Turska najavila da će razmotriti svoje članstvo u NATO paktu

Turska pravi probleme NATOu
12 komentara

Vrijeme je da ponovno razmotrimo članstvo Turske u NATO paktu, izjavio je pomoćnik turskog predsjednika Yalçın Topçu, izvijestili su turski mediji.

Turski parlament bi uskoro trebao razmotriti pitanje članstva zemlje u toj organizaciji, rekao je pomoćnik Recep Tayyipa Erdogana .

“NATO se, nažalost, neprijateljski ponaša prema Turskoj”, rekao je Topçu .

Izjava dolazi nakon incidenta na vojnim vježbama NATO pakta u Norveškoj, gdje  je ime turskog predsjednika greškom uključeno u “popis neprijatelja NATO pakta”.

Prema glavnom tajniku Sjevernoatlantskog saveza, Jensu Stoltenbergu, osoba odgovorna za incident nije osoblje pakta i ima sklopljen civilni ugovor, koji je u ovom trenutku raskinut.

Podsjetimo, Turska je zbog ovog incidenta povukla svoj kontingent vojsku iz NATO vježbi u Norveškoj.

Međutim, ovo je samo kap koja je prelila čašu i formalni izgovor da se raspravi o statusu Turske u NATO paktu. Problemi su puno kompleksniji, počevši od oštrog protivljenja da Turska kupi ruske sustave S-400, do podrške koju SAD i EU pružaju Kurdima u sjevernoj Siriji, koji ne kriju da su “bliski saveznici”, bolje rečeno ogranak Kurdistanske radničke stranke (PKK) iz Turske, koju Ankara smatra terorističkom organizacijom.

 

 

NATOturska vojskaTurski parlament
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alerik
6 godine prije

Ono što Erdogan ne želi reći, a misli, reći će njegov pomoćnik. Kao prijetnju koju, u slučaju većih pritisaka uvijek može povući. Može reći kako je pomoćnik iznio svoj stav, ako zatreba, može ga i smijeniti. Radi se o turskoj prijetnji NATO-u. Erdogan je dosad pokazao da je jak na prijetnjama, ali i da će sve svoje prijetnje povući u slučaju bilo kojeg jačeg odgovora koji bi za posljedicu imao gospodarsku ili vojnu štetu Turskoj. Vidječi smo to kod njegovog inaćenja Putinu. A također smo vidjeli i koliko je smekšao malo poslije. S NATO aspekta Turska doista jest nepouzdan partner.Kao članica NATO-a pregovara o kupnji oružja od strane koju je NATO označio kao svog neprijatelja. Međutim, i NATO, odnosno EU zavlači Turke već godinama oko priključenja EU.. Skoro nitko iz EU država nije za turski ulazak u EU, Čini se da je s obje strane riječ o taktičkom nadmudrivanju (kakvog… Čitaj više »

Laki Topalović
6 godine prije

Nište nije nemoguće. Zar nije Francuska izašla, pa se vratila ?

Piet van Buuren
6 godine prije

Vidimo se, gospodine Erdogan

davor
6 godine prije

Članstvo u NATO paklu

Alen
6 godine prije

Otomansko carstvo a kasnije turska su sluge zapada od svog postanka i uvjek prva brana prema rusima.. Turska.ne moze iz nato -a nikako ,ama bas-bas nikako jer je ista sastavni dio prve fronte zapada vijekovima unazad…
Zna to Erdogan, zna Putin , znaju englezi i ameri…
Predstava za nekog ili sitni erdoganov šićar je u pitanju…

Neko ime
6 godine prije

Izgleda da je danas prvi put ruski avion iz Moksve za Siriju letio preko Turske.

eueueu
6 godine prije

oopa jake rijeci, ali to bi jaaako tesko islo. Bas me zanima sta ce od toga biti.

DLM
6 godine prije

Meni bi bilo draze da se NATO-korporacija rasturi!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI