The Washington Post: Ukrajinski neonacisti su postali prijetnja Kijevu

Bataljun Azov
47 komentara

Nakon što su sudjelovali u nasilnom svrgavanju legitimnih ukrajinskih vlasti, 2. svibnja 2014. podmetnuli požar u Dom sindikata u Odesi u kojem su žive zapalili i vatrenim ili hladnim oružjem likvidirali na desetke političkih oponenata, nakon što su oformili samostalne bojne i vodili rat na istoku zemlje bez da su poštivali naredbe Glavnog stožera i na kraju osnovali militantnu stranku “Nacionalni korpus” s kojom namjeravaju “demokratskim putem” preuzeti vlast, ukrajinski neonacisti bojne “Azov”, jedne od najpoznatijih oružanih formacija Desnog sektora, za SAD su odjednom postali “prijetnja demokratskim vlastima u Kijevu”.

Da nije tragično, bilo bi smiješno. No, ovo ne prenose ruski mediji, nego stoji u članku od 15. lipnja kojeg je objavio The Washington Post.

“Radikalne desničarske snage u Ukrajini su sudjelovale u sukobu na istoku zemlje sada mogu stvoriti bezakonje i provoditi nasilje”, piše američki politički strateg Joshua Cohen u svom članku za The Washington Post. Prema njegovim riječima, Kijev ne samo da mora osigurati policiji da provedi zakone, nego i prekinuti sve veze između vlade i neonacista i da članove ovih skupina treba istjerati iz svih struktura vlasti.

“Uz rat u istočnoj Ukrajini, Kijev se suočava s još jednom prijetnjom suverenitetu zemlje, a to su snažne radikalne skupine ultranacionalista”, za The Washington Post piše Joshua Cohen, koji je kroz Američku agenciju za međunarodni razvoj (USAID) radio u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza i dobro je upoznat sa situacijom u Ukrajini.

Naravno, Cohen je preskočio dio u kojem je upravo USAID kroz razne programe surađivao sa svim organizacijama i skupinama, pa i ukrajinskim nacionalistima i neonacistima, sve dok nije postignut cilj i u Kijevu svrgnuta legitimna i uspostavljena marionetska vlada na čelu s predsjednikom Porošenkom, premijerom Grojsmanom i Turčinovom kao čelnikom Vijeća za nacionalnu sigurnost.

No, svejedno. Prema njegovim riječima, “radikalni nacionalisti u Ukrajini se ne ustručavajte koristiti nasilje u postizanju svojih ciljeva, po čemu se očito razlikuju od tolerantnih, zapadno orijentiranih demokrata u Kijevu”.

“Na primjer, uzmimo napad na ukrajinskog antiratnog ljevičarskog aktivista Stanislava Sergijenka, kojeg su proveli neonacisti. Ali, to je samo vrh ledenog brijega. Krajnje desničarske i neonacističke skupine napadaju aktiviste i medije, uništavaju umjetničke izložba umjetnosti, napadaju antifašističke demonstrante, djeluju političkog i od sud prisiljavaju da zabrani proslavu Dana pobjede”, piše američki list.

Prema stručnjacima, problem nije samo učestalost s kojom se ovakve stvari događaju, nego činjenica da napadači uvijek prođu nekažnjeno. Za to postoje i razlozi. Prvo, desničarske skupine su odigrali važnu ulogu u ranim danima rata sa separatistima na istoku zemlje. Drugo, Kijev strahuje kako ove skupine mogu svrgnuti vladu, jer je bilo takvih pokušaja i još ukrajinski neonacisti još uvijek prijete.

“Rusija tvrdi kako Ukrajinom vladaju nacisti, ali to nije istina. Ekstremne desničarske stranke nemaju široku podršku naroda, međutim, prijetnju je i dalje nemoguće negirati. Ako ih vlasti i dalje ne budu kažnjavale, ove će se skupine još više osmjeliti”, navodi autor članka.

“Još uvijek nije kasno da Kijev poduzme korake kako bi ojačati svoju kontrolu i uspostavio vladavinu prava. Međutim, treba se držati principa “nulte stope tolerancije” prema nasilju kojeg čini ekstremna desnica”, tvrdi Cohen.

Prema njegovim riječima, predsjednik Petro Porošenko mora preuzeti nazor nad  raznim agencijama za provedbu zakona i donijeti pravni okvir za suzbijanje ekstremističkog djelovanja u Ukrajini, a onda policiju potaknuti da počne provoditi zakone.

No, čini se da Cohen godinama nije bio u Ukrajini, barem ne u udaljenim provincijama, kao na primjer u Hersonu, gdje su neonacističke bojne doslovno otjerale preplašenu policiju, koja je došla osigurati radnike za popravak dalekovoda koje su srušili neonacistički militanti, jer je su služili za napajanje električno energijom Krima. Kasnije su isto učinili s ukrajinskom vojskom i policijom, koja je došla ponovno uspostaviti željeznički tranzit, kojeg su blokirali naoružani militanti radikalne desnice. I što je na kraju učinio Porošenko? Umjesto da popravi pruge i ukloni barikade, strpa u zatvor vođe ovih skupina, on je u strahu blokadu ozakonio i rekao kako je stvar riješena.

Osim toga, američki “stručnjak” predlaže da vlada u Kijevu prekine sve veze između policijske i radikalnih desničarskih militantnih organizacija.

“Na primjer, Ministarstvo unutarnjih poslova Ukrajine, kojeg vodi Arsen Avakov, mora prekinuti njegove dugogodišnje veze s bataljunom “Azov”, paravojnom skupinom koja se koristi nacističkim simbolima i na početku sukoba u Donbasu je integrirana u ukrajinsku vojsku. Avakova se optužuje da koristi članove skupine za napade oporbene medije, njegov zamjenik je i sam bio član neonacističke organizacije. Njegov savjetnik na svojoj stranici da društvenim mrežama postavlja fotografije fašističkog vođe Benita Mussolinija i poziva na ubijanje homoseksualaca. Dakle, takvi dužnosnici nemaju mjesta u vladi i na temelju vladavine prava oni moraju otići”, kaže američki politolog.

Štoviše, on predlaže da svi policajci prođu obuku o ljudskim pravima, kako bi poboljšali svoje rezultate i procesuirali zločine iz mržnje.

“One kod kojih se uoče znakovi simpatije ili veze s ekstremistima, odmah treba isključiti. Rješavanje ove situacije je jednako važno za ukrajinsku demokraciju, kao što je bilo potrebno lustracijom eliminirati sve korumpirane dužnosnike bivšeg režima Janukoviča. Ali Porošenko mora djelovati odmah”, zaključuje autor članka za The Washington Post.

Joshua Cohen je jednim dijelom u pravu, iako piše s pozicije analitičara koji radi za USAID. No, sve što on sugerira je nemoguće provesti iz razloga što skupina “Azov” danas više nije bojna, nego pukovnija, a govorimo o samo jednoj militantnoj organizaciji koja je nastala tijekom EuroMaidana i kasnije je poslana na “Istočni front”. Porošenko i njegova vlada ništa od navedenog ne mogu učiniti i jedini im je spas da povremeno eskaliraju sukobi u Donbasu, tako da neonacisti imaju “pametnijeg posla” od svrgavanja vlade u Kijevu ili prekida rada električnih mreža i blokade željeznica. Kijev naprosto nema spremnu ni policiju, ni vojsku koji bi se mogli suprotstaviti radikalnim desničarskim i neonacističkim paravojnim skupinama, što se do sada vidjelo u više navrata.

U stvari, bojna “Azov” i druge slične formacije podsjećaju na naoružane islamističke militantne skupine, koje su korisne dok trebaju odraditi određenu zadaću, a kada se to postigne, onda se traži način kako ih razoružati i rasformirati. Međutim, tog načina nema, što Joshua Cohen dobro zna.

AzovneonacistiPrijetnja
Pretplatiti se
Obavijesti o
47 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
HEKPCT
6 godine prije

Količina nasilja u društvu obrnuto je proporcionalna količini novca. Fino im ga Putin meće, plakat će za Janukovičem.

Jirźi
6 godine prije

Isil i ovi fašisti financirani iz istog izvora kad taj izvor presuši narod ukrajine če im presuditi po kratkom postupku

rodoljub
6 godine prije

Korisni idioti ce biti zasticeni od strane CIA-NATO , jer su ih ovi i stvorili. CIA i NATO imaju kontrolu nad neonacistima. To je njihova legija .

komarko
6 godine prije

Podrškom političara CRO Ukrajini nema problema koji se ne mogu uspješno razrješiti.

tabula
6 godine prije

Korištenje ekstremista u cilju postizanja određenih političkih, a i vojnih ciljeva je isprobana američka taktika i strategija čiji smo svjedoci polazeći od Afganistana, niza arapskih zemalja pa na kraju i Ukrajine. Sve te ekstremne snage, obilato potpomognute u svakom pogledu od USA, u jednom trenutku osjete toliku moć da okrenu leđa i svom stvoritelju i sponzoru i tako osnaženi nastave provoditi svoje iskonske ideale i ciljeve, vjerski fundamentalizam u svom najgorem obliku, nacizam, fašizam… U Ukrajini, konkretno, mislim da su ovi naci toliko ojačali da su i ove marionete na vlasti svjesne rizika eliminacije ekstremista iz, kako mi se čini, svih pora ukrajinskog društva. Bojim se da bi pokušaj takve eliminacije mogao prouzročiti teške, pa i još krvavije .posljedice.

Filip
6 godine prije

Ni Poljska ih ne voli

shumadinac
6 godine prije

“Rusija tvrdi kako Ukrajinom vladaju nacisti, ali to nije istina. Ekstremne desničarske stranke nemaju široku podršku naroda, međutim, prijetnju je i dalje nemoguće negirati. Ako ih vlasti i dalje ne budu kažnjavale, ove će se skupine još više osmjeliti”, navodi autor članka.”

Da li ste negde videli da se 100 mirnih građana suprotstavlja desetorici “navijača”? Sigurno da niste, mirni će se samo skloniti dok ovi ne prođu. Zapad vrlo jasno pokazuje ko mu ne odgovara a prema ukrajinskim neonacistima ne pokazuje ni malo “strogoće” – možda ih nisu primetili 😉

Georgij Žukov
6 godine prije

Azov i ostale bande nacista koje operiraju po ukrajini ne mogu i nece biti eliminirani od ukrajinske vlasti i drzavnog aparata , jer upravo su azov placenici pretorijanska garda potrosenka i ostalih mlatimudana a koji su dosli na vlast upravo teroristickom aktom istog tog azova , fasisticki placenici i dobrovoljci biti ce eliminirani onoga trenutka kada krenu otvorenomi opseznijom agresijom na Ruske interese u ukrajini ili ne daj boze rusiji , tada ce ih tovaris Putin deratizirati mozda cak i na brutalnije nacine nego li to radi u siriji sa isilovim stakorima .

MilanCZ
6 godine prije

Onaj tko razumije globalne procese,sva ta razna događanja oko Ukrajine
,moze shvatiti o što tu ide.Svje to proces,proces sa kojim netko upravlja sa određenim ciljem.
Možete zamisliti kako je tesko na nekom mjestu izgraditi neke module,upravljačke centre,opracije itd?Odakle sve to dolazi?Tko je sve to stvorio?
Mnogi tajni agenti ispunjavaju usluge i poslove a misle da ispunjuju svoje zadatke tajnih službi,ali ispunjuju zatatke tog spektra.A riječ spektar nije izabran slučajno.Da bi globalisti mogli realizirati svoje zadatke,uvijek stvore neku organizaciju koja je relanost trenutna,kao npr.Isil,Al-Qaidu,crvene brigade u Italiji ,tako Azov u Ukrajini itd..Shvacate o što tu ide?Nakon sto sve te organizacije stvorene ispune svoj zadatak,one su uništene.Zasto se tome govori Spektar.Zato,za svaku pojedinu strukturu zadatak je formiran da bi se riješio cjelokupni menandzment spektra.
Da bi sve to razumjeli,mora se znati osnova sistema globalizacije a to je:teorija socijalne sigurnosti i koncepcija upravljanja svime time ..

jale
6 godine prije

To šta piše taj eNGeOvac nema nikakvih dodirnih tačaka sa stvarnošću, ali se ja ne mogu oteti dojmu da je počelo masovno pranje američkih krvavih ruku kroz medije i ovakve spinove. Svi oni računaju da danas ljudi kratko pamte, ali ja se još zorno sjećam američkih ekstremnih kongresnika i političara koji su na kijevskom Majdanu poticali i ohrabrivali iste ove ukrajinske neonaciste na ubijanje i klanje Rusa. Nisam pročitao, možda sam preskočio pasus, ali ne mogu apsolutno potvrditi da je isto škrabalo iz USAIDa kritikovalo Kerryja, McCaina i Nulandovu zato što su neonacistima obećavali novac i oružje. Što se mene tiče, SAD kao da i ne postoje, ali me oduševljava to što su i moja djeca počela izbjegavati medijske sadržaje i proizvode ujaka Sema.

Weteran
6 godine prije

Ukrajina je bila najrazvijeniji deo SSSR:
Danas Moskva od Ukrajine pravi “Mesečev pejzaž”!??
Neverstvo i izdaju, Kijev će skupo da plati. Svaki dan sve siromašniji, svaki dan iseljavanje, svaki dan padaju u zaborav, ….
Pusta, razorena, obogaljena, Ukrajina će da puzi na kolenima do Kremlja!?
Biće pomilovana i dobiće oprost!
Trajaće ovo dugi niz godina?!

Ivek
6 godine prije

Na ovom portalu napisani su kamioni tekstova kako su NY Times i W Post oružje u rukama Sorosa, cionista, Rotschilda, cionista i američkih jastrebova koji mrze sve pravoslavno…Medjutim kad napišu tekst koji se poklapa sa stavom službene Moskve prema Kijevu odjednom je rijec o uglednom WPostu…

MilanCZ
6 godine prije

Gospodo sa portala Logicno,dajte malo informacija o jučerasnjim glupim izjavama Plenkovica na konferenciji za novinare vezeno za Ukrajinu,njegovom prijedlogu mirne integracije a Rusi mu danas odmah odgovorili.
Mislim da bi jesen mogla jako vruca biti za Hrvatsku i jadne građane Hrvatske,E moj Plenkovicu koja si ti vol,veze ti nemas o globalnoj politici,trcis pred rudu i samo stetuis hrvatskim građanima a on ce kao Pavelic sa verecama zlata pobjeci za Ameriku a hrvate ostaviti opet na cjedilu.Imate te informacije na jutarnjem.hr..pa dajte logicno malo svog teksta oko toga,biti ce zanimljivo komentirati.Nemoj misliti Plenkovicu da ce Rusi Hrvatskoj oprostiti dug,naplatiti ce se oni tebi i hrvatskoj vladi sa takvim kamatama da se iducih 100 godina Hrvatska nece moci osloboditi dugova..

Piretis
6 godine prije

Čuj “preuzeti nadzor nad raznim agencijama… i donijeti pravni okvir za suzbijanje ekstremističkog…” Postoji li igdje primjer da je neka vlada suzbila ekstremizam (još gore nacizam) nadzorom nad agencijama. Protiv takvih uglavnom pomaže “gruba fizička sila”.

Jupiter
6 godine prije

Amerča politika se zasniva na interesu, prepoznatljivo! Ne čudi ni to kada je OVK-a zvanično postavljena listu terorističkih organizacija , pa skinuta i proglašena oslobodilačkom.Tako i Azov tipična neonacistička organizacija, imaće Američku podršku dok mogu da kroz Azov ostvare svoj interes.
Prestankom interesa Amerikanci svoje dojučerašnje” saborce” obično ostave na cedilu ili ih na kraju unište.Naravno da na kraju i na tome ostvaruju profit

Berlusconi
6 godine prije

Prava bitka u zadnje vreme : ko je veci propagandist Kremlja na Balkanu – Babic ili Lazanski!?Hm… Gore prst Babic , dole prst Lazanski

Miki
6 godine prije

A što je tu tragični i smešno!? Friziranje demokracija je stalni “modus operandi” SAD. Kad pojedine skupine posluže svrsi i postaju nepoželjne, budu neutralisane.

Balad
6 godine prije

Sve radikalne organizacije iza čijih osnivanja stoje SAD, u nekom trenutku postanu im prijetnja. Jer su ionako iskorištene samo za američke interese koji se u jednom trenutku počinju razilaziti sa njihovima. Samo je za nadati se da će jednom neka, tako organizirana radikalna organizacija, napraviti pravi kraval i tamo gdje su smješteni organizatori. Da malo i Ameri počnu ginuti, a ne samo pripadnici drugih zemalja – žrtve na koje su nahuškali svoje dresirane pse i svoju vojsku. 🙂 🙂 🙂

No, svijet se dugo tješio, ulizivao i zamajavao se i s Hitlerom, pa ga je snašlo što ga je snašlo. Politika njegovog i američkog tipa jednog se dana vrati njenim kreatorima kao bumerang! I treba, samo da ne ginu nevini ljudi! 🙂 🙂 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI