Švedska vladajuća stranka čvrsto odlučila kako neće ući u NATO pakt

Peter Hultqvist
21 komentar

Najveća švedska vladajuća Socijaldemokratska laburistička stranka je na kongresu u Göteborgu potvrdila politiku nesvrstanosti kraljevstva i da neće pristupiti nijednom vojnom savezu. U novom stranačkom programu su po pitanju sigurnosne politike poručili kako kažu “ne ulasku u NATO pakt”, prenose mediji.

Ulazak u NATO podržavaju oporbene stranke, Umjerena koalicija, Stranka centra, demokršćani i liberali, ali se predstavnici vladajuće Socijaldemokratske laburističke stranke tome protive.

Ranije ove godine je švedsko Ministarstvo obrane priopćilo “kako Švedska ne namjerava ulaziti u bilo kakve vojne saveze, te da će sigurnosna politika zemlje ostati čvrsta i jasna”.

Tada je ministar obrane Švedske, Peter Hultqvist, potvrdio neutralnost zemlje i dodao “kako Švedska zemlja neće dati svoj doprinos nestabilnosti u regiji”.

“Oni koji tvrde da vlada ne može ne uzeti u obzir različite točke gledišta moraju odmah prestati. Prijave za članstvo u NATO neće biti!”, naglasio je ministar Hultqvist.

Po njegovom mišljenju, promjene u sigurnosnoj politici u zemlje “samo stvaraju rizik podjele u švedskom narodu”.

Prema nedavnom istraživanju, 40% stanovništva Švedske se protivi članstvu zemlje u NATO paktu, dok je broj pristaša Sjevernoatlantskog saveza bio 35%.

U listopadu prošle godine je Moskva priopćila da će u slučaju ulaska Švedske i Finske u NATO biti prisiljena  poduzeti dodatne mjere kako bi ojačala vlastitu sigurnost.

GöteborgNATOPeter HultqvistSocijaldemokratska laburistička stranka
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
subaru
7 godine prije

Hahaha, a novače nove vojnike i spremaju se za rat i Palme se prevrče u grobu ubijen kao i Kenedi od istih. Da, tako je i Tramp pričao da se neće više miješati u poslove drugih zemalja.

Ola-ro
7 godine prije

Svedjani su rekli svoje povjesno f* off NATO teroristickoj organizaciji.

Antonio
7 godine prije

Ovima u Svedsku treba itno poslati Travisa.
Samo im on moze objasniti da se mir i poredak u Evropi moze desiti jedino sa Vasingtonom.
Travis je jako argumentiran tip i to ce sigurno objasniti i vratit ce Svedsku na pravom putu.
Ako ne uspe, to nije zato sto su argumenti Travisa slabi, nego zato sto je cela Svedska glupava.

davor
7 godine prije

Pametna država. Sad se moraju čuvati Amerikanaca i njihovog obavještajnog podzemlja. Nadam se da ovo čita i Kolinda koja uvijek ponavlja kao papagaj kako “nema alternative NATO-u”, eto vidiš predsjednice moja da ima. Nema veze što ti je došao u posjet Hanoi John jučer, NATO-v mecena rasturanja Ukrajine i Sirije, još ti nije kasno, ugledaj se na Švedsku, fućkaš Ameriku.

davor
7 godine prije

Povodom nadolazećih uskršnjih blagdana u Hrvatskoj svim sugrađanima poklanjam i preporučam ovaj tekst a posebno NATO-katolicima (posebnoj pod-vrsti katoličanstva) i šaljem pjesmu Kolindi za poslušati, klasik od Ivo Pattiera “Prođi me se”.

davor
7 godine prije

U Hrvatskoj su 3 stranke otvoreno protiv članstva u NATO-u. Radnička Fronta, HSP, i Živi zid (ima i par novijih stranaka koje su također protiv NATO članstva ali su još premale za utjecaj). Od ovih glasam za Živi zid jer RF i HSP su se ideološki potrošili i izgubili sa scene, vjerovatno i djelomično zbog anti-NATO stajališta i loše su procijenili vlastiti koalicijski potencijal (HSP je mislio se vući sa HDZ-om a RF se mislio vući sa SDP-om i vidi se sada što je od takve suradnje ostalo na političkom nebu=0) Svi ostali su za NATO a politički su mainstream, a u Švedskoj je politički mainstream protiv članstva u NATO-u, eh blago se takvoj državi to je ono čemu treba težiti, takvom stupnju svijesti, jer onda nema nikad ni ratova ni gluposti ni problema sa susjedima ni religijskih progona ni demografske ni moralne krize.

Roko
7 godine prije

Mogu očekivati nove terorističke napade po Švedskoj.

Ivo
7 godine prije

Saša F. termin NATO PAKT vise ne postoji…Koriste ga samo neobrazovani političari na području bivše drzave i unuci jugo elite koji kmece jer im se drzava raspala, a zato je kriv NATO PAKT…Već godinama je u upotrebi Sjevernoatlantski savez ili NATO

Izbjeglica
7 godine prije

Svedska je u Natou ima 5 godina. Ameri im koriste tertoriju za izvidjanja i imaju zajednicke, tradicionalne vjezbe. Prije je samo proforma! Svedjani se ni ne vjencavaju, zive zajedno, svako zadrzi svoje prezime, radjaju djecu tako nebjencani, a pred zakonom se tretiraju isto kao i vjencani. E tako su oni, kako to svedjani kazu “sambo” i sa Natom, samo bez vjencanog lista!

dalmata
7 godine prije

Davno sam napisa da NATO bradati puleni kojima je frau Merkel otvorila vrata EU,bit ce pomoc da pade i EU i NATO.Svedani kao dobra sluge su jako dobro popusili da bi bili vjerne sluge USrA i EU,Sad imaju krvave probleme u svojoj kuci.Samo strah vlastodrzaca za svoje guzice i vlastito bogastvo donija je ovu odluku.mozda jos uspiju stagod spasit,ali krvavi pir ih ceka,u njihovim kucama,jer su sad na meti USrA, a imaju uvezene bradonje,znaci,bit ce cirkus,kao i u ciloj EU tvorevini

tuf
7 godine prije

Ovo je Amerima i bolje, države koje će davati ‘legitimitet’ njihovim imperijalnim osvajanjima a da pritom i nisu dio ostarjelog vojnog pakta. Pa će reći – evo vidite, kako i profinjena & kulturna Švedska također podržava naše mirotvorne projektile i drono ve.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI