Sukob s Trumpom? Cuomo kaže da će guverneri, a ne Bijela kuća, odlučiti kada će prekinuti izolaciju

Andrew Cuomo
11 komentara

Guverner New York-a Andrew Cuomo i pet regionalnih guvernera okupili su se kako bi odlučili kada će ponovo pokrenuti svoje ekonomije. Taj se potez sukobljava sa insistiranjem predsjednika Donalda Trumpa da sam to odluči.

Govoreći na konferenciji za novinare u ponedeljak, Cuomo je najavio da će zajedno sa guvernerima iz New Jersey, Connecticut, Pennsylvania, Delaware i Rhode Island odlučiti kada će ukinuti mjere karantene u svojim državama.

Svaka država će imenovati službenika za javno zdravstvo i službenika za „ekonomsko zdravlje“, koji će ukinuti ograničenja u regionu nakon konsultacija sa grupom u cjelini. Nije određen datum ponovnog ekonomskog pokretanja, a Cuomo je izjavio da će odluka biti donesena “pametno”, na osnovu predstavljenih “činjenica”.

Dolazi „novi dan“, izjavio je Cuomo, „a to može biti vedar dan.“ Svih šest guvernera su demokrati, a odluka da ignorišu federalne pravce i rade zajedno, vjerovatno će im donijeti obračun sa predsjednikom Trumpom.

Ranije u ponedjeljak, Trump je inzistirao na Twitteru da je “odluka na predsjedniku” kada će ponovo otvoriti ekonomiju, “i to iz mnogih dobrih razloga”. Trump je rekao da će ukinuti mjere zatvaranja 1. maja, dok njegova radna grupa za koronavirus ovaj cilj smatra nerealnim.

Cuomo je branio svoju odluku da to uradi sam. “Da vidimo koji je plan savezne vlade”, rekao je novinarima. “Trump je prepustio državama da se zatvore. Bez ikakvih smjernica, zauzeo je stav da je to odluka države. ”

“Ako žele promijeniti model, mogu da ga promijene”, rekao je. Cuomova radna grupa sastat će se u utorak da bi raspravljala o datumu ponovnog otvaranja. Guverner nije predložio datum, ali je rekao da želi da ukine izolaciju “što prije”.

Andrew CuomoCOVID-19Donald TrumpEkonomijaKoronakrizaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alex
4 godine prije

Tko je jači? Guverneri načelno mogu derogirati saveznu vlast u mnogim aspektima, ali predsjednik ima pravo veta…tuk na utuk.

Brave new world
4 godine prije

Neznam zašto imenovani guverneri imaju namjeru pokretati ekonomiju kad je neki dan ovdje pisalo kako USA tek što nije ekonomski propala i raspala se u užasnom građanskom ratu na više država.
Očito guverneri ne čitaju…

rijatch
4 godine prije

Dokumentarac godine:

OUT OF SHADOWS
https://www.youtube.com/watch?v=MY8Nfzcn1qQ

obavezno pogledati ako vec niste.
3 dana 5 milijuna pogleda.
jako zanimljivo…

Mucke
4 godine prije

“…he was begging for everything,now it seems he wants independence”
Trump je ovog pacijenta vec poklopio.

Dragance iz Slovacke
4 godine prije

Odmah naoružati umjerenu opoziciju. Da se može braniti od brutalnog režima diktatora Krampa.

Stock
4 godine prije

Ohoho…
Ovako nekako je pocelo i kod nas.
Sa balvanima.
Timbeeer!!!!

Blacksmith
4 godine prije

Trump im je mnoge računice sotonske pomrsio a i još će više hvala dragom Bogu.
“Prosječno domaćinstvo ima dva stroja za pranje.Jedan stroj za pranje rublja a drugi stroj tv za pranje mozga!”
Svakoga onoga tko vam hvali globalizam i priča o multi-kulti odmah počastite sočnog karamelom povučenom iz pete direktno u facu.

Pi-zdro
4 godine prije

Ovaj ima ekipu i jos jednu ‘ekipu’ iza sebe ..
djeluje ko Majkal Corleone..zayeban do kraja ..

Pi-zdro
4 godine prije

Ovom ni Vitto Corleone nije ravan..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI