Srušio se američki supersonični bombarder

bombarder B1B Lancer
20 komentara

Američki bombarder dugog dometa B-1B Lancer srušio se ispred zračne baze Ellsworth u Južnoj Dakoti, rekli su vojni zvaničnici, napominjući da se nesreća dogodila dok je letjelica završila misiju obuke.

Vazdušna baza Elsvort potvrdila je incident u saopštenju u četvrtak navečer, rekavši da se bombaš srušio oko 18 sati po lokalnom vremenu dok je pokušavao da sleti u objekat.

“U vrijeme nesreće, bio je u misiji obuke. Na brodu su bila četiri člana posade. Sva četvorica su se bezbjedno katapultirala”, navodi se u saopštenju i dodaje da je pokrenuta istraga.

Nepotvrđene slike koje su obilazile društvene mreže navodno pokazuju požar ispred vojne baze, iako su zvaničnici ponudili malo detalja o posljedicama nesreće.

Jedan od tri glavna strateška bombardera u američkom arsenalu, B-1B Lancer nekada je bio među najboljim ratnim avionima Washingtona s nuklearnom sposobnošću, sposoban nositi najveći teret municije i postići najveće brzine. Međutim, B-1B je od tada lišen nuklearnog statusa, kao što je dogovoreno prema START sporazumu iz doba hladnog rata sa Sovjetskim Savezom, pri čemu su avioni konačno prošli fizičku konverziju 2011. godine.

„Vanjske tačke pričvršćivanja, ili tvrde tačke, na avionu su modifikovane kako bi se sprečilo da nuklearni stubovi ikada budu pričvršćeni za mlaznjak“, rekao je majstor narednik. Brian Hudson, B-1 menadžer avionike u Air Force Global Strike Command-u, objasnio je u intervjuu za Military.com.

Međutim, uprkos tome što je izgubio svoju nuklearnu misiju, Lancer ostaje primarni teški bombarder uz B-52 Stratofortress i B-2 Spirit, koji je ušao u službu 1986. Zrakoplovi su stacionirani u Ellsworth AFB i Dyess Air Force Base u Teksasu, a nekoliko su raspoređeni za misije ‘odvraćanja’ na Guamu posljednjih godina.

Krajem 2023. godine ruski borbeni avion Suhoj Su-27 presreo je dva Lancera dok su se približavali ruskom vazdušnom prostoru iznad Baltičkog mora, prema moskovskom ministarstvu odbrane. Nakon što su uočeni, dva američka aviona su promenila kurs i bez incidenata se udaljila od granice.

B-1B LancernesrećaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Metabaron
3 mjeseci prije

“Avionu, slomicu ti krila….”

Nekoime
3 mjeseci prije

Bacili Houtiji kletvu…

škarica
3 mjeseci prije

jako bitna vest

Schwarze Hunderte
3 mjeseci prije

Raspadaju se po šavovima 🤮

Mahatma
3 mjeseci prije

Pilot vjerojatno zaposlen kao dio kvote za manjine.

Max
3 mjeseci prije

Nažalost događa se . Sućut obitelji.

xyz
3 mjeseci prije

Baš mi je drago. Neka, neka, mašala…

nastran
3 mjeseci prije

i oni bi ratovali s rusima? sami se obaraju

Antee
3 mjeseci prije

Vježba je pokazala da trebaju uvježbavati sletanje…XD

Grdi
3 mjeseci prije

Na americku zalost, kao sto svi vec znaju, oni su u spiralno silaznom putanju. Alastair Crooke – potrazite te ga na wikiju, rekao da je povijest dokazala kad neka imperija pocinje padati sve je teze zaustaviti a kamoli izac iz tog pada, .. tj, sto se vise trudi da zaustavi pad to je sila propadanja veca!! …. evo to je on rekao …

nessy
3 mjeseci prije

Prokleti rusi i njihove sabotaze. Ne daju mira US mirotvorcima ni u J.Dakoti. Sram ih bilo, oni zele da ameri od njih kupe TU-160 White Swan. Po britanskim obavjestajcima, rusima je javljeno da je u avionu Prigozin, koji je eto, prezivio onu ‘nesrecu’, a sigurno je sigurno, i eto problema. Inace USA tehnika je vrhunski pouzdana, i nema sanse da se avion srusi ‘sam od sebe’. Nisu to valjda ruske kante Suhoj-i ili Mig-ovi.

nessy
3 mjeseci prije

Eto, prisilili su sve pilote da se cijepe, pa im je naglo skocio broj kardiovaskularnih, fatalnih problema. Ali, to sigurno nije povezano, to pada na pamet samo ravnozemljasima i teoreticarima zavjere.

FATIH
3 mjeseci prije

Ma nije moguće.Ne,nije moguću……

Iskren
3 mjeseci prije

Cijela zemlja je u slobodnom padu, a sranje je sto ce i EU i Kanadu povuci za sobom u abyss

Karma
3 mjeseci prije

Sotonski air forces

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI