SZO poziva Kinu da objavi podatke potrebne za ispitivanje porijekla Covid-19, napominjući da je „laboratorijska teorija“ još uvijek na stolu

SZO i Kina
15 komentara

Odgovarajući na kinesku zabrinutost zbog istrage o „laboratorijskoj hipotezi“ o porijeklu pandemije, Svjetska zdravstvena organizacija je rekla da se ne bavi politikom, već da traži potrebne podatke i prati nauku.

U saopštenju objavljenom u četvrtak, SZO je pozvala sve vlade „da depolitizuju situaciju i sarađuju kako bi ubrzale ispitivanje porijekla, i što je važno da zajedno rade na razvoju zajedničkog okvira za buduće nove patogene pandemijskog potencijala“.

Potraga za porijeklom bilo kojeg novog patogena “težak je proces koji se zasniva na nauci i zahtijeva saradnju, posvećenost i vrijeme”, rekla je SZO i dodala da potraga za porijeklom SARS-CoV-2-virusa koji uzrokuje Covid-19 „nije i ne bi trebala biti vježba pripisivanja krivice, upiranja prstom ili sticanja političkih poena“.

Važno je saznati kako je pandemija započela kako bi se “dao primjer za utvrđivanje porijekla svih budućih prenosa između životinja i ljudi”, rekla je SZO, formulišući da se čini da podržava hipotezu o zoonotskom porijeklu.

„Pristup podacima je od kritičnog značaja za razvoj našeg razumijevanja nauke i ne treba ga ni na koji način politizovati“, dodala je organizacija, u onome što se čini kao kritika odbijanja Kine da objavi informacije koje se odnose na Institut za virusologiju u Wuhanu (WIV).

U julu je Peking odbio drugu fazu istrage SZO pošto ide “protiv nauke”. Yuan Zhiming, direktor laboratorije za biološku bezbjednost na Institutu za virusologiju u Wuhanu, rekao je tada novinarima da WIV „nikada nije dizajnirao, napravio ili proširio novi koronavirus“.

Osvrćući se na kinesku zabrinutost, SZO je rekla da je inicijalna istraga u martu otkrila da „nema dovoljno naučnih dokaza koji bi isključili bilo koju od hipoteza“, te da je za pravilno rješavanje teorije laboratorijskog porijekla „važno imati pristup svim podacima i razmotriti najbolju naučnu praksu i pogledati mehanizme koje SZO već ima.”

SZO je primijetila da je Italija podijelila sirove podatke i dala dozvolu za ponovno testiranje svojih uzoraka u inostranstvu, odražavajući „naučnu solidarnost u svom najboljem izdanju“. Ovo se „ne razlikuje od onoga na šta podstičemo sve zemlje, uključujući Kinu, da sarađuju kako bismo brzo i efikasno unaprijedili istrage o porijeklu“, dodala je SZO.

Rusija i SAD drže uzorke malih boginja – jedinog ljudskog virusa koji je ikada iskorijenjen – u sigurnim laboratorijama, koje se podvrgavaju inspekciji svake dvije godine, istakla je SZO, dodajući da je„analiziranje i poboljšanje laboratorijske bezbjednosti i protokola u svim laboratorijama širom svijeta, uključujući i Kinu, važno za našu kolektivnu biološku bezbjednost i sigurnost“.

Organizacija je „posvećena praćenju nauke i poziva sve vlade da ostave po strani razlike i rade zajedno na obezbjeđivanju svih podataka i pristupa koji su potrebni kako bi sljedeća serija istraga mogla započeti što je prije moguće“, piše u dijelu izjave koju je izdvojio generalni direktor SZO Tedros Adhenom Ghebreyesus.

Iako je virus prvi put zvanično dokumentovan u kineskom gradu Wuhan u decembru 2019. godine, tačan izvor infekcije ostaje misterija. Kina je odbacila teoriju da je možda prešla sa životinja na ljude na “mokroj pijaci” u Wuhanu, ali je posebno uporna da nije mogla nastati na Institutu za virusologiju u Wuhanu, namjerno ili slučajno.

Neki američki obavještajni analitičari, zajedno s republikancima Predstavničkog doma u Kongresu, vjeruju da postoje „brojni dokazi“ da je virus pobjegao iz WIV u septembru 2019. Više od godinu dana, naučnici – predvođeni američkim izvođačem radova koji je kanalisao grantove za istraživanje Nacionalnog instituta za zdravlje u WIV-insistirao je da se virus prirodno razvio kod životinja i nekako prešao na ljude, osuđujući takozvanu hipotezu o curenju iz laboratorije kao teoriju zavjere.

Suočen s otkrićem da je njegova administracija zatvorila istragu svog prethodnika o porijeklu virusa, američki predsjednik Joe Biden dao je 90 dana obavještajnoj zajednici zemlje  da izvrši reviziju. Američki špijuni su navodno hakovali baze podataka WIV i trenutno pokušavaju da sortiraju informacije koje se tamo nalaze.

Više od 205 miliona ljudi pozitivno je testirano na Covid-19 od kada je SZO proglasila pandemiju u martu 2020, a 4,33 miliona je umrlo. SAD su imale 36,4 miliona slučajeva i 619.000 mrtvih.

COVID-19kinaSZO
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

Predlažem da se ova tema o porijeklu jednom zauvijek zatvori…bar na ovom portalu! Postoji svjedočenje Davida E.Martina, čovjeka koji se 20 g.bavi patentima (mislim da smo ga vidjeli i u filmu Holdup). On posjeduje printane dokaze (dostupne i provjerljive na internetu) o preko 70 patenata na temu ovog virusa, a registriranih prije 2019. i ne postoji više nikakva, al baš nikakva dvojba o tome! Ende!

Pero Peric
2 godine prije

Nisu iskorjenjene male boginje, jer to su po naški vodene kozice, već velike boginje. To što se na engleskom one zovu “small” mi ih tako ne zovemo.
Iskorjenjene su radi dvije stvari: one su samo ljudski virus i postoji cjepivo

Isto Ime
2 godine prije

Daklem, ultime False Flag operacija! Pustis Zute da sfušaju – kao nemoze to kod nas-pravila. investiraš u Wuhan . Onda svi mrze zuce, jer KP Kine nije mogla da ne zna.
Istrazuješ, napadaš, ravaljujes uz pomoc domacih izdajnika, 200 obitelji koj tebe slusaju. Tk fucka obicnu raju! Poznato Jugovici?

Flint
2 godine prije

Šta bi sa šišmišom😂😂😂😂

ZriBra
2 godine prije

KOVIDi je MENTICID.Ovo tzv prepiranje oko njegova porijekla je sličan trik kao i onaj oko
nedostatka cijepiva,poanta je preusmjeriti pozornost sa ovih dehumanizirajućih mjera i mogućeg otpora koji bi se probudio u još uvijek moralnim i normalnim ljudima.

Max
2 godine prije

Znaju oni

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI