Stranci koji su se borili za Ukrajinu priznali su krivicu

Strani placenici
16 komentara

Trojica stranaca koji su se borili za ukrajinske snage priznala su u srijedu krivicu po nizu optužbi na sudu u Donjecku. Britanski državljani Shaun Pinner i Aiden Aslin, te marokanski državljanin Ibrahim Saadoun, suočavaju se s nizom optužbi – od kojih neke uključuju mogućnost smrtne kazne – nakon što su ih zarobile snage Donjecke Narodne Republike (DPR) u gradu Mariupolju i njegovoj okolini.

DPR, koju je Rusija priznala u februaru, polaže pravo na suverenitet nad bivšom ukrajinskom pokrajinom Donjeck. Kijev i dalje smatra ovo zemljište dijelom svoje teritorije.

Aslin, Pinner i Saadoun izjasnili su se o krivici prema članu 232 Kodeksa DPR-a, jer su “prošli obuku u svrhu izvođenja terorističkih aktivnosti”. Pinner je također priznao optužbu iz člana 323, “čin preuzimanja vlasti silom”.

Sva trojica su izjavila da nisu krivi da su bili plaćenici u oružanom sukobu (član 430) ili da su učestvovali u zavjeri (član 34). Protiv njih je u ponedjeljak počeo postupak pred Vrhovnim sudom Donjecke Narodne Republike (DPR).

DPR optužuje Ukrajinu za vojnu agresiju na otcijepljenu državu, koja je prvi put proglasila nezavisnost 2014. nakon puča u Kijevu koji su podržale SAD. Oba Britanca su izjavila da su se borila na ukrajinskoj strani od 2018. godine.

Prema zakonima DPR-a, za nasilno oduzimanje vlasti zaprijećena je kazna od 12 do 20 godina iza rešetaka, ali bi zbog ratnih otežavajućih okolnosti mogla biti eskalirana na smrtnu kaznu. Biti plaćenik zaprijećena je zatvorska kazna od tri do sedam godina.

Piner i Aslin su zarobljeni u Mariupolju u aprilu, dok su ruske trupe i trupe DNR odsjekle brigadu ukrajinskih marinaca kojoj su bili priključeni. Neonacistički militanti ”Azov” izdržali su u industrijskom kompleksu crnomorskog lučkog grada još mjesec dana prije nego što su se predali 20. maja.

Britanska vlada je zahtijevala da se Aslin i Pinner tretiraju kao ratni zarobljenici prema Ženevskim konvencijama. Međutim, DPR je istakao da se konvencije odnose samo na uniformisane vojnike nacionalne vojske, a ne na strane plaćenike.

donjeckplaćenicirusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Ovo če biti opet cirkus u zapadnim medijima…
Plačenik bi trebao postati ratni zarobljenik?
To ne postoji.
Plačenik se ne bori za svoju domovinu.
On dođe, da ubija, jer mu je njegova država obečala pare.
Pa, ako su ovi zapadni degeneriki mislili, da če uvjesti svoje degenerirano pravo, koje viđamo na TV, u DNR, “malo” su pogrešili.
Uostalom, zvanično se nisu ni priglasili…

Vedran
1 godina prije

Ovakvi bi trebali imati “Hostel” tretmane a ne 3 obroka dnevno

Ja to onako
1 godina prije

Pod hitno poslati u rehabilitacioni centar. ,,Ramsan Kadyrov” na oporavak.

Kum
1 godina prije

Sad će morati svi sportaši kleknuti prije utakmice u znak potpore i poštivanje ljudskih prava!!A onemogućavanje nastupa Ruskih i Bjeloruskih tenisača na Wimbledonu je znak potpore ljudskim pravima!!!Kakve gluposti dolaze u narednim godinama?

Lupo
1 godina prije

Ova dva Engleza nesto vrijedu a ovaj Marokanac ne vrijedi nista, nesta malo jedan Hrvati vrijedi vise od njega.

Inzersdorf
1 godina prije

To su placenici, psi rata…..za njih ne vazi nikakva konvencija, treba ih tretirati kao zlocince,sto i jesu…

hiber
1 godina prije

Koliko ja znam ovdje se već preuređuje Goli otok na smještaj sa zatvorskim smještajem kategorije najmanje 3-4 kamena. Korisnici će imati privilegiju da se zamjene za ove golupčiće. Strani plaćenik za stani plaćenik. Ionako su mnogi izrazili želju za razmjdnom i odlaskom u Rusiju.

Dragan Bumbar
1 godina prije

Nek im je Bog na pomoci, nadam se da ce im u iducem zivotu biti bolje. Ovaj je za njih ja vjerujem gotov.

nessy
1 godina prije

Koliko znam, da bi bili dio redovite vojske, morali bi imati drzavljastvo Ukrajine. Koji je njihov motiv, uopce? Novac? Avantura? Borba za demokraciju i LGBT prava? Malo su se preracunali, psi rata dobijaju metak svugdje, a to i zasluzuju. Ova dvojica engleskih sugavaca su zreli ljudi, a ovaj jedva (ako) punoljetni jadnik je valjda mislio da je to Call of Duty.

Sulejman
1 godina prije

budaletine, profučkat život u ratu koji nema veze sa tobom, to je idiotizam

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI