Svaki četvrti Evropljanin ima problema sa grijanjem svog doma

Grijanje-Cijene gasa
25 komentara

Više od četvrtine Evropljana ima problema sa grijanjem svojih domova i plaćanjem dugova za stambene i komunalne usluge, objavili su u petak mađarski mediji pozivajući se na istraživanje istraživačkog centra Szazadveg.

Prema istraživanju, nazvanom Evropski projekat, 26 % stanovnika EU, ili otprilike 100 miliona ljudi, nije u stanju da pravilno zagrije svoje domove. Čini se da su najteže pogođeni Grci, sa 56 % stanovništva koje se suočava s poteškoćama s grijanjem. U Portugalu i Francuskoj 34 % stanovnika je opisalo iste probleme. Najmanje su pogođene Finska, Mađarska, Austrija i Danska, s manje od 15 % stanovnika koji su priznali poteškoće.

Svaki četvrti ispitanik u anketi je rekao da nije bio u mogućnosti da plati račun za grijanje barem jednom u protekloj godini. Ta brojka je takođe najveća u Grčkoj, sa 51 odsto pogođenog stanovništva, a zatim na Kipru sa 37 odsto, Irskoj i Bugarskoj sa po 35 odsto.

Ispitanici su za svoje probleme okrivili inflaciju, jer rastuće cijene svega, od energije do hrane, utiču na njihovu sposobnost plaćanja računa.

Prema istraživanju, računi za grijanje postali su daleko manje pristupačni nego 2021. Autori su primijetili da je 2021. godine, na osnovu podataka evropske službe za statistiku Eurostat, samo 6,9 % evropskih domaćinstava (oko 29,9 miliona ljudi) nije bilo u stanju da se adekvatno grije svoje domove, a 6,4 % ima problema s plaćanjem računa.

Istraživanje je sprovedeno među 38.000 nasumično odabranih odraslih Evropljana u periodu od 13. oktobra do 7. decembra 2022. Istraživanje je obuhvatilo EU, UK, Norvešku, Švajcarsku, Moldaviju, Albaniju, Kosovo, Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru, Srbiju, Bugarsku, Bosnu i Hercegovinu.

eugrijanjezapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jomla
1 godina prije

Grkljani i cipiripiji (za neupućene: grci i ciprani) se smrzavaju…
Tko koga ovdje zajeßava?!

MNK
1 godina prije

Prema podacima Rosstata 30% kućanstva u Rusiji nema WC, napisite clanak o tome to je jako zanimljivo. Uz to, podsjećam vas da prema ruskoj propagandi Europljani trebali smrzavati zimi, a to u Moskvi ima sada 20 stupnjeva ispod nule 🙂 a cijela Europa zastitilia se energetski i nosi kratke majice vani 🙂 Urrra! Neka zivi “velika” Rusija.

Nena
1 godina prije

Neka pojačaju sankcije Rusiji pa će se greju na mesečini..
Možda imaju još nekih zaliha za ovu zimu pa će nekako da se kurtališu a za sledeću ne bih im bila u koži..

Emiliano Zapata
1 godina prije

To je lako rjesiti, samo treba otici negdje na tropske otoke prezimiti a ima ih i to diljem svijeta. Usput malo uzivati u kulturi i delicijama dalekih zemalja. Postoje destinacije za koje netreba kovid potvrda a na koncu i ona se moze kupiti povoljno pa dok netraze da pruzite ruku na scanner i dok vrijede papirici i qurac kodovi UZIVAJTE!

Max
1 godina prije

Upozoreni smo.

SIRIUS
1 godina prije

Hah! Ja svoj dom ne grijem več drugu godinu! Ove godine najniža temperatura u mom stanu je bila 12,3C . I baš im fala što su me natjerali u to!! Povratio sam cirkulaciju i nadodao oko 10-15 kila mišića, a skoro sam u petoj banki! Sad mi tek niko nemre više ništ! Dapače, nije da izazivam, ali samo gledam da neka budala proba neš. Mrak bu ju zgutal

Brotnjo
1 godina prije

Nastavak članka o svijetu koji poznajemo a nestaje s 2020.
Nekad se grijala jedna soba ,danas je normalno cijeli stan /kuću.
Svijet kakav su poznavali Naši stari odavno je nestao, mladi naraštaji prihvaćaju novonastali za stari ne znaju a nije ih ni briga.

ghk
1 godina prije

Nemaju problem nego su skrti i isprani im mozgovi.

Evo kod mene nece da se griju smrzavaju se u kuci na 19,20 cak i sa malom djecom, ali u isto vrijeme nije problem otici kupiti novo auto, ajfon ili sta vec.

Kod mene je uvijek 24,25 dobijam malo veci racun nego inace placam 200eura mjesecno i nije mi puno na moja primanja, kolege mi govore da sam budala.

Pa ako vec radim onda valda cu da mi bude ugodno doma a ne da sjedim u skafanderu ko Svabe.

korisnik
1 godina prije

u yt potražit: wasted oil water heater.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI