Stoje u zaštiti prirode od klimatskih promjena i u isto vrijeme pripremaju za kraj svijeta

Klimatske promjene-Ocuvanje planete
6 komentara

Početkom listopada Italija je bila domaćin pripremnog sastanka UN-ove konferencije o klimatskim promjenama, koja se trenutno održava u Glasgowu. Dva tjedna kasnije Italija je bila domaćin još jednog međunarodnog događaja koji je, za razliku od prvog naširoko reklamiranog, vlada u tišini prešutjela: NATO-ovu vježbu nuklearnog ratovanja Postojano podne na nebu iznad sjeverne i središnje Italije. Sedam dana, pod američkim zapovjedništvom, sudjelovale su zračne snage 14 zemalja NATO-a, s nuklearnim i konvencionalnim borbenim bombarderima s dvostrukim kapacitetom, raspoređenim u bazama Aviano i Ghedi.

U Avianu je stalno raspoređena 31. američka eskadrila s lovcima-bombarderima F-16C/D i nuklearnim bombama B61. Kod Ghedija. 6. krilo talijanskog ratnog zrakoplovstva s lovcima-bombarderima Tornado PA-200 i nuklearnim bombama B61. Savez američkih znanstvenika 2021. potvrđuje da su “talijanskom zrakoplovstvu dodijeljene misije nuklearnog udara američkim bombama, koje se održavaju u Italiji pod kontrolom američkih zrakoplovnih snaga, čiju upotrebu u ratu mora odobriti predsjednik Sjedinjenih Država.”

Baze Aviano i Ghedi restrukturirane su za smještaj lovaca F-35A naoružanih novim nuklearnim bombama B61-12. U listopadu prošle godine u Nevadi je obavljeno posljednje testiranje s puštanjem inertnog B61-12 iz dva lovca F-35A. Uskoro će nove nuklearne bombe stići u Italiju: samo u bazi Ghedi može biti raspoređeno 30 talijanskih lovaca F-35A, spremnih za napad pod američkim zapovjedništvom sa 60 nuklearnih bombi B61-12.

Tjedan dana nakon sudjelovanja u vježbi nuklearnog ratovanja, Italija je sudjelovala na Konferenciji UN-a o klimatskim promjenama, kojom je predsjedalo Ujedinjeno Kraljevstvo u partnerstvu s Italijom. Britanski premijer Boris Johnson upozorio je da “ima jedna minuta do ponoći i moramo djelovati odmah” protiv globalnog zatopljenja koje uništava planet. Tako instrumentalno koristi simbolički Sat Sudnjeg dana, koji u stvarnosti pokazuje koliko smo minuta udaljeni od nuklearne ponoći.

Prije nekoliko mjeseci, u ožujku, sam Boris Johnson najavio je nadogradnju britanskih nuklearnih napadnih podmornica: Astute (cijena 2,2 milijarde dolara svaka), naoružanih američkim nuklearnim krstarećim projektilima Tomahawk IV s dometom od 1500 km, i Vanguard, naoružanih sa 16 američkih balističkih projektila Trident D5 dometa 12.000 km, opremljenih s preko 120 nuklearnih bojevih glava. Potonje će uskoro biti zamijenjene još snažnijim podmornicama klase Dreadnought.

Britanske nuklearne napadne podmornice, koje prelaze duboko duž obala Rusije, sada plove i uz one Kine, počevši od Australije kojoj će SAD i Britanija osigurati nuklearne podmornice. Velika Britanija, koja je domaćin konferencije za spašavanje planeta od globalnog zatopljenja, tako pridonosi utrci u naoružanju koja svijet vodi prema nuklearnoj katastrofi.

U tom kontekstu promotivni video Konferencije obmanjuje: dinosaur, simbol izumrle vrste, s podija Ujedinjenih naroda upozorava ljude da spase svoju vrstu od globalnog zatopljenja. Zapravo, znanstvene studije potvrđuju da su dinosauri izumrli ne zbog zagrijavanja, već zbog hlađenja Zemlje nakon udara golemog meteorita koji je, podižući oblake prašine, zamračio Sunce.

Upravo ono što bi se dogodilo nakon nuklearnog rata: osim katastrofalnog razaranja i radioaktivnih padalina na cijelom planetu, prouzročilo bi, u urbanim i šumskim područjima, ogromne požare koji bi u atmosferu stavili pokrivač čađavog dima, koji bi zamračio Sunce. To bi odredilo klimatsko hlađenje: nuklearnu zimu. Većina biljnih i životinjskih vrsta bi izumrla, s razornim učincima na poljoprivredu. Hladnoća i pothranjenost smanjili bi sposobnost preživljavanja nekolicine preživjelih, što bi dovelo ljudsku vrstu do izumiranja.

Autor: Manlio Dinucci
ItalijaNATOUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

Pa i sam autor shvata vezu između totalnog nuklearnog rata i klimatskih promena – posle nuklearnog rata klimatskih promena neće biti – ili nam neće biti bitne.

Ali meni je ovde posebno interesantno: “talijanskom zrakoplovstvu dodijeljene misije nuklearnog udara američkim bombama… koje će nositi američki avioni kojima će upravljati američki piloti (ko bi drugi)…
Da nije jezivo kad se shvati namera prebacivanja krivice bilo bi… Monti Pajton šou.

Max
2 godine prije

Teški ekolozi nuklearnog doba nuks raketa ide ali odrezak ne Hoće li oni krenuti u nuklearni udar na nas Ljude? Čini se da je tako jer ako udare na Kinu ili Rusiju to je kraj

Lucija, prva
2 godine prije

Kako vrijedan i pametan komentar, a malecki…

Čudan lik
2 godine prije

Koliko CO2 je stvorila SAMO ta vojna vježba?
Koliko CO2 je stvoreno proizvodnjom aviona, tenkova, nuklearnih bombi,…?
Koliko je zagađena planeta bacanjem radioaktivnog otpada iz nuklearnih centrala u oceane?
Ova pitanja su vam sada dosadna ALI za par godina, kada budete birali hoćete li jesti crve ili pržene skakavce kako biste “spasili planetu”, vjerujte mi da ćete ih se sjetiti !!!

Josip Skok
2 godine prije

Koja dvoličnost anglo-američkih glavonja. Ako ih se ne sluša oni odmah ucjenjuju svijet: “Ako ne bude po našem, bit će frke!” Zbilja imamo posla s patopsihološkim glavama. Puno posla za psihologe i psihijatre, Kad će početi terapija?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI