”Teške sankcije nanose štetu Rusiji, ali Moskva planira odustati od ovisnosti o američkom dolaru i Zapadu,” izjavilo je Ministarstvo vanjskih poslova za RT

Zakharova-Ruska zavisnost od dolara
18 komentara

Suočavajući se s oštrim ekonomskim mjerama, koje su nametnuli Washington i njegovi saveznici u Europi, Rusija radi na izbacivanju ekonomije Zapada iz svoje ekonomije, rekla je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova u ekskluzivnom intervjuu za RT.

U travnju je američki predsjednik Joe Biden predstavio novi paket sankcija protiv ruskih poduzeća i dužnosnika, dok je istodobno učinkovito zabranio američkim financijskim institucijama kupnju dionica ruskog državnog duga. Dužnosnici u Washingtonu opisali su ograničenja kao “proporcionalni” odgovor na navodno miješanje Moskve u američke predsjedničke izbore 2020. godine, i tvrdnje da je Rusija stajala iza kolosalnog napada cyber-špijunaže Solar Winds, otkrivenog prošle godine. Kremlj je snažno odbacio obje tvrdnje.

Ujedinjeno Kraljevstvo i EU od tada su uvele vlastite sankcije, a u europskim se prijestolnicama govori o još budućih mjera. Ipak, malo je poteza bilo tako ekstremno kao odluka o ciljanju državnih obveznica, za koju Bijela kuća kaže da je stvorena kako bi pogodilo državno gospodarstvo uz umanjivanje utjecaja na svjetska tržišta. Međutim, neki su ekonomisti tvrdili da je paket mjera uglavnom “simboličan”, a nova bi se pravila mogla jednostavno “zaobići,” ako kupci i dalje žele pokupiti udjele u ruskom dugu.

Gesta očaja

Karakteristično iskrena Zaharova rekla je za RT tijekom vikenda da nove ekonomske barijere “imaju složeni negativni utjecaj i na rusko i na zapadno gospodarstvo”. Prema njezinim riječima, cijena odigravanja neprijateljstava putem financijskih tržišta visoka je, a “procjene štete variraju, no kreću se unutar stotina milijardi dolara.”

“Nažalost”, rekla je diplomatska glasnogovornica, “stvarnost našeg vremena bila je povećana uporaba politički motiviranih jednostranih mjera od strane nekih zapadnih država, uglavnom SAD-a. Sankcije protiv Rusije sve više doživljavamo kao” gestu očaja” zbog nesposobnosti elita u pogledu prihvaćanja nove stvarnosti, kao i napuštanja kolektivnog razmišljanja i dopuštanje prava Rusiji da sama odredi svoj razvojni put i da sama izgradi odnose sa svojim partnerima.”

Jedan od razloga za to je, tvrdila je, taj što Washington i njegovi saveznici “izgleda teško prihvaćaju očite uspjehe ruskog gospodarstva, porast njegove međunarodne konkurentnosti i širenje prisutnosti kvalitetne ruske robe i usluga na svijetu tržišta.”

Iako je rublju teško pogodio pad cijena nafte, geopolitička neizvjesnost i globalna recesija koja je pratila Covid-19, zemlja se čini otpornijom od većine ostalih. Iako se niz drugih europskih država još uvijek grči u mjerama zaključavanja, većina ruskih poduzeća trguje dosljedno, uz malo ograničenja, od početnog strogog karantenskog razdoblja u prvoj polovici prošle godine.

Guvernerka ruske središnje banke Elvira Nabiullina ranije je rekla da “gospodarstvo prilično stabilno odskače” i “s obzirom na trenutne pozitivne trendove”, njezini analitičari održavaju svoje izglede na rast BDP-a za 2021. godinu na 3 do 4 %. Rast dolazi u vrijeme kada se put prema rastu za mnoge zemlje čini nesigurnim.

Sjedinjene Države inzistiraju da je njihov pristup jednostavno poslati poruku da neće tolerirati ono što smatra agresivnim i zloćudnim utjecajem Moskve. “S predsjednikom Putinom bio sam jasan da smo mogli ići i dalje, ali odlučio sam to ne činiti”, rekao je tada Biden novinarima. “Sjedinjene Države ne žele pokrenuti ciklus eskalacije i sukoba s Rusijom.” Međutim, od tada su odnosi krenuli iz loših u gore, popraćeni diplomatskim protjerivanjem i sve borbenijom retorikom obje strane.

Odgovor u pogledu SWIFT-a

Krajem travnja, parlament EU donio je neobvezujuću rezoluciju u kojoj su predstavnici pozvali na najoštrije moguće korake protiv Rusije, u slučaju sveopćeg sukoba sa susjednom Ukrajinom. Posljednjih tjedana napetosti su naglo porasle zbog žestokih borbi na Donbasu, između kijevskih snaga i onih lojalnih dvjema samoproglašenim, takozvanim republikama, koje su podršku tražile od Moskve.

U takvom scenariju, zastupnici u Europskom parlamentu, koji su stajali iza prijedloga, rekli su: “Uvoz nafte i plina iz Rusije u EU treba odmah zaustaviti.” Istodobno, zemlju “treba isključiti iz sustava plaćanja SWIFT, a svu imovinu u EU oligarha bliskih ruskim vlastima i njihovim obiteljima u EU treba zamrznuti i otkazati im vize”.

SWIFT, mehanizam međunarodnih transakcija sa sjedištem u Belgiji, kamen je temeljac koji podupire veliku većinu prekograničnih transakcija. Preko njegove mreže svakodnevno se kreće više od 30 milijuna financijskih poruka.

Ukrajina je prethodno izdala zahtjev kojim bi Moskva izgubila pravo na korištenje usluge, čak i bez vrste sukoba koju su opisali europarlamentarci. Ali Rusija je upozorila da će se, ako se provede, isključivanje njezinog poslovanja sa SWIFT-a smatrati “činom rata”, nakon čega je uložila novac i trud u domaće alternative, kako bi smanjila svoju ranjivost od sankcija Zapada.

Govoreći na sastanku s kineskim kolegom prošlog mjeseca, ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov rekao je: “Sjedinjene Države izjavile su da je njihova misija ograničiti mogućnosti tehnološkog razvoja i Ruske Federacije i Narodne Republike Kine.” Dodao je da bi dolar trebao biti određen kao prioritetna valuta međunarodnih tržišta, a dvije bi se države trebale odmaknuti od upotrebe “međunarodnih platnih sustava pod nadzorom Zapada”.

Zaharova je upozorila da je “pitanje odvajanja Rusije od SWIFT-a i dalje samo hipotetičko”, ali rekla je da su ”ipak, u tijeku međuvladine studije kako bi se minimalizirali rizici i potencijalna ekonomska šteta, koja bi mogla nastati pristupom naše zemlje međunarodnim financijskim instrumentima drugačije vrste.” Istaknula je vlastiti sustav financijskih poruka Banke Rusije kao moguću alternativu, s “mogućnostima povezivanja” s europskim, iranskim i kineskim mehanizmima “o kojima se trenutno raspravlja”.

Novo kretanje u internetskim financijama također bi moglo biti put prema ovisnosti o najčešćim institucijama koje vode Zapad. Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova dodala je da “Rusija aktivno proučava mogućnosti koje nudi digitalna tehnologija i njihov potencijal za jačanje održivosti, stabilnosti i neovisnosti nacionalnog financijskog sustava i načina plaćanja, uz razumijevanje da bi digitalni novac mogao, u budućnost, mogao postati temelj za ažurirani međunarodni financijski sustav i prekogranične transakcije.” Ako se taj potez realizira, potencijalno bi mogao potkopati središnju ulogu SWIFT-a i omogućiti kretanje novca unatoč političkoj intervenciji.

Smanjivanje ovisnosti o dolaru?

Zapis Washingtona o kratkom uvođenju sankcija protivničkim državama potkopao je povjerenje u dolar, tvrdi Moskva. Zamjenik ministra vanjskih poslova Lavrova, Aleksandar Pankin, nedavno je upozorio novinare da je nepredvidljivost američke vanjske politike “dovela u pitanje pouzdanost i praktičnost korištenja američke valute kao prioritetne valute poslova”.

Umjesto toga, rekao je ministar, zemlje su sada “prisiljene poduzeti mjere protiv rizika ekonomskih gubitaka i poremećenih transakcija. Stoga je sve veći interes za razvijanje alternativnih mehanizama. Korištenje drugih valuta u trgovini postaje sve važnije na međunarodnom planu.”

Zaharova je za RT rekla da je “postupno odmicanje od američke konfiguracije globalnog monetarnog sustava” već započeo. Pozvala je na poduzimanje “koordiniranih koraka u ovom smjeru” s trgovinskim partnerima zemlje, “ne samo kako bi se ojačale naše nacionalne valute, već kako bi se smanjila potencijalna ekonomska šteta od uvođenja novih restriktivnih mjera od strane Zapada.” Nedavni dogovori s Kinom i Turskom, dodala je, pomogli su upravo u tome.

Ova otkrivanja stavljaju težinu iza prethodno bombastične retorike Moskve o važnosti smanjenja američke prevlasti u financijskim sustavima. U jednom takvom nizu primjedbi, zamjenik ministra vanjskih poslova Sergey Ryabkov rekao je Bloombergu u veljači da je neophodno spriječiti neprijateljsko sučeljavanje s novim predsjednikom Joeom Bidenom. “Moramo se zaštititi od financijskog i ekonomskog sustava SAD-a, kako bismo uklonili ovisnost o ovom otrovnom izvoru trajnih neprijateljskih djelovanja”, rekao je. “Moramo smanjiti ulogu dolara u bilo kojim operacijama.”

Bankarstvo budućnosti

Unatoč eskalaciji posljednjih tjedana, Zaharova je inzistirala na tome da Rusija nije bila izolirana u komercijalnoj areni. “Samo mali broj pojedinačnih država provodi neprijateljsku vanjsku politiku”, rekla je. “Ovo je na njihovu štetu.”

“Ne namjeravamo se zatvoriti od vanjskog svijeta, na što nas pokušavaju navesti oni koji guraju sankcije protiv nas. Naprotiv, uvijek smo otvoreni za dijalog o svim problematičnim pitanjima i spremni za ravnopravnu i obostrano korisnu suradnju sa svim zemljama, ali samo na temelju načela jednakosti i međusobnog uvažavanja međusobnih interesa”, izjavila je dužnosnica. “Samo tako, vjerujemo, međunarodni odnosi mogu biti održivi.”

Paradoksalno je da ruski napori na smanjenju upotrebe međunarodnih sustava i američkog dolara nisu namijenjeni putu prema tržišnom izolacionizmu koje se protivi slobodi. Umjesto toga, oni su zamišljeni kao odgovor na napore Bidenove Bijele kuće kojima se Rusiju želi odsjeći od međunarodne trgovine i stranih ulaganja, održavajući protok novca i robe s trgovinskim partnerima. Da bi nadišli pristup Washingtona, moskovski vanjskopolitički dužnosnici očito vjeruju da bi odmak od financijskih veza sa Zapadom mogao značiti dva koraka naprijed za gospodarstvo.

Američke sankcijeamerički dolarIntervjumaria zakharovarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nemok
2 godine prije

Kinezi sa Usa dolarima grade podmornice protiv Usa, tako se to radi. Udaraš Usa sa njihovim dolarima, ne možeš ih udarati sa juanima i rubljama.

Zelinčanka
2 godine prije

Ako je istina da Putin radi vlastiti tj Ruski internet, šanse su velike da će biti kvalitetniji od zapadnjačkog, ja ne bih uzela ni Rusko cjepivo, ali ću ako i kad ponuda stigne i te kako razmotriti priključenje na Ruski internet. Vjerujem da ću na njemu zateći Trumpovu novu društvenu mrežu (trenutno isto u izradi) i štošta još zanimljivog.

Red Dog
2 godine prije

Naravno da je ocajno.
USA ubija jos jedno sredstvo svoje dominacije; SWIFT. Osim stalnog rada na ubistvu dolara.
Kad su ubili SFRJ su ostali videli sta se moze desiti njima. Trebalo je cetvrt veka, ali su se naoruzali i svet je postao multipolaran.

iuergiuaorzgfawzfawz
2 godine prije

Ne rise svi se klanjate nabulinoj………………..

2 godine prije zadnji put uredio iuergiuaorzgfawzfawz
Max
2 godine prije

Rusi su se spremali za ovo.

Alen
2 godine prije
iuergiuaorzgfawzfawz
2 godine prije

Svi ukljućeni su varani prerušeni u te koje kao predstavljaju, dakle zahebavaju nas sve svojom glumom.

vetmaniac
2 godine prije

ja ne smim gledat mariju…tolko mi je napeta da se ne mogu 3 dana smirit hehe

neznanje
2 godine prije

Svojedobno je LIbanon i njihova valuta trebao postati zamjena USD u trgovini naftom i odf tada je Libanon u ratu. Duboko se nadam da će Rusija proći bolje.

Ringo10a
2 godine prije

Bosnu i Hercegovinu ne ubijaju Rusi ni bilo ko drugi izvana.
Nju ubijate vi muslimani sa svojim osmanlijskim ponasanjem prema druga dva naroda a posebno prema Hrvatima.
Kao sto su Srbi unistili Jugoslaviju radi svoje bolesne i nezajazljive teznje za hegemonijom i dominacijom, tako vi unistavate BiH

Ringo10a
2 godine prije

Upravo sam cuo izjavu ruske predstavnice u UN.
Nikakav secesionizam nije podrzala i nemoj da lazes.
Sve sto je rekla je potpuna istina. Sve dok u Sarajevu vedri i oblaci takozvani Visoki Predstavnik, od BiH nema normalne drzave.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI