Trump je zatražio pomoć od Kine oko ponovnog izbora, tvrdi Bolton u svojoj knjizi

Trump tražio pomoć Kine
15 komentara

Memoari bivšeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost su gadna optužnica za predsjednika.

Predsjednik Donald Trump zatražio je od predsjednika Kine Xi Jinpinga političku pomoć da poveća svoje izborne izglede usred trgovinskog rata dvojice vođe prošlog ljeta, navodi u svojim predstojećim memoarima bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost John Bolton.

Prema odlomku iz memoara, objavljenom u Wall Street Journalu u srijedu, Bolton tvrdi da se Trump izjasnio da će pomoći Kini spajanje sa američkim farmerima tokom samita G-20 u Japanu, mjesec dana nakon što su pregovori o trgovinskom sporazumu zastali.

Xi se, prema riječima Boltona, požalio predsjedniku na neimenovane američke političare, za koje je Xi rekao da je pogrešno da pozivaju na novi hladni rat sa Kinom, što je Trump usmjerio prema demokratima za koje je priznao da su suviše neprijateljski raspoloženi prema Pekingu.

“Trump je tada zapanjujuće okrenuo razgovor na predstojeće američke predsjedničke izbore, aludirajući na ekonomsku sposobnost Kine i moleći Xi-ja da osigura njegovu pobjedu”, napisao je Bolton. Predsjednik je „naglasio važnost poljoprivrednika i povećanu kinesku kupovinu soje i pšenice u izbornom ishodu“.

“Ispisao bih Trumpove tačne riječi, ali vladin postupak pregleda objavljivanja unaprijed je odlučio drugačije”, dodao je.
Američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer, koji je bio na sastanku sa Xi-jem, negirao je da se epizoda ikad desila kada su ga tokom saslušanja u Senatu više puta pitali o Boltonovoj tvrdnji.

Ali potencijalno eksplozivno otkriće dolazi usljed višemjesečnog sporenja između Boltona i Bijele kuće zbog sadržaja knjige. Ministarstvo pravde teži da spriječi objavljivanje knjige od 592 stranice i u srijedu uveče podnijelo je zahtjev američkom Okružnom sudu za hitan nalog za obustavu.

Administracija je tvrdila da Boltonovi memoari sadrže tajne podatke i da mogu predstavljati prijetnju po nacionalnu bezbjednost. Bolton i njegov advokat negiraju tu optužbu, rekavši da je knjiga prošla kroz napornu reviziju pred Bijelom kućom.

Takođe u srijedu uveče, direktor nacionalne obavještajne službe, John Ratcliffe, dao je izjavu rekavši da “bez obzira na rang ili položaj, svaki pojedinac kome su povjerene tajne naše države ima zakonsku dužnost i odgovornost za zaštitu tajnih podataka.”

Trump je imao birane riječi za Boltona, govoreći za Wall Street Journal da je Bolton bio “lažov” i da su “svi iz Bijele kuće mrzili Johna Boltona”.

Tokom intervjua za Fox News u srijedu naveče, Trump je dodao da je Bolton “prekršio zakon” otkrivajući ono što je predsjednik nazvao “visoko tajnim informacijama”. (Trump je ranije rekao da smatra da bi bilo kakvi razgovori koje ima kao predsjednik trebali biti klasifikovani.) Trump je kopao i po Boltonovoj podršci za invaziju na Irak iz 2003. godine i njegovu posebno sokolsku reputaciju.

“Bio je odbačen momak”, rekao je predsjednik. „Dao sam mu šansu. Nije mogao da dobije potvrdu Senata, pa sam mu dao položaj koji nije potvrđen od Senata, tako da sam mogao da ga postavim tamo i vidim kako on funkcioniše. Nisam bio jako zaljubljen.”

Trump je nastavio: „Otišao je na Bliski Istok. Bio je jedno od velikih oružja za: Idemo u Irak. To nije ispalo previše dobro, a ja sam bio protiv toga davno prije nego što sam ikada razmišljao o ovome što radim sada. ”

Kasnije je tvitovao da Bolton “Nikada nije imao pojma, bio je prognan i srećom otpušten. Kakva budala!”

Tražeći zabrane od sudca Okružnog suda SAD Royce Lamberth, Ministarstvo pravde je dostavilo tajne izjave dva najviša zvaničnika: Michaela Ellisa, visokog direktora Nacionalnog savjeta bezbjednosti za obavještajne programe, i Michael Evanina, direktora Nacionalnog kontra obavještajnog i bezbjednosnog centra.

Obojica tvrde da bi objavljivanje detalja u Boltonovoj knjizi moglo prouzrokovati ozbiljnu štetu ili pogoršati američku nacionalnu bezbjednost. Ali vladini podnesci u srijedu potvrđuju da je službenik NSC zadužen za pregled Boltonove knjige, Ellen Knight, 27. aprila zaključila da je rukopis očišćen od bilo kakvih tajnih podataka.

Trumpov trenutni savjetnik za nacionalnu bezbjednost, Robert O’Brien, kasnije se nije složio, pronalazeći detalje koji su još uvijek u knjizi za koje je O’Brien vjerovao da su klasifikovani, napisao je Ellis.

Dok su pravnici Ministarstva pravde zatražili od Lamberth da održi saslušanje u petak o zahtjevu za zadržavanje naloga, činilo se da vode zakasnjelu bitku, posebno u svjetlu izvoda, članaka i pregleda koje su u srijedu objavile novinske kuće.

Na kraju, tužba može u velikoj mjeri završiti kao bitka oko toga da li će Bolton zadržati avans i honorar od svoje knjige.

Napadi na dijelove knjige o razmjeni Trump-Xi dolaze iz razloga što republikanci nastoje prikazati predsjednikovog suparnika na izborima 2020., bivšeg potpredsjednika Joea Bidena, kao previše mekog prema Kini. Dvije kampanje su plasirale optužbe u dualnim oglasima, podstaknutim javnom raspravom o tome koliko krivice snosi Peking za smrt i ekonomsko pustošenje uzrokovano pandemijom koronavirusa.

Ali uprkos Trumpovim tvrdnjama da „prema Kini niko nije slabiji“, nego Biden i njegove optužbe da bi im bivši potpredsjednik „dao SVE što su željeli, uključujući rijaliti trgovinske ugovore“, Bolton u sličnom svjetlu prikazuje Trumpa, pišući da se boji onoga što će predsjednik pokloniti Kini u trgovinskim pregovorima jedan na jedan.

“Niko nije čvrst prema Kini i Rusiji kao ja, a to je u knjigama evidencije i nije ni blizu”, rekao je Trump tokom razgovora u srijedu navečer.

Biden je u srijedu rekao da je Boltonova knjiga pokazala da je Trump “rasprodao američki narod da bi zaštitio svoju političku budućnost”.

“Ako su ovi iskazi tačni”, rekao je u izjavi, “to nije samo smrtno odbojno, već predstavlja kršenje svete dužnosti Donalda Trumpa prema američkom narodu da štiti interese Amerike i brani naše vrijednosti.”

Završilo se upozorenjem: „I moja poruka kineskim liderima ili bilo kome drugom koga bi predsjednik Trump mogao da pozove na miješanje: ne dirajte u našu demokratiju. Ne miješajte se u naše izbore. Samo će američki narod odlučivati o budućnosti ove zemlje, a ja sam uvjeren u izbor koji će donijeti.”

Optužbe Boltona o Kini vuku upečatljivu paralelu sa događajima koji su Trumpu pripali na suđenju za imperaciju ranije ove godine. Trump je optužen da je zamrzavao vojnu pomoć Ukrajini kao sredstvo pritiska na vladu da sprovede potencijalno politički korisne istrage u vezi sa Bidenom, a kasnije je oslobođen po obje tačke protiv njega.

“Teško je prepoznati neku značajniju Trumpovu odluku tokom mandata u Bijeloj kući koja nije bila vođena kalkulacijama o ponovnom izboru.”

Bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost John Bolton

Prema Boltonu, koji postavlja strašan portret glavnog komandanta željnog smirivanja autoritarnih vođa, “Trumpovi razgovori sa Xi-jem odražavali su ne samo nekoherentnost u njegovoj trgovinskoj politici, već i spajanje u Trumpovom umu njegovih političkih interesa i američkih nacionalnih interesa. “

Nadalje, tvrdi Bolton, “Trump je ukinuo lično i nacionalno ne samo u vezi sa trgovinskim pitanjima, već na cijelom polju nacionalne bezbjednosti. Teško je prepoznati bilo kakvu značajnu Trumpovu odluku tokom mog mandata u Bijeloj kući koja nije bila vođena proračunima ponovnog izbora. ”

Postupci predsjednika, dodao je kasnije, “formirali su obrazac u osnovi neprihvatljivog ponašanja, koji je umanjio samu legitimnost predsjedništva”.

Bijela kuća je već počela djelovati protiv očekivanih bombi daljnjih otkrića sadržanih u Boltonovoj knjizi, s tim da su predsjednik i njegovi saveznici već počeli preispitivati pouzdanost Boltona i njegove motivacije, istovremeno naglašavajući da je bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost odbio da dobrovoljno svjedoči na suđenju Trumpu protiv impiracije, čak i kada je kritikovao pristup demokrata Kongresa.

Upitan o knjizi u srijedu, novinar Kayleigh McEnany rekao je: “Knjiga je prepuna tajnih podataka, što je neoprostivo.”

Bolton, kineski jastreb, tvrdi da je Trump više puta pokušavao smiriti Xija, u jednom trenutku nazivajući Xija “najvećim liderom u kineskoj istoriji” nakon što je pristao da nastavi trgovinske pregovore koji uključuju američke poljoprivredne robe.

U drugim anegdotama, Bolton piše o Trumpovoj spremnosti da previdi kineska pitanja ljudskih prava, sugerišući da je Trump želio izbjeći Xi-jev bijes, te u jednom trenutku tvrdeći da “i mi imamo problema sa ljudskim pravima.”

Prošlog ljeta, kada su u Hong Kongu narastali nemiri zbog pokušaja Pekinga da razbije poluautonomnu teritoriju, Trump je priznao „to je velika stvar“, ali je dodao da „ne želim da se miješam“, kaže Bolton.

A kad se opirao izlaganju izjave Bijele kuće o 30. godišnjici masakra na Trgu Tiananmen, predsjednik je pogrešno označio vrijeme događaja, odgovarajući: „Koga je briga za to? Pokušavam da napravim dogovor. Ne želim ništa.”

Bolton takođe piše da je Trump ispitivao zašto su SAD promijenile sankcije Kini zbog tretmana prema Uighur muslimanima, manjinske etničke grupe u dijelovima sjeverozapadne Kine, za koje je Peking optužen da ih je smjestio u moderne koncentracione logore.

Na samitu G-20 u Osaki Bolton tvrdi da je tokom sastanka Trumpa i Xija sa prisutnim samo prevodiocima, prema američkom tumaču, „Trump rekao da Xi treba nastaviti sa izgradnjom logora, što Trump smatra pravom stvari koju treba uraditi.”

U roku od nekoliko sati od objavljivanja izdanja Boltonove knjige, Bijela kuća je saopštila da je Trump potpisao zakonske odredbe kojima osuđuje postupanje sa Uighur i pozvao Sjedinjene Države da sankcionišu kineske zvaničnike i entitete zbog njihovog pritvaranja i mučenja.

Demokrati su ljuto reagovali na otkrića detalja u Boltonovim izjavama i u vijestima. Izaslanik Adam Schiff iz Kalifornije, koji je vodio istragu o opozivu predsjednika, tvitnuo je: “Boltonovi službenici su pozvani da svjedoče pred Parlamentom o Trumpovim zlostavljanjima i svjedočili su. Imali su mnogo toga za izgubiti i pokazali su pravu hrabrost. Kada su Boltona pozvali, on je odbio i rekao da će tužiti ako ga primoraju na odaziv. Umjesto toga, sačuvao je svjedočenje za knjigu. Bolton je možda autor, ali nije rodoljub. ”

I senator Chuck Schumer (D-N.I.), vođa manjina, iskoristio je priliku da prozove svoje kolege, koji su odbili da zakonski pozovu Boltona na svjedočenje tokom suđenja predsjedniku zbog imperijalnog postupka.

“Otkrivenja u Boltonovoj knjizi čine da senatske akcije republikanaca u Senatu izgledaju još gore – i istorija će im suditi”, napisao je Schumer na Twitteru.

američki izboriDonald TrumpJohn Boltonkinaxi jinping
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
puki
3 godine prije

ratnohuskacki jastreb, Bolton, je takozvani “nezidovski cionist”, kakav je bio i ona krepana zlocinacka lesina, McCain. Bolton pripada “neokonzervativcima” (nekonosima), i clan je njihove organizacije PNAC . Iza takozvanog “neokonzervatizma”, krije se zapravo agresivni cionizam, i velika vecina “nekonsa” su khazari, koji su i stvorili ovaj pokret. Neokonsi su jako antiruski i antiiranski nastrojeni. Pokret je stvorio khazar Irving Kristol, a bazira se na ucenju khazarskog filozofa Lea Straussa (umro 1973.), koji je tvorac takozvane teorije kaosa. Po kojoj je bolje i ucinkovitije, da se u drzavama sa kojima se zeli ovladati,. posije kaos, poticanjem smicalica, puceva, obojenih revolucija itd.. nego da se ide u otvoreno osvajanje tih drzava, sto je puno skuplje i riskantnije. Stvaranjem kaosa, tako te drzave postaju propale drzave (failed state) i onda je tako lakse njih kontrolirati i uzimati im resurse. PNAC su stvorili William “Bill” Kristol (sin Irvinga K.) i Robert Kagan, takodjer khazar… Čitaj više »

Pop
3 godine prije

Hvala Boltonu što nam je otkrio kakvi su i on i demokrate gadovi koji brinu samo za svoje dupe.

Mahatma
3 godine prije

4d šah Trumpa se nastavlja. Sve je ovo predstava za javnost dok se u pozadini kuha Obamagate. Sve lijepo tempirano za izbore u studenom.

puki
3 godine prije

Ono što je jučer netko postavio link sa portala zajednohrvatska “eu-je-potpisala-ugovor-za-dostavu-cjepiva-s-dnk-multiplikatorom-krajem-godine-za-sve-stanovnike” – to je istina!!!

Dr. Wolfgang Wodarg, koji od početka kritizira histeriju korone, piše opširno o tome na svom portalu, piše o kriminalnim rabotama EU-a i farmaceutske industrije, koji sa cjepivom, žele promjeiti naše gene, naš DNK!!!

https://www.wodarg.com/impfen/

Dr. Wodarg objašnjava to stručno i iscrpno. On spominje to, kako su Zeleni i ostali ljevičari se inače žestoko protivili GMO hrani, Monsantu i genetskom manipuliranju biljaka i životinja, ali sada se zalažu za genetsko manipuliranje ljudi putem cjepiva.

Dr. Wodarg poručuje svima: ne dajte se cjepiti!

puki
3 godine prije

Neki naivci izgleda, još uvijek ne shvataju koliko je elita duboko zla,– jer su SOTONISTI— Posebno, oni koji su sekularni ili ateisti, njima je teško povjerovati u to. Eugenika, drastično smanjenje svjetskog stanovništva je stari san svjetske elite-kabale-duboke države– nazovite ih kako hoćete. Prije više od 100 godina, kada je na Zemlji bilo samo nešto više od milijardu ljudi, Rockefeller i ostala ekipa i tada su trubili, da je zemlja navodno prenaseljena i da ima previše ljudi. I to onti tupe ljudima desetljećima, propaganda to tupi ljudima, da je navodno previše ljudi na Zemlji i sve je to upakovano u celofan tobožnje brige za siromaštvo , i slično… U njemačkom postoji izraz “Überbevölkerung”, koji se sasvim mirno koristi u mainstream medijima. Izraz koji se na hrvatski/srpski/bosanski/crnogorski ne može prevesti sa jednom rječju, ali bi ga mogli prevesti sa 2 riječi, kao “višak stanovništva”. Dakle sama taj izraz je strašan i… Čitaj više »

Red Dog
3 godine prije

I?
Zadnji trzaj ludog morza Boltona.
Trump je pokusao uraditi nesto za svoju bazu, poljoprivrednike. Sta je tu lose? Kako je to protiv americkih interesa? Koji su americki interesi?
Ludi morz je izgleda upao toliko duboko u metafiziku „Kabale“, da ne kuzi da obicni ljudi ne kuze o cemu on to.
Da je bilo po ludom morzu bi bio napadnut Iran, sto bi bilo njegovo zivotno delo, a posao kod Trumpa mu je bila poslednja sansa, pa bi mozda imali WW III.
I dodu tako vremena da kad covek vidi koliko je luda „Kabala“ zavoli Donalda Trumpa.

xda
3 godine prije

trump trazi podrsku kine da bude ponovo izabran, tako kaze njegov kolega bolton
pa ja vjerujem boltonu, tako da vidite sto radi “isusivcac nevidljivih mocvara”.

Istrazuj
3 godine prije

Koliko he govno bio ovaj Bolton – to se sad ocituje… Uistinu, znali smo skoro svim ovdje na diskusijama o kakvom se banditu i lidjaku radi u slucaju Boltona. Medjutim – sta je mene iznenadilo? 1. Zasto je Trump – uposlio ovg smrada? (OK, izbacio ga je brzlo, ali jos vaznije je KO je preporucio smrada? 2. KAKO je moguce da ovaj cionisticki smrad Bolton – prije svega – DOBIJE i kakvu mogucnost da prica na bilo kakvom mediju, prije nego mu se odobri knjiga? 3. KO stoji iza Boltona – kada je vec onaj njegov glavni tuzioc javno i rekao da svaki cinovnik potpisuje papir, prie nego pocne u Administraciji – te da svaki pokusaj iznosenja tajnih informacija, automacki povlaci i krivucno odgovornost, uz mogucu tuzbu i za veleizdaju? Odgovori – kako ih ja trenutno vidim: 1. Ja sam nekako siguran da je to onaj njegov zetonja iz sekte… Čitaj više »

Max
3 godine prije

Boltonove tvrdnje su objede i kršenje zakona.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI