Teslini automobili su navodno zabranjeni u kineskom odmaralištu

Tesla
12 komentara

Teslina vozila zabranjena su u Beidaiheu, kineskom odmaralištu na plaži zapadno od Pekinga, u kojem se tradicionalno održavaju ljetni odmori kineskog rukovodstva, javio je Reuters u ponedjeljak pozivajući se na zvaničnika lokalne saobraćajne policije.

Prema članku, zabrana će stupiti na snagu 1. jula i trajati najmanje dva mjeseca. Reutersov izvor je rekao da se odluka odnosi na “nacionalna pitanja” i da bi službeno saopštenje zabrane trebalo da bude objavljeno u narednim danima.

Navodno dolazi uoči planiranog sastanka najviših zvaničnika kineske vlade u Beidaiheu, koji je poznat po svojoj prirodi i istorijskim znamenitostima. Međutim, datumi sastanka se obično drže u tajnosti.

Automobilima koje je proizveo američki proizvođač automobila ranije je bio zabranjen ulazak u nekoliko drugih područja u zemlji. Slična odluka donesena je početkom juna u Chengduu na jugozapadu Kine, uoči posjete gradu predsjednika Xi Jinpinga.

U martu 2021. kineska vojska zabranila je svojim zaposlenima dolazak u baze i stambene komplekse u Tesli, navodeći zabrinutost zbog svojih ugrađenih kamera koje prikupljaju osjetljive podatke.

Kineska vlada vjeruje da se Tesla automobili opremljeni kamerama i senzorima mogu koristiti za prikupljanje povjerljivih informacija, koje bi potom mogle biti proslijeđene američkoj vladi.

Izvršni direktor Tesle Elon Musk negirao je prošle godine optužbe o mogućoj špijunaži.

“Ako je Tesla koristio automobile za obavljanje špijunskih aktivnosti u Kini ili bilo gdje, bit ćemo ugašeni… Postoji snažan poticaj za nas da budemo povjerljivi”, rekao je Musk na virtuelnom sastanku u martu 2021. Tesla se ranije obavezao da će pohraniti podatke prikupio je u Kini unutar zemlje i rekao da se kamere ugrađene u njegova vozila aktiviraju samo u Sjevernoj Americi.

Teslini automobili imaju dosta više kamera od drugih proizvođača automobila. Koriste nekoliko malih kamera smještenih na vanjskoj strani njihovih vozila koje olakšavaju funkcije parkiranja, autopilota i samovožnje. Većina modela takođe ima unutrašnju kameru postavljenu iznad retrovizora, koja pomaže u praćenju da li vozač obraća dovoljno pažnje na put.

Tesla je odbio da komentariše izveštaj, na pitanje Reutersa.

kinaograničenjaTeslini Automobili
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Kad je Zukerberg preljepio svoju kameru na notesniku, i ja sam.
Svako zna, da nemamo NIKAKVU kontrolu nad prenosom podataka sa svojih uređaja.
A kad ima aparat za pečenje kruha, koji ima android na displeju, ugrađen mikrofon, onda je jasno, da neko ima vrlo velik interes.
Pa nisu to Kinezi.

eks
1 godina prije

Svaki tehnološki izum i proizvod koristi se u vojne i špijunske svrhe. Začetnici toga su NSA , CIA , Pentagon , a sada to i ostali rade, jer moraju parirati Amerima.

nepoželjni
1 godina prije

…a ima i vrlo jednostavan razlog zašto neki istaknuti političar (ili kriminalac) na bi trebao željeti ovakav auto u svojoj blizini …taj auto je poput drona ili robota i siguran sam da u bilo kojem trenutku može biti preuzeto njegovo upravljanje i sa njim jednostavno izvršiti atentat, ili on sam može na ciljanu osobu (čije podatke ima pohranjene u svojoj memoriji), u pogodnom trenutku, krenuti i zgaziti je….

nestabilni egzekutor
1 godina prije

Valjda je ta plaža istočno ad Pekinga, a ne zapadno. Zapadno od Pekinga nema mora.

Teslin fan
1 godina prije

Neki Teslin fan i još freak mogao bi poželjeti sa svojim ljubimcem u bazen!

Na hidrolizu!

Max
1 godina prije

Šijunski auto.

Legendarni Grk
1 godina prije

Mjerio sam zračenja na jednom električnom autu i ustanovio sam da su električna polja (V/m – volti po metru) i magnetska polja (mG – mili Gauss) abnormalno velika i izuzetno štetna za zdravlje.
Izmjerio sam električno polje unutar auta od 400-500 V/m, a već je 100 V/m štetno.
Magnetsko polje je bilo oko 50-60 mG, a štetno je već 1-3 mG.
I tako možete električne automobile slobodno baciti u smeće, osim ako ne želite svaki dan dobivati abnormalne nezdrave količine zračenja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI