Turska i SAD obavile zajedničke vojne vježbe u Sredozemlju, usprkos napetostima koje postoje između Turske i Grčke

Mediteran
17 komentara

Mornarice Turske i Sjedinjenih Država izvodile su zajedničke vježbe na istočnom Sredozemlju, usporedno s povećanom prisutnošću mornarice EU-a u tom području, priopćilo je u srijedu tursko ministarstvo obrane.

“Turska mornarica nastavlja pomorske vježbe sa savezničkim mornaricama. Turska fregata ”TCG BARBAROS” i korveta”TCG BURGAZADA” obavile su pomorske vježbe s američkim razaračem ”USS WINSTON S. CHURCHILL” na istočnom Mediteranu 26. kolovoza 2020.”, objavilo je ministarstvo na Twitteru.

Ranije istoga dana Grčka, Cipar, Francuska i Italija započele su trodnevnu zajedničku vojnu vježbu na istočnom Sredozemlju u sklopu takozvane ”Inicijative za kvartetsku suradnju” (ili QUAD). Pomorska prisutnost kvarteta nastala je u pozadini eskalacije napetosti, do kojih je došlo zbog turskih aktivnosti bušenja plina u vodama, za koje Cipar i Grčka smatraju da se isključivo radi o njihovim pomorskim, gospodarskim zonama.

Kao odgovor na uporne seizmološke aktivnosti koje provodi turska strana, unatoč pozivima na to da se povuče iz spornih voda, Grčka je mobilizirala svoje oružane snage i upozorila da će se zalagati za svoj suverenitet i da će ga braniti svim raspoloživim sredstvima, uključujući i vojsku. Ubrzo nakon toga, Francuska je pojačala svoju prisutnost kako bi osigurala poštivanje pomorskih prava na tom području, usprkos napetostima koje i dalje postoje.

U međuvremenu, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan istaknuo je kako Ankara neće učiniti nikakve ustupke Grčkoj na Sredozemlju te je upozorio Atenu da se suzdrži od bilo kakvih provokacija.

“Turska će preuzeti ono na što ona ima pravo u Sredozemlju, na Egejskom i Crnom moru. Kao što mi ne gledamo ništa što pripada nekom drugom, kao što ne želimo ništa što je pod tuđim suverenitetom i interesima, tako ni nećemo odustati od onoga što je po pravu naše. Odlučni smo obraniti i sačuvati ono što pripada nama. Učinit ćemo sve što je potrebno u političkom, ekonomskom i vojnom pogledu”, dodao je Erdogan.

NATOzajedičke vojne vježbe
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
3 godine prije

Simpatična situacija u kojoj članice NATO-a organiziraju suprotstavljene vojne vježbe. Tko će prije potegnuti Članak 7 statuta ako neka raketa završi u tuđem dvorištu?

nekoime
3 godine prije

NATO se nešto pomalo raspada.

LNZ
3 godine prije

nato vs nato………
Nema veze, ako nešto podje po zlu ionako če biti krivi Rusi.

Tbilisi
3 godine prije

Za sve je kriv HDZ. I dok pada snijeg, kriv je… 🙂

politicki nekorektan
3 godine prije

,,turci i ameri kontra grka talijana i francuza ??…ne znam sta ce biti ,ali znam da je gtf ekipa poznata po brzim brodovima..zlu ne trebalo

JumpingJackFlash
3 godine prije

Da neće možda Ameri i Turci zajedno da napadnu Grčku?
To bi bila veličanstvena pobjeda…

Kile
3 godine prije

Ko si je ikad pomogao sa talijanima i francuzima, grci su nahebali ko žuti ako ovi krenu

Slovenac
3 godine prije

Ako imaju grci malo.pameti pozove ruse i kineze da pastave baze ionako su kinezi vec kupili pola grcke nato je propala stvar ko ce se da se bori za amerikance dobro poljaci balti i mozda vi hrvati a i siptari sto posto

Max
3 godine prije

Ovo mi izgleda kao potpora Turskoj strani. Ali to nije važno I će braniti svoj interes.

Nil 1
3 godine prije

Bjesna turska pseta samo laju i reže a ja samo čekam kad će krenut… čim napadnu kako je jednostavno i brzo postat grčkim prašinarom uhhh samo čekam

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI