Trump želi da EU plati za američko oružje u Ukrajini

Trump - EU placanje Ukrajinskog oruzja
38 komentara

Bivši predsjednik Donald Trump obećao je novo rješenje za financiranje zamjene američkog oružja poslanog u Ukrajinu usred sukoba Kijeva s Rusijom: zahtijevajući od evropskih saveznika da to plate.

Trump je tu ideju predstavio u video snimku kampanje objavljenom u utorak, obećavajući da će se osloniti na Evropu za popunu američkih zaliha ako ponovo bude izabran za predsednika 2024. Tvrdio je da je njegov nasljednik, predsjednik Joe Biden, “bezumno prokockao” jaku vojnu poziciju koju je izgradio nakon što je preuzeo dužnost 2017.

“Tražit ću od Evrope da nam nadoknadi troškove obnove zaliha poslanih u Ukrajinu, što bi sada trebalo da urade, ali Joe Biden je preslab i previše nepoštovan da bi to uopće tražio”, rekao je Trump . Dodao je da, dok je Vašington poslao ili obećao skoro 200 milijardi dolara pomoći Kijevu, evropski saveznici su dali samo “mali dio”.

Trump se sukobio sa saveznicima iz NATO-a tokom svog mandata, zahtevajući od njih da ispune svoje obaveze u pogledu vojnih troškova i sugerišući da je zapadna vojna alijansa “zastarela”. On je ukazao na dvije akcije Bidena ovog mjeseca – “glupo” priznavanje da su američke zalihe municije bile male i mobilisanje rezervista za raspoređivanje u Evropi – kao dokaz oslabljenog sigurnosnog položaja Washingtona.

“Ove akcije otkrivaju u kakvu su nas ludo opasnu situaciju doveli Bajden i ludi ratni huškači”, rekao je Trump. “Prije manje od tri godine, potpuno sam obnovio vojsku Sjedinjenih Država i usmjerio Ameriku u tako jaku globalnu poziciju da je mir izbijao u cijelom svijetu. Imali smo mir kroz snagu.”

Dvadeset i devet mjeseci kasnije, arsenali su prazni, zalihe su ogoljene, riznica je ispražnjena, redovi su izdubljeni, naša zemlja je totalno ponižena, a imamo korumpiranog, kompromitovanog predsjednika, pokvarenog Joea Bidena, koji je uvlačeći nas u treći svetski rat.

Imajući u vidu trenutno stanje stvari, bilo bi “potpuno nesređeno” razmišljati o tome da se Ukrajini omogući pridruživanje NATO-u, rekao je Trump. “Posljednja stvar koju bi ova nesposobna administracija trebala učiniti je da rizikuje rat s nuklearno naoružanom Rusijom ili Kinom ili drugim zemljama.”

Bivši predsjednik je obećao da će, kada se vrati u Bijelu kuću, odmah ponovo implementirati vanjsku politiku “Amerika na prvom mjestu” , uključujući naglasak na “miru i stabilnosti”. Dodao je: „Želimo da ljudi prestanu umirati. Ovaj rat se nikada nije trebao dogoditi, ali davno je prošlo vrijeme da se okonča besmislena smrt i razaranje.”

Trump je u intervjuu za Fox News emitovan u nedelju da će okončati ukrajinsku krizu u roku od 24 sata prisiljavanjem ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i ruskog predsednika Vladimira Putina da pregovaraju o mirovnom sporazumu.

Bivši predsjednik je također obećao da će povećati američku vojnu potrošnju, ali je rekao da Pentagon također mora smanjiti jedinične troškove kako bi dolari išli dalje. “S obzirom na sav novac koji trošimo na Pentagon, neprihvatljivo je da nam ikada ponestane municije ili da ne budemo u mogućnosti da brzo proizvedemo potrebno oružje.”

Trump je dodao da se “sramna situacija regrutovanja” mora riješiti jer “probuđena politika Joea Bidena i političke čistke odbile su mnoge velike patriote da služe… Neće biti dozvoljen marksizam, komunizam i riješit ćemo se fašista. ”

NATOSADTrumpukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Captain
9 mjeseci prije

Opet Trump baca bombastične izjave .
Ovako gledajući sa strane čini mi se da je gospodar svemira.😄

Darko
9 mjeseci prije

ha ha ha pa ovo je vrhunac američkog cinizma. A sada da vidite kada ona krmača Ursula i majmun Borelli prihvate ovu ucjenu. Pa odmah iza toga s njima pred streljački vod..

Tupko Glupko
9 mjeseci prije

Upravo su izuzetni zakuhali ovaj rat u Europi, najviše ispašta Europa što se tiče financija, nesigurnosti, skupe energije, razoružavanja, zbrinjavanja izbjeglica, tako da mi ove Trumpove izjave zvuče na trolanje vlastitih europskih vazala.

Pogledajmo rat iz njegovog kuta, Trump je trgovac – Rusija vojno oslabljena, Europa financijski obogaljena i u imaginarnom strahu od Rusa što drastično povećava vojne narudžbe iz SAD (energetske su odavno krenule), a možemo očekivati i novu plandemiju – samo američki Pfizer i samo na Europi je u ovih nekoliko godina dostave eksperimentalnog genetski modificiranog i neučinkovitog Pfizer otrova što su europske vlade prisiljavale stoku sitnog zuba da se cijepi zaradio oko 70 milijardi dolara. A oni i dalje stižu u europske države.

Istina
9 mjeseci prije

Jedan je senilni pedofil, a ovaj drugi ocvali playboy i također pedofil. Jedino mu je pametno što bi stisnuo špinu Ukrima i na taj način riješio ludost.
U svakom slučaju i u jednoj i u drugoj varijanti Evropa bude sve platila u njihovu kasu i propašću svoga gospodarstva.
Ursula Ursula nedoj….. krava sa EU činovcima širokog šupka

ljena bitanga
9 mjeseci prije

Jasno; treba popuniti blagajnu i dobiti sponzore za kandidaturu preko leđa eu kmetova.
Bolji od Alzbidenheimera, sigurno, al ne zaboravite da amer ostaje amer bez obzira na sve.

Mrdomir
9 mjeseci prije

Naranđasti je u pravu. Retardirane evropljane treba što više gaziti, tlačiti i pljačkati jer ništa drugo nisu ni zaslužili.

Fino im je ratni zločinac Kisindžer nacrtao da je pogubno biti sluga i podanik američkim zlikovcima.

tihobl
9 mjeseci prije

Der Tagesspiegel: Украјинско напредовање се мери метрима – у НАТО били уверени да ће ВСУ снабдевена савременим западним наоружањем и борбеном техником лако обрачунати са “превазиђеном совјетском доктрином”

Проблем представљају руске мобилне групе СпН које делују у ничијој зони а које су наоружане преносним ракетним средствима. У комбинацији са артиљеријом ове групе блокирају украјинске снаге далеко од предњих минских поља

Schwarze Hunderte
9 mjeseci prije

Pa , budući su u svojoj biti – ti – ” euro ” , ništ drugo do blow job units I valja tako ! Baš valja 👍🍸 ! Imaju svojih ” vrijednosti ” lgbtq+ , non-limited immigration , global warming , fake Nazis , paedo legalization i sličnih ” benefits “… Čim prije izrigaju , svega od ” vrijednosti ” – tim prije će …. Završiti na lomači 😎

Keki
9 mjeseci prije

Biznismen, zna posao. Još onda kad je kretao s povlačenjem Amerike iz Saveza, jasno je dao do znanja da svi mogu računati na američku pomoć – kada ju plate.
I to je u potpunosti u redu.

dona
9 mjeseci prije

hoćete biti u NATO platite oružje, nema donacije nikome

borjana
9 mjeseci prije

Savjetnik za nacionalnu sigurnost, onaj saliveni, evo sada i donald, svi trube jedno te isto, kompletna usa skupa sa nato paktom nije spremna za rat ss Rusijom. Jedino ona bitanga zelenski, jedino on može sama sa najsiromašnijom zemljom ii najkorumpiranijim evropskim sustavom nadvladati Rusiju. Pa u tom smislu, zašto tada ne dati budali šćap u ruke, pa kako god prođe. Kada bitanga zelenski kao i ološ kojim je okružen ne mare za njihov narod i patnje, zašto bi do tog nesretni naroda trebao netko drugi misliti, a po najmanje likovi zapadnih vrijednosti.

Ivan
9 mjeseci prije

Koji je kurac tim americkim budalama, mi da financiramo njihov rat? Jesu li se oni najeli ludih gljiva? A sada da vidimo hoce li ovi njihovi isprdci ona ukrajinska kurva Ursula i majmun Borelli pristati na to americko ludilo? Ako da, jedino rjesenje je izvesti ih pred zid..

Jednostavno receno
9 mjeseci prije

To ona poštenjačina šta se mnogi busaju u njega da će nas spasiti…. pih, nije govno nego se pas pokakio……

Ivek
9 mjeseci prije

Tam u americi su samo pare bitne, a to je došlo i u HR, nije bitan ni život nego samo pare. Ako nemaš para možeš crknut na cesti, ako imaš para ubojice u bijelim kutama ti pokradu pare, “liječe” te i na kraju ubiju.

Max
9 mjeseci prije

Neka ih plati on.

držnedaj
9 mjeseci prije

Ovaj je skros pukao…

Istina
9 mjeseci prije

Trebao je Bajden pustiti PLENKIJA da otvori podružnicu HDZ u Rusiji pa bi ovi naši u tri dana uništili sve živo sa svojim sistemom lopovluka i pogledom na svijet.

gargamel.
9 mjeseci prije

U cijelom clanku mi je samo jedno interesantno, kako ovaj crvendac misli da prisili Rusiju na potpisivanje bilo kakvog dokumenta o prestanku rata. Treba istini gledati u oci, ovu sansu Rusija ne smije i vjerujem ispustiti.U tom kontekstu treba i razumjeti, zasto je zelenko korisni idiot sto se tice Rusije.

Nekoime
9 mjeseci prije

Hoće li Amerika platiti ratnu štetu zbog biološkog napada COVID-om? Sabotaže Sjevernog toka?

wagner r.
9 mjeseci prije

trump je biden za desničare.

Malcom
9 mjeseci prije

Svaki Americki predsjednik je izmet na svoj nacin.

H/K
9 mjeseci prije

Nije mu loš plan. Još jedan korak bliže raspadu unije. Lajkam.

Crni Golf 4 vrata
9 mjeseci prije

ha, ha, ha… Bravo Mr Trump.. 👏.. Do zadnjeg centa naplati glupim Europljanima sve pa i gorivo ⛽ i sve ostalo što je završilo u Usrajini💩..

gigi pinna
9 mjeseci prije

Niti si napravio zid prema Meksiku, niti si zaustavio rat u Ukrajini (tada samo na području Donbassa), izašao si iz Sporazuma s Iranom, voliš Izrael više od samog sebe… – prevara si samo takva kao i Bernie, kao i RFK Jr.,,,

Samo U Prolazu
9 mjeseci prije

Dok god EU vode korumpirane osobe(Ursula, Scholz, …), koje provode US interese na tlu EU nista nije iznenadjujuce!

Mmm
9 mjeseci prije

Sedaj se je pa še temu odpeljalo 😱

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI