Turska blokira dva zapadna medija

Turska blokira zapadne vijesti
44 komentara

Turska uprava za radiodifuziju (RTUK) blokirala je web stranice njemačkog emitera Deutsche Welle (DW) i američke međunarodne radio stanice Glas Amerike (VoA). Blokiranje dolazi nakon što su kuće odbile dobiti dozvolu za emitovanje ili prilagoditi svoje web stranice kako bi bile u skladu s lokalnim zakonima.

Obje kuće su odgovorile na blokadu objavljivanjem instrukcija na svojim nalozima na društvenim mrežama, govoreći korisnicima kako da zaobiđu ograničenja. Komentarišući zabranu, direktor DW-a, Peter Limbourg, obećao je da će osporiti potez regulatora na sudu.

“DW će poduzeti pravne mjere protiv blokiranja”, rekao je Limbourg u intervjuu za Financial Times. Agencija je u više navrata pokušavala reći turskom nadzornom tijelu za medije “zašto nije mogla udovoljiti zahtjevu za dobijanje dozvole, uključujući i činjenicu da su licencirani mediji u Turskoj dužni da izbrišu sadržaj koji nadzorna institucija smatra neprikladnim”, dodao je.

Roditelj VoA-e, američka agencija za globalne medije (USAGM) je osudila zabranu kao čin “cenzure” turskih vlasti. RTUK je napravio “alarmantan izbor” da cenzurira internet, rekao je vršilac dužnosti generalnog direktora USAGM-a Kelu Chao u saopćenju.

“Publika u Turskoj zaslužuje pristup vijestima o svijetu oko sebe zasnovanim na činjenicama. Uprkos ovom najnovijem napadu na slobodu medija, USAGM neće biti zaustavljen u svojoj misiji da podrži slobodan protok informacija ljudima u Turskoj i širom svijeta”, dodao je Chao.

Još 21. februara, RTUK je tražio od DW, VoA i Euronewsa da dobiju dozvole za emitovanje za svoje web stranice u roku od 72 sata, pozivajući se na propis iz 2019. koji je uvelike proširio ovlaštenja nadzornika medija. Sve ciljane novinske kuće su, međutim, odbile da se povinuju, insistirajući da je ovaj uslov „cenzura“.

„Licenca je norma za radio i TV emitovanje, jer je radio-difuzni spektar ograničen javni resurs, a vlade imaju priznatu odgovornost da regulišu spektar kako bi osigurale da se koristi u interesu šire javnosti. Internet, nasuprot tome, nije ograničen resurs, a jedina moguća svrha zahtjeva za licenciranjem za internetsku distribuciju je omogućavanje cenzure”, navodi se u izjavi VoA tada.

Dok je DW dao sličan pogled na situaciju, Euronews je na kraju popustio pritisku RTUK-a, unoseći izmjene na svoju web stranicu. Turska organizacija za nadzor medija odustala je od zahtjeva za licenciranje koje je uputila Euronewsu sredinom aprila.

Blok DW i VoA već je dobio osude raznih novinarskih udruženja. Njemačko novinarsko udruženje (DJV), na primjer, pozvalo je Berlin da izvrši pritisak na Tursku da poništi zabranu.

“Nametanje zabrane pristupa Deutsche Welleu ne može se objasniti ničim drugim osim čistom samovoljom Erdoganove autokratije”, izjavio je predsjednik DJV Frank Uberall, ističući da DW pruža “nezavisno i kritičko novinarstvo”.

Njemački predstavnik Reportera bez granica, Christian Mihr, dao je slično mišljenje, optužujući vladu predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da nastoji proširiti svoje “stalne napade na nezavisne medije” ciljajući i na međunarodne medije.

euSADturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Vrlo sam nezadovoljan činjenicom, da portal dozvoljava napade na mene osobno, jer čitam.
Zato više znam.
I zato, ta vijest ima več dva dana staru bradu i ja sem to več ovdje spomenuo, i zato napadi.
Izvodite vlastita pravila, navodno moderirate sve crne komentatore!

Tupko Glupko
1 godina prije

Činjenica jest da Turska nije demokratska zemlja otkada su Erdogana pokušali maknuti vojnim pučem 2016. godine.
Od tada Erdogan provodi cenzuru, trpa političke protivnike i nepodobne medijske radnike u zatvor iz straha da se ne ponovi.
I, naravno, nitko Tursku ne dira niti sankcionira zbog toga.
‘Too big to fail’ država.
Prebitna i NATO-u i EU, to su njihovi poznati dvostruki standardi.
Erdogan to maksimalno iskorištava.

Zoom
1 godina prije

Za vrijeme SFRJ , DW i VoA nikad nisu bile blokirane….mislim da nisu ni u Rusiji blokirane danas…BBC je najotrovija

Stevo na kvadrat
1 godina prije

ali kad se blokira RT onda nema nikakvih problema.

1 godina prije

I još nešto, što je za sve trolove ovdje.
Pratim Tour de France.
Gdje ima moja zemlja biciklistu br,1 i 2 na svijetu.
Ne mogu valjda gledati 202 kilometara, kako gone pedale.
Zato, izmedju uzmem si vremena za trolove na ovom portalu.
Trolove, koji ne samo da ne znaju ni voziti biciklu, nemaju ni pojma o mnogim stvarima na svjetu, jer se nisu u životu naučili ništa o njima.
E pa sad, kad zapišem da sam vozio maraton iz Celovca do Nove Gorice u Italiji opet če: NIJE UZEO LIJEKOVE, ISPUSTIO TERAPIJU, jer taj portal to dozvoljava!!!!!
A sliku sa pokalom ne mogu objaviti, JER MI PORTAL TO ONEOMOGUČAVA!!!

Max
1 godina prije

Uobičajeno.

ledeno doba
1 godina prije

turska blokirala DW i Voće of amerika
ajde! što bi rekao majstor Života…
još jedna predstava za navijače geopolitike..

DW i VoA su kabalini mediji, (koji su tu inače desetljećima), ali Turska je puna i drugih kabalinih medija, koji su još, tako da kkažem, kabalističkiji nego DW i VOA..
kao npr. CNN na turskom.. dakle jedan od najgorih kabalinih medija CNN u Turskoj ima svoj kanal na turskom…
ali sve je to još sitnica.. prema NATO-u..
samo kad bi turski vlastodržci sa ovakom kofol revnošću napustili NATO i istjerali NATO iz turske, i sve njegove i američke baze i zabranili im pristup, onda bi im vjerovao
oavko je sve ovo još jedna jeftina predstava

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI