Suradnja Pekinga i Rijada u prodaji nafte i proces dedolarizacije

Juan-Dolar -Trgovina
28 komentara

Usred nestabilnih odnosa između Saudijske Arabije i SAD-a, koji od prošle godine osciliraju između potpunog bojkota i umjerene suradnje, Rijad sada pokazuje interes za doprinos unaprjeđenju procesa dedolarizacije svjetskog gospodarstva. Prema nedavnim izvješćima, saudijska vlada je voljna trgovati naftom u kineskim yuanima. Mjera bi bila veliki udarac američkoj financijskoj moći, koja ima petrodolar kao temelj monetarne sigurnosti.

Prema Wall Street Journalu (WSJ), u članku objavljenom u utorak, 15. ožujka, Rijad razmišlja o tome da počne cijeniti i trgovati svojom naftom u kineskim juanima, napuštajući dolarski standard. U članku se također navodi da se takav plan cijena razvija već šest godina, a nedavno je ubrzan kao reakcija na snažan pritisak koji je Bidenova vlada izvršila protiv Saudijske Arabije. Riječima jednog od saudijskih doušnika WSJ-a:

“Dinamika se dramatično promijenila. Odnos SAD-a sa Saudijcima se promijenio, Kina je najveći svjetski uvoznik sirove nafte i oni nude mnogo unosnih poticaja kraljevstvu (…) Kina je kraljevstvu nudila sve što možete zamisliti”.

Očekivano, utjecaj vijesti na financijsko tržište bio je neposredan. Vrijednost offshoreyuana znatno je porasla u usporedbi s dolarom na azijskom tržištu, generirajući mnoga očekivanja ulaganja u kinesku valutu. Očekuje se da će učinak biti još veći u narednim danima ili tjednima, s obzirom na to da, usred trenutnog konteksta napetosti i sukoba, Rijad ima idealan scenarij da objavi i unaprijedi svoje financijske mjere de dolarizacije bez čekanja na velike međunarodne sankcije od strane Zapada, koji u ovom trenutku ima druge prioritete.

Zapravo, saudijski se manevar u ovom trenutku čini zanimljivim i od velike strateške vrijednosti. Kina kupuje više od četvrtine masovnog izvoza nafte iz Rijada, a od 2018. nudi niz ugovora po cijeni u renminbijima. Nadalje, čini se da se suradnja povećava u oba smjera. Na primjer, državni Saudi Aramco prošlog je tjedna najavio da će pomoći u izgradnji nove rafinerije nafte na sjeveroistoku Kine s kapacitetom za proizvodnju 300.000 barela dnevno. Očigledno, Peking vidi Rijad kao ključnog energetskog saveznika za projekt inicijative Pojas i put (BRI), a, s druge strane, Rijad vidi BRI kao sjajnu priliku za isplativa kratkoročna ulaganja. U tom smislu, određivanje cijena u yuanima predstavljalo bi još veći angažman u suradnji, što bi koristilo objema stranama i pomoglo u smanjenju globalne ovisnosti o dolarskom standardu.

Očito, unatoč jasnim izravnim ekonomskim interesima, nije moguće zanemariti duboki geopolitički aspekt problematike. Trenutna američka administracija zadržala je najviše protusaudijski stav ikada viđen u Bijeloj kući. Prošle godine, Biden je čak zaustavio američku potporu saudijskoj kampanji u Jemenu, iako ga je na mnoge načine “ograničila” američka industrija oružja. Biden zadržava snažan humanitarni i liberalni ideološki stav, koji mu ne dopušta da se složi s nedemokratskim režimom i kampanjom nasilnom poput rata protiv Huta. Osim toga, on je “primoran” odreći se svojih demokratskih načela u nekoliko drugih točaka – kao što je ukrajinski diktatorski režim, na primjer pa mora odabrati neke ciljeve manje strateške važnosti kako bi održao svoj imidž globalnog branitelja demokracije i očito, izabrao je Saudijsku Arabiju.

I sam sukob na ukrajinskom tlu pogoduje ovoj vrsti mjera, jer postoji globalni trend multipolarizacije na nekoliko razina, uključujući ekonomsku i financijsku. Kina se protivi bojkotu Rusije i na sve moguće načine podiže svoje partnerstvo s Moskvom, što znači da bi Zapad uskoro mogao provesti i prisilne mjere protiv Pekinga. Dakle, Saudijska Arabija iskorištava trenutak kako bi ušla na mogući novi tržišni put, s cijenama u yuanima, služeći interesima Kine, njezinih partnerskih zemalja, uključujući cijeli BRI i BRICS-a. U tom smislu, dedolarizacija se čini samo prirodnom posljedicom procesa formiranja policentričnog svijeta kakav se osmišljava događajima u istočnoj Europi.

S ovim globalnim scenarijem, Zapad će imati jedan izbor: razumjeti da multipolarni globalni poredak pretpostavlja višestruke monetarne standarde, bez više mjesta za ovisnost o američkom dolaru. Neizbježno je da će dolar postati samo još jedna moguća valuta u međunarodnim transakcijama, natječući se ne samo s yuanom, već i s drugim valutama i digitalnom imovinom, poput kriptovaluta. Očito je moguće da će Washington u budućnosti ponovno uspostaviti dobre veze s Rijadom, ali zaustavljanje dedolarizacije više se ne čini ostvarivim ciljem.

Autor: Lucas Leiroz de Almeida
Dedolarizacijakinarijadsaudijska arabija
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Šetač
2 godine prije

Ja sam mislio ds su amerkanci i saudijci veliki prijatelji.

2 godine prije

O, nije ovo novost od danas….
To več funkcionira!

Alen
2 godine prije

Hoće li usa ispaliti rakete slobode na ksa ?
Ginulo se i za manje ?

tihobl
2 godine prije

Ovo je sporedna prica. Kina i EAU dogovaraju novu valutu koja bi zamjenila renminbi. Nova valuta bi bila zasnovana na kropi valuta i sirovinama, medju kojima je zlato. Koje ce valute biti u korpi i da li ce biti rupija ne zna se. Koje ce sirovine osim nafte i celika biti ne zna se. Da li ce osnovne zivotne namirnice biti ukljucene u valutu ne zna se. Svi pokusavaju da prokljuve sta se dogovara iza zatvorenih vrata, ali ne ide. Ovo je opasna ideja jer se dobija najstabilnija valuta, koja nece samo biti pokrivena zlatom, vec naftom, celikom, alminijumom i drugim metalima, zatim brasnom, uljem i drugim namirnicama. Koliko inflacija obezvrijedi valute iz korpe toliko sirovine dobiju na vrijednosti i obratno. Cak ako bi doslo do totalne propasti jedne valute iz korpe (recimo ruske rublje kao sto prizeljkuju na zapadu) ostetilo bi ovu novu valutu samo za mali postotak. Ovo… Čitaj više »

iiiistina
2 godine prije

a za što se ovi pripremaju………
ministar za nabavu obrane Jeremy Quin rekao je: “Dok naši protivnici unapređuju svoje svemirske sposobnosti, od vitalne je važnosti da ulažemo u svemir kako bismo osigurali da zadržimo prednost u bitkama u ovoj operativnoj domeni koja se brzo razvija. Uspostavljanje svemirskog zapovjedništva uzbudljiv je i važan korak u našoj predanosti djelotvornom djelovanju u svemiru.”• Pod vodstvom zračnog vicemaršala Paula Godfreya, Zajedničko zapovjedništvo imat će nadzor nad svim razvojem svemirskih sposobnosti u Ministarstvu obrane u tri glavna područja; Svemirske operacije; Obuka i rast svemirske radne snage; i svemirska sposobnost za razvoj i isporuku programa svemirske opreme. Svemirsko zapovjedništvo Ujedinjenog Kraljevstva sa sjedištem u RAF High Wycombeu kontrolirat će sve svemirske sposobnosti obrane, uključujući centar za svemirske operacije Ujedinjenog Kraljevstva, RAF Fylingdales, SKYNET i druge mogućnosti. Glavni maršal zrakoplovstva Sir Mike Wigston upravljat će sjedištem RAF-a High Wycombe.

zapadni neimac
2 godine prije

A malo jace je to sto ce ARAMCO investirati u kinesku rafineriju i sto ce se dopustiti Kini kupovina nafte u Juanima.To za sobom povlaci jacanje kineske valute koje u sustini ne godi izvoznoj kineskoj industriji. 20% je kolicina koju ce, mozda, Kina moci kupiti od ARAMCO-a. Na probu i ako budu dobri. Ako se ne budu druzili sa Rusima previse.

Lav
2 godine prije

From US-ranih novina
The US’ economic dominance was built on the petrodollar

Draggo
2 godine prije

Ako juan istisne dolar u dovoljnoj mjeri u godišnjoj globalnoj trgovini naftom od 14 bilijuna dolara – iako je teško reći koliki bi to bio dovoljan stupanj – zemlje će umjesto toga morati održavati rezerve juana. (Trenutno se 2,48% svjetskih rezervi drži u juanima, u usporedbi s 55% za dolar, prema podacima MMF-a.)

Proizvođači nafte koji primaju juan morali bi ga potrošiti na kineski dug i uvoz, dodatno jačajući kinesko gospodarstvo, ali ako bi svijet bio posebno preplavljen juanima, druga trgovina bi mogla početi biti denominirana u juanima: metali, recimo, ili soja.

Max
2 godine prije

Interesi.

Hehehehe
2 godine prije

Ukopliko petro-dolar prestane biti standard od USe će ostati kljuse. Toliko milijuna miljardi dolara bez pokrića znaćči krizu kakvu još nismo vidjeli i vjerovatni raspad SAD-a?

Segota
2 godine prije

Samo da se ne ponovi priča o Libiji….?🤔

abc
2 godine prije

Ode degenska USrA u tri pm……
Neka, neka…tako i treba…..

ad astra
2 godine prije

Kina je ponudila Saudijcima da će im besplatno spaliti sve dolare koje imaju. Navodno je to najbrži put ka dedolarizaciji. Zauzvrat Saudijci će pomoći Kinezima da usavrše svoje političko uređenje koristeći iskustva Saudijske arabije. Već je poslana prva pošiljka burki, bičeva za kažnjavanje, instrukcija o pravima žena. Ajmo malo ozbiljnije. Kina je dobila vrlo jasnu poruku, kroz sankcije prema Rusiji što joj je činiti. Ne diraj Tajvan i poštuj demokratske standarde. Ovisiš o zapadu i tako se ponašaj. A što se SA tiče, nema tu nikakvih promjena. Saudijci su uvojek s jakima.

Tupko Glupko
2 godine prije

Nasilnik jedino zna prijetiti, sankcionirati i uništavati neposlušne.
Kinezi pak ulažu diljem svijeta, dosta i u siromašne zemlje.
Siledžija ima društvo iz interesa.
Neki javno govore i da su ponosni što su u njegovom društvu.
Ali kada interesa nestane, siledžija ostaje sam.
I taj dan se bliži.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI