Kina i ostale zemlje dobivaju naftu od 12 iranskih brodova u raljama američkih sankcija

Javad Zarif
5 komentara

Otkako je Peking na kraju skupa potpisnika ponovio svoju obvezu prema sporazumu JCPOA, ispostavilo se da je Iran mnogo aktivnije krenuo s isporukom nafte nego što se ranije vjerovalo, s tankerima koji plove morskim putovima ne samo do Kine, nego, vjerojatno, i u niz mediteranskih zemalja.

Kina i niz drugih država primaju zalihe nafte od većeg broja iranskih tankera, nego što je ranije procijenjeno, i to u znak protivljenja sankcijama, koje su SAD zadale iranskim proizvođačima.

Pregledom podataka iz MarineTraffic i Refinitiv, dvije službe za praćenje brodova, kao i satelitske snimke iz Planet Labs-a te analizama koje su proveli brodskih i energetskih stručnjaci, utvrđeno je da je najmanje 12 iranskih tankera natovarilo i dopremilo naftu preko Indijskog oceana do Kine, kao i sve do istočnog Sredozemlja, možda do Sirije i Turske, od 2. svibnja.

Zemlje koje prihvaćaju teret riskiraju ekonomske kazne SAD-a. Otkriveno je da je najmanje šest tankera dopremilo svoj teret u kineske luke, povijesno vodeći kupac iranske nafte, koja se također nalazi usred žestokog trgovinskog rata s Washingtonom.

U međuvremenu, samo su neki od spomenutih 12 tankera otprije poznati da su isporučivali iransku naftu, precizirao je NY Times.

“Američke sankcije nisu spriječile Iran da isporučuje naftu u Sredozemlje i Aziju”, rekao je Noam Raydan, analitičar ClipperData, koji prati međunarodne pošiljke sirove robe.

Međunarodno pravo ne zabranjuje kupovinu i povlačenje iranske nafte ili srodnih proizvoda, ali oni koji to rade i dalje od 8. svibnja, kada se Trump jednostrano izvukao iz sporazuma JCPOA, nalaze se na Washingtonovoj strani.

Sankcije Trumpove administracije za naftu, koje su uglavnom stupile na snagu prošlog studenog, stoga su jednostrane, a označavaju novi pad u odnosima Washingtona s Islamskom Republikom. Uprava je u početku odobrila dozvole za nastavak kupnje iranske nafte za osam vlada, unatoč sankcijama, ali je povukla ta izuzeća 2. svibnja 2019. godine.

Američki dužnosnici rekli su da su sankcije usmjerene na rezanje novca iranskoj vladi kako bi se zemlja potaknula na daljnje ustupke na svojim nacionalnim nuklearnim i raketnim programima, kao i na transformaciji svoje vanjske i unutarnje politike.

U svibnju je Teheran objavio da će djelomično obustaviti svoje obveze prema JCPOA (koji predviđa da Iran jamči mirnu prirodu svog nuklearnog programa u zamjenu za ublažavanje ekonomskih ograničenja) dajući ostalim potpisnicima sporazuma 60 dana da spase sporazum tako što će olakšati izvoz i trgovina naftom s Iranom, za koji su se SAD obavezale da će se dovesti na nulu.

Kako je rok istekao, Iran je rekao da će početi obogaćivati uran iznad razine od 3,67 posto propisane JCPOA-om i upozorio je da će se postupno odreći svojih nuklearnih obveza, poduzimajući korake svakih 60 dana. Zasad je država Perzijskog zaljeva povećala obogaćivanje urana na 4,5 posto, čime je probijena granica od 3,67 posto koja je dozvoljena sporazumom, nakon što je optužila Njemačku, Francusku i Ujedinjeno Kraljevstvo za nedovoljne napore da zaštite zemlju od američkih sankcija.

Prošlog tjedna potpisnici JCPOA-e, uključujući zemlje EU, Kinu i Rusiju, sastali su se u Beču na hitnom skupu tijekom kojeg je šef kineske delegacije ponovio predanost Pekinga ovom sporazumu i osudio oštru politiku SAD-a prema Iranu.

američko iranski odnosiJCPOA
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
copp
4 godine prije

Zasto u Rusiji narod ne protestira protiv americkih sankcija?

samo tako
4 godine prije

A ima li Kina razlog za bojkot iranske nafte ? Želje i naređenja usranaca sprovode njihovi vazali i na svoju štetu, njihova stvar

pikač
4 godine prije

Naravno da će Kinezi nastaviti uzimati iransku naftu. Vrlo vjerojatno po sniženoj cijeni od one međunarodne,jer takvi su oni. Kad mogu zafrkavati,onda to i rade. A Iranci su sretni da je imaju kome prodati. Prevelik je svijet da Amerikanci mogu baš svakome sve naređivati. 100% učinkovite sankcije,to više ne prolazi. To se moglo primjenjivati na Srbiji,zemlji u centru Europe,ali zagušiti jedan Iran…nemoguće. Da,mogu Amerikanci raditi probleme i rade ih,ali ne mogu uspjeti u svom naumu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI