Turska je u Siriji pokazala da joj se ne ratuje i neće napraviti ništa u Libiji

Leonid Ivashov
20 komentara

Slanje turskih snaga u Libiju može natjerati NATO da se umješa u sukob, ali će zbog unutarnjeg konflikta protiv njih biti arapske države, pa će unutrašnji sukob prerasti u regionalni, rekao je za Sputnik International umorvljeni general Leonid Ivašov, bivši načelnik glavne uprave za međunarodnu suradnju ministarstva odbrane Rusije.

„Europljani, i neke članice NATO pakta u ratu u Libiji podržavaju Vladu nacionalnog sporazuma Fajeza Al-Sarraja protiv generala Kalife Haftara. Oni su sve to skuhali pod vodstvom Amerikanaca. Oni će na neki način sudjelovati u sukobu, na primjer s isporukama naoružanja specijalnim snagama“, rekao je Leonid Ivašov.

Prema njegovim riječima, na strani generala Haftara će se naći samo „jake arapske države“, počevši od Egipta.

„I tada će sukob prerasti u regionalni“, smatra ruski stručnjak.

On sumnja da će turske snage imati presudnu ulogu u rješenju sukoba.

„Turci nemaju najsuvremeniju tehniku i već su pokazali na sjeveru Sirije da nemaju neku želju za ratovanjem na tuđoj teritoriji i za neke nejasne interese“, smatra general Ivašov.

„Nema sumnje da će turski parlament prihvatiti njegov zahtjev. Mislim da će to biti automatski, jer njegova stranka AKP ima većinu u parlamentu, tako da ne mislim da će tu biti većih problema“, dodao je.

Prema njegovim rečima, Erdoganu je za upotrebu vojske potrebno odobrenje parlamenta, jer samo tako može ostvariti  obećanja koja je dao Vladi nacionalnog sporazuma iz Tripolija, koju predsednik Turske podržava. Stručnjak sumnja da će podrška Turske biti od koristi Fayezu Al-Sarraju.

„Ne znam koliko će ona biti efikasna“, naglasio je.

Turska podržava Vladu nacionalnog sporazuma Fayeza Al-Sarraja u Libiji i već joj je poslala vojnu opremu, uprkos embargu na oružje Ujedinjenih naroda, navodi se u izvešću stručnjaka UN-a od prošlog meseca.

Krajem studenog su Erdogan i predsednik Vlade nacionalnog sporazuma Fayez Al-Sarraj, koji kontrolira samo mali dio Libije oko Tripolija, Misrate i Sirte, potpisali memorandume o suradnji u vojnom sektoru i međusobnom razumijevanju o pomorskim zonama.

Na samom frontu u Tripoliju, glasnogovornik islamističkih milicija je na televiziji izjavio kako su snage Fayeza Al-Sarraja ponovno zauzele kamp Hamza, južno od libijske prijestolnice, ali nisu objavljeni nikakvi dokazi o prisutnosti milicija iz Misrate i Tripolija u tom području.

S druge strane, Libijska nacionalna armija je pokazala snimke i fotografije napredovanja u južnom dijelu Tripolija i nalazi se u predgrađu Salah Al-Din.

U ponoć 25. prosinca je istekao rok Libijske nacionalne armije Vladi nacionalnog sporazuma da povuče svoje snage iz Tripolija i Sirte. Kako se islamističke milicije nisu povukle, ofenziva LNA na opkoljeni Tripoli započela je iznova.

Kako prenosi South Front, podrška Turske može doži prekasno, jer ako ofanziva LNA krene onako kako je najavljena, do trenutka kada turski parlament odobri nacrt prijedloga zakona za slanje trupa za podršku Tripoliju, snage islamista bi mogle biti desetkovane i protjerane.

Twitter / LNA

NATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AbebA
4 godine prije

Normalno da je skupo, ne štampaju Turci novac bez pokrića kao Ameri.

Riddick
4 godine prije

Postoje priče da Turska pripadnicima Nacionalne Sirijske Armije nudi 2000 dolara da odu da ratuju u Libiju.
LNA je čak našla neka dokumenta: https://twitter.com/Servanenefrine/status/1210311891207233536

Alen
4 godine prije

Jel ko gledao turske sapunice , šta svega tu ima , prava zavrzlama sa uvjek neizvjesnim krajem ..

Savovic Danilo
4 godine prije

Za cudo veliko Haftar ima igrom slucaja jake igrace iza sebe(UAE,Egipat,sva progadafijska plemena,Rusiju,Francusku I Italiju/zbog dilova sa naftom/) a Turci salju pomoc svojoj bracibiz Muslimanskog bratstva cisto da se odrze sto duze mogu,nece to imati nekog veceg vojnog uticaja osim produzenja roka poraza islamistickih milicija koje drze odredjene teritorije oko Tripolija. Kad padne I Tripoli onda na redu dolaze dilovi sa Haftarom oko prava na ekdploataciju libijske nafte svakom po zaslugama. A ovu komediju od vlade priznate od Un ce vratiti odakle su dosli nekom turskom fregatom ovog puta.

Tra tra tra
4 godine prije

Ovdje se radi o sukobu Turske i Izraela, vidjet ćemo na čijoj je strani Rusija.

Siniša
4 godine prije

Manje priče, više rada…..Turci su odavno u Libiji samo se ček legalizacija prisustva kroz poziv “vlade” Libije a on je čini mi se stigao.

Ivo
4 godine prije

opet mucaš…

samo tako
4 godine prije

Turska je članica NATO-a, jedina koje ima veze i utjecaj u Muslimanstvom bratsvu i time je definirana njena uloga u Libiji.
NATO pakt je srušio Gadafijevu Libiju i ne da im se ispustiti taj lako zarađen plijen.
Da li če “Mudri Sultan” slati u rat svoju vojsku za naftna i plinska polja koja crpe drugi, ne izgleda vjerovatno.

eslfgvoaewrifvnaewbfiuebwfubwehwef
4 godine prije

Kako samo održavaju kaos u državi koju ne žele da stane na noge, uvijek podržavaju dvije ili više zaračenih strana, kako tama vedri i oblači a pretorijanska garda sprovodi u djelo. A kad se još zna da je Erdođani brat po krvi ovima iz Misrate sve je jasnije.

Max
4 godine prije

Turska doista jest pokazala nesposobnost u borbi sa slabijm protivnicima mpr Kurdima.

Lucija
4 godine prije

Litwak
Drugi put budi jasniji…
kurci = Turci?
kurci = Kurdi ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI