Turska odgovara na ”vulgarne” komentare njemačkog političara

11 komentara

Turska je izrazila ogorčenje zbog pogrdnih izjava potpredsjednika njemačkog Bundestaga Wolfganga Kubickog na račun predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Ambasador Berlina u Ankari pozvan je u utorak da mu uruči notu “snažnog” protesta zbog ovih izjava, javila je državna agencija Anadolu Agency.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Tanja Bilgic osudila je Kubickove “uvredljive izjave” tokom predizborne kampanje u Donjoj Saksoniji, navodeći da su “neprihvatljive” i da  on “nije prikladan” za njegovu funkciju u parlamentu.

Iako Ministarstvo vanjskih poslova nije otkrilo koje su to izjave privukle pažnju Ankare, neki mediji su ukazali na to da je Kubicki Erdogana nazvao “kanalizacijskim pacovom” i okrivio ga za potencijalno stvaranje još jedne migrantske krize u Evropi.

“Potpuno je lišen političkog morala i odgovornosti”, rekao je Bilgić o Kubickom, dodajući da takve “nepristojne izjave” ukazuju na njegov “politički i moralni nivo i otkrivaju njegovu vulgarnost”.

Kubicki je od tada potvrdio Reutersu da je Erdogana zapravo nazvao “pacovom iz kanalizacije” dok se obraćao na skupu tokom svoje predizborne kampanje. Njemački političar, koji je dio pro-poslovne Slobodne demokratske partije, jedne od vladajućih stranaka u zemlji, rekao je da je napravio poređenje pokušavajući da skrene pažnju na porast broja ilegalnih migranata koji se iz Turske kreću u Njemačku, za koju je rekao da bi “namjerno moglo izazvati sljedeću [migrantsku] krizu”.

“Talas izbjeglica duž balkanske rute [iz Turske] ponovo se povećava, što je izazov za njemačku vanjsku i unutrašnju politiku”, rekao je on, a prenosi Reuters.

Prema Guardianu, Ankara je dozvolila hiljadama sirijskih izbjeglica da se okupe duž granice između Turske i Grčke, od kojih se očekuje da pokušaju kolektivno preći u EU. Vjeruje se da konvoj izbjeglica ima između 85.000 i 100.000 članova.

erdoganKubicknjemačkaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Samo vi u Njemačkoj zajebavajte i provocirajte turskog sultana – ne zaboravite da vam plin dolazi preko Turskog toka u Europu i koji radi punim kapacitetom, a najveći partneri vam upravo rasturiše plinovode ST1 i ST2.

SIRIUS
1 godina prije

taj Kubicki nije baš upućen. Erdogan je pokazao da je sada na Putinovoj strani, valjda je lik shvatio da njegova geografska pozicija ima bolju budućnost ako surađuje sa zemljama istoka, a ne da Turska bude NATO kolonija. sad su bili preuzeli i 5 Ukrajinskih azov zapovjednika na čuvanje dok god tamo konflikt interesa i dalje traje. s sad kad su ove štiri teritorije postale Rusko tlo, neče to još dugo. Ide njihova protuteroristićka po kojoj Rusi nemaju premca… razbucače to što je ostalo od jadnih Ukrajinaca, mada mi se čini da če biti i puno dezertiranja sad kad su vidli da Rusi ne muče zarobljenike. Saudijci i Turci su najbolji znak da je Amerika prdnula i da više nikad neče imati status koji je imala. + ova igra sa dolarom i eurom smrdi do nebesa. Unatoč inflaciji i trošenju i zaduživanju zbog plandemije, dolar bi trebo vidljivo oslabit… doduše ko… Čitaj više »

Oki
1 godina prije

Pa ovaj kreten je pucao u svoju nogu……Jedina preostala pupcana vrsta Njemacke pa i Europe je turski TANAP, dok su ST1 i ST2 otisli u vraga

Joe
1 godina prije

Garonje na granice!

Max
1 godina prije

Turci će vam usred Njemačke proglasiti Sandžak.

Herc
1 godina prije

Pucati ,pucati i samo pucati u meso je jedino rješenje pa smrdljivim crnchugama više neće pasti na pamet nego će se okrenuti na istok prema bratiji iz Pakistana

Hagar
1 godina prije

Prvo su Ameri slali izbjeglice u EU, onda izazvali rat, unistili plinovode, a EU im ljubi ruke . Koji bolesni mazohizam… Pa sto drugo da Sultan radi nego da salje izbjeglice dalje. Zona sumraka.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI