Svijet ide u ‘širi rat’

Antonio Guterres
37 komentara

Svijet se približio globalnom sukobu, upozorio je u ponedjeljak generalni sekretar UN-a Antonio Guterres. Globalna zajednica ne “mjesečari” u “širi rat” već maršira ka njemu “široko otvorenih očiju” , naglasio je on u govoru na Generalnoj skupštini.

“Izgledi za mir se smanjuju. Šanse za dalju eskalaciju i krvoproliće rastu”, rekao je Guterres, osuđujući nedostatak “strateške vizije” i “pristrasnosti” koji sprječavaju donosioce političkih odluka da preduzmu korake u pravom smjeru.

“Ovo kratkoročno razmišljanje nije samo duboko neodgovorno – ono je nemoralno” , tvrdi on, dodajući da su političari i poduzetnici postali previše zaokupljeni držanjem vlasti i njihovim poslovnim ciklusima.

Generalni sekretar je takođe osudio eroziju međunarodnog prava i poretka zasnovanog na principima UN, što je, prema njegovim rečima, dovelo do sadašnjeg žalosnog stanja.

„Ako bi svaka zemlja ispunila svoje obaveze prema Povelji [UN], pravo na mir bi bilo zagarantovano“ , napomenuo je on, pozivajući članice UN-a da „preobraze naš pristup miru ponovnim opredjeljenjem za Povelju – stavljajući ljudska prava i dostojanstvo na prvo mjesto , sa prevencijom u srcu.”

“Moramo se probuditi – i krenuti na posao”, rekao je Guterres, dodajući da je 2023. postavila čovječanstvo ispred “hrpe izazova kakvih nije bilo u našim životima”.

Šef UN-a je također ukazao na činjenicu da su naučnici pomjerili simbolični “sat sudnjeg dana”, koji odražava potencijalno uništenje čovječanstva, na 90 sekundi do ponoći – najbliže što je ikada bio mogućem Armagedonu.

Riječi šefa UN-a uslijedile su nakon što su SAD i njihovi saveznici obećali da će poslati desetine modernih borbenih tenkova zapadno dizajniranih u Ukrajinu usred tekućeg sukoba između Moskve i Kijeva. Pentagon je također najavio snabdijevanje ukrajinskih snaga municijom koja ima domet od 150 kilometara, dodajući da će Kijevu omogućiti da ih koristi kako želi.

Moskva je ranije više puta upozoravala da nastavak isporuke oružja Ukrajini od strane SAD i njenih saveznika rizikuje dalju eskalaciju koja bi mogla prerasti u direktan sukob između Rusije i NATO-a.

RatrusijasvijetukrajinaUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Zakljucio je da je voda mokra.

Slon
1 godina prije

Zadivljujuća,je ruska briga za mir u svijetu

hiber
1 godina prije

Ovo sve vise sliči na “pandemiju”. Potpuno isti scenario, samo sada lova ide u vojnu industriju, uglavnom za nekvalitetno smeće. Kako je Rusija udarila dva puta glavom u zid, rat se udaljio od proširenja. Xi i Putin su ocigledno računali na ” dekadenciju” zapada pa da ce Putin imati Kijev za tri dana i vojnu paradu do svibnja, a zatim Xi da osvoji Tajvan. Ali je Putin temeljito zasrao. A sada Xiju vrijeme ističe jer se probudio Japan. Problemi su na drugom mjestu, ali to nije tema.

1 godina prije

Definitivno su krave krive! Da se bar malo uzdrže i ne prde toliko, zeleni bi imali vremena da se pozabave i ratom i svet više ne bi imao takvih problema! Ali te krave…

borjana
1 godina prije

Kao “neovisan i nepristran” mogao je malo konkretnije pojasniti problem u kojem se svijet našao, sve njegove posljedice ali i uzroke.
Postoji li možda kakva šansa da bi poput who-a i paLndemije, mogao propisati kakvu akutnu ratnu opasnost i da narodu, podrazumjeva se zbog nas samih i naše sigurnosti, uvede policijski sat i ograniči kretanje, a ekonomiju i privredu svede bar na samo kao nužnu i neophodnu.
Možda bi to bilo vrijedno nekakve rakete put Berlina ili Londona.

noppo
1 godina prije

Ameri po jednoj godini sukoba – Rusija nije ekonomski slomljena. Tako da če to polako pustiti i okrenuti se na Kinu. Možda če v Ukrajini doči do nekog “kompromisa” ili prekida vatre. Koje če trajati neko vreme, dok obje strane nisu ponovno spremne za sukob.

Schroder
1 godina prije

Tko te izabra na ovo mjesto ? Covjek je zlo zlo .Covjek je povezan sa Davosom i WHO O njegovoj proslosti da ne govorim Ovome mozemo zahvaliti da je nebo prekriveno SIVOM PAUCINOM I DA NAS TRUJU :UN je dozvolio tim avionima da nam zaklone sunce i mjenjaju klimu to znaci izazivaju poplave -susu na zemlji ili zemljotrese Sve je to dogovoreno u Davosu ;UN vojnici su godinama radili silovanja u Africi Ovome SIJACU STRAHA JE BOLJE DA SUTI:DOSTA JE NAMA OVI DEMONA Dali se nesto ucinio da dode do prekida rata ili da se pomogne gladnim u svijetu? Ili to se ne uklapa u VELIKI RESET Davosa?

man
1 godina prije

Kako su natovci postigli da vise nema ljudi poput Camus, Sartre, poput disidenata iz Hrvatske, Srbije I Sovjetskog Saveza? Jesu li Natovci sve ustrasili ili kupili za malu porciju cevapa?

hollande
1 godina prije

Zasto sute engleski lordovi I anglosaksonski kapitaliti

Otpornik
1 godina prije

Svijet ide u WW3, nažalost. Bojim se da je to neizbježno jer tako žele gospodari rata iz Davosa. Ne znam koliko će nas preživjeti taj rat, ali mi u Europi nismo u dobroj poziciji za preživljavanje. Zašto ovaj potres nije lupio pred dva tjedna u Davosu? Drž’te gaće.

user
1 godina prije

veliki reset
ww3
plandemija 2.0

nešto če bit… a ne dobro…

gigi pinna
1 godina prije

I to govori nakon što je i Portugal odlučio dati tenkove kijevskim Hazarima. Naravno, to nije niti blizu “game changera”, ali je indikativno.

Max
1 godina prije

Točno, ali uzaludno.

mRNA-23-24...
1 godina prije

Plaćamo te svi da zaustaviš širenja zla, a ti frajeru konstatiraš da je zlo svud oko nas kao da si navijač na tribini.
Mrdni prdaru i lupi šakom o stol i zaustavi svjetsko ludilo.

skalnyss
1 godina prije

Nešto sam siguran, previše glupi ili oni koje se prave previše pametne neče preživjeti ovaj hipotetički rat.

1 godina prije

Valjda mu je neko konačno rekao da un više ne postoji…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI