Trump “podstiče ustanak” i mora biti zabranjen na svim društvenim mrežama, kaže Mishelle Obama

Michelle Obama
105 komentara

Bivša prva dama Michelle Obama pridružila se zahtjevima za uklanjanje predsjednika Donalda Trumpa sa svih društvenih medija, insistirajući da je koristio platforme za „podsticanje pobune“, dok veliki dio američke korporativne štampe poziva Big Tech da učini isto.

Bivša prva dama dala je u četvrtak opsežnu izjavu – nekih 24 sata nakon što je gomila bučnih Trumpovih pristalica silom ušla u američki Kapitol u znak protesta zbog rezultata izbora 2020. godine,- optužujući predsjednika za nemire, za koje je rekla da su „oskrnavili centar američke vlade “. Platforme društvenih medija takođe su imale ulogu u omogućavanju tih događaja, rekla je ona.

Sada je vrijeme da kompanije iz Silicijumske doline prestanu da omogućavaju ovo monstruozno ponašanje – i odu i dalje nego što već jesu trajnom zabranom pristupa ovom čovjeku na svojim platformama i uspostavljanjem smjernica koje sprečavaju da lideri države koriste njihovu tehnologiju za podsticanje pobune.

Molba je uslijedila ubrzo nakon što je Facebook proglasio da će se prethodna privremena zabrana Trumpovog naloga produžiti „bar“ do Dana inauguracije 20. januara, a izvršni direktor Mark Zuckerberg rekao je da je predsjednik „koristio svoju platformu da odobrava, a ne osuđuje postupke njegovih pristalica u zgradi Kapitola“.

Instagram u vlasništvu Facebooka, kao i Twitter i Snap Chat, takođe su uveli slična ograničenja na njegove naloge – poteze je Associated Press opisao kao „Društvene platforme naprežu svoje moći“.

Pobuna na Capitol Hillu, koja je za sobom ostavila najmanje pet mrtvih ljudi, široko je osuđivana na američkoj medijskoj i političkoj sceni, što je takođe izazvalo pozive u štampi da tehnološke kompanije pooštre pravila i – u skladu sa Obaminim prijedlogom – ukinu Trumpa na njihovim sajtovima.

Član uredništva New York Timesa, Greg Bensinger, ponovio je te zahtjeve u izdanju objavljenom u četvrtak pod naslovom „Izbrišite sve Trumpove naloge“, dok je Big Techu zadao visoki cilj da „vrati istinu i pristojnost u našu demokratiju“ strožom kontrolom sadržaja.

Pozivajući na „dan obračuna“ za društvene medije, Bensinger je propisao dugačku listu akcija za platforme, uključujući „direktniju, ljudsku moderizaciju naloga visokog profila; istaknutije naljepnice upozorenja; softver koji može odložiti postove kako bi se mogli pregledati prije nego što izađu u javnost i daleko veću spremnost za suspendovanje ili čak potpuno blokiranje opasnih nalloga poput onih gospodina Trumpa.“

Washington Post je u međuvremenu iskoristio nemire u srijedu kao priliku da reciklira članak iz 2017. godine upozoravajući da je „otvorenost“ interneta korištena za pojačavanje „fundamentalno neliberalnih grupa suprotstavljenih osnovnim načelima liberalne demokratije“, sugerišući da bi vlade mogle da koriste zakon kojim se umanjuju takvi „neliberalni glasovi“ – primjere kojih su autori očigledno mogli naći samo u političkoj desnici.

Iako ovaj članak nije podržao neke posebne mjere i priznao je da „svaki pokušaj regulisanja Interneta“ može „opasno skrenuti“ u cenzuru, ipak je internet uokvirio kao opasno sredstvo koje treba zvanični nadzor nakon što su Trumpove pristalice upale u dvorane Kongresa.

Pritisak za zabrane odlazećem predsjedniku nije, međutim, podržan kod svih dok je poznati uzbunjivač nacionalne bezbjednosti Edward Snowden upozorio da je Facebookova odluka da “ućutka” Trumpa označila “prekretnicu u bitci za kontrolu nad digitalnim govorom.”

„Zamislite na trenutak svijet koji postoji više od narednih 13 dana i ovo postaje prekretnica koja će potrajati“, rekao je, pozivajući svoje pratioce da ne slave taj potez, tvrdeći da Facebook ima „kontinuirano dokumentovanu istoriju prekoračenja od svog osnivanja.”

CenzuraDonald TrumpDruštvene mrežemichel obama
Pretplatiti se
Obavijesti o
105 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
zxv
3 godine prije

jel zato sto podstice na ustanak a ne zato jer druge narode gusi…to je americki osjecaj za pravdu

davor3
3 godine prije

Poklon dar Donalda Trumpa svijetu? Znakovi upućuju na to da bi mogao biti rat s Iranom. * Američka vojska i obavještajne agencije često su, kao u Vijetnamu i Iraku, predsjednicima pružale lažne informacije koje su nudile izgovore za napad na naše opažene protivnike. Ili su predložili tajne akcije koje bi mogle izazvati protivnike na neki odgovor koji opravdava američku “odmazdu”. Poticanje predsjednika Trumpa na kriminalno nasilje i okupaciju Kapitola jasno pokazuje da nema ograničenja na zlouporabu moći koju bi mogao počiniti u sljedeća dva tjedna i dalje bi bio na funkciji.  Nečuveno koliko je njegov zapaljivi nastup bio u srijedu, bojim se da bi u sljedećih nekoliko dana mogao potaknuti nešto daleko opasnije: svoj dugo željeni rat s Iranom. Ovotjedno otpremanje B-52 izravnog povratnog putovanja iz Sjeverne Dakote na iransku obalu – četvrti takav let u sedam tjedana, jedan krajem godine – zajedno s nagomilavanjem američkih snaga na tom području, upozorenje… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio davor3
Faust
3 godine prije

Očigledno je da se boje Trumpa i nakon što preda vlast sotonistima i pedofilima.

LZN
3 godine prije

Kada podstiču pobune u Ukrajini, Bjelorusiji, Venecueli………kada priznavaju uličare za predsednike………..onda jim nije problem.

nekoime
3 godine prije

Kaže žena čiji je muž započeo sedam ratova, i u crno, pardon bijelo, zavio milijune ljudi.

Umpah Pah
3 godine prije

ima muda

Emiliano Zapata
3 godine prije

Biden i Trump po nalogu sefova poticu narod na podjelu i krvavi rat kako bi im imali izliku oduzeti oruzije koje im je ustavom zajamceno!
Nakon razoruzanja slijedi “cjepljenje”

ovi jedan
3 godine prije

sotonistički pedofili na aparatima, čeka ih samica, probat će nas povuć u kaos, ali odbrojano im je svakako: vimeo .com/498150242

Herc
3 godine prije

Ko je ova debela smrdljiva krava,nju se nešto pita,nakon šta joj je muž započeo 4-5 ratova a djeca postala narkomančine.Pojava Trumpa je samo odgovor na pojavu Obame
Jedan je vođa bijelaca a drugi crnja i osmanlija.

Sirius
3 godine prije

The muppet show nove epizode🐸. Lutke izvode svoju predstavu u kazalistu kao marionete a ona dvojica staraca u vip lozi na balkonu zbijaju sale i pricaju viceve lutkama na njihov racun. A konce vuce netko drugi.

Diego
3 godine prije

Kada trezveno razmisliš i analiziraš,da li je realno da je bilo koji predsednik USA u periodu posle ubistva Kenedija bilo šta značajno uradio sam bez dozvole onih koji stvarno drže poluge vlasti i sile u svojim rukama? Šta je Tramp konkretno uradio u vezi lažne pandemije?Šta je konkretno uradio da šira javnost sazna o razmerama pedofilije,otmicama i ubijanju užasnog broja dece?Da možda neko od bolesnih ubica i pedofila odgovara? Nije pokrenuo nijedan rat.Da su “majstori” doneli odluku da pokrenu više ratova istovremeno,da li iko veruje da se tako nešto ne bi dogodilo?Da bi ih Tramp sprečio?Kao što je sprečio pandemiju. Nikakve veze nemaju gogađaji od pre 2 dana sa Trampom.On je samo nemi posmatrač svega toga.Kao što će i sledeći predsednik biti isto.I nije im se slučajno dogodio Tramp 2016.Tako nešto je potpuno isključeno. Ista zločinačka grupacija drži sve pod kontrolom najmanje 250 godina.Možemo ili da realno prihvatimo to,ili da… Čitaj više »

gostgost
3 godine prije

Michael Obama

Perun
3 godine prije

Banane i pamuk idi brati ili se vrati u Afriku pa tamo soli pamet ……

viktor
3 godine prije

”Oktobarska revolucija” na delu. Svi koji misle drugacije su naivni.

Milić od bačve
3 godine prije

Jel to na slici Michel,suprug od Barack Obame .Moram priznati,manje je ružan od Melinde,supruga Bill Gatesa.

ingle
3 godine prije

Jedan moj poznanik, po zanimanju elektricar, je otisao u Ameriku.
Nakon nekog vremena se vratio natrag.
Pitam ga sto je bilo?
On meni odgovori, morao sam nositi za crncem Tool Box.

Mucke
3 godine prije

Ode narancin u Camp David ,predsjednicku rezidenciju pod nadzorom vojske .Tamo se sa vojskom sigurno dogovara o Iranu ,o cemu bi drugo?
Zasto ovaj ugljesin travestit vristi ? Pa radi Irana naravno.

3 godine prije

Cionisticki teror na djelu.

Herc
3 godine prije

Mišel je prije promjene spola u gaćama imao piša a dvi male crnkinje Obama dovuka iz Kenije i ko zna čije su jer je viđan samo po marševima u društvu pderčina pedofila

Ana
3 godine prije

Nas bi narod rekao ‘ admin nadam se da neces brisati) “radi guza k’o meduza”. Boje ga se i za ovih 12 dana sto jos ostaje. Ili su samo, onako, po svom satanskom obicaju, osvetoljubivi…
Trump podstice ustanak? je li? Mozda bi mu se tj gospodji Michael, Trump vise svidjao da je, kao i njen zenamuz, bacio najvise bombi sureci demokraciju sirom svijeta, vise od bilo kojeg predsjednika USA, a sam vrag zna da se nisu ustezali! I da ne zaboravimo- za to dobio Nobelovu Nagradu za mir. klap klap klap….

MATIJA EMANOVIĆ
3 godine prije

STARA KUJA

ZAGREPCANKA
3 godine prije

Mislite Majkl!?

Boba Lazarević
3 godine prije

Vidi glupe debele prasice, kako se razotkrila.

Naizgled je crne rase, ali u duši je crvena kao petokraka.

Ive
3 godine prije

Bravo Michele OBMANA, Trump podstice ustanak protiv PREVARANATA I LOPOVA IZ DEMOKRATSKE STRANKE. Ja bih na Trumpovom mjestu pozvao na GRADJANSKI RAT I rusenje prevarantskog rezima. Ali meni se u principu zivo jebe za USA zelim im samo GRADJANSKI RAT, ZEMLJOSTRES na ZAPADNIJ OBALI, i YELLOWSTONE VATROMET sve skupa istovremeno. Da tako barem dijelom plate za sva zla koja su nanjeli i jos nanose drugim drzavama i planetu u cijelini.
Meni je tamo jedino zao domorodackih indijanaca, a ne bijelih crnih i inih drugih okupatora.

piždro
3 godine prije

Kad vidim ovu ..

3 godine prije zadnji put uredio piždro
HEj !
3 godine prije

upravo time potvrđuje da su mediji i prevaranti spremni na ograničavanje slobode govora i cenzuru kao i do sada… i da je Trump u pravu … voli ona totalitarni ordoliberalizam kao i njezin muž

kosta
3 godine prije

Odvali i ostade nepovrijedjen lik ciji je muz Obmana drohnama pobija na hiljade osoba a sve u ime biznisa. Jos mu prikacili Nobelov orden mira. Zastidje bio i osta. Oladim se kad se prisjetim mojih suza sto mi je njegova onomadna “yes-we-can-inauguracija” izvukla u vjerovanju on ce svijet uciniti boljim. Trum je za ovog crnog roba lobiista Predsjednik de lux.
Sto jes, jes.

Lurker
3 godine prije

Dobio sam dobru foru preko whatsappa – kaže:
S obzirom na ograničenja u putovanju izazvana epidemijom covida SAD će ove godine državni udar realizirati lokalno.

viktor
3 godine prije

Tebe će tvoji ganjati toljagama za debelu izdaju crne rase jer si zajedno sa svojim mužem davala veća prava policiji da koristi oružje protiv crnaca.

3 godine prije zadnji put uredio viktor
Bosanac
3 godine prije

Kad su vidjeli da su im neke stvari postale izvjesne, miševi su počeli izlazit iz rupa.

Nemi svjedok
3 godine prije

Jedini odgovor vama KKK…

putnik
3 godine prije

Ako s njom uspijeva imati mir u kuci, Obama je samo zbog toga zasluzio Nobelovu nagradu za mir 🙂

Ici
3 godine prije

Supruga Baraka Huseina Obame, Michelle Obama, promiče pljačku i porobljavanje svih naroda

Drima
3 godine prije

Michael the transformer.

Svi smo mi ljudi
3 godine prije
MATIJA EMANOVIĆ
3 godine prije

SVJETSKA KUJA IZ GRUPE ZLOČINACA PROTIV ČUVJEČANSTVA.

IRONMAN
3 godine prije

Crnkinja! 🤬🤮

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI