Srećan dan konstituisanja konfederacije! Bjelorusija nemilosrdno trolira američku ambasadu nakon što je ova pohvalila marionetski režim podržan od Njemačke u Prvom svjetskom ratu

Bjelorusija
9 komentara

Nakon što je američka ambasada pohvalila Bjelorusku narodnu republiku 1918. godine, vlada u Minsku uzvratila je poželjevši Vašingtonu srećan dan ustava Konfederacije i dodavši komentare o izborima, slobodi i demokratiji.

Poželjevši Belorusiji sretan „Dan slobode“ u četvrtak, američka ambasada izrazila je podršku „borbi Bjelorusa za slobodu i demokratiju“ i rekla da mnogi u zemlji „plaćaju visoku cijenu dok režim pribjegava zastrašivanju, nasilju i smrtonosnoj sili da održi svoju moć“.

Caka? Zemlja proglašena 25. marta 1918. godine predstavljala je marionetski režim carske Njemačke i prestala da postoji sljedeće godine, nakon Kajzerove kapitulacije, a njena teritorija podjeljena između Poljske i novoosnovanog Sovjetskog Saveza. Od tada postoji „vlada u egzilu“ – koja trenutno boravi u Kanadi – dok su zastavu koju je koristio BPR prošle godine usvojili aktivisti suprotstavljeni predsjedniku Aleksandru Lukašenku.

Ministarstvo spoljnih poslova u Minsku odgovorilo je u petak na američke dobre želje izjavom koja bi se samo dobronamjerno mogla opisati kao kap sarkazma.

Počelo je izvinjenjem zbog „nedostatka čestitki na nedavnoj 160. godišnjici usvajanja Ustava Konfederativnih država Amerike, čija je zastava i dalje draga mnogim Amerikancima“, misleći na poraženu frakciju u američkom građanskom ratu koja je je izravno osramoćena modernim političkim establišmentom.

Minsk je tada izrazio podršku pokretu Black Lives Matter i „težnjama američkog naroda za boljom budućnošću“, nastavljajući bacati riječi iz inauguracionog govora predsjednika Joea Bidena o jedinstvu Vašingtonu u lice.

Ministarstvo je reklo da se divi „hrabrosti i odlučnosti američkih heroja“, uključujući osnivača WikiLeaksa Julian Assangea, uzbunjivača NSA Edwarda Snowdena i uzbunjivača iz vojske Chelsea Manninga, „koji su žrtvovali gotovo sve zbog istinske slobode i harmonije u američkom društvu“. Oni su se čak osvrnuli na nedavnu vojnu blokadu američkog Kapitola:

„Bjelorusija se, zajedno sa američkim narodom, raduje danu kada će obični Amerikanac moći da hoda blizu Kapitola bez dozvole i ometanja.“

Dalje, ministarstvo je izrazilo zahvalnost ambasadorki Julie Fisher na njenom „neprocjenjivom savjetu“ o tome kada i kako Bjelorusija treba da održi izbore, nudeći joj državljanstvo kako bi se mogla registrovati da glasa i sama, hvaleći pritom „dostignuća“ američkog izbornog sistema kao što je „ glasanje putem pošte i izbornog kolegijuma“.

Vašington je optužio Minsk za “namještanje” predsjedničkih izbora u avgustu 2020. godine i uveo sankcije vladi Bjelorusije, čak i kada je sopstveno glasanje u novembru postalo predmetom oštre političke rasprave.

Ministarstvo spoljnih poslova završilo je izjavu nudeći Vašingtonu „zajedničko upravljanje“ Aljaskom i poželjevši „trenutak kada srećno možemo sresti šestu američku flotu na pomorskim granicama Bjelorusije“ – referencu na mem iz 2014. godine koji se podsmjeva Obaminoj administraciji (lažnim) citatom Jen Psaki zbog kojeg se činilo da State department ne zna da istočnoevropska zemlja ima izlaz na more.

Čak je pomenut i nedavn pad američkog predsjednika Joea Bidena na stepenicama Air Force one:

„Iskreno želimo američkom narodu jedinstvo i da se popnemo stepenicama Američkog sna bez posrtanja.“

Ovo nije prvi put da strana vlada napada izjave iz Vašingtona; ranije u petak, Kina je prozvala SAD zbog broja umrlih od Covid-19 i smrtnih slučajeva od “nasilja s oružjem”, kao odgovor na Bidenove komentare o predsjedniku Xi Jinpingu, i uputila žestoku kritiku američkim diplomatama tokom nedavnog samita na Aljasci.

Međutim, dok je kineska retorika ostala – doduše jedva – u granicama diplomatskog diskursa, misija iz Minska podsjećala je na čuveno kozačko pismo osmanskom sultanu, čiji je sadržaj ovjekovječen na slici Ilje Repina.

ambasadaBjelorusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
gigi pinna
3 godine prije

Pa i boljševici su proizvod njemačke carske tajne policije.
Pustite povijest na miru, nije tako sve crno-bijelo kako bi vi i vaši suprnici na Zapadu htjeli prikazati – Lukašenko jeste zlo za Bjelorusiju, ali Soroš je jednako, ako ne i veće, zlo.
Do promjena bi trebalo doći, ali ne na način kako to zamišljaju zio-naziji.

4e 65 6b 64 6f 2e
3 godine prije

U međuvremenu u Minsku ljudi uživaju u koncertu(ima):

https://t.me/httpstmejoinchatFZ1dYILKwE/842?single

3 godine prije zadnji put uredio 4e 65 6b 64 6f 2e
Malomorgen
3 godine prije

ko ima 5min vrenena, prawi budale od amera… 😂

Kosta Gard
3 godine prije

šta veli prevodioc, Bjelorusija ima more ili nema obalu?

Max
3 godine prije

Tako i treba.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI