Svjedoci kažu da je ukrajinski ‘najveći dobavljač oružja’ orkestrirao masakr na Majdanu 2014.

Sergej Pašinski
7 komentara

Nakon što ga je Zelenski proglasio “kriminalcem”, oružar Serhiy Pashinsky postao je najveći privatni dobavljač oružja za Ukrajinu. Svjedočenje očevidaca dotaklo je Pashinskog kao arhitektu krvave operacije lažne zastave koja je pokrenula puč na Majdanu 2014. i gurnula zemlju u građanski rat.

Godinama prije nego što se pojavio kao najveći privatni trgovac oružjem u Kijevu, bivši zakonodavac Serhiy Pashinsky odigrao je ključnu ulogu u državnom udaru koji su podržale SAD 2014. godine i kojim je svrgnut demokratski izabrani predsjednik Ukrajine i postavio pozornicu za razorni građanski rat. Iako je poznatog korumpiranog bivšeg ukrajinskog parlamentarca predsjednik Volodimir Zelenskij osudio kao “zločinca” još 2019. godine, dugačko razotkrivanje New York Timesa sada je identificiralo Pašinskog kao “najvećeg privatnog dobavljača oružja ukrajinske vlade”.

Možda i predvidljivo, u izvještaju se ne pominju dokazi koji bi umiješali Pašinskog u masakr 70 antivladinih demonstranata na kijevskom trgu Majdan 2014. godine, incident koji su prozapadne snage iskoristile da dovedu svoj državni udar protiv tadašnjeg predsjednika Viktora Janukoviča .

U izvještaju od 12. augusta o novoj ukrajinskoj strategiji nabavke oružja, New York Times je naveo da „iz očaja“ Kijev nije imao izbora osim da usvoji sve amoralniju taktiku. Promena je, kažu, povećala cene smrtonosnog uvoza po eksponencijalnoj stopi, “i dodala sloj po sloj sticanja profita” u korist beskrupuloznih špekulanata poput Pašinskog.

Prema Timesu, strategija je jednostavna: Pashinksy „kupuje i prodaje granate, artiljerijske granate i rakete preko transevropske mreže posrednika“, zatim ih „proda, pa ponovo kupuje i još jednom prodaje“:

“Sa svakom transakcijom cijene rastu – kao i profit saradnika gospodina Pašinskog – sve dok konačni kupac, ukrajinska vojska, ne plati najviše”, objašnjava Times, dodajući da, iako korištenje više brokera tehnički može biti legalno, “to je vremenski testiran način naduvavanja profita.”

Kako naizgled beskonačna ponuda gotovine od zapadnih poreskih obveznika predstavlja bonancu za proizvođače oružja kao što su Raytheon i Northrop Grumman, na sličan način koristi i ratnim profiterima poput Pašinskog. Njegova kompanija, Ukrainian Armored Technology, “izvijestila je o svojoj najboljoj godini u prošloj godini, s ukupnom prodajom od više od 350 miliona dolara” – što je nevjerovatnih 12.500% povećanje u odnosu na 2,8 miliona dolara prodaje godinu prije rata.

Pašinski nije jedini reketar koji ima koristi od eliminacije antikorupcijskih mjera u ratnoj Ukrajini. Nekoliko dobavljača koji su prethodno stavljeni na zvaničnu crnu listu nakon što su “otrgli vojsku” sada mogu ponovo da prodaju, prema istrazi Timesa. Izdavanje je to umanjilo kao nesretnu, ali na kraju nužnu mjeru.

„U ime hitne borbe sa oružjem na prvu liniju fronta, lideri su vaskrsli ličnosti iz teške ukrajinske prošlosti i poništene, barem privremeno, godine antikorupcijske [sic] politike“, tvrdi Times, opisujući „ponovnu pojavu ličnosti poput gospodina Pašinskog” kao „jedan razlog zašto američka i britanska vlada kupuju municiju za Ukrajinu, a ne samo da predaju novac”:„Evropski i američki zvaničnici ne žele da razgovaraju o gospodinu Pašinskom, iz straha da se ne poigraju sa ruskim narativom da je ukrajinska vlada beznadežno korumpirana i da mora biti smenjena.”

Međutim, čak i naizgled kritičan izvještaj Timesa zanemaruje ključni aspekt Pašinskog neugodne biografije. Upadljivo je izostalo bilo kakvo objašnjenje njegove uloge u izvođenju zloglasnog masakra antivladinih aktivista i policajaca na kijevskom trgu Majdan krajem februara 2014.

Odlučujući trenutak u rušenju izabrane ukrajinske vlade pod direkcijom od strane SAD, smrt 70 od strane misterioznih snajperista pokrenula je lavinu međunarodnog bijesa koja je direktno dovela do svrgavanja predsjednika Viktora Janukoviča. Čak i danas, ova ubistva zvanično ostaju nerazjašnjena .

Međutim, svjedočenja iz prve ruke pojedinaca koji su tvrdili da su pomogli u izvođenju napada lažnom zastavom sugeriraju da je najplodniji kijevski oružar bio blisko umiješan u jezivu aferu.

Organizator masakra na Majdanu ‘Ne uzima zatvorenike’

U novembru 2017. italijanski TV kanal Matrix objavio je iskaze očevidaca trojice Gruzijaca koji kažu da im je Mamuka Mamulashvili naredio da ubiju demonstrante. Tadašnji najviši vojni pomoćnik gruzijskog predsjednika Mihaila Sakašvilija, Mamulašvili je kasnije osnovao zloglasnu plaćeničku brigadu poznatu kao Gruzijska legija, čiji su borci naišli na široku osudu nakon što su objavili jezivi video na kojima radosno pogubljuju nenaoružane i vezane ruske vojnike u aprilu 2022 .

Dokumentarac „Ukrajina: Skrivena istina“ sadrži intervjue italijanskog novinara sa trojicom gruzijskih boraca koji su navodno poslani da orkestriraju državni udar . Svi su opisivali Pašinskog kao ključnog organizatora i izvršioca masakra na Majdanu, čak su naveli da su korumpirani trgovci oružjem davali oružje i birali određene mete. U filmu je prikazan i snimak kako on lično evakuiše strijelca sa Trga, nakon što su ih demonstranti uhvatili s puškom i nišanom i opkolili.

Jedan od gruzijskih boraca prisjetio se kako su on i njegova dva saradnika stigli u Kijev u januaru, “da bi organizirali provokacije kako bi natjerali policiju da napadne masu”. Gotovo mjesec dana, međutim, “nije bilo mnogo oružja u blizini”, a “molotovljevi [kokteli], štitovi i štapovi maksimalno su korišteni”.

To se promijenilo sredinom februara, rekli su, kada ih je Mamualashvili lično posjetio zajedno s američkim vojnikom po imenu Brian Christopher Boyenger, bivšim oficirom i snajperistom u 101. vazdušno-desantnoj diviziji, koji im je lično izdao naređenja koja su “morali slijediti”.

Autor: Kit Klarenberg

Serhey PashinskyukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vikton
7 mjeseci prije

I onda kazu da je Rusija napala ukrainu,a ovde izjavljuju da je puc u majdanu podupirala USA,i onda se kao cude zasto je Rusija napala i plase nas sa lazi da Rusija nece stat poslje Ukraine sta nije istina boli patka Rusiju za druge zemlje,ali ukraina im je u trbuhu Rusije i jednostavno morali su reagirat ne opravdavam rat ali drugog rijesenja nije bilo.Ajde zamislite sad prosvjed u Splitu i Zagrebu i hipotetski da US oce da srusi legalno demokratski izabranu vlast u HR sta je u ovom slucaju HDZ, i na tim prosvjedima HR policija pocne ubijati prosvjednike i pocnu rusit HDZ i plenkovica kako bi to izgledalo aa???
Ali posto su u pitanju glupi usrainci koji su progutali udicu i sad snose posljedice.

Kaki
7 mjeseci prije

Jevrejska posla

nekoime
7 mjeseci prije

Nije li jedinica koja je pobila razoružane Ruse nakon toga imala kratak i srdačan susret sa Specnazom, te prestala postojati zauvijek?

Red Dog
7 mjeseci prije

Tada je postojao klip na YT, ali je brzo skinut.
Pijani ili drogirani Desni Sektorasi su pucali i na demonstrante i na policiju. Sami su kacili to jer su bili ponosni na svoje delo.
Bilo je toliko „obojenih revolucija“ da se moze pisati kratki prirucnik.
1.    Sjebi im ekonomiju. Ponavljaj im da su krivi „oni drugi“
2.    Ubiji nekolicinu. Nije vazno koga, ionako ce se optuzivati medjusobno
3.    Deli im oruzje
4.    Ako se jos ne kolju, pucaj po njima kad demonstriraju
Garantujemo uspeh ili vracamo pare.

Max
7 mjeseci prije

Trgovci,smrću,

Lucija, prva
7 mjeseci prije

“In July 2017, Transparency International appealed for Pashynskyi to refute false statements about failure of defense contracts.
Earlier, TI demanded to disclose a Court decision, on the basis of which USD 1.5 billion were confiscated to the budget of Ukraine. This money was allegedly arrested on the accounts of former President of Ukraine Viktor Yanukovych and his entourage…

Zinula guza…

In November 2002, the Prosecutor General of Ukraine accused Pashynskyi of stealing $4 million in 1999-2000, as well as committing fraudulent transactions in obtaining loans from other banks.
On 30 November 2002,… the Pechersky court of Kyiv, Pashynskyi into custody. He was arrested on suspicion of embezzling the funds of Sberbank of Ukraine, intended to compensate Soviet deposits to citizens who have reached the age of 80.”

Sve su to iste priče.
Svugdje.

Karma
7 mjeseci prije

Hazarski sotonski okot

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI