Trumpov povratak bio bi bolji za svijet

Orban i Trump
27 komentara

Donald Trump će moći da zaustavi sukob između Rusije i Ukrajine ako pobjedi na izborima u novembru i vrati se u Bijelu kuću, rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

Orban, koji ima dobru dugogodišnju vezu s Trumpom, dao je komentar u video poruci na svojoj Facebook stranici u subotu posvećenom njegovom sastanku s 45. američkim predsjednikom u njegovoj rezidenciji Mar-a-Lago na Floridi prethodnog dana.

Dok je bio na funkciji između 2017. i 2021., Trump je bio “predsjednik mira, uživao je poštovanje u cijelom svijetu i tako stvorio uslove za mir”, rekao je mađarski lider, ističući da nije bilo sukoba u Ukrajini ili Srednjem Istok u to vreme. „Danas ne bi bilo rata da je on američki predsednik“, insistirao je premijer.

Prema Orbanu, Trump i on su se složili da će “mir biti ako bude svetskih lidera koji žele mir”. Mađarski premijer je dodao da je “ponosan” što je njegova zemlja jedna od onih koje teže miru.

Od početka sukoba između Moskve i Kijeva u februaru 2022., Mađarska dosljedno poziva na diplomatsko rješenje krize. Za razliku od svojih susjeda iz EU, Budimpešta je odbila dostaviti oružje Kijevu, održavala je ekonomske veze s Moskvom i kritizirala sankcije bloka protiv Rusije kao “kontraproduktivne”.

Rusija je više puta ponavljala da je spremna za dijalog, ali je naglasila da od Kijeva ili njegovih pristalica u SAD i EU nije dobila nikakve razumne prijedloge koji bi objasnili stvarnu situaciju na terenu. Prema Moskvi, u takvim uslovima nema drugog izbora nego da nastavi da ostvaruje svoje ciljeve u Ukrajini vojnim putem.

Orban je objasnio da je cilj njegove posjete Floridi bio “iskreno reći” da će Trumpovo drugo predsjedništvo “biti bolje za cijeli svijet”, ne samo za veze između Budimpešte i Washingtona. Mađarski premijer je dodao da će, naravno, na američkom narodu da odluči ko će biti njihov sljedeći šef države.

Ranije ove sedmice, Trump je postao potencijalni republikanski kandidat na izborima jer je njegova posljednja rivalka za promjenu imena, Nikki Haley, suspendovala svoju kampanju nakon što je izgubila predizbore u 14 od 15 država.

Američki predsjednik Joe Biden obrušio se i na Trumpa i na Orbana tokom prekida kampanje u Pennsylvaniji u petak. „Znate s kim se on (Tramp) danas sastaje u Mar-a-Lagu? Orban iz Mađarske, koji je jasno rekao da ne misli da demokratija funkcioniše, on traži diktaturu.” Bajden je tvrdio da i sam traži budućnost “u kojoj branimo demokratiju, a ne da je umanjujemo”.

Tokom svoje kampanje, Trump je više puta obećavao da će rešiti ukrajinski sukob „u roku od 24 sata“ ako se vrati u Ovalni kabinet, tvrdeći da će sesti i sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim i njegovim ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

U jesen 2022. godine, Zelenski je potpisao dekret kojim se Kijevu zabranjuje da pregovara s Putinom.

OrbanrusijaSADTrump
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Antee
1 mjesec prije

isti kurac ko i biden, obama, oba busha, clinton, reagan.

Max
1 mjesec prije

Gori će biti samo Biden.

Koja
1 mjesec prije

Ulazi se u novu fazu, Bajden je svoje odradio! Da nije bilo Bajdena baš takvog kakav jeste i bio je ni Tramp nebi imao posla!

Graciela
1 mjesec prije

radi se opet sve da se mr. WarpSpeed-u kao ukradu izbori nebili napokon taj građanski…………….nadam se da im neće uspjeti

Schwarze Hunderte
1 mjesec prije

… I katastrofa za NATO 😉

Netko
1 mjesec prije

Svijet će biti bolje mjesto kad kamatarska ekipa prestane davati na kamatu tzv novac( jedan nedavno otišao svojim demonima), čiji ste ucijenjeni poslušnici te se nazivate nekakvim ” premijerima” i” predsjednicima” fantomskih država….

Roky
1 mjesec prije

Donald je razmaženi nasljednik kojem je carstvo na noge postavio deda (njemački disident). Sva ta priča o njegovoj sposobnosti, podizanju carstva, bankrotu i ponovnom usponu su laž. Donald je razmaženo derište, porodični cirkusant i željan pažnje. Njegovo bogatstvo opstaje samo zato što su otac i deda zadužili masone uzajamno sredstvima. Donald jeste pozavršavao škole, nije glup i okružen je onim sivim eminencijama koje ne dozvoljavaju njegovom ludilu da prokocka sve. Kako je danas Zapad otiša u 100 p…materina u politici, onda ovakvi politički diletanti uz medijski prostor imaju šanse da budu izabrani i ”navodno” upravljaju državom. Od 70-tih US državom upravljaju elite a predsjednici su obične marionete. I Trump je marioneta po mnogim pitanjima, ali je dovoljno blesav da ne bude poslušan sporadično i pravi probleme elitama. Elite ne vole nepouzdane i nestabilne ličnosti, i najviše im odgovara profil klimoglavca tj. Bidena voštane figure koja ne zna je li pošla… Čitaj više »

tihobl
1 mjesec prije

Ma kakav Tramp, on je ko Zelenski – sa TV u predsjednicku fotelju.

Tupko Glupko
1 mjesec prije

Izgleda da će Rusija do dolaska Trumpa na vlast u studenome ostvariti svoje minimalne ciljeve (rijeka Dnjepar i cijela crnomorska obala), a onda će SAD i Rusija dovesti Ukrajinu pred gotov čin da potpiše sa Rusijom priznavanje postojećeg stanja. Zelenski će do tada biti prošlost.

Izgleda da je to ideja Trumpa s ovim Republikanskim blokiranjem 61 milijarde dolara vojne pomoći Ukrajini od strane izuzetnih.

1 mjesec prije

Drago mi je da većina kolega više ne naseda na priču koja pokušava da se proturi (iako će se ogromnoj većini uspešno proturiti). Tramp u prošlom mandatu ništa pozitivno nije uradio a što se tiče uticaja na vojsku evo dva bitna momenta:

  • vojska mu je (kao njenom vrhovnom komandantu!?!) uskratila pristup strogo poverljivim dokumentima jer je objavljivao vojne satelitske snimke na Tviteru
  • kad je izgubio izbore, pokušao je da organizuje napad na Iran kako bi uveo vanredno stanje u SAD i “ponovo proverio” izborne rezultate. Tu ga je “oduvala” ne samo vojska već i Bibi…
xyz
1 mjesec prije

Ništa, šta dolazi iz USA, nije dobro za svet. Uvjek je napravilo velike štete.

xyz
1 mjesec prije

Američki predsednici su lutke bankirskih gospodara, koji svojataju cjelu USA, pa i veči dio svog zapadnog kolonialnog teritorija. Ako zatreba, oni če svo to uništiti i početi graditi od početka, jer se ne žele odreči svog imperija.

xyz
1 mjesec prije

Iza njega su isti oni, koji stoje i iza Baidena. Obojica su jabuke sa istog drveta i glume konkurenciju.
Zaglupljenom narodu treba kruha, igara i što više režirane drame.

Lucija, prva
1 mjesec prije

🖕

Janko
1 mjesec prije

Konačna riječ je kreatora svjetske politike BlackRocka

Steve
1 mjesec prije

Da je to tamo samo izbor između Trumpa i Bidena, to bi bila pesma, ali bojim se da je ekipa u pozadini mnogo gora…

ime
1 mjesec prije

“spasitelj” opet slavi “cepiva”.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI