Trump kaže da SAD nisu uključene u incident s iranskim satelitom

Donald Trump
11 komentara

Američki predsjednik Donald Trump negirao je bilo kakvu američku umiješanost nakon neuspjelog lansiranja iranskog satelita, u kojem se navodi da je raketa eksplodirala na lansirnoj podlozi. Iran, u međuvremenu, nije objavio optužbe takve vrste.

U objavi na Twitteru u petak, predsjednik je uvjeravao kako Washington nema nikakve veze s očigledno neusklađenom satelitskom misijom i poželio Teheranu “sreću” u otkrivanju što je krenulo po zlu. Također je priložio sliku oštećenja na mjestu lansiranja.

“Sjedinjene Američke Države nisu bile uključene u katastrofalnu nesreću tijekom završnih priprema za lansiranje Safir SLV na lokaciji Semnan  Site One u Iranu”, napisao je.

“Želim Iranu sve najbolje i puno sreće u utvrđivanju onoga što se dogodilo na Site One”

Pod uvjetom anonimnosti, iranski dužnosnik potvrdio je kako su eksploziju u četvrtak uzrokovala “tehnička pitanja”, ali je dodao kako “naši mladi znanstvenici rade na rješavanju problema”, prenosi Reuters.

Teheran nije službeno okrivio Washington ili bilo koju drugu stranku, što je predsjednikovu preventivnu deklaraciju o američkoj umiješanosti učinilo još zanimljivijom.

Satelitske slike snimljene u Planet Labs Inc., a kasnije objavljene u NPR-u također su ukazale na eksploziju, prikazujući veliki stup crnog dima koji se uzdiže s mjesta lansiranja.

Napetosti između Irana i Sjedinjenih Država dramatično su eskalirale od prošle godine, kada je Washington izašao iz nuklearnog sporazuma potpisanog između Irana i svjetskih sila. Predsjednik Trump ponovno je uveo oštre američke sankcije protiv iranske ekonomije, s ciljem da smanji izvoz nafte u zemlji na nulu.

Washington je također optužio Teheran za napade na komercijalne brodove u regiji, a Teheran je rekao da SAD nije podupirao optužbe činjenicama. Teheran je također tvrdio da je povećana vojna prisutnost SAD-a u regiji dovoljno dokaz da Iran mora biti budan.

američko iranski odnosiIranski satelit
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zagor
4 godine prije

Čovijek malo trola. Dosadno mu.

milan
4 godine prije

Unaprijed se trpa kao košuja u onaj dio tijela 🙂 , sad bi trebali pratioci dešavanja u svijetu i oko Irana, dobiti sliku o američkoj omnipotentnosti, a ritaju nogama kao kljuse kada krepaje.

neko ime
4 godine prije

Ne bih podcijenio takvu izjavu. Dakle, kad jenkiji medju prvima izrazavaju sucut, ne bi me iznenadilo da je to u “diplomatskom” metazargonu “preuzimanje odgovornosti”…
Nijedna drzava nece sluzbeno priznati sabotaze na tudjem teritoriju, sto ne znaci da ih mnoge ne rade…

Bruno
4 godine prije

K’o djeca kad naprave neki nered, prvi se pravda ko je kriv.
Ne treba sad sumnjati u sve i svašta, istraga će pokazati pravi uzrok

kardelj
4 godine prije

a tu je moša….sigurno je u raketi i prca perzijance

Adelson, Adelson ...
4 godine prije

Normalno da nisu uključeni, kao i obično to je obavio Israel kao i ostale terorističke akcije, jeli tu ima neka sumnja? Israel obavi što hoće ne pita nikog, amerika je ta koja mora pitati Israel.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI