Hollywood isporučuje desetine lažnih ruskih T-72 tenkovskih kompleta prema ugovoru s američkom vojskom

Idaho Nacionalna vojska
15 komentara

Holivudska tvrtka za specijalne efekte Westefx prešla je od prikazivanja svojih radova u filmovima o Jamesu Bondu do pomaganja američkoj vojsci u vježbama ciljanja, isporukom desetaka kompleta vizualne modifikacije (VisMod) koji M1097 Humvee pretvaraju u lažna ruska borbena vozila.

Krajem prošlog mjeseca, Nacionalna garda Idaha otkrila je kako će borbeni timovi koji sudjeluju u vježbama borbenih sposobnosti (XCTC) imati “realističnije” iskustvo zahvaljujući Westefxovim VisMod setovima, teškim skoro 1 tonu, koji Humveeije pretvaraju u ruske T-72 tenkove i BTR-90 transportere.

“Gledajući kako se VisModi koriste u cijeloj vojsci, mislim da su ovo najbolje što sam ikad vidio”, rekao je Aaron Ammerman, voditelj programa XCTC, u izdanju za 28. oktobar. “Oni će pružiti eksponencijalno realniji doživljaj prijetnji za trupe koje će se obučavati tijekom izvođenja vježbi sila-na-silu.”

Westefx, kompanija sa specijalnim efektima sa sjedištem u Los Angelesu, koja je radila na filmovima poput James Bond serija, “Muškarci u crnom II” i “Freddy vs. Jason”, imala je ugovor za izradu opreme za trening na ratištu još 2018. od strane Nacionalne garde. Iako je tvrtka stvorena za izradu rekvizita i ostale opreme za procijenjenih 50 prethodnih rotacija XCTC-a u posljednjih 10 godina, njezin posljednji zadatak otvara novo područje za sve koji su uključeni.

Erick Brennan, vlasnik i vodeći dizajner Westefxa, objasnio je u izjavi za list Nacionalne garde da su setovi dizajnirani da stanu na M1097 Humvee.

Očekuje se kako će ukupno 60 kompleta T-72 i BTR-90 biti instalirano na Humveeije u Orchard Combat Training Centru u Idahu.

“Moći ćemo se osposobiti za borbu protiv realnog neprijatelja”, rekao je narednik 1. klase Clinton Doramus, upravitelj flote VisModa za Nacionalnu gardu  Idaha. “Ovi setovi neće izgledati niti će se ponašati poput Humveeja. Izgledat će i ponašati se poput T-72 i BTR-90-ih. ”

Uz fizički izgled ruskih borbenih vozila, kompleti VisModa dolaze i s plinskim sustavom naoružanja koji oponaša pucanje iz cijevi topa od 50 i 125 milimetara.

“Nijedan poboljšani simulator treninga na bojnom polju ne može se usporediti s funkcionalnošću, realizmom, izdržljivošću i isplativošću ovog novog vozila VisMod”, napomenuo je Brennan. “Oni su prilično nevjerojatni i na njih smo stvarno ponosni.”

Prema Doramusu, vojska štedi značajnu količinu novca pomoću holivudskih VisMod kompleta zbog viška Humveeija.

“Humvee košta oko 30.000 dolara plus još oko 5.000 dolara za održavanje godišnje, dok tenk M1A1 košta puno više”, rekao je Doramus. “Početni troškovi i troškovi održavanja kako bi napravili ove komplete puno su isplativiji za napraviti na Humveejima nego korištenje tenkova ili Bradleya. Osim toga, vojska nema 60 rezervnih tenkova koji su negdje samo parkirani. ”

Do datuma objave lista Nacionalne garde, tim inženjera i mehaničara postrojenja u Idahu instalirao je na Humveeije ukupno 12 kompleta VisModa. Očekuje se kako će Westefx u sljedeće tri godine konstruirati i isporučiti još 48 kompleta.

Američka vojskaT-72Westefx
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
4 godine prije

Nedostaje u tekstu objasnjenje zasto to rade: “da se vojnici priviknu na ruske tenkove”.
Eto sad ce americki vojnici svuda vidjati ruske tenkove, a najcesce kod kantine i malo po malo nestace straha, pa vise nece panicno bjezati kad ugledaju tenk. A onda jednog dana ove makete se mogu iskoristiti za direktan prenos “ruske invazije” na pribalticke drzavice. Samo morace izraditi jos nekoliko stotina komada, jer niko nece povjerovati da su rusi zap[oceli napad sa malo tenkova.

Mishko
4 godine prije

Oponasati ce t72 i njegov top od 125mm….hahaha…samo nece uspijeti interpretirati brzinu od ispaljenja do pogotka i stvarni ucinak projektila….Nisu vam to holivudski filmovi od toga se gine za istac…

Hogar
4 godine prije

Ovo radi svaka armija na svetu koja ima sredstava. Avioni protivnika (ili sopstveni odgovarajuće ofarbani), tenkovi, borbena vozila, makete PVO sistema – zavisi samo koliko imaš niovca.
Rusi i Kinezi ovo isto rade, samo se ograničavaju na tehniku koja ih ugrožava Pročitao sam negde da Rusi čak imaju makete američkih nosača u prirodnoj veličini (i to na kopnu, ffs) na kojima vežbaju udare.
Ako Amerikanci već žele simulaciju strane tehnike, Holivud je mesto gde će tu simulaciju najbolje dobiti, i to mnogo jeftinije nego od Lokida, Nortropa ili Boinga.

Lurker
4 godine prije

S obzirom na to da ce novi Bond kao 007 imati zenu i dobro im je naci drugi izvor prihoda. 😁

Kvisko
4 godine prije

Americki piloti su pocetkom Vijetnamskog rata imali iznenadjujuce velike gubitke u direktnom srazu sa MiG-21″Fishbed”.
Vec nakon par mjeseci u jednom od hangara Area51, stajao je nov novcat MiG-21″Fishbed”, sto bi se reklo jos se ni boja nije osusila.

Toliko o temi da Ameri ne znaju sto Rusi imaju od naoruzanja , odnosno da u svojoj nemoci americki i britanski marinci (duvaju vazduh) u gumene makete ruskih tenkova.
🙂

Max
4 godine prije

Uskoro će im majstori za specijalne efekte izmišljati cijele ratove a ne samo tenkove.

Kvisko
4 godine prije

Troll je pojam koji oznacava likove iz bajki, upotrebljavao se u Svedskoj i Danskoj mitologiji.Balkanska mitologija ne poznaje taj pojam.

Emiliano Zapata
4 godine prije

Isporucuje Holywood i Nasi ali se o tome nepise puno…A i kad se pise onda to proglase ravnozemljaskim portalom i bude ono: “glupane, ubij se, idi skocit s ruba”…

Frodo
4 godine prije

Listaj goro cvjetaj cvijeće Hollywood u boj kreće!
Rusija u panici!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI