Trump kaže da će Rusija “srediti stvari” ako se vrati u G7

Trump - Putin
13 komentara

Američki predsjednik Donald Trump nazvao je Rusko pridruživanje G7 “zdravim razumom” – ali takav potez naišao je na otpor nekih američkih saveznika. Trump insistira na tome da je bolje razgovarati s Moskvom, nego razgovarati o njoj.

“Mnoge stvari o kojima razgovaramo odnose se na ruskog predsjednika Vladimira Putina”, rekao je Trump. Ako bi ruski lider bio u sobi tokom razgovora G7, „stvari bi se završile“, dodao je on.

Njegova izjava uslijedila je nakon što su Velika Britanija i Kanada – dvije najbliže saveznice Amerike i članice G7 – izrazile protivljenje ideji o ponovnom ulasku Rusije. London je, na primjer, tražio da se Moskvi zabrani da se pridruži grupi sve dok „ne prekine svoju agresivnu i destabilizujuću aktivnost“.

Ni Parizu se ta ideja ne dopada. „Rusija je iz dobrih razloga isključena iz grupe G7. Do danas, ne mislimo da se ova situacija promijenila “, rekli su u Jelisejskoj palati, očigledno se referirajući na ukrajinsku krizu i ponovno ujedinjenje Rusije sa Krimom, što su zemlje G7 označile kao aneksiju. Ipak, Pariz je takođe priznao da Zapad „mora pronaći načine za dijalog s Rusijom“.

Ovaj prijedlog je ispunjen sa malo entuzijazma čak i u Berlinu, a njemački ministar spoljnih poslova Heiko Maas rekao je da “nije vrijeme” za promjenu formata. Njemačka je nedavno ukrstila mačeve sa Washingtonom zbog ruskog projekta gasovoda Sjeverni tok 2, koji SAD žele da blokiraju.

Međutim, čini se da Trump ima na umu još širi format, s obzirom na to da je najavio planove da pozove Australiju, Južnu Koreju i Indiju da se takođe pridruže, nazivajući trenutni sastav grupe “zastarjelim”. Stvorenu 1970-ih, grupu najboljih ekonomija Zapada trenutno čine Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i SAD.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova napominje da, iako je Trump bio u pravu zbog zastarjelosti grupe G7, njegov izbor novih partnera za dijalog možda nije optimalan. „Bez Kine, realizacija bilo koje ozbiljne globalne inicijative bila bi vjerovatno nemoguća“, kaže ministarstvo.

Sastanak koji će SAD ugostiti sljedećeg mjeseca odložen je najmanje za septembar, usljed pandemije koronavirusa. Trump je razgovarao o potencijalnom učešću Rusije u nedavnom telefonskom pozivu s predsjednikom Vladimirom Putinom, a Kremlj je pozdravio ideju dijaloga, ali još nije prihvatio njegov poziv.

Donald TrumpG7Putinrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
3 godine prije

Jedno priča drugo radi, na ratnoj nozi sa Rusijom a bio bi partner, provocira i ponižava Rusiju a htjeo bi da “sarađuje” sa Rusijom, sankcioniše sta se sjeti i nanosi štetu Rusiji, noružavaubice Rusa, ubija Ruse..em lud em dobro zbunjen, šifra što bi se reklo.

Istrazuj
3 godine prije

“… Sastanak koji će SAD ugostiti sljedećeg mjeseca odložen je najmanje za septembar, usljed pandemije koronavirusa….” Haha… Sad… ako cemo posteno – “pandemija” ili bolje lazna pandemija “covjekolupca” Bil Gatesa i njegovih bandita iz WHO – nema sanse da se nije totalno “prosirila” po SAD za vrijeme ovih nereda 😉 Uistinu, kada oni Sorosevci tipa BLM, LGBT, fanaticne pristalice (kriminalne) familije Klinton i tzv “demokratske partije” – onda “virus smrtonosne korone” – naprosto strajkuje! Virus je samo “aktivan” – za one koji tvrde da je LAZAN, tj za one koji ne zele da se SAD raspadne u gradjanskom ratu i podrzavaju Trumpa! Oni su usitinu- mnogobrojni – ali gledajuci americku MSM korumpiranu mediju – prakticno i ne postoje. Izgleda da ih je “smrtonosna korona” ili pobila, ili CIA operativci pohapsili – posto se nisu pridrzavali “propisane udaljenosti”! (Ne zaboravimo “propisana udaljenost – NE vazi za pristalice familije Klinton i Soroseve… Čitaj više »

Protiv rusije
3 godine prije

Trema nam G1=amerika + G4 (italija, francuska, spanjolska, velika britanija)

Mucke
3 godine prije

Bas je lijepo slusat hijene kako mjaucu protiv svojeg “dobrocinitelja”.

Istrazuj
3 godine prije

Unsere, Sve stoji! Medjutim ima jedna stvar, koja jos dodatno baca svjetlo na svu ovu – eugenicarsku bandu iz Chabad Lubawitcha! Chabad-Lubavitch je zidovski eugenicarski kult koji je rabin Menachem Mendel Schneerson, koji je sam sebe proglasio za “mesiju” – koji prakticno VLADA svim zidovima (naravno i ne-zidovima!) danas na svijetu. Mesijanstvo je inace uvijek karakteristicno za eugenicarske (neko bi rekao satanske) kultove poput ovog Chabada. O liku i djelu “mesije” puno toga odvratnog se moze dokumentovati – ali najbolje je da svako za sebe malo potrezi sam. Uglavnom “aterirani mesija” – grozomornog kulta Chabad-Lubavitch – je jedan od glavnih ljudi koji su zasluzni za sve ovo ZLO koje gledamo danas. Apsolutno (dakle APSOLUTNO) kontrolisu 8o drzava u kojima je ovaj satanski kult postavio i financira 3600 raznih organizacija. Financije su odavno preuzeli podanici ovog kulta. Tacno je kao sro kolega rece – i zet Trumpa (naravno i ckerka koja… Čitaj više »

miroslav lončar
3 godine prije

plan je glup do bola-znači uvuci rusa da bi sjebao kineza-ak’ mu prođe’-idem se ranit’ s tupom sjekirom po muđiburu.

Max
3 godine prije

Ima čovjek pravo; samo ravnoteža sila donosi stabilnost , Ali to sve pokvar time što napada Kinu.

Max
3 godine prije

Samo me jedno zbunjuje, Ako Trump želi surađivati s Rusijom zašto Američki bomarderi B1 Lancet vježbaju napad raketama na brodove u Ukrajinskom akvatoriju nedaleko Krima? A jučer bombardiranje u regiji Arktika? Izvor Geoplitika News ako želite stavit ću i link.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI