Trumpova odluka o Jeruzalemu će ojačati položaj Kremlja

3 komentara

Jučer su zemlje članice Organizacije islamske suradnje (OIC), koja okuplja 57 muslimanskih zemalja iz cijelog svijeta,  na izvanrednom samitu u Istanbulu odbile odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa o priznanju Jeruzalema kao glavnog grada Izraela i pozvale međunarodnu zajednicu da prizna Istočni Jeruzalem kao prijestolnicu Palestine.

Glavni tajnik organizacije, Yousef Al-Othaimeena pozvao je muslimanske lidere na suradnju, kako bi predstavili zajednički odgovor na Trumpov potez.

Na summitu je usvojena deklaracija u kojoj je navedeno kako su u slučaju pasivnosti Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda zemlje Organizacije islamske suradnje  spremne pokrenuti raspravu pred Generalnom skupštinom UN-a.

“Izjavu američke administracije u vezi sa statusom Jeruzalema odbacujemo i osuđujemo. Potvrđujemo da priznajemo državu Palestinu s Istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom”, navodi se u deklaraciji.

Među glavnim govornicima su bili palestinski predsjednik Mahmud Abbas, turski predsjednik Erdogan i iranski predsjednik Rohani. 16 zemalja je na skup poslalo najviše lidere, a ostale, među kojima i Saudijska Arabija, poslali su predstavnike ministarstava vanjskih poslova.

Ono što se prešućuje je da Trumpova odluka, iako ju je on najavio ranije, dolazi nakon izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina o priznanju istočnog Jeruzalema za glavni grad palestinske države i poštivanje granica iz 1967. godine, kako predviđaju rezolucije Vijeća sigurnosti.

“Mi smo za sveobuhvatno i pravedno rješenje na Bliskom istoku koje će se čvrsto temeljiti na međunarodnom pravu, koje će uključivati relevantne rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i Arapske mirovne inicijative. Ovo rješenje bi trebalo dovesti do okončanja židovske okupacije arapskih teritorija koje je započelo 1967. i stvaranja neovisne palestinske države s glavnim gradom u Istočnom Jeruzalemu”, stoji u poruci ruskog predsjednika Mahmudu Abbasu od 29. studenog ove godine.

Izrael zid

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump je priznao Jeruzalem kao glavni grad Izraela, ali njegova ishitrena odluka ne samo da je izazvala nerede u Palestini i drugim muslimanskim zemljama, nego bi vrlo lako mogla dovesti do još većeg geopolitičkog utjecaja Rusije u islamskom svijetu.

Osim toga, u Izraelu su započeli masovni nemiri, a već ima mrtvih i ranjenih.  Palestinski mediji podsjećaju na nedavni posjet Trumpa Saudijskoj Arabiji, gdje je potpisao ugovore vrijedne stotine milijardi dolara.

Ako arapske zemlje ozbiljno žele izraziti  islamsku solidarnost, oni moraju zbiti svoje redove i bojkotirati ekonomsku suradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama, prijedlog koji je odbijen na nedavnom summitu Arapske lige u Kairu.

Teško je bilo za očekivati da će se zaljevske monarhije i neki američki saveznici u islamskom svijetu zbog Palestine odreći vlastitih financijskih interesa, zbog kojih solidarnost pada u drugi plan.

Trumpova odluka će utjecati i na Europu. Uostalom, sada Sjedinjene Američke Države više neće djelovati kao mirovni posrednik na Bliskom istoku.

Pitanje je koga će Palestinci odabrati za tu ulogu? Sigurno ne Tursku, jer je još uvijek svježe sjećanje na Osmansko carstvo. Najnoviji kandidat za tu ulogu ostaje Rusija, koje će samo ojačati svoj geopolitički utjecaj i ojačati savezništvo Kremlja s novim saveznicima.

Putin osudio židovsku okupaciju Palestine koja traje od 1967. i traži njen prestanak

NATOVijeće sigurnosti
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Cigo
6 godine prije

Autogol

basso
6 godine prije

Svima je dosadilo arogantno ponasanje amerike koja svoje neprijatelje ali i prijatelje isto tretira.Rusija i rusko oruzje je najbolja alternativa za mnoge zemlje bliskog istoka a i citavog svijeta.

Alen
6 godine prije

U OIC-u od 57 clanica najmanje 50 je pod kontrolom amerike… Cemu farsa pitam se ?
Valjda radi naroda koji misli eto oni nesto rade…
A palestinci znaju u koga se mogu pouzdati i ko im moze pomoci…
Amerika vise nije posrednik ,sada je otvoreni saveznik…
Nema tu vise puno price… Ide mir(pax) na judeica nacin..

.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI