Turska i Rusija razvijaju novi sistem plaćanja

visa, mastercard
3 komentara

Moskva i Ankara rade na alternativi za zamjenu ruskog platnog sistema Mir nakon što su SAD zaprijetile Turskoj sankcijama zbog servisiranja njenih kartica, izjavio je u četvrtak tamošnji ruski ambasador Aleksej Jerhov.

Mir je razvila Centralna banka Rusije 2014. godine kao domaću alternativu Visa i Mastercardu, nakon što je Moskvi uvedena prva runda sankcija.

Mir kartice su prihvaćene u Turskoj, Vijetnamu, Jermeniji, Južnoj Koreji, Uzbekistanu, Bjelorusiji, Kazahstanu, Kirgistanu, Tadžikistanu, Južnoj Osetiji i Abhaziji. Pet turskih banaka usvojilo je platnu mrežu Mir početkom avgusta 2022. godine, što je omogućilo ruskim turistima da plaćaju kupovinu u zemlji.

Ali prošle godine, Ured za kontrolu strane imovine američkog trezora (OFAC) objavio je da je spreman uvesti sankcije bilo kojoj finansijskoj instituciji izvan Rusije koja koristi Mir, navodeći “rizik olakšavanja napora Rusije da izbjegne sankcije”.

Kao odgovor na američku prijetnju, turske banke obustavile su korištenje ruskog platnog sistema, a slijede ih banke u Kazahstanu i Vijetnamu.

Ruski ambasador je potvrdio da je „rad na alternativi Miru u toku, ali da je još rano za objavljivanje rezultata“, dodajući da zemlje moraju procijeniti izglede predstojeće turističke sezone.

Ranije je čelnik rusko-turskog poslovnog savjeta Aleksej Jegarmin otkrio da bi alternativni sistem plaćanja mogao da se pojavi do ljeta.

KarticeMirPlaćanjarusijaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zlovenac
1 godina prije

Haarp radi čuda. Šolc odmah pošalji sve što imaš ili ….

Max
1 godina prije

Otprije najavljeno.

Tim
1 godina prije

Da, koliko lira vrijedi tarnsakcije bi se morale izvršavati vlakovima, ovako je praktičnije, ima u kompjutera decimala na pretek.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI