Švicarska otkrila vrijednost zamrznute ruske imovine

17 komentara

Švicarsko ministarstvo ekonomije objavilo je u četvrtak da je zamrznulo rusku imovinu u vrijednosti od 7,94 milijarde dolara (7,5 milijardi švajcarskih franaka) od 25. novembra 2022. To je pored 15 nekretnina koje pripadaju ruskim pravnim i fizičkim licima koja su već pod sankcijama.

Državni sekretarijat za ekonomska pitanja (SECO) također je otkrio podatke o visini depozita koje su prijavili Rusi.

„Sankcionisani iznos je samo delić sve ruske imovine u Švajcarskoj“, rekao je Ervin Bolinger, šef bilateralnih ekonomskih odnosa SECO-a, za Bloomberg.

Prema izvještaju, ukupno 123 ruska državljana ili entiteta prijavila su 7.548 “poslovnih odnosa” tijelu, što predstavlja 48,8 milijardi dolara (46,1 milijardu franaka) imovine.

“Zamrznuti iznosi mogu se povećati ako se, na primjer, dodaju nova lica na listu ili ako se identifikuje nova imovina”, navodi se u saopštenju i dodaje da “mogu pasti ako se imovina koja je zamrznuta iz mjera opreza mora ponovo osloboditi kada se pojašnjenja završe.”

Švicarska se pridružila zemljama EU u uvođenju nekoliko rundi sankcija protiv Rusije zbog vojne operacije Moskve u Ukrajini. Bern je u avgustu zamrznuo imovinu ruske Sberbanke i zabranio trgovinu zlatnim proizvodima sa Moskvom. Kremlj je u martu stavio Švicarsku na listu neprijateljskih zemalja, koja uključuje članice EU i druge države.

U oktobru je Fabian Maienfisch, glasnogovornik švicarskog saveznog odjela za ekonomska pitanja, obrazovanje i istraživanje, rekao da Švicarska ne podržava zahtjev ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog da Kijevu preda zamrznutu rusku imovinu.

Vlasti i EU i SAD trenutno rade na konfiskaciji ruske imovine zamrznute sankcijama vezanim za Ukrajinu, pokušavajući pronaći načine da zapljene učine legalnim.

rusijaŠvicarskaZamrznuta Imovina
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Švicarska se odavno odrekla svoje neutralnosti.

Mila
1 godina prije

tkz. zapadni svet nastavlja pljačku nesmanjenom žestinom!

Emiliano Zapata
1 godina prije

Novac se netreba cuvati nigdje…

Vojni analitičar
1 godina prije

Ja i dalje smatram da je dobro to što Zapad čini s pljačkom ruske imovine. Na taj način pokazuju pravo lice svoje “demokracije” i “vladavine prava”, a “svetost” privatnog vlasništa očigledno traje samo tako dugo dok netko nema dovoljno moći da ga otme. A kako se globalaizacija zasniva upravo na stranim ulaganjima kapitala širom planete, ovo je dobra opomena svim ulagačima koji u svojoj pohlepi odvlače novac iz svojih zemalja i zbog većeg profita ga ulažu u inozemstvu, da njihova imovina i nije tako sigurna kako su mislili i da je svako ulaganje u inozemstvu itekakav rizik. Jer nikad ne znaš kad će se političke okolnosti promijeniti i ulagači mogu ostati bez svoje imovine. Zato se i nadam da će ova situacija pomoći smanjivanju tih globalnih “ulaganja” kapitala koja i jesu glavno sredstvo pljačke i izrabljivanja širom svijeta.

Pravednik
1 godina prije

Zapadni svijet je i nastao na p l j a č k a ma .Sjetimo se kolonijalnih sila, dok su neke od njih uništile cijele civilizacije-Španjolska, Portugal, a i sada neke imaju svoje kolonije i iztrabljuju djecu koja kopaju zlato i dijamante-Francuska.
Toliko o zapadu, zapadnoj demokraciji.Zapad živi lijepo “uništavajući” druge.

Mlata
1 godina prije

Taj novac je na sigurnom, ni taknuti ga ne sme niko! Ono…čim ja, Mlata, imam dostupnu informaciju da tamo neko hoće Ruse da uvrne za neku kintu…mda!

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Samo naprijed Schweiz !!! To sto ste se pristali odrijec ” bankarske tajne ” — U NAJGORE VRIJEME ;- KADA EUROPA RAPIDNO SIROMASI A KAPITAL NARASTA DRUGDJE — to VAS na koncu bude KOSTALO ! NITKO NORMALAN VISE KOD VAS NECE POHRANIT — NISTA !!! A UPRAVO TUDJA BOGATSTVA SU — VAS — UCINJELA — BOGSTIM !!! Nije toliko daleko u proslost , samo 19 stoljece , kada ste bili SIROTINJA !!!! Iseljavali od Argentine do Amerike ! Bute se dragi Svicarci , cim oluje ponovno udare A HOCE , PONOVNO podsjetili na put pod noge a bauk narastajuca nazionalisma lako pogodi i vas te se i DRUGI prisjete da Schweiz valja bit i Le Suiss i Svizzera a lako da okoncate kao —- FORMER SWITZERLAND — JER — IMATE PUNO TOGA ZA POPLJACKAT !!!! BUDALE !!!!

U prolazu
1 godina prije

Pošto Švicarci nisu u čuvenom paktu, ako stvarno otmu Rusima tu lovu, mogli bi im Rusi iz svemira poslati nekoliko raketa (i to ne onih protugradnih)… A onda, zbogom Švico…

Keki
1 godina prije

Sad radi ovog postupka svi shvaćaju da se i njima može isto dogoditi i Švicarska više neće biti puzdana zemlja. Sami sebi pucali u nogu.

bruegel the elder
1 godina prije

Pokazali su se kao go.vna…..za vrijeme 2.rata….neutralni…..moš misliti….
svaki ugovor traje neko vrijeme,a onda više ne važi….je*i ga,Putin je sve
kriv…..

Max
1 godina prije

Povratmi zahtijev bi im mogao zračnom poštom.

ogo
1 godina prije

To je najbolji nacin kako se obraniti od inflacije zamrznuti pare.
Na koliko minus stupnjeva ih zamrzavaju?

tihobl
1 godina prije

Италијанска влада одлучила је да национализује (читај: украде) једну од највећих рафинерија у Европи – фабрику ИСАБ на острву Сицилија, која припада Лукоилу.

tihobl
1 godina prije

Швајцарска планира забрану вожње електричних аутомобила ове зиме, преноси “Фокус.де”.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI