Što je HIMARS? Napredni raketni sustav kojeg SAD šalju Ukrajini

M142 HIMARS vbr raketni sistem
56 komentara

SAD će poslati topničke raketne sustave visoke pokretljivosti u Kijev, što je izazvalo kritike Kremlja, koji je optužio Washington za dolijevanje “ulja na vatru”.

Dužnosnici Bijele kuće potvrdili su da će Sjedinjene Države poslati topničke raketne sustave visoke mobilnosti M142, također poznate kao HIMARS, u ratom razorenu Ukrajinu. Raketni sustavi srednjeg dometa dugo su bili na vrhu popisa zahtjeva Kijeva za oružjem, jer su se borbe protiv ruskih snaga koncentrirale u istočnim regijama zemlje.

Američki dužnosnici potvrdili su da će sustavi biti dio novog paketa sigurnosne pomoći Ukrajini vrijednog 700 milijuna dolara, koji će također uključivati helikoptere, sustave protutenkovskog oružja Javelin, taktička vozila, rezervne dijelove i još mnogo toga.

U autorskom tekstu u New York Timesu u utorak, Biden je napisao da će SAD “osigurati Ukrajincima naprednije raketne sustave i streljivo koji će im omogućiti da preciznije gađaju ključne ciljeve na bojnom polju u Ukrajini”, iako je to učinio ne imenovavši sustave po imenu. Rekao je da oružje treba pomoći Ukrajini da se “bori na bojnom polju i bude u najjačoj mogućoj poziciji za pregovaračkim stolom”.

Vojni paket, za koji se očekuje da će biti službeno objavljen u srijedu, bit će jedanaesti koji su SAD pružile Ukrajini od početka ruske invazije 24. veljače.

Ukupno, SAD je osigurao oko 4,5 milijardi dolara vojne pomoći od invazije, uključujući haubice odobrene u travnju, najmoćnije topništvo isporučeno prije HIMARS-a.

Koji novi sustav nude SAD?

HIMARS je visokotehnološki, lagani raketni bacač koji se montira na kotače, što mu daje veću agilnost i upravljivost na bojnom polju. Svaka jedinica može nositi šest raketa vođenih GPS-om, koje se mogu napuniti za otprilike minutu sa samo malom posadom.

Analitičari kažu da je sustav znatno pouzdaniji od drugih raketnih sustava koje ukrajinske snage trenutno koriste.

Domet sustava koje osigurava Washington bit će oko 80 km (50 milja), što je gotovo dvostruko više od dometa američkih haubica M777, koje su ušle na ukrajinsko bojište u svibnju. U srijedu nije bilo jasno koliko će sustava SAD poslati u Ukrajinu.

HIMARSSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
56 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Zasto ameri tako javno mogu podrzavati protivnike Rusije a to isto ne smiju rusi ciniti na drugim ratistima kako bi podrzali protivnike SAD-a???

tuf
1 godina prije

Ukrainian media publish a list of serious malfunctions with Western weapons

Howitzer M777:
After frequent firing, the barrel does not fully return to its original position, which further disables the gun; after 30 shots, the bolt wedge needs serious maintenance.

SAU M109:
Due to intense shooting, the mirror wedge of the shutter and the sealing rings of the charging chamber completely burn out.

Howitzer FH70:
The tightening mechanism is often broken and the nitrogen pressure in the balancing mechanism of the gun is reduced.

SAU 2000:
The monitors of the Commander Control Unit constantly overheat, the charging system often fails; obturation rings quickly fail.

SPG Krab:
During intensive shooting, the shaft breaks the fuse at the bolt-wedge, the bolts of the bolt-wedge break and bend;

SPG Caesar:
The aiming program calculates incorrectly: the first shot is always undershot by 600m – to nearly one kilometre; guidance blocks fail at random.

Nena
1 godina prije

Rusi imaju velike gubitke sjetite se kada su krenuli grlom u jagode a sada zapad koristi priliku i dolijeva ne ulje na vatru nego benzin a cilj je iscrpiti rusiju i to je logicno svi po malo i niko nece osjetiti a rusi sami .

ZZ Top
1 godina prije

Slusam i citam Njemacke medije koji kazu da su probili sve limite isporuke oruzja i financijske pomoci ukrajini i odmah nakon toga kazu da Rusija koristi plin kao oruzje protiv Njemacke.

Dakle, strana koja fakticki nema nikakve veze sa ratom u ukrajini,salje oruzje koje ubija Ruse i istovremeno se buni sto im Putin ne smanji cijene plina i poveca kapacitete opskrbe, unatoc tome sto su bas oni na ultimatum Amerike odgodili pustanje u pogon nord stream 2.

Za ovo citati i slusati treba imati zeludac, ti ljudi su totalno degenerirali.

eks
1 godina prije

Negde sam pročitao da su Ameri do sada već isporučili 16 HIMARS-a , koji se već neko vreme koriste, a Rusi tvrde da su polovinu od toga uništili. Ameri sve više ubacuju savremeno-napredno oružje, sve više uključuju svoje vojnike-operativce, instruktore i komandni kadar, a neki analitičari-poznavaoci situacije u Ukro-vojnim snagama tvrde da tim oružjem upravljaju američki operativci, jer ono zahteva koordinaciju za navodjenje , sa podacima koji se dostavljaju od satelita, ili drona, a to dostavljaju Ameri. Ukri još nisu obučeni za takve sisteme. U svakom slučaju, to je moćno oružje, može naneti mnogo štete i usporiti operaciju. Do sada su ovo oružje najviše koristili za granatiranje stambenih zgrada i izazivanje civilnih žrtava. Medjutim, HIMARS ne može promeniti ishod cele ruske operacije.

ivan
1 godina prije

12 sustava HIMARS su već odavno u Ukrajini .

Max
1 godina prije

Pa Himarsi su već tamo članak se ponavlja ili kasni . A u pitanju je samo vrlo dobar višecijevni bacač raketa. Neki su već i uništeni.

Herc
1 godina prije

Mogu Ameri poslat bilo šta ali će Rusi uzvratiti odmazdom 10X jače, a šta će biti tek kad počnu letiti u komade željezničke kompozicije,infrastruktura širom EU i SAD jer se radi o neprijatelju .mislite da Rusi nijesu infiltrisani i spremni sa oružjem i explozivom,samo se čeka signal za jedni će reći gerila i partizanski rat, a drugi sabotaža i terorizam

Throne
1 godina prije

Polako ali sigurno usa ulazi u sukob s rusijom, gdje ce popusiti.

1 godina prije

Ostalo im je još par komada koje vozaju okolo bez da gadjaju konkretne vojne ciljeve…
Obično ispale na naseljeno mjesto i bježe sto brže…

Pokušaj jeftinog epp-a prosječne američke opreme , kao uostalom i drugo oružje poslano u bivšu ukrajinu na denacifikaciju..

tata mata
1 godina prije

na himars se i hibler pali ,,,svrsava

Darko
1 godina prije

Vrijeme je da termo nuklearne počnu padati po Americi..

Zorule
1 godina prije

Pitanje, zašto GPS signal nije ometan na području borbenih akcija?

abc
1 godina prije

Meni se ovo polako čini kao Rusija u Afganistanu prije više godina.

Brkan
1 godina prije

Ovaj clanak je totalno OUT ! HIMARS je u Ukrajini vec dva mjeseca, mozda i malo vise. Do neki dan smo citali da je isporuceno 16 komada, ali sada citam da je isporuceno ukupno 20. Rusi su sluzbeno unistili 6. Ukrajinci svakodnevno ispucavaju rakete iz tog sistema. U prekjucerasnjoj ofenzivi na juzne pokrajine Rusi su sa PZO presreli cak 24 komada, a nigdje nisam pronasao koliko je zapravo priblizno ispucano. HIMARS je odlicno oruzje i upotrebljava tri vrste raketa, ali za navodjenje je nuzna satelitska navigacija, a to osiguravaju Ameri. Postoje price da zbog komplicirane i dugotrajne obuke, ukrajinski vojnici nisu jos u mogucnosti ucinkovito koristiti to oruzje i da postoje americki “instruktori” koji u stvarnosti upravljaju Himarsima (?). I sada neka netko kaze da SAD direktno i aktivno ne sudjeluje u ratu u Ukrajini? Ono sto Ukrajina ima to su rakete dometa do 60 km, ali postoje i one… Čitaj više »

burt
1 godina prije

jasno je da se u baterijama M142 i M270 pored ukrajinskih vojnika nalaze i NATO specijalisti koji upravljaju paljbom i koordiniraju satelitsku podršku, sigurno američka vojska i NATO neće prepustit cijeli proces nekom ukrajnskom pijanom vojniku, nisu ukrajinski ni sateliti ni navođene rakete ni lansirna vozila, sve je to NATO-ovo

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI