“Totalna laž” rusko ministarstvo odbrane o presretanju srpskih tenkova u Rumuniji

Tenk T-72B3
5 komentara

Nakon “slučajno” plasirane informacije u srpskim medijima kako se dugo najavljivani tenkovi koje bi Rusija trebala isporučiti Srbiji nalaze zaustavljeni u Rumuniji oglasilo se i Ministarstvo odbrane Rusije.

Srbija bi od Rusije trebala dobiti 30 modernizovanih izviđačkih vozila BRDM-2 od kojih je 6 isporučeno tokom ove sedmice i 30 tenkova T-72 nepoznate verzije.

Ipak, u medijima se pojavila pomalo neverovatna informacija da se tenkovi nalaze blokirani na “baržama” u Rumuniji što bi bilo protivno Dunavskoj konvenciji čiji su potpisnik sve zemlje kroz koje prolazi Dunav, uključujući Rumuniju i Srbiju i ovakav potez bi značio direktno grubo kršenje ove konvencije.

Ipak, vest ma koliko izgledala neverovatno, našla je pogodno tlo u srpskoj javnosti tako da se povodom svega oglasilo i Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

Rusko ministarstvo odbrane je odbacilo sve navode u kojima se tvrdi da je Rumunija na Dunavu zeplenila rusko oružje namenjeno Srbiji.

Svi izveštaji o navodnom rumunskom zaustavljanju ruskog transportnog broda koji tosi tenkove i oklopna vozila su “potpuna laž”, navodi se u saopštenju ministarstva.

Rusko ministarstvo odbrane je dodalo da nije poslalo nikakvu pošiljku naoružanja ili vojne opreme Dunavom.

“Sve isporuke su izvršene u skladu sa ugovorom i u dogovorenim vremenskim intervalima” navodi se u saopštenju ministarstva, dadajući da Rusija i Srbija imaju potpisan bilateralni ugovor o vojno-tehničkoj saradnji, kojim su regulisane i isporuke oružja ugovorenih strana.

Ranije je rumunska novinska agencija Mediafax tvrdila da je brod sa 30 ruskih tenkova i 20 oklopnih transportera namenjenih Srbiji blokiran u Rumuniji.

Kasnije, pozivajući se na rumunsko ministarstvo inostranih poslova, AP je izvestio da Bukurešt odbija da izda tranzitnu dozvolu za rusku pošiljku, pozivajući se na sankcije koje je EU uvela protiv Rusije 2014. godine.

Novinske agencije su prenele ove vesti pozivajući se na rumunsko ministarstvo iako se na stranici ministarstva nije mogla naći ni jedna objava o ovoj temi.

Kontigent ruskog oružja koji se najavljuje da će biti isporučen Srbiji je zanimljiv pre svega zbog paketa modernizacije koji će oružje nositi, budući da Vojska Srbije već posjeduje starije verzije oba najavljena oružja. Pretpostavka je da će isporučena oprema biti modernizovana u oblasti optoelektronike što se posebno odnosi na tenkove T-72 koji bi trebali biti opremljeni nišanskom spravom Sosna-U kakva se nalazi u najmodernijim ruskim tenkovima. Ovakvi tenkovi se i dalje ne mogu porediti sa mogućnostima tenkova M-84 proizvedenim u SFRJ, čiji je SUV (Sistem upravljanja vatrom) daleko napredniji od bilo čega sličnog na T-72, ipak Sosna-U daje mogućnost korištenja sprave po noći za šta postojeća nišanska sprava DNNS-2 na M-84 ima veoma skromne mogućnosti.

BRDM-2M-84T-72
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Net
4 godine prije

Dana Budisavljević: ‘Stepinac je pružio krucijalnu pomoć u spašavanju pravoslavne djece”

Net
4 godine prije

VELIKI PLANOVI Hrvatska dobiva novi vojni aerodrom ” Hrvatski branitelji Istre”

Oko
4 godine prije

Kakva crna sosna-u?
Dobili smo huisosnu

Zvrk
4 godine prije

Izvan teme.
Sretan svima Dan ustanka! Ima nas koji ne zaboravljaju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI