Turska opasna igra oko energije može izazvati kaos

Turska igra opasnu igru
55 komentara

Geopolitika i ekonomija u svijetu energije usko su povezani jedno s drugim. Iskorištavanje rezervi nafte i plina glavni je izvor prihoda za energetski bogate zemlje, a samim tim to dovodi do napetosti i konkurencije. U nekim je slučajevima teško razlikovati slijede li se politički ili ekonomski ciljevi. Istočno Sredozemlje postalo je kazalište za politiku moći koja ima svoje podrijetlo u istraživanjima i proizvodnji energije.

Prije nego što je izbila aktualna svjetska zdravstvena kriza, otkriće glavnih plinskih polja bilo je uzbudljiva vijest u nekoliko glavnih gradova u cijeloj regiji. Egipat je već započeo s proizvodnjom na svom polju Zohr, dok izraelski Leviathan pruža prijeko potreban plin zemlji kojoj su nedostajali značajni energetski resursi većinu povijesti. Turska je, međutim, zavidno promatrala otkriće nakon otkrića u dvorištu svojih političkih protivnika.

Otežani odnosi Ankare i njenih grčkih susjeda otežavaju suradnju. Turski agresivni, konfrontacijski, diplomatski stil umanjio je svaku nadu u zbližavanje. Odluka Turske o svojatanju područja između grčkog otoka Krete i Cipra dodala je još jedan razlog za sumnju u poboljšanje odnosa.

Da stvar bude još gora, turski istraživački brodovi započeli su bušenje i potragu za fosilnim gorivima u graničnom području. Iako je razumno pretpostaviti da će smanjena potražnja zbog Covid-19 poremetiti sve planove za proizvodnju energije u dubokom moru, Ankara je nastavila s istraživačkim aktivnostima. To je znak da je u pitanju nešto više od energije.

Tvrtke uključene u ”offshore” projekte unutar pomorskih granica zemalja poput Cipra, Egipta i Izraela uglavnom su zapadne tvrtke motivirane profitom. Istraživanje dubokih mora već je skup pothvat koji je dodatno otežan padom cijena sirovina. Exxon je, na primjer, objavio da zaustavlja sve aktivnosti u ciparskim vodama do rujna 2021. godine.

Najnovije akcije Turske u međunarodno priznatim vodama Cipra izazvale su snažne osude Egipta, Francuske, Grčke i UAE. Ankara je sa svoje strane optužila zemlje da su stvorile “savez zla”. Rat riječi usmjeren je na energetske aktivnosti, ali sastav zemalja pokazuje prisutnost konačnih razloga.

Prema Harryju Tzimitrasu, ravnatelju Centra za istraživanje mira Cipra u Oslu, „nikad se nije uglavnom radilo samo o energetici, prema onome što Turska radi na Sredozemlju. To je projekcija snage. I mislim da je ono što se sada događa sa stalnom prisutnošću i bušenjem Turske u regiji samo još više dokazuje da sve to ima vrlo malo veze s energijom”.

Ciljevi Ankare usredotočeni su na unapređenju svog položaja u odnosu na ostale igrane u onome što sve više doživljava kao igra sa ”nultom sumom”. Turski položaj je slabiji, pogotovo nakon pogoršanja odnosa s Izraelom i Egiptom, jer zemlja sve više propušta regionalnu suradnju.

Nedavna osuda UAE-a u vezi turskih istraživačkih namjera pokazuje da postoje preklapajuće zabrinutosti. Osobito je ovo točno u vezi dogovora o razgraničenju na morskim granicama između Turske i Libije. UAE je podržao generala Haftara jer sumnja da je vlada u Tripoliju imala simpatije prema Muslimanskom bratstvu. Francuzi su podjednako zabrinuti zbog turske prisutnosti u Libiji jer bi to moglo promijeniti ravnotežu na bojnom polju.

Sporazum o razgraničenju mora Ankare s Tripolijem uspio je povezati budućnost Libije s istraživanjem energije u istočnom Sredozemlju. Turska može povećati svoju vojnu prisutnost u međunarodno priznatim vodama Grčke i Cipra uključivanjem libijskog pitanja. Međutim, zemlja riskira ujedinjeni front od više protivnika u nekoliko regija.

Već se neformalno stvara savez između različitih zemalja. Države istočnog Sredozemlja, Grčka, Cipar, Egipat i Izrael ujedinjene su zbog otkrića značajnih energetskih resursa. UAE su alarmirani mogućim ponovnim uspostavljanjem saveza ”Muslimanske braće” u susjednim zemljama. Francuska, s druge strane, strahuje od gubitka interesa u Libiji ako Ankara uspije preokrenuti ravnotežu u korist vlade u Tripoliju. Sve zemlje, međutim, imaju jedno zajedničko što ih je spojilo, a to je Turska.

EnergentiExxonNafta
Pretplatiti se
Obavijesti o
55 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ringo10
3 godine prije

Hehehe hoće Turci rat sve su prilike

Borik
3 godine prije

Jaše Erdy na sve strane svijeta na qatarskim parama, jaše za ruse, jaše za usa jaše za saude, jaše za izrael, jaše za talijane, jaše za pistaćije….
Dok ga konj ne zbaci.

Pero
3 godine prije

Turcad su se malo precjenili.
Morat ce Bibi zategnuti lanac Erđi.

PiriReis
3 godine prije

Da nije Turaka, tebalo bi ih izmisliti! Ovdje komentatori, stručnjaci i “sveznalice”, bi to svakako trebali uvidjeti. Međutim, mitomanija, kao i sve drugo ima svoje pristalice i protagoniste.

mr.no
3 godine prije

turska se ponasa samo kao i sve ostale zemlje u regiji, brani svoje interese, u cemu je problem?

Max
3 godine prije

Autor članka je potpuno u pravu. Turska je krenula na puno frontova. Previše . Prva na meti je Grčka , Zemlja koja je tradicionalno rival Turske iako financijski bankrotirala vojno je jaka i sigurno bi se suprostavila turskim posezanjima Cipar je također tu itd

cro crv
3 godine prije

BOZE DRAGI STA LI ERDOGAN RADI U LIBIJI BAR DA SU TO SPOJENE GRANICE ONDA AJ I NEKAKO BI SE RAZUMJELO TURKE NO EJ GDJE NADJE TOLIKE TANKERE DA SE PREVEZE OTETA A STA DRUGO NEGO LIBIJSKA OTETA NAFTA .INTERESANTNO JE TO ALI LIBIJU I TURSKU IPAK DJELI SREDOZEMNO MORE NIKAKVE KOPNENE GRANICE NEMAJU BAR KOLIKO JA ZNAM DJELI IH EGIPAT TE VEC NAVEDENO SREDOZEMNO MORE .I JOS NESTO UPADA U OCI A TO JE DA SU SE TURCI NAUCILI KRASTI TUDJE ISTO KO I ZAPADNI JOJ SAVEZNICI

aiefbvqiufriuqqbwubfqwef
3 godine prije

Eđi može sve jer prima direktno zapovjedi od stvora.

Pesterac
3 godine prije

Hahahah. Vidim ovde zelje velike da npadnu Turke i da ih poraze….. Turska iskljucivo brani svoja prava i Interese u mediteranu,Francuska vec decenijama kao i Italija i Grcka Eksploatisu Libijsko bogatsvo a da nedaju ni dinara Libijcima vec su ih zakrvili!!!! Odkud imaju vece pravo Grcka,Italiya,Egipat,Izrael,Rusija na Ekonomsku zonu na samom Pragu Turske a Turska nema!!!!!! Malo su se zapadnjaci zaigrali nije ovo 1915 vidim ja da ce da Grckoj naprave da ono sto joj ke Zapad poklonio otimajuci od Turske dao kako brzo Turci vratiti i jos malo zauzeti vidim ja da ce i Atina da im bude mala!!!!! Dali vi stvarno mislite da bi zapadne kukavice ucestvovale u sukobu protiv Turaka!!?? Francuzi,Englezi,Autralijanci,Rusi,Grci su osetili gorcinu poraza na Canakalama i Galipolju neverujem da bisad bas se usudili da krenu…..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI