Svjetska banka najavljuje paket pomoći Ukrajini od 1,49 milijardi dolara

Financijska pomoc Ukrajini
17 komentara

Odbor izvršnih direktora Svjetske banke odobrio je 1,49 milijardi dolara dodatnog finansiranja za Ukrajinu, navodi organizacija u saopćenju.

Novo finansiranje dio je ukupnog paketa podrške od preko 4 milijarde dolara koji Svjetska banka mobilizira. Pomoć uključuje finansijske garancije Ujedinjenog Kraljevstva, Holandije, Litvanije, Letonije i drugih država. Svjetska banka očekuje da će sredstva iz ovog projekta biti upotrijebljena “za isplatu plata vladinim i socijalnim radnicima”.

U saopštenju se navodi da je predsjednik Grupacije Svjetske banke David Malpass rekao da banka “radi sa zemljama donatorima na mobilizaciji finansijske podrške” i da preduzima mjere “kako bi pomogla Ukrajincima da dobiju pristup zdravstvenim uslugama, obrazovanju i socijalnoj zaštiti”.

finansijska pomoćPomoćSvjetska bankaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Znači, ta “svjetska banka” opet je servis za par zemalja, koje če iskoristiti naziv te institucije, da legitimiraju davanje svojih para Ukrajini?
Jedno je sigurno, nema tu para zemalja BRICS(A)….
Ništa novo..

eks
1 godina prije

Nas su učili da je pomoć nešto što se čini bez naplate. Pomogneš nekome, a on ti je zahvalan. Sve ove “pomoći”, koje Ukrajina dobija od Amerike i Evrope, nije pomoć , to je zaduživanje . Oružje, novac, sve se vodi kao dug Ukrajine. Ostaje pitanje koja Ukrajina će to moći otplatiti. Ono što će ostati od bivše Ukrajine ? Jedini način da zapadne psihopate to naplate jeste uzimanje teritorije kao kompenzacije za novac. To znači da Ukrajine više neće biti.

Karma
1 godina prije

Eu? Nema grijanja dogodine? Benzina skuplja? Slava vam!

nekoime
1 godina prije

Znači, porezni obveznici zemalja koje su garanti slat će svoj novac u Ukrajinu, a pitajte Huntera gdje će završiti

Japanac
1 godina prije

Čitaj: Svjetska Banka će odštampati dodatnih $1,49 miliijardi nepostojećeg novca i još više obezvrijediti bezvrijedan novac…

eks
1 godina prije

Imaju fascinantnu terminologiju, perfidno i podlo smišljeno. U BiH , koju drže kao protektorat i koloniju, naziv za kolonijalnu upravu , po njima , je “Savet za sprovodjenje mira” . Predaja i zarobljavanje Azovaca bila je “evakuacija” , …

tuf
1 godina prije

E ali onda će ti u nekom trenutku nastupiti Naknadna Pamet ™ poput ove odglumljene u današnjem članku “šmrc, oni su nas tjerali da kupujemo cjepiva koja nam ne trebaju, šmrc, šmrc, kenj, kenj” i samo će proglasiti – bankrot. Doslovno na umjetni način izazivaju opću krizu i kolaps, nakon kojeg preuzimaju kontrolu nad onime što do tada još nisu imali. I reći će – ali nije bilo izbora, morali smo. Ili – pa sami ste krivi, sve je napisano crno na bijelo (jedino je pitanje tko je zaista informiran o svim dealovima ispod pulta). Kao i kod kredita za građanstvo – gospodar će naći načina kako se naplatiti. Drugim riječima, kada ovi proglase kolaps uslijed zilijuna nekakvih eura “duga” – onda mogu založiti i nas kao resurs, proglasiti izvanredne okolonosti i oduzeti nam imovinu te proglasiti robovima koji će otplaćivati dugove (npr. “demo” verzija toga je kriza 2008-e koja… Čitaj više »

Tupko Glupko
1 godina prije

Da nije ta financijska pomoć zapravo kredit koje Ukri neće moći vratiti?
Uostalom, to je za Zelenskog sića, prije nepuna dva mjeseca je rekao da mu treba 7 milijardi dolara na mjesečnoj bazi.
Ovaj ide na princip – što više razaranja, što više iseljenih, što više zaduživanja, što duži rat.

Jomla
1 godina prije

To ti je dio Greta reseta 😛 😛

gargamel
1 godina prije

Negdje procitah da od americke pomoci od 14 milijardi, dvije trecine nikada nije stiglo u Ukrajinu.

Max
1 godina prije

Otvorili kasu za pulene.

Lucija, prva
1 godina prije

Ovo je kredit Ukrajini, nikakva pomoć.
A druge zemlje bi trebale biti garanti povrata…čuj,” podrška”.

U stvari, nekima će se i isplatiti, ako idu na plodnu zemlju…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI