Tajvan je “ispalio rakete” na kineske dronove

Tajvanski borbeni avioni
23 komentara

Tajvanska vojska ispalila je rakete kako bi odbila kineske avione u blizini ostrva daleko od njegove zapadne obale, tvrde zvaničnici, dok je Tajpej i dalje u stanju pripravnosti tokom velike vazdušne i pomorske vežbe Pekinga nakon posjete predsjednice američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

Dvije kineske bespilotne letjelice uočene su u blizini ostrva Kinmen kasno u srijedu navečer, rekao je za Reuters general-major tajvanske vojske Chang Zone-sung, dodajući da su putovali u paru i dva puta ušli u to područje.

“Odmah smo ispalili rakete da izdamo upozorenja i da ih otjeramo. Nakon toga su se okrenuli. Oni su došli u našu zabranjenu zonu i zato smo ih rastjerali”, rekao je. “Imamo standardnu ​​operaciju. Reagovaćemo ako dođu.”

General je rekao da su bespilotne letjelice poslane radi prikupljanja obavještajnih podataka, što je odraz još jednog nedavnog preleta u blizini arhipelaga Matsu prošle sedmice, za koji su tajvanski zvaničnici rekli da je imao za cilj ispitivanje odbrane tog područja.

Jako utvrđen od strane tajvanske vojske, Kinmens se nalazi manje od 10 milja istočno od kopna, i igrao je glavnu ulogu tokom prethodnih sukoba između kineske komunističke vlade i nacionalističkih snaga predvođenih Čang Kaj Šekom.

Incident s dronom u srijedu dogodio se usred niza kineskih vojnih vježbi pokrenutih kao odgovor na Pelosijevu posjetu Tajvanu ove sedmice. Peking  je osudio putovanje kao provokativnu i narušavanje svog suvereniteta, smatrajući Tajvan dijelom Kine, dok su kineski državni mediji primijetili da vježbe podrazumijevaju vježbu “zajedničke blokade”, kao i “pomorski napad i obuku kopnene i zračne borbe.” U demonstraciji sile navodno će Peking prikazati i “napredno oružje”, poput svojih hipersoničnih projektila DF-17, navodi Global Times.

kinaOružjetajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mister NO
1 godina prije

Počelo je ‘pipkanje’

tata mata
1 godina prije

cudno se nije oglasio UN prije neki dan ,da smiri eskalaciju naptosti kad je ona kreatura objavila da ce ici na Tajvan

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Pa imali zrtava medj dronovima 😀 😀 😁 ?! Mogli su to tuc i zracnim puskama a ne raketama ??? Vidim ja – ponovno ce sirote vrane nahebat ….

Mlata
1 godina prije

Ameri prosto obožavaju svađu među rođenom braćom…tu ne treba mnogo, znaju da tu ” mrak pada na oči, pada najslađa krv”! Čak i sudski procesi nisu isti, jedno je kada je počinjen zložin, ubistvo unutar porodice, vodi se računa kakvu kaznu izreći a nešto sasvim drugo je kada komšiju lopatom zvizneš iza ušiju jer ti je ukrao 10kg luka iz bašte…tu dobiš 40 god, da

Josip
1 godina prije

Kad će konačno krenuti nuklearke na Washinton i na tu američku bandu razbojnika, lopova i ubojica. Amerika je najveće zlo trenutnog svijeta i treba ju kompletnu satrti u prah i pepeo..

tuf
1 godina prije

Rakete? Provjerite si prijevod: “Taiwan fired flares at Chinese drones”

Гавран
1 godina prije

Kao tumačenje ružnog sna. Posle prijateljske posete belih đavola, sleduje ti rat sa nekom bliskim.

Roky
1 godina prije

Ma kinezi mogu samo oblijetati inace i njima slijedi blokada i ima da jedu sami sebe koliko ih ima.

GLOBALNONJESRA
1 godina prije

Dali je moguće da još ima u svijetu ovaca poslije Ukrajine, za šišanje i timarenje od strane američkih kauboja i stočara?

Max
1 godina prije

Priprema za rat.

Flint
1 godina prije

Držat 23 miliona ljudi pod stresom je nehumano.

C.F.
1 godina prije

Pih, vise raketa ispalim za Novu godinu nego Tajvanska PZO.

ogo
1 godina prije

Sotonisti napreduju najprije sankcije Ruskoj energiji a jos malo sankcije na Kinesku robu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI