Švicarska odbija ukrajinsku potražnju za ruskom imovinom

Švicarska
33 komentara

Švicarska je rekla da bi ukrajinski prijedlog da se oduzme milijarde vrijedna zamrznuta ruska imovina stvorio opasan presedan.

“Morate osigurati da građani budu zaštićeni od moći države. To je ono što mi zovemo liberalnim demokratijama”, rekao je predsjednik Ignazio Cassis novinarima u utorak u Luganu dok je prisustvovao konferenciji koja je imala za cilj jačanje pomoći Ukrajini.

Ukrajinski premijer Denis Šmigal ranije je tvrdio da zapadne vlade treba da konfiskuju 300-500 milijardi dolara zamrznute ruske imovine i usmjere ih ka oporavku Ukrajine od sukoba. Zamrzavanje imovine bilo je među mnogim sankcijama uvedenim Moskvi nakon što je krajem februara poslala trupe u Ukrajinu.

“Vjerujemo da bi ključni izvor oporavka trebala biti zaplijenjena imovina Rusije i ruskih oligarha”, rekao je ukrajinski premijer.

Cassis je, međutim, naglasio da je “pravo na imovinu osnovno pravo” i da je potrebna “ozbiljnost” u raspravi o ruskim fondovima koje drži Zapad.

Najvažniju pažnju moramo posvetiti temeljnom pravu pojedinaca, jer sada možemo donijeti odluku koja je savršena za situaciju u Ukrajini, ali stvaramo mogućnost da istu odluku donesemo u mnogim drugim mogućnostima i vi dajete mnogo više moći državama, daleko od građana.

Imovinska prava su zagarantovana švajcarskim ustavom. Monika Roth, profesorica prava na Univerzitetu primijenjenih nauka i umjetnosti u Lucernu, izjavila je za švajcarsku televiziju SRF da zemlja nema potrebne zakone za donošenje blanko konfiskacije ruskih sredstava i da bi prijedlog Ukrajine bilo teško provesti.

„Moralo bi se dokazati da je [svaki vlasnik] dozvolio da se sredstva i sredstva koriste za podršku ratu [ruskog predsednika Vladimira] Putina“, rekla je ona.

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss je, međutim, prošle sedmice izrazila svoju načelnu podršku konfiskaciji ruske imovine. “Svakako se slažem sa konceptom. Samo treba da ispravimo detalje.”

Kremlj je ranije rekao da bi konfiskacija ruske imovine u inostranstvu bila nezakonita, upoređujući to sa “direktnom krađom”.

KonsifikacijarusijaŠvicarskaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Švicarci bi izgubili ugled.

Tupko Glupko
1 godina prije

Kao drogeraši koji kradu od roditelja za još jedan šut.
Ovisnost o američkoj drogi prejaka da prestanu.

Komunist
1 godina prije

Zašto ovaj portal ne prenosi izjavu slavnog “ekonomista” jeffrey sachsa kako je uvjeren da je virus COVID nastao u američkom laboratoriju. Dakle nadograđuje sumnju Kine, Rusije i ostalih ne-zapadnih zemlja da je virus pušten iz biolaboratorija Fort Detrick u lipnju 2019.

nekoime
1 godina prije

Hunteru Bidenu nestalo za drogu i kurabe?

Mrčikola
1 godina prije

Zebelinski i njegovi samo o miljardama…zaboli ih “jimmy” za Ukrajinu i Ukrajince, uostalom, kao i ove koji šalju “pomoć” jer povratna provizija neće biti ispod 70-80%.

nessy
1 godina prije

Pravo vlasnistva, je osnova prava, nebitno da li Rimskog ili anglosaksonskog. Ako se to ne postuje, pravo vise ne funkcionira i ne brijedi nista, sto i ne bi bilo iznenadjenje, pored svega sto se dogadja.

404
1 godina prije

Ova EU je kao neka glupa i ružna američka kurava za jeftino karanje…

tuf
1 godina prije

Tih cca. 213 milijardi je privatnog kapitala ruskih državljana, ne državnih rezervi.

ZZ Top
1 godina prije

Rusi ako su pametni nakon svega ovoga sto im je priredila globalisticka elita sa svojim zapadnim trabantima koji se jos uvijek nazivaju imenima drzava a koje to odavno nisu, mora uciniti slijedece. Osloboditi, odnosno pomaknuti granice DNR i LNR u dubinu ostatka nove krnje ukrajine, toliko daleko da stanovnistvo tih Republika vise nikada nije izlozeno artiljeriji ukrajinskih nacista, ucvrstiti polozaje u tri zone, svega po tri reda,od obicne puske do interkontinentalnih raketa. Nakon toga podignuti nesto poput kineskog zida prema Europi ukljucujuci skandinavske banana drzave. Nakon toga prekinuti sve ali bas sve ekonomske, politicke, sportske, prometne i sve druge veze sa zapadom. Nakon toga, Rusi se trebaju potpuno otvoriti prema ostatku svijeta i nametnuti se kao lider novog svijeta koji bi ukljucio sve drzave koji se ne klanjaju mammonu,(bogu novca-satani),vec zive u skladu sa Bozijim i prirodnim odrzivim postulatima i zakonitostima. Ovo napisano nije lista lijepih zelja vec realnost na… Čitaj više »

mladen3x
1 godina prije

Ja to gledam ovako-da bi skupio 300 do 500 milijardi eura u stranim bankama znači da moj posao cvate,sve obveze su mi podmirene,radnici dobivaju plaće na vrijeme,država i privreda funkcionira normalno,vojska mi je opskrbljena najnovijim sustavima,imam zdravo zdravstvo i zdravu državu,znači nisam u minusu i nisam nikom dužan a imam i svoju valutu,znači imam državu na zdravim temeljima,zapravo,imam višak,znači neki bitan faktor sam u svijetu…E,sad,kao u sportu,želiš li se boriti protiv mene trebaš biti kao i ja,zdrav u svemu….Preneseno na logiku i zdrav razum,ni jedna država osim Švicarske,čak ni ona na kraju krajeva nema alata da mi se suprostavi a ta ista Švicarska dijelom živi od mojih novaca koje čuvam kod njih….

Ford
1 godina prije

Svicarci se bogate dok drugi ratuju. Zamrznuta imovina je zamrznuta samo na medjunarodnom planu. Itekako se njom manipulira i ulaze. Naplacuju se penali, troskovi racuna itd.
Svicarac je carobnjak upravljanja tudjim novcem

Vanja
1 godina prije

Ako stigne naređenje sa višeg mesta,ništa neće značiti švajcarsko pravo.Reći će to je poseban slučaj.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI