fbpx

Turska opasna igra oko energije može izazvati kaos

Turska igra opasnu igru

Geopolitika i ekonomija u svijetu energije usko su povezani jedno s drugim. Iskorištavanje rezervi nafte i plina glavni je izvor prihoda za energetski bogate zemlje, a samim tim to dovodi do napetosti i konkurencije. U nekim je slučajevima teško razlikovati slijede li se politički ili ekonomski ciljevi. Istočno Sredozemlje postalo je kazalište za politiku moći koja ima svoje podrijetlo u istraživanjima i proizvodnji energije.

Prije nego što je izbila aktualna svjetska zdravstvena kriza, otkriće glavnih plinskih polja bilo je uzbudljiva vijest u nekoliko glavnih gradova u cijeloj regiji. Egipat je već započeo s proizvodnjom na svom polju Zohr, dok izraelski Leviathan pruža prijeko potreban plin zemlji kojoj su nedostajali značajni energetski resursi većinu povijesti. Turska je, međutim, zavidno promatrala otkriće nakon otkrića u dvorištu svojih političkih protivnika.

Otežani odnosi Ankare i njenih grčkih susjeda otežavaju suradnju. Turski agresivni, konfrontacijski, diplomatski stil umanjio je svaku nadu u zbližavanje. Odluka Turske o svojatanju područja između grčkog otoka Krete i Cipra dodala je još jedan razlog za sumnju u poboljšanje odnosa.

Da stvar bude još gora, turski istraživački brodovi započeli su bušenje i potragu za fosilnim gorivima u graničnom području. Iako je razumno pretpostaviti da će smanjena potražnja zbog Covid-19 poremetiti sve planove za proizvodnju energije u dubokom moru, Ankara je nastavila s istraživačkim aktivnostima. To je znak da je u pitanju nešto više od energije.

Tvrtke uključene u ”offshore” projekte unutar pomorskih granica zemalja poput Cipra, Egipta i Izraela uglavnom su zapadne tvrtke motivirane profitom. Istraživanje dubokih mora već je skup pothvat koji je dodatno otežan padom cijena sirovina. Exxon je, na primjer, objavio da zaustavlja sve aktivnosti u ciparskim vodama do rujna 2021. godine.

Najnovije akcije Turske u međunarodno priznatim vodama Cipra izazvale su snažne osude Egipta, Francuske, Grčke i UAE. Ankara je sa svoje strane optužila zemlje da su stvorile “savez zla”. Rat riječi usmjeren je na energetske aktivnosti, ali sastav zemalja pokazuje prisutnost konačnih razloga.

Prema Harryju Tzimitrasu, ravnatelju Centra za istraživanje mira Cipra u Oslu, „nikad se nije uglavnom radilo samo o energetici, prema onome što Turska radi na Sredozemlju. To je projekcija snage. I mislim da je ono što se sada događa sa stalnom prisutnošću i bušenjem Turske u regiji samo još više dokazuje da sve to ima vrlo malo veze s energijom”.

Ciljevi Ankare usredotočeni su na unapređenju svog položaja u odnosu na ostale igrane u onome što sve više doživljava kao igra sa ”nultom sumom”. Turski položaj je slabiji, pogotovo nakon pogoršanja odnosa s Izraelom i Egiptom, jer zemlja sve više propušta regionalnu suradnju.

Nedavna osuda UAE-a u vezi turskih istraživačkih namjera pokazuje da postoje preklapajuće zabrinutosti. Osobito je ovo točno u vezi dogovora o razgraničenju na morskim granicama između Turske i Libije. UAE je podržao generala Haftara jer sumnja da je vlada u Tripoliju imala simpatije prema Muslimanskom bratstvu. Francuzi su podjednako zabrinuti zbog turske prisutnosti u Libiji jer bi to moglo promijeniti ravnotežu na bojnom polju.

Sporazum o razgraničenju mora Ankare s Tripolijem uspio je povezati budućnost Libije s istraživanjem energije u istočnom Sredozemlju. Turska može povećati svoju vojnu prisutnost u međunarodno priznatim vodama Grčke i Cipra uključivanjem libijskog pitanja. Međutim, zemlja riskira ujedinjeni front od više protivnika u nekoliko regija.

Već se neformalno stvara savez između različitih zemalja. Države istočnog Sredozemlja, Grčka, Cipar, Egipat i Izrael ujedinjene su zbog otkrića značajnih energetskih resursa. UAE su alarmirani mogućim ponovnim uspostavljanjem saveza ”Muslimanske braće” u susjednim zemljama. Francuska, s druge strane, strahuje od gubitka interesa u Libiji ako Ankara uspije preokrenuti ravnotežu u korist vlade u Tripoliju. Sve zemlje, međutim, imaju jedno zajedničko što ih je spojilo, a to je Turska.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
55 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Ringo10
Gost
Ringo10
4 mjeseci prije

Hehehe hoće Turci rat sve su prilike

Novi Balow
Gost
Novi Balow
4 mjeseci prije

Nece Turci rat….drugi hoce!ne citas medju redovina dobro….u mom dvoristu ja sam gazda…no sikiriki jer se radi o Turskoj i niko nece prdnut osim sto ce lajat…okolo!

Riddick
Gost
Riddick
4 mjeseci prije

S tim što turci u svoje dvorište žele da stave sve svoje susede, nema države koja se graniči sa Turskom a da Turska nema teritorijalne pretenzije prema njoj.
Svi ga se mnogo boje, Tramp kada mu je lupio sankcije i vrednost lire se prepolovila, Ruska avijacija kada je bombardovala u Idlibu tursku vojsku, SAA kada granatira Turske osmatračnice, Haftar ne pristaje na dogovor, PKK jača u Turskoj, SDF i dalje napada pro Turske i Turske snage.
Zapravo je Turska u problemu i treba da se boji Erdogana.

PiriReis
Gost
PiriReis
4 mjeseci prije

Ridiče, sve te probleme koje si naveo itekako detektuje R. Turska. I dok ona pokušava ostati u sedlu, mnogi ovdje komentatori medeču i leleču prijetećem o neoosmanizmu!? Kako plitko i bedasto! Druga stvar je to što je R. Turska svjesna da žilavim otporom danas ostvaruju bolje pozicije za sutra. E sad, to što neki komentatori ovdje pokušavate praviti razliku između Turaka i Turske, e to su umna dostignuća par exalace.

Riddick
Gost
Riddick
4 mjeseci prije

Kakav otpor pa oni su agresor u Siriji i Libiji, naoružavaju obučavaju i potpomažu terorističke grupe, Erdoganov sin je trgovao naftom sa ISIS pa mu je Rusko vazduhoplovstvo spalilo konvoje i zbog toga je Turska Avijacija oborila Su 24.
O korišćenju Izbeglica za ucenjivanje EU radi izvlačenja novca i navodne brige o njima a istovremenom finansiranju i zaštiti HTS i drugih ter grupa, većina stranih terorista koja je ušla u Siriju je ušla preko turske granice tako što im je progledano kroz prste.
Da ne pričam o tretmanu Kurda i negiranju Jermenskog genocida, etničkom čišćenju starosedelaca Grka na istoku Turske, i agresiji i okupaciji Kipra.
Od koga i čega se brane majke ti…

Sam
Gost
Sam
4 mjeseci prije

Sve to sto si napisao je mozda istina,ali je na drugoj strani koju ti podrzavas dvadeset puta gore i nekorektnije ali od tebe i takvih ocekivati da budu pravedni i korektni je kao pokusati zaroniti bez podmornice ili nekog drugog plovila na dno Atlantica.

Riddick
Gost
Riddick
4 mjeseci prije

Vi slobodno napišite konkretno šta je to 20 puta gore i šta je po vama druga strana.
Ovako ste nedorečeni i nejasni.

PiriReis
Gost
PiriReis
4 mjeseci prije

A kome se to ne može naći oraha u dzepu!?
Šta su sve Turcima i Turskoj radili, rade i planiraju uraditi to je tek posebna priča! Jah baš, oko Turaka sve anđeli, dobrice i samaritanci! Daj uozbilji se …ako je moguće.

Riddick
Gost
Riddick
4 mjeseci prije

Ajde ti počni da pišeš konkretne stvari, a ne uopšteno.

Pesterac
Gost
Pesterac
4 mjeseci prije

A Rusija,Egipat,Francuska sta su!??? Oslobodioci!??? Rusija u Siriji iskljucivo bombarduje civile francuzi takodje besplatno kradu Libijsku naftu bas su ti cudni ti tvoji mirotvorci!!!! Kao i sve sile Sveta i Turska ima svoje interese i ciljeve bas kao i svi ostali to i radi….ali ovde smeta Jaka Turska jer im neda da se korubrcaju svuda!!!! U tome je caka.

Sam
Gost
Sam
4 mjeseci prije

O Ridickul
Jesi li ziv?
Prosla kurona?
Ohrabrio se a u jeku Najvece lazi plakao ovdje kao kurvica i molio ….ljudi u strahu sam,pomozite svom starom Ridickulu makar rijecima ohrabrenja,znate koliko puta sam postavio prepametan komentar,pa ste me hvalili itd.
I onda nestao dok se vidi gdje smo tacno.
To se zove kukavica covjek.
Nije naravno rijec ovdje o koroni,nego zelim reci da od tebe i takvih ne treba ni citati ni uzimati za ozbiljno jer kad je neko kukavica i slabic onda on nema kredibilitet ni zasto.
Tekst je naravno pristrasan,gdje su svi u pravu a jedini krivac Turska.
Cak se staje na stranu Najmalignijeg tzv drzavnog projekta tj Izraela i usput na stranu najvecih bandita na arapskom poluotoku UAE.
A meinstream na ovom portalu je da je Cionisticki projekat najvece zlo na svijetu,zatim kolonijalisticka politika “Grande Nation” je uzrok mnogih zala u zemljama treceg svijeta a da ne govorimo o dubljoj historiji istih i na tlu europe.
Ali kad je u pitanju Turska i geopolitika onda su dobri i UAE i Izrael i crni vrag sa dna pakla.
A kako rece autor na kraju jasno i sublimira u jednoj recenici sta se htjelo reci….
Osnovna stvar koja ih povezuje i ujedinjuje (Izrael,Francusku,UAE pa i crnoga vraga je Turska.
Trica iza pola terena.
Sve vam covjek moze zamjeriti( Ridickulu,bratu mu po hrabrosti Lakiju,Sinisi i drugima)ali da ste dosljedni u nekim stvarima,nikako.
Ne moze vam se pera odbiti

Riddick
Gost
Riddick
4 mjeseci prije

O turskoj sam sve napisao u komentarima iznad i ispod, pa mi napišite konkretno šta nije u redu.
Evo čekam vaš odgovor željno neću bežati kao kukavica.

Sam
Gost
Sam
4 mjeseci prije

Oznacen si i prepoznat kao takav.
A da si kukavica ….ostavio si ovdje digitalni trag.
Mrznja ti iz pera izbija a jos je gore sto kriju tvoja prsa.
Ja da sam onako plakao kao ti onomad ovdje…….ne znam da li imas zenu i djecu?
Bolje da ne znaju.
Kada sam prije godinu dosao ovdje,primijetio sam da si bio kao “normalan” i pomalo lucidan i podrzavao te plusevima ali kad snijeg zapada tad i nabjesnija divljac ostavlja trag u istom.
Nemam namjeru da ti objasnjavam jer tako mi Boga nisi toga dostojan,ali s vremena na vrijeme obratim se takvima ovdje kako bi ukazao na opasnost takve divljaci.
Bjesnila radi!

Riddick
Gost
Riddick
4 mjeseci prije

Ti si kukavica što nisi otišao u siriju a komentarišeš kako ubijaju muslimane i podržavaš te koji idu u Siriju, a ti sediš,
Iza ekrana i uz tastaturu, i psuješ kao kočijaš i glumiš velikog vernika ovde.

Sam
Gost
Sam
4 mjeseci prije

Ma pusti tu supljiku.
Kad bih ti pricao neke stvari iz proslosti moje, kako,sta i gdje se hrabrost pokazivala,prepao bi se.
Zato suti.

Riddick
Gost
Riddick
4 mjeseci prije

Da da, sram te bilo nulo jedna, ne poznaješ me u opšte, ti ćeš samnom tako da razgovaraš…

Sam
Gost
Sam
4 mjeseci prije

Da,ja cu s tobom tako da razgovaram. Zato sto si nepismen a mislis da nisi.
Mislis da nesto znas ali je to samo misljenje

Riddick
Gost
Riddick
4 mjeseci prije

O tvom obrazovanju vidim po uvredama koje koristiš, ne umeš da kulturno napišeš šta ti smeta…
Kakvo znanje, dajte da vidimo vaše znanje , ništa osim provokacija i uvreda do sada niste napisali.

Sam
Gost
Sam
4 mjeseci prije

Nije svako u stanju da prepozna uvrede ovdje.
Suptilno i hinjsko filozofiranje Ridicka,mr no,Lakija i slicnih je mnogo veca uvreda a nemjeru prepozna imalo normalan covjek,da ne govorim o muslimanu.
Moji komentari su samo odgovor na te uvrede i ne ostavljaju nimalo dileme sta mislim o tomr.
Barem sa mnom nemate problema.
A da sam pokusavao ovdje lijepo,eticki,argumentima,ne vrijedjajuci… pokusavao sam.
Pera takvima nisam odbio.
I onda se ostavio corava posla.
Da ne pomisle isti… vidi nas jesmo mudri,pravedni,korektni i svi to vjeruju.

Riddick
Gost
Riddick
4 mjeseci prije

Ti prvi počinješ da vredjaš ljude, skrećeš sa teme i ne želiš da lepo razgovaraš.
Ja sam tebi prvi put do sada nešto loše napisao ovde , a ti si prvi počeo da me vredjaš na najgrublji način i to zbog koga, zbog nekog tamo erdogana, kakve ja veze imam sa njim, ovo su samo komentari…
Smiri se.

Easy
Gost
Easy
4 mjeseci prije

Polako obojica svi smo u istim govnima.

Sam
Gost
Sam
4 mjeseci prije

Nije meni Erdogan toliki problem koliko se moze pomisliti iz mojih komentara.
Nije on meni uzor,to su neki drugi,bolji,ali ja branim ovdje princip.
I nisam otisao od teme i zato vrijedjam i tebe i takve koji onako podmuklo napadaju sve sto mirise na otpor Cio -Krizarskim hordama koje kamen na kamenu nisu ostavile u islamskom svijetu.
Sve porusile i onda kao u onom crtanom filmu pokazuju na drugoga i govore…on je jurica.
Princip mora covjek imati,inace bolje da ne zivi.
Pokusali i Tursku i Erdogana ali nisu uspjeli pa sada pokusavaju sa svim drugim izdajnicima muslimana poput Sisija,princeva iz Saudije,UAE.
Ako ti ovo nije jasno,onda cu te opet uvrijediti.
Vrlo jasno,cak da te vidim i sretnem licno,opet cu.

Riddick
Gost
Riddick
4 mjeseci prije

Erdogan je pobio najviše muslimana, verovao ti meni ili ne.
Pobio je preko svojih terorista desetine hiljada muslimana, podržavao je ISIS.
Erdogan SAD NATO i Izrael podržavaju istu stranu u ratu u Siriji.
Što se mene tiče boli me uvo to su tvoja braća po veri u ostalom.

Borik
Gost
Borik
4 mjeseci prije

Jaše Erdy na sve strane svijeta na qatarskim parama, jaše za ruse, jaše za usa jaše za saude, jaše za izrael, jaše za talijane, jaše za pistaćije….
Dok ga konj ne zbaci.

Borik
Gost
Borik
4 mjeseci prije

Erdy je moj miljenik, da ga nema trebalo bi ga jednstavno nacrtati, kao velikog bleka, komandanta marka ili zagora. Čova mi ispuni dan radošću i veseljem sa svojim doskočicama.
Erdy je No.1
Kad ode u penziju slobodno neka dođe ovdje. Odmah glasam za njega.

Pero
Gost
Pero
4 mjeseci prije

Turcad su se malo precjenili.
Morat ce Bibi zategnuti lanac Erđi.

Sam
Gost
Sam
4 mjeseci prije

Kad covjek nema stida i karaktera onda mu nije tesko podrzati ni Bibija ili Sharona ili….
Najjaci si ovdje.
Uokviri ovaj komentar i pokazi mnogima koji ne znaju kakav si covjek.

Riddick
Gost
Riddick
4 mjeseci prije

O erdoganu govorišcomment image

Sam
Gost
Sam
4 mjeseci prije

Uokviri i tu sliku i reci da je ovaj s brkovima najvece zlo na Zemlji a ovaj drugi moze proci.
To sto istrajavas sa tom tvojom psihopatologijom govori da ti spasa nema

Riddick
Gost
Riddick
4 mjeseci prije

Sam se slikao sa Izraelskim premijerom, ne idite u krajnosti, to je stvar osnovne kulture da se rukujete sa sagovornikom.

PiriReis
Gost
PiriReis
4 mjeseci prije

Da nije Turaka, tebalo bi ih izmisliti! Ovdje komentatori, stručnjaci i “sveznalice”, bi to svakako trebali uvidjeti. Međutim, mitomanija, kao i sve drugo ima svoje pristalice i protagoniste.

mr.no
Gost
mr.no
4 mjeseci prije

turska se ponasa samo kao i sve ostale zemlje u regiji, brani svoje interese, u cemu je problem?

Mr.No
Gost
Mr.No
4 mjeseci prije

@mr.no -mali: rahmeta ti Titina,prijavi es more ko zagor,blek itd.Nesto ne mogu da se otmem dojmu,a bih rado,da Riddik,slicni mu i pokoji Autor sve nesto ko mirotvorci i muve ne bi zgazili,a sa druge strane neviđeni huškaci i raga tjeraci.Nije ni njima lahko na vakom zemanu i vaktu.Pozz.

Riddick
Gost
Riddick
4 mjeseci prije

Ako iko huška na rat to su oni koji negiraju i opravdavaju sadašnju tursku politiku koja je agresorska i neprijateljska prema mnogima, i za to navodim primere.
Toliko o vama ….
Ja samo konstatujem stanje
Ja nigde ne pozivam na nasilje, ako pozivam vi mi citirajte.

Sam
Gost
Sam
4 mjeseci prije

Ne vidis ti to!
Jer si zaslijepljen mrznjom koja ti to ne da viditi.
Pitaj postene i korektne ljude ako znas sta znace ti pojmovi.
To se zove psiholoska patologija Erdoganitis popusitis.
Mislim da ce sve bolesti na svijetu nestati prije nego ta tvoja.
Ako nista,drago mi je da ti to ne da mira,pa dokle izdrzis

Riddick
Gost
Riddick
4 mjeseci prije

Koliko psovki i uvreda, kakav ste vi musliman.
Vi ste osoba koja priča o islamu i kako je on uzvišen a ponašate se ovde kao djikan , prestanite činite širk valahi, sramotite veru.
Bog ne voli da ga zastupaju takvi kao ti.

Sam
Gost
Sam
4 mjeseci prije

Navikao si da je islam predstavljen ponizen i crn,da su muslimani gradjani sedmog reda bilo gdje na svijetu,da ih se moze psovati i grditi bez da reaguju…itd,itd
O islamu sam govorio onome ko je htio procitati a tebi pripada ovakav moj nastup.
Po zasluzi.

Riddick
Gost
Riddick
4 mjeseci prije

Islam ponižavaju takvi kao ti nekulturni i bezobrazni, prosto si odbojan i promovišeš svaki stereotip o muslimanima.

Sam
Gost
Sam
4 mjeseci prije

Promovises svaki stereotip o islamu… sta je pisac htio da kaze ovim?
Vidi,ako ne znas bas artikulisati sve sto sto hoces reci,nije ti obaveza.
I sta ti imas od islama pri sebi da si dajes za pravo da mi pricas o istom?!
A dati podrsku ljudima ovdje koji napadaju islam pa makar suptilno kroz napad na Tusku i Erdogana na stetu covjeka koji ga brani je stvar koja udara u same temelje islama.
Ne znam ko si i sta si,da li si budista,hinduista,maoista ili hare krisna.
Ne mogu nikako odgonetnuti.

Riddick
Gost
Riddick
4 mjeseci prije

Erdogan brani ISLAM.
Pobio je preko svojih terorista desetine hiljada muslimana, podržavao je ISIS.
Pa Erdogan SAD NATO i Izrael podržavaju istu stranu u ratu u Siriji.
Blage veze ti nemaš šta se dešava.

Sam
Gost
Sam
4 mjeseci prije

Ko ti je to javio sta Bog u vezi ovoga voli ili ne voli?!
Budalo jedna,sta ti znas uopce o tome?!

Riddick
Gost
Riddick
4 mjeseci prije

Od tebe ništa ne mogu da o tome naučim prostačino jedna.
Ćuti i ne uzimaj Boga u Usta , bolje ti je.

Max
Member
Max
4 mjeseci prije

Autor članka je potpuno u pravu. Turska je krenula na puno frontova. Previše . Prva na meti je Grčka , Zemlja koja je tradicionalno rival Turske iako financijski bankrotirala vojno je jaka i sigurno bi se suprostavila turskim posezanjima Cipar je također tu itd

cro crv
Gost
cro crv
4 mjeseci prije

BOZE DRAGI STA LI ERDOGAN RADI U LIBIJI BAR DA SU TO SPOJENE GRANICE ONDA AJ I NEKAKO BI SE RAZUMJELO TURKE NO EJ GDJE NADJE TOLIKE TANKERE DA SE PREVEZE OTETA A STA DRUGO NEGO LIBIJSKA OTETA NAFTA .INTERESANTNO JE TO ALI LIBIJU I TURSKU IPAK DJELI SREDOZEMNO MORE NIKAKVE KOPNENE GRANICE NEMAJU BAR KOLIKO JA ZNAM DJELI IH EGIPAT TE VEC NAVEDENO SREDOZEMNO MORE .I JOS NESTO UPADA U OCI A TO JE DA SU SE TURCI NAUCILI KRASTI TUDJE ISTO KO I ZAPADNI JOJ SAVEZNICI

aiefbvqiufriuqqbwubfqwef
Gost
aiefbvqiufriuqqbwubfqwef
4 mjeseci prije

Eđi može sve jer prima direktno zapovjedi od stvora.

Pesterac
Gost
Pesterac
4 mjeseci prije

Hahahah. Vidim ovde zelje velike da npadnu Turke i da ih poraze….. Turska iskljucivo brani svoja prava i Interese u mediteranu,Francuska vec decenijama kao i Italija i Grcka Eksploatisu Libijsko bogatsvo a da nedaju ni dinara Libijcima vec su ih zakrvili!!!! Odkud imaju vece pravo Grcka,Italiya,Egipat,Izrael,Rusija na Ekonomsku zonu na samom Pragu Turske a Turska nema!!!!!! Malo su se zapadnjaci zaigrali nije ovo 1915 vidim ja da ce da Grckoj naprave da ono sto joj ke Zapad poklonio otimajuci od Turske dao kako brzo Turci vratiti i jos malo zauzeti vidim ja da ce i Atina da im bude mala!!!!! Dali vi stvarno mislite da bi zapadne kukavice ucestvovale u sukobu protiv Turaka!!?? Francuzi,Englezi,Autralijanci,Rusi,Grci su osetili gorcinu poraza na Canakalama i Galipolju neverujem da bisad bas se usudili da krenu…..

Riddick
Gost
Riddick
4 mjeseci prije

Galipolje i Čankale su bili pre 100 godina.
Danas je dovoljno da daju PKK rakete zemlja vazduh i navodjene protiv tenkovske rakete da se Turska raspadne.

Pesterac
Gost
Pesterac
4 mjeseci prije

Hahah. Pkk spominjes!??? Pa vidis li sta rade Turska na jednoj strani a na drugoj:Rusija,Egipat,UAE,Italija,Francuska,Grcka,Izrael i opet ih Satrase u Libiji o cemu ti pricas!!?? I to sve najjace zemlje i jos Turska vojska nije prisutna kao Armija vec samo instruktori i stratezi naravno i Oruzije…Ti spominjes nekakav Pkk koji je maciji kasalj!!! Podcenjujete mnogo snagu Turske!!!!

Riddick
Gost
Riddick
4 mjeseci prije

Turci su poslali hiljade svojih plaćenika iz Slobodne Sirijske Armije i najviše su od svih aktera konflikta uložili u taj rat.
S obzirom koliko su uložili malo je postignuto.
U siriji gube rat.
PKK samo treba bolje naoružanje i moćiće da obaraju tursku avijaciju a bez avijacije ode istok Turske.
https://youtu.be/yDNKFHP4nbE

Pesterac
Gost
Pesterac
4 mjeseci prije

Hahaha dali si ti svestan sta pises!!??? Ulozeno izmedju zaracenih strana je mnogo manje Turske nego Rusije,Francuske,Egipta i ostalih i opet Turska je najvise postigla!!!! Rusi i ostali su 2 godine pokusavali da zauzmu Tripoli a Saradzova vojska je uz pomoc Turske za 3 meseca zauzela vise teritorija nego svi skupa…..Ti to dobro vidis ali se pravis da nevidis jer je Rusija u pitanju zato nevidis realno!!! A sto se tice naoruzavanja Kurda itekako su naoruzani i imaju sve za borbu osim Balistickih raketa i opet nista!!!! Jesu li Turci krenuli na Eufrat i Afrin!!??? Zauzeli ga uprkos velikoj pomoci Amerike Kurdima!!! Pa Rusija u Idlibu ima toliki Potencijal da krene u napad na Turke ali neeee zacas su ih Turci spustili na zemlju zasto sada nebombarduju idlib kao Ranije!!??? Nije Turska saka zita da je kljuca svaka vrana.Kad se toliko bucate u Ruse sto vam nevrate Kosovo!!??? Zasto gledaju kako Ruse crkve i konake u Crnoj Gori!!!????

Riddick
Gost
Riddick
4 mjeseci prije

PKK od naoružanja ima pešadijsko naoružanje, automatske puške mitreljeze snajpere minobacače mine što i demonstriraju u svojim napadima, navodjene rakete jako retko koriste i postoji samo jedan potvrdjen primer korišcenja raketa zemlja vazduh.
Dakle ima još dosta prostora za naoružavanje i ako dobiju rakete koje sam naveo Turska je u problemu jer nemaju sisteme koji mogu to da ometaju, to su činjenice…
Turska vojska nije sprečila ništa u idlibu, SAA malo po malo oslobadja deo po deo teritorije, i oslobodiće Celu Siriji, to je neminovno.
Što se tiče Libije Rusko prisustvo je minimalno i svodi se na prodaju oružja i pripadnike Wagner grupe koji imaju savetodavne uloge, i Ruske diplomate se ni izbliza ne bave Libijom koliko Turska, njihov fokus je Sirija.
Turska je poslala u Libiju 11500 pripadnika FSA od kojih je po raznim izvorima poginulo izmedju 350 i 500 vojnika i oko 25 pripadnika turske vojske je poginulo u Libiji.
Čak je i Erdogan izjavio jednom prilikom da su 2 pripadnika turske vojske poginula u Libiji.
https://www.reuters.com/article/us-libya-security-turkey/erdogan-says-two-turkish-troops-killed-in-libya-conflict-idUSKCN20J0ST
Tursko prisustvo osudjuju Ujedinjeni Arapski Emirati Egipat Tunis i Saudijska Arabija, jesu li i oni islamofobi.
A vi pogledajte kartu rata i videćete da Haftar kontroliše skoro celu libiju, i da tu ne mogu ništa bitno da promene.

Sam
Gost
Sam
4 mjeseci prije

Pesterac
Nemojte vise raspravljati s ovim bijednikom Ridickom.
Kad je covjek kukavica i hinja kao on,onda on samo lici na covjeka fizicki.
Ostale osobine ljudske nema.
Sacekao sam ga ja ovaj put i objasnio mu sve potanko,nakon sto je izasao iz hibernacije ali on misli da smo i mi ostali bili zamrznuti svo ovo vrijeme.
Ili ako to radite,radite na moj nacin.
Zaista sam mislio do nekog vremena da je tip cool,ali je on jedan od najgorih islamofoba i mrzitelja svega islamskog a samo usput i turskog.
Mnogo pokvaren tip

Riddick
Gost
Riddick
4 mjeseci prije

Ti nisi ništa osi uvreda ovde pisao , nikakve činjenice niti dokaze.
A reći da je Turska finansirala ISIS i da i dalje podržava terorističke grupe u Siriji i Libiji da krši ljudska prava Kurda i da ima teritorijalne pretenzije nije Islamofobija vreć činjenica.
Ako je iko islamofob to su oni koji prikrivaju Turske zločine protiv muslimana.

Pesterac
Gost
Pesterac
4 mjeseci prije

E ti si izneo cinjenice….😂😂😂kakav validan dokaz imas za ove izjave!!!?? Pogledaj malo bolje internet Ruska placenicka vojska i haftarovi kerovi kakve su zlocine pocinili u Gradu Tarhun….I to nad civilima,rekoh Ruski smisao za demokratiju je cudan!!!!! Cekaj zasto rusija podrzava pucistu,zasto ne medjunarodnu priznatu vladu!!!?? Zasto se u Haftarovim redovima bore bas Al Qaidini borci i šitske milicije!!!?? A sto se Kurda tice protiv Turske se bore Kurdi Hriscanske,Šitske,Jevrejske konfesije i pokoji Sunit ali retko jer Kurda ima vise nacionaslnosti i Vera!!!! Tebe i slicne tebi vodi mrznja prema Turskoj a vrati se unazad kroz istoriju najveci Pomagaci Turske su zapravo Srbi,Bugari,Rumuni,Makedonci u osvajanju Konstantinopolja Ucestvovali su Vazali i Placenici ovih pomenutih drzava a toboz sada ste veliki protivnici Turske😂😂😂!!!! Momce vas boli mocna i jaka Turska……Ovoliko vremena bukvalno protiv Turaka ratuje pola Evrope i trecina Azije i Turska kzlazi kao pobednik.

Pesterac
Gost
Pesterac
4 mjeseci prije

Ma neka volim ja ovakve sveznalice….opusteno☝️☝️🇹🇷

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
55
0
()
x