
dingo
2 godine prije
Reply to  Šok

Jesu li bila ha?Pokazala je to agresijom na RH,i BiH.gade bjelosvjetski.

Dragica
Gost
Dragica
2 godine prije
Reply to  Šok

I ja sam se pitala što se događa tko će nas napasti kažu NNI. nitko ne ne prijeti, a na kraju “borba za slobodu”,slobodu “demokraciju tj pljaćku vlastitog naroda! Oh ta zapadna demokracija na zalasku!

tvoja dragica
Gost
tvoja dragica
2 godine prije
Reply to  Dragica

dragice, niko ne sme da vas bije.

Lehr
Gost
Lehr
2 godine prije
Reply to  Dragica

Ti si se pitala?! Kako je to slatko kad podkapacitirana neznalica vodi brigu o stvarima koje od skaču od njezine sposobnosti rasuđivanja. Tek toliko da znaš, vojska se gradi u miru upravo radi toga da ne mora ratovati. Ili da ako do rata već dođe u njemu pobjedi!

dingo
Gost
dingo
2 godine prije
Reply to  Šok

Izgleda da tvoji zvjezdokokardaši to ne
rade ili nisu radili ne samo sa životinjama
nego i s ljudima.Radili s takve gnjusobe i
još bi.

oddball
Gost
oddball
2 godine prije

Tipovi zrakoplova koje je gore naveo autor su definitivno bolji izbor za air policing, o tome nema dvojbe, samo bih dodao, ne samo zbog nabavne cijene nego prvenstveno zbog cijene leta i održavanja jer takvi avioni moraju odraditi dosta letnih sati, a to košta, ako vam kažem da cijena sata leta f-16 stoji negdje između 12 i 14 000 $ jasnije je da f-16 nije dobar izbor za air policing,….. e sad zašto ga mi Hrvati toliko želimo , zato jer je to moćan borbeni stroj, iako trenutno ne prijeti opasnost od Srbije, tko zna što budućnoast nosi, tj. ako neka zemlja u svojoj vojnoj doktrini predviđa avijaciju to treba dugoročno promišljati, ne možeš nabaviti borbeni zrakoplov od danass do sutra, btw o hrvatskoj političkoj eliti nemam lijpih riječi, ali iskreno, Vujčić je taj koji prednjači u huškačkoj retorici, to se da lako provjeriti, a uostalom Rusi su nedavno “donirali” Srbiji kontigent mig-29, tako vidite kreće utruka u naoružanju dvije već devastirane male zemlje, jasno je svima da su Ameri sve što treba odradili da RH kupi upravi njihove f-16, to će se i dogoditi tako jer Lockheed Martin mora prodati nove V varijante, zato Židovi nisu smjeli prodati svoje… Pročitaj više »

PPP
Gost
PPP
2 godine prije

Ekseru admini te ne trebaju brisati, sve si rekao. 🙂

Zen
Gost
Zen
2 godine prije

Hrvati i Srbi su bratski narod. Bili su bratski prije 2000 godina ostali smo i danas. Naša povijest je izmišljena i napisana onako kako odgovara drugima. Hrvati i Srbi su potomci starih Slavena koji su na ovim prostorima živjeli davno davno davno prije Krista. Primjer Vinča kod Beograda. recimo… Svaka priča o neprijateljstvu između Hrvata i Srba je glupa i bezpotrebna. Hrvati i Srbi su sami neprijatelji na Balkanu, svugdje drugo u svijetu to nismo, nego smo prijatelji.
Tuđman i Milošević su američki i britanski agenti. Svaki kip svaki naziv ulice svaka ustanova udruga koja nosi njihovo ime je sramota za nas kao društvo. To su dva najveća zlotvora odgovorna za desetke tisuća mrtvih.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  Zen

Dovoljno je pogledati istorijat Njemačko/Francuskih sukoba, idu daleko u prošlost. S druge strane prije drugog sv. rata ozbiljnih sukoba između Srba i Hrvata nema. Pametnom je ovo saznanje sasvim dovoljno.

Baba
Gost
Baba
2 godine prije

Eh sad da je još malo više pametnih a puuuno manje onih drugih…gdje bi nam bio kraj ?

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  Baba

Ne trebaju pametni treba zajednicki neprijatelj koji tlaci i jedne i druge kao neka Ugarska.

Kihot
Gost
Kihot
2 godine prije
Reply to  Zen

Slava Rodu!

Dejan
Gost
Dejan
2 godine prije
Reply to  Zen

A pričešće kasnim ili beskvasnim hlebom, pitanje kvasca je ozbiljno pitanje ?

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije

Nema@ Daltona a tekst se ubio za njega. JAVI SE…

Har Megiddo
Gost
Har Megiddo
2 godine prije

Ne samo helikopteri i kanaderi, trebaju nam i avioni za zaprašivanje komaraca.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Sta je nepotreban vojni trosak?
Svaki trosak koji prevazilazi bezbednosne potrebe drzave.
To je veoma bitno zato sto su danasnje oruzje i oprema veoma skupi.

oddball
Gost
oddball
2 godine prije
Reply to  Riddick

Pogledaj recimo Srbiju,Grčku ili Bugarsku, od početka svojih državnosti koliko su ulagali u vojsku, balkanski ratovi 1. svjetski, tu je dobar dio razloga zašto te zemlje konstantno kaskaju u svemu,….

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  oddball

Grčka ne ide u taj koš oddball.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Grci moraju da ulazu zbog Turske, to sto se desilo na Kipru 1974 moze da se desi na svakom Grckom ostrvu, mislim da su zato njihova ulaganja u vojsku opravdana.
Sto se tice Srbije od 1804 bili smo okruzeni sa juga istoka i zapada sa Otomanskim carstvom a sa severa Austrougarskim carstvom, u tom slucaju ulaganje u vojsku je logicno i opravdano, pogledaj prvi i drugi sv rat…

Duki
Gost
Duki
2 godine prije

Čudi me da još nitko od naših političara i režimskih novinarčića nije optužio Ruse za propast”posla stoljeća “???sa Američkim prastarim kantama!? Pa svi ih optužuju “za ovo za ono” Ali ima vremena ; Gazda sutra dolazi u “komšiluk”-susjedstvo ! No jedina opasnost od ovog posla koji se srećom nije dogodio je da nas naša politička klika i dalje želi napraviti kretenima i budalama !Slipcima kod zdravih očiju i mozga! Moram im priznati upornost ; Eno -ga sad se javlja i onaj “ključni ministar”*prometa sa nebulozama o naplati cestarine ! Sve što treba je otići do Bregane i kupiti Vinjetu 15€ i evo rješenja! (na njoj je broj slov.auto-cesta) Reći će neki što sa inkasatorima!?? I šverceri -ma ? E onda “ključni ministar” mora potegnuti do Šentilja (vinjeta 10 ,,€) pa se odveze do 1.odmorišta mislim da je “Rozenberger”sjedne u baštu. Naruči ” kaffe mit milch-bitte” i gleda;gleda ! Što vidi? Pa neke aute na kojima piše “FINNANZ-POLIZEI” I ljude koji kruže po parkingu; pišu kazne +stavlja “Lisice” na točak150-500€ Kada svati da su to oni isti koji kod nas uzgajaju hemeroide u naplatnim kućicama može kući ! Ne trebaju konzultanti !Niti studije -sve je izmišljeno! ALI NEĆE ! ostati će… Pročitaj više »

benty20
Gost
benty20
2 godine prije

Pomalo se karte otkrivaju i postaje jasno da je posrijedi “deal” vezano za LNG terminal na Krku, a seljober od ministra će na presici svečano objaviti da su nam amerikanci izišli u susret i ponudili novi avion po iznimno povoljnoj cijeni i uz otplatu koja će samo njima biti poznata! Po meni je to već odavno zacrtano, jer Hrvatski narod je jasno dao do znanja da LNG terminal u Jadranskom moru neće proći! A znamo koliko bi taj terminal strateški značio amerima… I samo da e osvrnem na gore spomenute avione, koji su puno povoljniji od f-16… Od tog, moram reći odličnog trojca, nama i za air policing mogao poslužiti samo korejski F-50! Stvar je vrlo jednostavna, za te potrebe trebate imati nadzvučni zrakoplov!!! Ako jedan komercijalni avion leti brzinom od 850 km/h tada bi jedan JAK ili talijanski u blizanac mogao samo poletjeti i sletjeti jer bi avion kojeg treba presresti već napustio hrvatski zračni prostor. Inače, ove dvije inačice su fenomenalni zrakoplovi koje svakako nebi bilo loše posjedovati, pa makar 2 komada. Znači uz novi f-16 bi trebali grati ulogu korejski f-50 ili švedski Gripen. Dasault rafale je preskup (kao i f-16) pa ne dolazi u obzir (jedino… Pročitaj više »

Dax
Gost
Dax
2 godine prije
Reply to  benty20

Od svih ovih prijedloga mi ovaj najbolji – da nam francuzi puštaju u nogometu i rukometu a mi da kupimo mirage. Odličan odličan

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije

“POLITIKA & KRIMINAL
Firma u kojoj je radio ministar Krstičević sada može popravljati avione…
KING ICT registrirao je firmu kćer koja se može baviti avionima. No, kažu kako se neće baviti time nego dronovima.
MOĆNA domaća IT tvrtka KING ICT, u kojoj je do ulaska u vladu kao jedan od glavnih menadžera radio ministar obrane Damir Krstičević, okreće se novom biznisu, piše novinar Gordan Malić za Startnews.hr.
Naime, tvrtka KING ICT je na Trgovačkom sudu u Zagrebu krajem prošle godine registrirala tvrtku kćer Planet IX d.o.o. Novoosnovana tvrtka registrirana je za cijeli niz djelatnosti, od proizvodnje i posluživanja hrane i toplih napitaka preko izrade web stranica pa sve do proizvodnje, popravka i održavanja zrakoplova, svemirskih letjelica i zrakoplovne opreme. Uz to, bavit će se i proizvodnjom, prijevozom i nabavom oružja te pirotehničkih sredstava.”
Kada su to potrebe Hrvatske bile ispred potrebe za bogaćenjem pojedinaca da bi ovaj puta bilo drugačije?Zašto ovaj fijasko ne bi mogao biti posljedica “provaljenog privatnog” posla? KING je slučajno krenuo u posao s avionima baš kad i kupovina starih kanti koje će više biti na servisu nego u zraku?

Rijecanin
Gost
Rijecanin
2 godine prije

Brisan mi je post. Žalosno.

Miki
Gost
Miki
2 godine prije
Reply to  Rijecanin

Trebali su te blokirati jer si od aviona prešao na Jasenovac.

Njonjobobo
Gost
Njonjobobo
2 godine prije
Reply to  Miki

Onda bumo pjevali
Heej vojnicii vazduhooploovci celicna krilaa nasee armijee
Samoo naprijed uz komandantaaa la la laaaa la la

Rijecanin
Gost
Rijecanin
2 godine prije
Reply to  Miki

Samo sam reagirao na tvrdnju da Srbija ne ugrožava Hrvatsku.

Tabasco
Gost
Tabasco
2 godine prije

Upravo sam saznao iz pouzdanih izvora sto ce USA ponuditi Hrvatskoj.
Naime, vjerovali ili ne, USAF ima 22 komada MiG 29.
USA namjerava u potpunosti iz buducih natjecaja izbaciti Gripene i KAI 50 te putem strateskog partnerstva
HR darovati MiG 29 i MiG 29UB. Postoji i jedan uvjet, to je da se remont obavi u Ukrajini. To ne bi trebao biti problem
jer Ukrajina i Hrvatska vec imaju dobre odnose.
Krajnji broj doniranih letjelica ipak nije poznat jer su dvije vec rasporedjene u zrakoplovne muzeje, u USA.
Svakako dobra vijest jer sa eskadrilom i pol remontiranih letjelica Hrvatska moze zadovoljiti sve svoje potrebe,
te nadasve kontrirati u mogucim buducim sukobima.

Kihot
Gost
Kihot
2 godine prije
Reply to  Tabasco

Moldavski MiG ovi? 90ih su Ameri za kikiriki i toplu deku dobili 21 komad MiG 29 aviona. Ak se ne zajebavaš, onda su to ti.

Tabasco
Gost
Tabasco
2 godine prije
Reply to  Kihot

Da. Navodno su platili dva milijuna po komadu.

dinaricus vulgaris
Gost
dinaricus vulgaris
2 godine prije

zar smo toliko nesposobni da nemožemo sami proizvodit avione ? ako je mogla juga možemo i mi makar morali surađivat sa mrskim neprijateljem ?

Tabasco
Gost
Tabasco
2 godine prije

Jesmo.

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije

Koje avione i kako? Ruske kopije, neke sa ruskim a neke sa britanskim motorima? Hoce li neko dati dozvolu da se takve stvari rade? Silni doktori nauka masinstva nisu bili u stanju konstruisati ni motor za “Crvenu Zastavu” nego su kupovali masine i kalupe sa Fiato-ovog otpada za proizvodnju jugoslovenskog “narodnog auta” .

Damir
Gost
Damir
2 godine prije

Ajd, dinaricuse, nabroji koje bi to preostale tvornice u Hrvatskoj i Srbiji trebale proizvoditi avione? Tko bi ih projektirao? Motori, elektronika, oružani sustavi? Nadzvučni borbeni zrakoplov nije sportska jedrilica, pa ti za nju treba par kvadrata šperploče, impregnirano platno i dve kante boje, a nije ni lonac ni tava da ti je za proizvodnju dovoljna hidraulička preša i komora za emajliranje.
Uostalom, Hrvatska nema ni tvornicu lonaca i tava…sve uvoz 🙂

dinaricus vulgaris
Gost
dinaricus vulgaris
2 godine prije

realno je očekivat da će se nato urušit i da ćemo mi morat žicat putinu da nas zaštiti od anglosaksonsko,germansko,romano,hungaro..judeo imperijalista…zato bolje odmah uzet ruske avione

Har Megiddo
Gost
Har Megiddo
2 godine prije

Kao Hrvat mogu odgovorno reći sljedeće: Hrvati, tj. barem onaj dio njih koji se voli hvaliti svojim hrvatstvom i domoljubljem, grade svoj identitet isljučivo na antisrpstvu i stvarna ili izmišljena srpska prijetnja je jedino što daje smisao njihovoj inače besmislenoj egzistenciji. Svi politički potezi (uglavnom HDZ-ovih) vlasti su obilježeni ovim lajtmotivom, bilo da se radi o trivijalnim glupostima poput titlovanja filma “Rane”, bilo da je riječ o ozbiljnijim stvarima poput npr. ulaska Hrvatske u NATO i EU. Sjećam se dobro kako su velike Rvatine širili histeriju među rightardima prije referenduma za ulazak u EU: morate glasati za ulazak u EU, jer ćemo u protivnom opet završiti zajedno sa Srbima u nekoj novoj Jugoslaviji (za leftarde je pak bila zadužena Vesna Pusić koja je govorila, morate glasati za ulazak u EU, jer ćete inače ostati bez penzije). Velike Rvatine pri tom naravno nisu objasnile na koji bi to način Hrvatska mogla završiti u nekoj novoj Jugoslaviji, pogotovo imajući u vidu članak 141 Ustava RH (od milošte nazvan “Tuđmanova tvrđava”) kojim se zabranjuje udruživanje u, citiram, “saveze s drugim državama u kojem bi udruživanje dovelo, ili moglo dovesti do obnavljanja jugoslavenskoga državnog zajedništva, odnosno neke balkanske državne sveze u bilo kojem obliku”… Pročitaj više »

Miki
Gost
Miki
2 godine prije
Reply to  Har Megiddo

Komentar ti je odličan samo da nema zadnjeg paragrafa.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Miki

@Miki, sve je na svom mjestu, ja bi dodao još samo to da sve te velike domoljubne rvatine su ponosno dale svoju zakletvu u JNA kako će čuvati, braniti itd… domovinu i pljunuli su na to. Kako se pljune na jednu prisegu/zakletvu tako se pljune i na svaku drugu. Busanje u nacionalistička prsa i pamet neidu skupa nikako.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
2 godine prije
Reply to  Miki

Zasto?

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije
Reply to  Har Megiddo

Bice ipak da si ti Jugosloven.

Har Megiddo
Gost
Har Megiddo
2 godine prije
Reply to  Ivan

@Ivan, bit će ipak da si se ti prepoznao u komentaru.

Rokokoko
Gost
Rokokoko
2 godine prije
Reply to  Har Megiddo

Har Megido – vi koji kao naglasavate da govorite kao Hrvat,u pravilu to niste.

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije
Reply to  Rokokoko

Rokokoko@A tko je to pravi Hrvat?

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
2 godine prije
Reply to  Ivan

Bolje nego biti rvatina!

neko
Gost
neko
2 godine prije
Reply to  Har Megiddo

Ovako dobar komentar se rijetko može čitati bilo gdje. Možda za moj ukus malo grubo rečeno ali istinito. Bila je država koju smo uništili (Jugoslavija) sada imamo ko što ti kažeš “drek” od država i kredite za našu dijecu na čime će nam biti jako zahvalni. Najviše me fascinira kako i gladan narod svejedno guta ovakve nebuloze političara umjesto da misli na budućnost svoje dijece. Ako mislimo da će nam prije pomoći Neki USRANAC ili židov prije negoli svoj susjed jako smo glupi i nismo se ništa naučili iz naše povijesti. Najviše zamjeram ljudima koji imaju dijecu i umjesto da razmišljaju što bi bilo bolje za njih hrane svoj ego na mržnji prema susjedima, dok su im djeca gladna i iseljavaju se od kuća. Nebitno o kojoj se državi radi na balkanu od Slo do Makedonije. U međuvremenu će nam veći problem postati muđahedini koje na bude uvalila USRA i IZraHELL. Pa uživajmo svi dalje u našoj “ja imam pravo, ja sam bolji od susjeda” a svi budemo samo topovsko meso i niko neće plakati nad nama kad nam budu pripremili novi balkanski lonac a ginuti će naša djeca ne njihova! Sretno

maxHr
Gost
maxHr
2 godine prije
Reply to  Har Megiddo

Tko se jednom opece taj i na hladno piri. Stara narodna izreka, koja se može primijeniti na ovaj komentar.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
2 godine prije
Reply to  Har Megiddo

Bravo!

wasbewill
Gost
wasbewill
2 godine prije

Realno, ja mislim da je Srbija ipak pretnja, jer zašto bi onda oni od Rusije uvozili avione?

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  wasbewill

Srbi uvoze one kante jer je HR njima prijetnja, odnosno njihovim “patriotama”. Oni hrane jedni druge. Shvatite više, nemojte biti ovce.

Miki
Gost
Miki
2 godine prije

Džaba Tadmure pričaš neki čitaju samo naslov i reaguju na riječ Srbija.

Jovan Bgd.
Gost
Jovan Bgd.
2 godine prije

Bravo !!!

posmatrac
Gost
posmatrac
2 godine prije
Reply to  wasbewill

@Realno, ja mislim da je Srbija ipak pretnja, jer zašto bi onda oni od Rusije uvozili avione?
Ima vise razloga:
-Zato sto imamo visak novaca u dzepovima!
-Zato sto ne znamo sta s viskom novca
-Zato sto nas “zulja” novcanik.
i tako unedogled….

Jovan Bgd.
Gost
Jovan Bgd.
2 godine prije
Reply to  wasbewill

Srbija nije pretnja uveravam Vas i kod zadnjeg (insceniranog i patronizovanog sa strane) odziv za regrutaciju je bio ispod 3%. Vojna je policija jurila k’o kerove regrutovane (izbegle kod baka i deka). Do onih u inostranstvu koji sekada neće vratiti, na sreću nije mogla dopreti.
A onda su počeli regrutovati,kriminalce i psihopate.
Ovde (kao i kod Vas) na sledećim izborima ćemo morati da biramo ko će ugasiti svetlo po izlasku svih.
Bio sam pre par godina kod vas u Istri sa BG tablicama i sve je bilo OK.. Jedino me je putarina kroz Hrvatsku koštala bezmalo koliko letovanje u Grčkoj.
Srbiji trebaju avioni (krševi uglavnom dobijeni) iz mnogih drugih razloga i ugrožavanja. Vama samo za “masne” ugovore. Hteli ne hteli u vrlo smo sličnim g…ima, (“d..ku”).
Pratim Pernara, pomalo vam zavidim na njemu, bogu hvala GLAS RAZUMA.
Svaku sreću želim Jovan .

Valter
Gost
Valter
2 godine prije

Sve dok se ne ukine ova cenzura slobode govora (pisanja), ja odbijam komentirati na ovom portalu. Samo da podsjetim za one koji možda neznaju: Cenzura slobode govora i pisanja je obilježje nedemokratskih režima, institucija i organizacija, te predstavlja ograničavanje ljudskih prava. Nikakvi razlozi u ime kojih se cenzura provodi, ne mogu istu opravdati.

posmatrac
Gost
posmatrac
2 godine prije
Reply to  Valter

Propasce ovaj portal bez tvojih komentara!

Miki
Gost
Miki
2 godine prije
Reply to  posmatrac

Stotinu puta se opraštao s nama ali ga uvijek nešto povuče pa se vrati :).

Jovan Bgd.
Gost
Jovan Bgd.
2 godine prije
Reply to  Valter

Ostani da “…branimo Sarajevo”

L. R.
Admin
Famed Member
2 godine prije
Reply to  Valter

Poštovani Valter,

Ovo su dva vaša komentara, pa neka drugi prosude, zašto vam moramo cenzurirati ono što pišete:

Valter: Šta bre ti bre pričaš bre ? Jesi ti svestan di si došo ? Jel ti znaš kakav je ovo portal ? Ovde nesmeš ni da zucneš protiv Srba i Rusa ! Jesi me razumeo ?

Valter: Sve što više čitam komentare na Logičnom … to više volim životinje ?

Ugodno komentiranje.

ShaCkaL
Gost
ShaCkaL
2 godine prije
Reply to  Valter

Za Dom Valtere jesi spreman?

TauCeti_Mk
Gost
TauCeti_Mk
2 godine prije

Od subsonincnih zrakoplova mogao bi se dodati cheski jazavac Aero L-159. Cena novog od 9-12 miliona US$ a imali su chesi dosta viskova sa 200-300 sati naleta koje su nudili za 2-3 miliona US$ po jednu letelicu. Nosonja kako ga chesi nazivaju je pravi mini F-16 sa radarom dometom do 70 km za objekte od 5m2 u zraku i 20-ak km za objekte po kopnu i moru. Izvrstan za patroliranje i izvidjanje po ceni kostanja od 2000-3000 US$ po satu naleta.
Link do jednog starijeg promotivnog videa u kome je prikazana proizvodna linija i testiranje zrakoplova: https://www.youtube.com/watch?v=k44Kzc24hgc

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  TauCeti_Mk

Nije ti lose razmisljanje ali je skupo.
Stvar je u tome da se ispune medjunarodni uslovi o vazdusnoj policiji. Sta tamo pise koliko aviona treba i koji je njihoov tehnicki minimum? Bitno je ispuniti taj minimum, da na papiru sve bude u skladu sa propisima, a ako su minimum dvokrilci onda treba uzeti dvokrilce avione u predvidjenom broju. Sve preko toga je rasipanje.

TauCeti_Mk
Gost
TauCeti_Mk
2 godine prije
Reply to  tihobl

Hrvatstka vada je procenila da je u mogucnosti da odvoji pola milijarde US$ za borbene zrakoplove. Kombinovana eskadrila novih Gripena i Aero L-159 6+6 cak i 6+8 se uklapa u ovu cenu i zadovoljava potrebe za Air Policing a to se vidi od iskustva Ceha koj visak gripena koristi za pokrivanje vazdusnog prostora baltickih zemalja. Ovom kombinacijom Hrvatska dobija nove zrakoplove i bila bi mirna 30 godina po ovo pitanju.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  TauCeti_Mk

Odlično, znači “paštetari” znaju napraviti vojni avion a velika pobjednička ponosna nacija Hrvatska ne zna, kako stvari stoje još malo neće znati napraviti ni paštetu.

jovica
Gost
jovica
2 godine prije
Reply to  Mikojan

bravo

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije
Reply to  TauCeti_Mk

Avioni se nikad neće izabrati logikom,izabrati će se zadovoljavanjem interesa.

Pietro
Gost
Pietro
2 godine prije

Mitomani sa rupom u povijesti i preskocenim europskim kulturološkim slijedom su uvijek prijetnja. Kompleks ih peru. Otuda bahatost. Opanci-cipele. Plus, politika organizacija SPC.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Uz sve što imaju u Srbiji, to je vojska s aktivnim sastavom od 23 000 vojnika, ako se ne varam. Hrvatska 16 000 BiH 9 000, sada Kosovo 5 000… to je sve ništa. Mi smo razoružani i demilitarizirani. Iako nam uvaljuju te drtine da zarade na nama. Zapravo su Srbi bolje prošli, jer su dobili na poklon MiG 29, ali će plaćati održavanje itd itd. Hrvatska nema više sporova sa Srbijom za bilo kakav rat. nema ni s drugima, a ako Vučić prizna Kosovo,kako veli onaj ruski akademik da hoće, ni Srbima više ne treba toliko vojne opreme.

Perzija do trsta
Gost
Perzija do trsta
2 godine prije

Srbi su mig 29 imali i ’91,pa se nisu baš puno navozali,čuvali su ih za odbranu beograda,a hrvatska nema sporova sa susjednim državama,ali susjedne države imaju sa hrvatskom,valjda ne znaju gdje su avnojevske granice,po kojima je bilo razgraničenje

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije

@Penzija do trsta:
Za obe strane su
ruski polovni avioni politički problem.
Petokraka na njima se ne może
u potpunosti prepiturat?

Perzija do trsta
Gost
Perzija do trsta
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Mig 29,koji srbi imaju,je prvenstveno lovački avion,za ostvarivanje zračne prevlasti,pa ako druga država nema lovačko-bombadersku komponentu ti su zrakoplovi praktički beskorisni .hrz je mig 21 koristila u večem obujmu tek ’95 u oluji,kada se srbija odlučila ne miješati u sukob,a kako su prošli u sukobu sa nato-m,vidjeli smo.bilo ih je malo i bili su starija verzija.sve što je uzletjelo bilo je oboreno,a ni pzo ih nije pokrivao.inače,da su pokrivali jedinice na terenu u oluji,hrz bi izgubila zračnu inicijativu,i sigurno bi i otpor bio žilaviji.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije

@Penzija do trsta:
MIGom 29.ne lete lovci nego piloti?

Zaposleni besposlicar
Gost
Zaposleni besposlicar
2 godine prije

Svako prepucavanje ove dvije zemlje ispadne da ama bas svaki put nayebe Bosna i Hercegovina.

Satir und wasser
Gost
Satir und wasser
2 godine prije

Dok gledam moje hrvate penzionere kako rone po kontejnerima u potrazi za necim za pojest ili unovciti i veliki dio mladjih koji su na pragu nivoa sirotinje pitam se kakvo oruzje njima mojim siromasnim hrvatima moze pomoci? Svi oni koji imaju spakiran kufer i misle se dali kupiti ili ne kartu za novi dom vani.
Pre zalosno za diskutirati o nekim preskupim letjelicama u jednoj maloj zemlji koja se preleti za nekoliko minuta duplom nadzvucnom brzinom. Zemaljski PZO sistem za skidanje tudjih aviona mozda bolje i puno jeftinije. Nema pilota skupih i njihovih treninga u zraku ni tisuce tona goriva koje se prze pri odrzavanju nivoa spremnosti. O servisu da ne govorimo.
Volio bi da se novac ulaze u fakultete i klinike za nase hrvate. Buducnost, ne paranoje o ratu i vjecne bajke o vuku u sumi.
Boze cuvaj Hrvatsku !

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije

Samostalni i suvereni. Ah, kako to gordo zvuči.
Amerikanci (kroz NATO) kažu Hrvatima da im ne treba nadzvučno borbeno zrakoplovstvo.
Hrvati kažu, zbog nacionalne sigurnosti i suverenosti, to nama treba.
Pa ako vam baš treba, platite pa ga imajte.
Amerikanci kažu Hrvatima da im treba LNG terminal.
Hrvati znaju da ne treba njima nego Amerikancima.
Kao samostalni i suvereni, reći će Amerikancima, platite pa ga imajte.
Ili možda neće?
Reći. Ali će platiti.
Jer se Amerikancima ne plaća.
Njima se naplaćuje.
P.S.
(citiram): ”u jeku krize oko blokiranja ugovora s Izraelom iz američkog State Departementa hrvatskoj javnosti je poručeno da SAD jako želi poduprijeti riješenost Hrvatske da modernizira svoje zračne snage te da ”ima rješenje kojim će Hrvati biti zadovoljni”. (kraj citata).
Dobiti ćemo ponudu koju ne možemo odbiti?????

faust
Gost
faust
2 godine prije

Hrvatska ne kupuje avione radi Srbije nego radi potrebe zaštite svog neba tj. da ne bi morala plaćati drugima za zaštitu svog neba što je vrlo skupa usluga.

Be be
Gost
Be be
2 godine prije

Pakistan ima atomsko oruzje i masu sirotinje. Ludilo zar ne? 🙂 Sretni su i sigurni hahahah

Rijecanin
Gost
Rijecanin
2 godine prije

Zanemrite. Pogešan post.

Mate
Gost
Mate
2 godine prije

Odakle ovo? ovakva razmišljanja ne pridonose ni razumijevanju ni ravnoteži. Mislim da tri Miga 21 u stanju raspada ipak nekako ne mogu baš konkurirati naspram 5 komada Mig 29? možda se varam? Eto zanima me mišljenje autora ovog članka.

neko
Gost
neko
2 godine prije
Reply to  Mate

@Mate

da se nadovezem
Ovdje je cilj da se pljuje po Hrvatskoj sto god da napravila.

Ne znam zasto se ne postavlja pitanje, mislim znam zasto?, o naoruzavanju Srbije.

Sto ce Srbiji avioni
Koliki su tek oni trosak za njihovu slabu ekonomiju itd.
I Srbi bi mogli patrolirati s nekim drugim avionima, ne mig29

Vec sam postavio pitanje al nigdje odgovora
Koliko se direktne i i derektne stete za Hrvatsku u ratu 91-95
I tu vam je odgovor jel trebaju avioni ili ne

npr ja se dobro sjecam 91 i aviona iznad zg kako je visoko na nebu kruzio i radio osmicu
i nitko mu nije mogao nista

posmatrac
Gost
posmatrac
2 godine prije
Reply to  Mate

Zasto bi uopste konkurisao 29-kama!
I da li mislis, da je nas neko pitao trebaju li nam avioni?

neko
Gost
neko
2 godine prije
Reply to  posmatrac

@Posmatrac
Da pitali su vas i dali ste odgovor

Pogledaj tko vam je danas na vlasti i sto su radili od 90tih na ovamo

Pogledaj rehabilitaciju raznih zlocinaca
Pogledaj komentare AV o S.Milosevicu i njegovom djelu

posmatrac
Gost
posmatrac
2 godine prije
Reply to  neko

@neko – strasno je koliku kolicinu gluposti ti mozes napisati u jednom kratkom komentaru!

neko
Gost
neko
2 godine prije
Reply to  posmatrac

@Posmatrac

Glupost – Ok

Jel laž?

Ante
Gost
Ante
2 godine prije

Danas su u Hrvatskoj su najveća prijetnja njeni političari i oni koji ih podržavaju. Zbog njih nam je ugrožena nacionalna sigurnost i egzistencija.

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  Ante

Politicari su drvene lutke. Prijetnja je trbuhozborac.

Jovan Bgd.
Gost
Jovan Bgd.
2 godine prije
Reply to  tihobl

Bravo, dobra misao i sasvim tačna.
Pozz iz Bgd.

Tak
Gost
Tak
2 godine prije

Ne gleda se dalje od nosa. Nisam neki veliki zagovornik kupovine oružja, ali bih se referirao na ono što govori članak. Npr. Hrvatska je član NATO pakta. Ja bih rekao da će možda će u budućnosti biti i Srbija. No kad dodje do nekog većeg globalnog konflikta, većeg tektonskog poremećaja, pitanje je što će ostati od NATO-a i sličnih globalnih asocijacija. Kad ti tektonski poremećaji krenu, budite sigurni da će se na Balkanu zaratiti, a siguran sam i rto da Srbija i Hrvatska neće biti na istoj strani. Toliko.

A što se tiče kupovine, činjenica je da živimo u takvom društvu gdje kad općinar kupuje klamaricu, zamulja 100kn prilikom kupovine klamarice. Kad ministar kupuje avione, zamulja par milijuna kuna prilikom kupovine aviona. To nema veze ni sa klamaricom ni sam avionima, to ima veze sa našim društvom, korupcijom i čovjekom općenito. Čovjek primarno gleda vlastitu korist, i ako ne postoje mehanizmi koji će ga kazniti zbog korupcije, čovjek će biti korumpiran.

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  Tak

A zasto si siguran da nece biti na istoj strani?

Jovan Bgd.
Gost
Jovan Bgd.
2 godine prije
Reply to  Tak

Ma hajde glupost. Biće da nam je došlo iz “riti” u glavu. Pa ni mi ni vi nemamo više dece za “potrošnju”

Don_Jai
Gost
Don_Jai
2 godine prije

Ključna točka cijele igre oko aviona iz perspektive USA nisu novci, već Udbina (malo mjestašce u Lici). Počela je bitka za Europu. Ovo su ameri izveli sa izraelcima (svojim najvjernijim saveznikom) da bi imali opravdanje darovati eskadrilu konzerviranih F16 iz minesote od nacionalne garde ( u 2 etape, veći broj komada,nego ih hrvatska može primiti na postojeći aerodrom (max 12), pa će trebati pogodniji aerodrom za toliku količinu). Hrvati bi glasali 90% za biti dio nata, ali 90% ne bi nato bazu, baš nikako. Biti heben a da ne uđe. Čak je i lng terminal na krku samo manji financijski deal do kojeg će doći, ali bit je baza i konfrontacija sa Rusijom za budućnost. Njemci polako otkrivaju karte i pripremaju Europu da Rusija za 20god zamijeni UK, postane dio zajedničkog tržišta pa i više. Sjeverni tok je primjer. A ameri će pomalo prebacivati silu na balkan i težiti da se euroazija nikada ne ujedini. Narodima ovog podneblja ne piše se dobro..

Damir
Gost
Damir
2 godine prije

Mora da klasteri proizvođača oružja i države koje se nastoje riješiti vojnih viškova za otpis zadovoljno trljaju ruke. Našli su morone i kriminalce u aktualnim vlastima Hrvatske i Srbije koji su pokrenuli balkansku mikro utrku u naoružavanju. Još da se radi o velikim, bogatim rivalima, kojima se može uvaljivati skupo novo oružje, a ne o bankrotiranim pseudodržavicama u zapećku Europe koje se, hvala ekonomskom blagostanju u njima, moraju naoružavati na vojnom otpadima…eh, sreći i zadovoljstvu ne bi bilo kraja! No, velikih ratova i poslova trenutno nema, pa daj što daš. Koji izraubani Falcon nama Hrvatinama, u zadnje vrijeme strašno uplašenima ugrozama, dve-tri otpisane dvadesetdevetke “nebeskom narodu”, kojem svi rade o glavi, ma, nema veze! Bitno da se trgovina nastavlja, makar i podsitno…
Jedino je šteta što su s obje strane granice krda glupih ovaca, koje i ovime pokazuju da su stvoreni samo da bleje i puštaju da ih mafija striže do gole kože.

fash
Gost
fash
2 godine prije

“Narodi Balkana su genetski rođaci, ali su ih stoljećima razdvojili na sve moguće načine.”

Živelo bratstvo i jedinstvo i svetska revolucija.

Grci i Bugari valjda ne ulaze u ovu priču.

Narodi Skandinavije su genetski rođaci, ali su ih stoljećima razdvojili na sve moguće načine.

oddball
Gost
oddball
2 godine prije

https://www.youtube.com/watch?v=B9SjyVXfz7k

imate ovdje odličnu usporedbu f-16 i gripena, pametnom dosta, osim što nije navedeno da gripen traži strašno mali zalet kod polijetana, teoretski može sletiti na cestu i natankati na ini,… naravno svima je jasno da amerikanci osim aviona prodaju i ciglu, a cigla se mora kupiti, jelte 😉

Wtf
Gost
Wtf
2 godine prije

Obično pranje novca kao i na cijelom balkanu.

ShaCkaL
Gost
ShaCkaL
2 godine prije

Nisam pobornik nikakvih saveza i sličnih tvorevina poput bivše Jugoslavije. Volim i poštujem sve susjede. Treba ruku na srce i reci Hrvatska je poslije rata prošla vrhunski ( čast svim žrtvama). Pogledajte granice R.H dobili smo sve znači nema dalje, 91% etnički čista zemlja, 96% hrvatski jezik, 88% katolika, preko 98.5% bijelci – 96% Balkanci itd usporedite bilo koju zemlju u Regiji i bit će sve jasno. Nisam protiv multikulturalnih i ostali multikulti ali samo multibalkanizam ništa izvan. Što se tiče neprijatelja u susjedstvu vidim Slovence, Albance – Bosnjake i naravno Njemci su naši neprijatelji broj jedan. Trenutno nismo ugroženi ali u bliskoj budućnosti moguće. Kad bi bilo volje da se napravi savez sa Srbima vladali bi regijom u svakom pogledu znači neupitan napredak. Al mi dopustamo da se slabi Srbija i nasladjujemo se dok se teritorijalno kida to je greška. Da ima jedinstva i Srbi kupe Rusko a Hrvati Američke nove Al ok promašio sam temu skroz ispričavam se svima zbog promašaja. krenuo sam komentirat i ponijelo me… Jedino sa Srbima u dilu al iskreno da se podupiremo nebi bilo problema na Balkanu niti malo..

alterego
Gost
alterego
2 godine prije

smijesna stvar… pa srbija se masovno naoruzava cak i oruzjem iz daleke kine.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  alterego

Spremamo se da napadnemo Hrvatsku i na taj nacin NATO pakt jer dok se Amerikanci ne povuku sa Kosova mi dole nemamo sanse pa cemo da ih sve pobacamo na gomilu ko’ 45 sa bracom Rusima.
Eto to je tajni plan.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  Riddick

Ohoo.. Udarate Riddick u “meki trbuh Natoa. ?? Šta veli Vučko – stižu li dronovi iz Kine? Prošle godine obećao lavovima da će antilope biti sporije,nije slagao, nikad ne laže zato je strah alterega opravdan. ?

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Moj El Prezidente radi sta hoce u Srbiji i leci komplekse na narodu ovi iz EU USA ga pritisnu pa se on prazni na nama i izivljava, ima kompleks nize vrednosti zato sto je kod Seselja nosio gajbe piva, kao navijac se nije ostvario i sada kada je pukom srecom postao predsednik on je poludeo..
Govedo radikalsko, sto ne trazi Hrvatska od Haga da ga isporuce zbog govora u Glini?

Jovan Bgd.
Gost
Jovan Bgd.
2 godine prije
Reply to  alterego

Srbija se ne naoružava iz Kine. Jedino se priključila “putu svile”

Dejan
Gost
Dejan
2 godine prije
Reply to  alterego

To je zbog Kosova,a ne Hrvatske,kamo sreće da smo Srbe iz Hrvatske na vreme preselili na Kosovo!

Koba
Gost
Koba
2 godine prije

Nakon svih onih članaka kako Amerikom upravlja izraelski lobi, te kako RH kupuje “kante” kažete da ste znali da od posla nema ništa. I to još od samog početka, pa svaka čast. Kako bilo ponuda Izraela je bila odlična i valjalo je pokušati. Ako se uistinu radi o 12 novih američkih aviona konačna cijena s naoružanjem i logistikom biti će oko 1.2 milijarde. Sve ostalo je poklon. Alenia Aermacchi M-346 Master, Yakovlev YAK-130 i AI T-50 Golden Eagle su trenažni avioni, oni služe za obuku pilota. Njihova nabavka je smiješna ukoliko ne postoji avijacija za koju se ti piloti obučavaju, pa bi, po tome, uz ostale kadrove trebali izvoziti i borbene pilote. Genijalno. I po stotisućiti put Srbija i Hrvatska nemaju međusobnih teritorijalnih pretenzija, pa ni povoda za rat. Ne vidim razlog strašenja javnosti ovakvim besmislicama. Žao mi je što autor nije imao hrabrosti potpisati se.

burt
Gost
burt
2 godine prije

Srbi su gubitnici i ako se opet zarati opet bi bili gubitnici, CIA je točno pogodila kad su prognozirali da će se Jugoslavija uz oružane sukobe raspasti kad to još nitko nije vjerovao i tako se i dogodilo, ali CIA je dala još jednu prognozu a to mnogi ne znaju, u slučaju novog rata u BIH Srbi bi izgubili i potpuno bi nestali iz BIH a u slučaju rata u Srbiji u Sandžaku opet bi Srbi izgubili jer bi se u taj rat uključili Albanci sa Kosova i Albanije, Bošnjaci iz BIH, strani islamistički faktor i NATO, zato Srbi moraju biti vrlo oprezni jer su valjda naučili lekciju iz devedesetih kad su izgubili sve ratove i da se CIA prognoze ostvaruju

Don_Jai
Gost
Don_Jai
2 godine prije
Reply to  burt

Smisao ovakvog perfidnog komentara burta je isključivo provokacija, izazivanje vrućeg “srpskog” odgovora, tj, testiranje koliko je još energije potecijalno spremno za neko novo zlo na Balkanu. CIA testovi javnog mijenja nepromijenjeni već 30 god… Predlažem potpuno ignoriranje komentara. Nadam se da smo mudriji nakon svega što smo prošli, i oprezniji.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  burt

Ti si poznat po tacnim prognozama i CIA je rekla da ce Rusija da se raspadne 2016…
Odakle se informises ne cudi me sto pojma nemas o bilo cemu ovde.
Bili smo mi i u gorim situacijama 1914 i 1941 pa smo nekako izasli na kraj, sa velikim zrtvama ali smo opstali, ne brini se burte…

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije
Reply to  burt

“CIA je točno pogodila kad su prognozirali da će se Jugoslavija uz oružane sukobe raspasti kad to još nitko nije vjerovao i tako se i dogodilo”
CIA je to sve isplanirala i inicirala,…a što su onda imali prognozirati/pogoditi?Oni ne predviđaju buduće događaje,oni ih stvaraju.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  burt

Naravno da su pogodili kada su sve temeljno organizovali a sve ih se i potalo onomad, danas drugo vrijrme, druga nfaka, drugi igrači u “16 metara”…….ali u svakom slučaju, trebali da tizahvalimo na upozorenju!?

Jurišić maja
Gost
Jurišić maja
2 godine prije

iza smiješne rvacke želje da se zadrži lovačka komponenta zrakoplovstva stoji samo želja vladajuće ekipe da napuni žepove i ništa drugo a taj zadatak provjerili su nemuštom generalu i sve je završilo općom sprdnjom

Stanko
Gost
Stanko
2 godine prije
Reply to  Jurišić maja

Ne znam što je tu tebi smiješno ?

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Upravo sada gledam na RTLu da se zatvara rafinerija Sisak!!?
Pa vi ste možda i u većim go.nima od nas, definitivno!!!!

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije

Hrvatsku ćemo spojiti sa mozgom ,Srbiju ćemo spojiti s pameti, Bosnu ćemo spojiti sa razmišljanjem i meni vjerovali ili ne,mogli bi dobiti jednu krasnu lijepu državu bez političkih ( nacionalnih) bolesnika ,to bi mogao biti klik za bolji i sretniji život ovih naroda ..hvala lijepa,lepa

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Ivan

Treba omladina da se druzi vise da putuju u Srbiju Bih Hrvatsku da idu na primer na letovanja u Hrvatsku , zimovanja u BiH gradski turizam i nocni provod BG i sve to da bude preko studentskih organizacija subvencionisano i imacemo zrele ljude iz Srbije (na primer) kojima ce prva asocijacija kada spomenes Hrvatska i Hrvati (na primer) biti letovanje ili neki prijatelj prijateljica, devojka decko odatle, provod neki lepi trenutci iz mladosti…
I onda kada neki politicar kaze HRVATSKA SPREMA RAT!!! MORA DA SE VRATI VOJNI ROK!!! VOJSCI TREBA 100 MILIONA ZA NOVO ORUŽJE!!!
Oni samo odmahnu glavom i prokomentarisu nesto ironicno…
A na mladima svet ostaje 🙂

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Riddick

@Riddick:
BOLJE AUTOBUS NA KAT,
NEGO RAT!!

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Bez krova.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Bolje 100 puta Umpah???

Dejan
Gost
Dejan
2 godine prije
Reply to  Riddick

Ovaj put mi ćemo se braniti a Hrvatska napadati zamisli ulične borbe u Beogradu od 2 miliona stanovnika!

Hrvoje Horvat
Gost
Hrvoje Horvat
2 godine prije

Srbija je uvjek prijetnja hrvatskoj.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Hrvoje Horvat

Sad to kažeš, gdje si bio prije 100 godina.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Hrvoje Horvat

Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je Srbija u republiku Hrvatsku za sedam meseci ove godine izvezla robu vrednosti 256 miliona evra, a uvezla za 244,7, pri čemu je ostvaren suficit na srpskoj strani od 12 miliona evra.

Međutim, ovo nije prvi put da Srbija ostvari pozitivan trgovinski bilans sa Hrvatskom (za nekoliko meseci jedne godine). Naime, prema pisanju domaćih medija, koji su se pozvali na podatke Privredne komore Srbije, dogodilo se isto i 2011. godine, kada je Srbija za prvih 11 meseci, prvi put posle deset godina, ostvarila suficit od oko 10 miliona evra (13 miliona dolara u originalnom tekstu): izvezla je robu za 430 miliona dolara, a uvezla za 417.
Sto da pretimo nasem dobrom musteriji 🙂

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije
Reply to  Riddick

Fućka se hrvatskom uvozničkom lobiju za kojekakva “neprijateljstva”-važno da je roba najjeftinija a profit maksimalan.Kao da su hrvatski generali “domoljubi” prodavali naftu u sred rata samo saveznicima?!
Patriotizam je za ovce,”domoljubi” žive za novce.

qwerty
Gost
qwerty
2 godine prije

Ovaj clanak je totalno nelogican i vrvi proizvoljnostima. Za pisati LOGICNO ipak treba barem djelom poznavati materiju.

Niti se air policing moze raditi bilo kakvim avionima niti su svi avioni perspektivni za nadolazece godine, niti se nabava za potrebe MORH-a radi po ustaljenom obrascu kao za druga ministarstva i neki podaci ne mogu u javnost NIKAD a niti su OSRH i na kopnu, moru ili u PZO-u ucinkovite jednako sa ili bez borbenog zrakoplovstva kada posebno postaje neucinkovito transportno zrakoplovstvo i borbeni helikopteri.

Srecom, jednakom *logikom* bi se ovaj clankopisac na portalu logicno vodio i pri nabavi opreme za kardiokirurgiju.

Mislim, nes ti struke, vojnik, kardiokirurg, drvodjelac, nuklearni fizicar….. sve to se ionako moze jednako ili bolje i bez ikakva znanja, samo ako razmisljas *logicno*.

L. R.
Admin
Famed Member
2 godine prije
Reply to  qwerty

Poštovani Qwerty,

Nema tajnih pri javnoj nabavi, osim ako se ne radi o specijalnoj opremi čije otkrivanje može ugroziti nacionalnu sigurnost. Zrakoplovi nisu nevidljivi, tako da nabava mora biti transparentna.

Pretpostavljate da će budućnost biti neizvjesna, a u članku je fino objašnjeno da od toga nema ništa zbog članstva Hrvatske u NATO savezu. Slijedom toga, bespredmetno je pričati o vojnoj ugrozi zračnog prostora Republike Hrvatske.

Ostaje ona civilna ugroza, gdje zrakoplovi lete maksimalnom brzinom do 850 km/h. Za presretanje takvih zrakoplova T-50 Golden Eagle je sasvim dovoljan jer on leti do 1700 km/h.

I za kraj nešto što govori više od riječi. Maksimalna zračna putanja od ulaza u Hrvatsku i izlaza iz nje iznosi manje od 200 km. Vojni zrakoplov 200 km preleti za 6 minuta. Dakle bilo kakvo presretanje je praktički nemoguće.

Ugodno čitanje i komentiranje.

Stanko
Gost
Stanko
2 godine prije
Reply to  L. R.

To što je Hrvatska u NATO ne znači ništa.I Turci su NATO pa kupuju S-400 jer ne vjeruju Amerikancima.Ne vidim drugog razloga da im treba taj sustav osim Amera.

IVEIVEK
Gost
IVEIVEK
2 godine prije

Ha ha ….nije srbija a tko je onda? Da smo 91. imali samo 4 F16 bi li nas srbija napala? Misli li itko pri zdravoj pameti da je Srbija odustala od stvaranja velike srbije na hrvatskom tlu?

Stručnjak
Gost
Stručnjak
2 godine prije

Na ovom portalu je bilo puno dobrih tekstova, ali ovaj je totalna glupost napisan od osoba koje nemaju pojma o temi o kojoj pišu. U članku se spominje da nam ne trebaju avioni jer će nas braniti NATO pakt. Što ako se NATO pakt raspadne za nekoliko godina ili nas napadne neka članica NATO pakta? Budućnost svijeta je nepredvidljiva i rat može izbiti za godinu dana. Tko je 2012. dok se igralo prvenstvo u nogometu u Ukrajini mislio da će se tamo za 2 godine ratovati? Mi moramo imati spremnu vojsku jer ako počne rat nema vremena za nabavku sofisticirane opreme kao što je ratno zrakoplovstvo. Kopnena vojska se i može relativno brzo opremiti i obučiti dodatne snage, ali za zrakoplovstvo to nije moguće. Ako nemaš svoga zrakoplovstva onda si samo meta za protivnika da te uništava iz zraka i bombardira ti što želi. Sjetimo se kako je bilo 1991. kada nismo imali zrakoplovstvo! Ovi bezvezni aviončići koje se predlaže za nabavu u članku nisu ozbiljni borbeni avioni nego avioni za obuku. Mi trebamo nabaviti minimalno 12 ozbiljnih aviona, a za vođenje ozbiljnog rata trebalo bi bar 24 do 36 aviona. Također potrebno je nabaviti i raketne sustave protuzračne obrane… Pročitaj više »

PPP
Gost
PPP
2 godine prije
Reply to  Stručnjak

Ako se NATO raspadne ili nas napadne neka druga NATO članica, onda su ti zrakoplovi bezvrijedni, a možda čak i opasni za nacionalnu sigurnost.

Ratovi se sve manje vode zrakoplovima, a sve više mozgom i ekonomijom.

Stanko
Gost
Stanko
2 godine prije
Reply to  PPP

PPP- Opet u krivo.Rusija bi odavno pala da nije vojno jaka.Njemačka je najprosperitzenija država ekonomski,ali uzalud joj kad je okupirana od SAD,koje svoj položaj pšrve vojsne sile održavaju zahvaljujući vojnim bazama diljem svijeta.Zapamti- sila Boga ne moli,a niti batina.Ako ju nemaš,svakako si na….o.

Miki
Gost
Miki
2 godine prije
Reply to  Stanko

Stanko Sirija rat nije dobila s avionima nego mozgom. Ni 100 aviona joj ne bi pomoglo da se nije obratila Rusima. Za kupiti 100 aviona Hrvatska bi trebala raditi 100 godina.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 godine prije

hrvatska ne kupuje avione nego placa reket.
u slucaju kad ne bi pocele bi razne pakosti. prvo prema neposlusnoj vlasti a ako bi svaka vlast bila tvrdoglava i suverena onda prema cijelom narodu; susjedima pravo pri pogranicnim sporovima, krajisnicima pravo na ogromne odstete, afroazijcima pravo na useljavanje.

Tabasco
Gost
Tabasco
2 godine prije

Bla, bla, bla…. Šta sve nisam pročitao. Tu se razbacuje milijunima i milijardama kao da se ima novaca. A kad ono, ne može se skupit ni za wc papir u bolnicama. Nema tu pameti, samo interesi. Kao mi trebamo, mi moramo, neophodno je i tako dalje… Kad su MiG stručnjaci još u prošlom tisućljeću (eeeeeej!) na poziv vlade HR došli pogledati dvadesetjedinice, rekli su da im je mjesto u muzeju. Sa pravom. A šta vlada? Dvaput ih kao remontirala sa sloganom, ma biti će to super! Grunf avijacija… A i Grunf vlada. I eto nas tu gdje jesmo. MiG je našao rješenje za švorc kvazi naciju populacije jednog Berlina. Mađari imaju 12 konzerviranih 29-ki. Cijena 90 milijuna. Nadogradnja i servis po želji kupca, dodatno na tu cijenu. Po meni više nego pošteno. I nemojte sad palamudit ovo i ono, ak je dobar nijemcima i poljacima, za HR je odličan. Ali, pošto se tu fantazira o nekakvim avionima za 100 mija po komadu, ja sam protiv toga. I svega. Ugasiti zrakoplovstvo, avione u muzej, ne dati priliku kojekakvim Krstičevićima i kompaniji da se bogate na račun sirotinje. Platiti taj nadzor i mirna bosna. Plaćanje nadzora će u konačnici biti 10 puta… Pročitaj više »

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  Tabasco

mig29 je brušket avion, i može biti korišten jedino na paradama, to je avion bez iti jedne zračne pobjede.
nula -zero. jeli sada jasno o kakvoj kvaliteti se radi

Tabasco
Gost
Tabasco
2 godine prije
Reply to  Šok

Korisnici MiG 29 su među ostalima Njemačka, Poljska i SAD.
Objasni njima to o kvaliteti, mene ne zanima…

dingo
Gost
dingo
2 godine prije

Koje si ti nehumano zvjezdokokardaško biće.
Jadni samoljube.Misliš li da si ti itvoji
kmeri.bogom dani.gnjusobo netolerantna,ako
ti nemaš vjere a što te smeta nečija.
gnjido proleterska,jebo te tito.

gsx
Gost
gsx
2 godine prije
Reply to  dingo

Imas slobodan vikend?

MarinD
Gost
MarinD
2 godine prije

Avioni nam ne trebaju za ratovanje jbt! Oni nam trebaju za OSIGURAVANJE ZRAČNIG PROSTORA, kojeg smo kao članica EU dužni čuvati. Ako mi ne možemo to sami obnašati onda smo dužni PLATITI NETKOME DRUGOME da taj posao za nas obavlja kao šta npr plaća Slovenija, samo šta oni plaćaju manju cifru zbog veličine naspram našeg teritorija koji je u biti jako velik zbog dužine.
Pod osiguranjem se smatra da se borbeni avioni moraju dić za SVAKI avion koji se bez najave i javljanje nađe na našem nebu, a toga vjerujte mi nije malo. Svako dizanje tih aviona iz Italije plaćalo bi se u više milionskim ciframa, plus milionske cifre zbog njihove pripravnosti čak da qurcom ne mrdnu.
Isplativost imanja vlastitih borbenih aviona je već nakon manje od 10 godina i zato je to pametna investicija.
Neisplativo je plaćat vožnje taksijem ako ti auto treba konstantno i za duge relacije. Nadam se da je sad možda nekima jasniji razlog kupnje borbenih zrakoplova.
Lp

Tabasco
Gost
Tabasco
2 godine prije
Reply to  MarinD

Imaš cjenik?

Miki
Gost
Miki
2 godine prije

Ovaj koji je sastavio taj tekst, nema baš pojma o ćemu piše. Nemoguće je vršiti Air policing sa Jak-130 a sa M-346 uvjetno. Jak-130 postiže manju maksimalnu brzinu od mnogo letelica generalne civilne aviacije. A-346 samo malenkost veču oko 1 mach, pa se mora več nalaziti u vazduhu u neposrednoj blizini gde civilna letelica prolazi preko granične crte. Dok o vojnim avionima nema smisla ni prićati. Jedino bi KAI TA/FA-50 prošao kao primeran. Jedini koji zadovoljavaju sve kriterije za Air policing su lovci-presretači, kojima je maksimalna brzina najmanje 2,2 macha.

Miki
Gost
Miki
2 godine prije
Reply to  Miki

Imenjače čitaj prije pisanja jer to što si napisao je objašnjeno.

Davor
Gost
Davor
2 godine prije

Najveća prijetnja slobodi a i opstanku hrvatskog naroda je komunistička peta kolona, zaostala iz yugo ormara i njihovi krivo odgojeni potomci…tek nakon njih dolazi srbija koja je latentni neprijatelj i iskoristit će svaku slabost da destabilizira i našteti RH

DisidentIstine
Gost
DisidentIstine
2 godine prije

Kupite li avione
doći će do rata
a ovo je objava
koja vam je data
dajte siromašnima
onima koji su gladni
odbacite svrhu ratova
idemo svi pravo k miru

tvoja dragica
Gost
tvoja dragica
2 godine prije

pa sto ste u domovinskom ratu napustili hrvatsku danas glumite postenjacine,mos misliti bolji od boljeg.

boovuu
Gost
boovuu
2 godine prije

Narod treba progutati gorku pilulu i prihvatiti kupovinu najmodernijih ratnih zrakoplova za koje će hrvatski radnik, stisnut kreditima, raditi desetljećima.
—————————————————————————————-
narod već plaća kredite koje je digao sdp. od Hrvatske ukrali su 123 milijarde kuna (16,4 milijarde eura) kojima su povečali konto svojih računa u stranim bankama. nakon sdp-a BDP narastao na preko 80% a prije njihova dolaska na vlast BDP bio oko 40% bdp-a.

boovuu
Gost
boovuu
2 godine prije

Krstičević koga nazivaš polupismenim (možda zato što nezna ćirilicu), neobrazovanim bio je jedfan od najboljih kadeta u američkoj vojnoj školi. nisi bio tamo pa ga nisi mogao ni viditi. nemoj biti ljubomoran na uspjeh drugi.

nonwo
Gost
nonwo
2 godine prije