Stoltenberg: NATO ne vidi rusku vojnu prijetnju

Jens Stoltenberg
29 komentara

Ne postoji “neposredna” vojna prijetnja iz Rusije bilo kojoj članici NATO-a ili regionu Balkana, rekao je novinarima u utorak generalni sekretar bloka Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je bio u posjeti Sjevernoj Makedoniji, bivšoj jugoslovenskoj republici koja se pridružila NATO-u 2019. Na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Dimitrom Kovačevskim, upitan je o nedavnoj tvrdnji ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog da Rusija planira destabilizaciju Balkana.

Ali, opet, ne vidimo nikakvu neposrednu vojnu prijetnju ni jednom NATO savezniku.

“Ne vidimo nikakvu neposrednu vojnu prijetnju Rusije protiv bilo kojeg NATO saveznika ili regiona”, odgovorio je norveški političar. “Ali, naravno, ostajemo na oprezu. Pomno pratimo šta Rusija radi i ostajemo jedinstveni.”

Napomenuo je da NATO ima trupe u regionu u sklopu misije KFOR-a na Kosovu, štab u Bosni i Hercegovini i kancelariju u Srbiji, i da je „ spreman da brzo ojača i učini ono što je neophodno da odbrani i zaštiti svakog saveznika protiv svake prijetnje.”

Stoltenberg je bio u Skoplju u sklopu turneje po bivšoj Jugoslaviji, nakon što je već obišao Sarajevo, Beograd i Prištinu. Od svih bivših jugoslovenskih republika, samo su Bosna i Hercegovina i Srbija ostale izvan bloka predvođenog SAD.

Dok je Stoltenberg ponovio standardne stavove NATO-a o ukrajinskom sukobu, njegovo insistiranje da ne postoji ruska prijetnja ide direktno protiv onoga što je Zelenski tvrdio prošle sedmice.

Obraćajući se novinarima iz Afrike prošlog četvrtka, ukrajinski lider je tvrdio da Moskva stoji iza trenutnog sukoba na Bliskom istoku i da planira da potkopa Balkan i Moldaviju kako bi skrenula pažnju svijeta sa Kijeva.

“Obratite pažnju na Balkan. Vjerujte mi, dobijamo informacije: Rusija ima dug plan. Bliski istok, ili će biti barem Balkan, ako zemlje svijeta sada ništa ne preduzmu, opet će biti takve eksplozije”, rekao je Zelenski.

Ukrajinski predsjednik je više puta žalio da je izraelski rat protiv Hamasa, koji je počeo u oktobru, izbacio Ukrajinu iz centra pažnje Zapada. EU nije bila u mogućnosti da odobri dodatnu vojnu i finansijsku pomoć Kijevu, dok se Bijela kuća bori da progura još jedan zakon o finansiranju Ukrajine kroz Kongres.

balkanjens stoltenbergNATOrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dux
5 mjeseci prije

Sada kad Rusija definitivno pobjeđuje NATO u Ukraini , i kada se vidi da ” kolektivni zapad ” ne može nikako ozbiljno nauditi Rusiji, sada se lagano “okreće ploča ” i drugačije se priča. A samo se prisjetite priče unazad godinu i pol dana….ali ne vjerujem da će SAD i saveznici ikada Rusiju pustiti na miru.

Strada
5 mjeseci prije

Rusija vidi u NATO imperijalizam, osvajanje, militarizam i razlog da od Rusije napravi novu Spartu. Stoltenberg je sotona u USA rukama. Sto mu Norveska ne da nobelovu za sirenje kaosa za stvaranje vjecnog rata na Europskom kontinentu?

ddt
5 mjeseci prije

“ja mislim da ti misliš da onaj treći misli kako da utičče na naša mišljenja i zato trebamo ništa ne misliti da bi nam misli bile mišljive” zato mirno spavajte NATO misli za vas; Stol-ten-berg

Гавран
5 mjeseci prije

Ko s đavolom tikve sadi o glavu mu se lupaju.
Evo i matematički izražene dobrobiti potpune i nepotpune integracije sa zapadom.
.
“На Западном Балкану прво место држи Србија са 38,5 тона zlata, затим Северна Македонија са 6,8 тона, па следе Словенија са 3,7 тона, Албанија са нешто више од три тоне, БиХ са 2,7 и Хрватска са две тоне злата.”

ForSale
5 mjeseci prije

WTF??!?! Ludnica.

Nekoime
5 mjeseci prije

…jer su im Rusi zatvorili oba oka…

Poz od MK.
5 mjeseci prije

Ne vide ovi natovci nista jer su i prave se slepi. Ne u EU i napolje od Nato

Nekoime
5 mjeseci prije

Stoltenberg: NATO će zaštititi svakog svog saveznika, kao što je zaštitio i Ukrajinu…

Steve
5 mjeseci prije

Kad god vidim ovog padavičara kako se klati…

Гавран
5 mjeseci prije

Zaštita NATO saveznika je potpuna i to u svim dimenzijama.
I zaštita od prenaseljenosti važna stavka koja se sprovodi i smanjenjem rađanja zdrave dece.
Eksplozije skladišta uranske municije u zapadnoj Ukrajini je dovela do povećanja radioaktivnosti u južnoj Engleskoj. Sve zemlje u nizu, a naročito Poljska su u panici.
Zemlja pod potpunom zaštitom NATO, Ukrajina je u statusu Kosova i Metohije. Bez dekontaminacije neće biti za život.

Darko
5 mjeseci prije

Do kada će ovaj majmun drkati s NATO bagrom po EU? To sve treba što prije istjerati iz EU jer napravili su nam nesagledivu štetu zahvaljujući onoj glupači Ursuli i njezinoj EU Komisiji te EU Parlament uhljeba od kojih nema nikakve koristi.

tihobl
5 mjeseci prije

Kako taj mijenja pricu: kad je bio u posjeti FBiH i Kosovu pricao je o ruskoj opasnosti, a dva dana kasnije kaze da je nema.

Bruno
5 mjeseci prije

Samo ku*ac u tuđoj ruci raste. Koga su to SAD do sada odbranile. Gdje su se god pojavili američki vojnici ostala su krv i suze. Ogroman broj mrtvih žena, djece i staraca. Ništa im nije sveto i ubijaju sve redom. Napušena stoka. Što očekivati od potomaka dva broda ubojica i broda kurvi.

Max
5 mjeseci prije

Jasno kad im Rusija ne prijeti to su njihove izmišljotine

abc
5 mjeseci prije

Sa ratnih pjesama prešao na ljubavne…..

Gad
5 mjeseci prije

O čemu li ovaj mentalno bolesni idiot sad laprda? Pregorila mu valjda elektronika u mozgu nakon što je ukrajina popušila kolčinu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI