Turska otkriva odluku o planu ruskog gasnog čvorišta

Prirodni Gas
13 komentara

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan objavio je u srijedu da je prihvatio prijedlog svog ruskog kolege Vladimira Putina o stvaranju međunarodnog čvorišta prirodnog gasa u Turskoj.

Obraćajući se turskom parlamentu, Erdogan je citirao Putina koji je rekao da bi Evropa mogla dobiti ruski gas iz velikog čvorišta u Turskoj.

Prošle sedmice, dvojica lidera razgovarali su o tom pitanju na sastanku licem u lice u glavnom gradu Kazahstana, Astani. Ideju je predložio ruski predsjednik, koji je ponudio izgradnju velikog plinskog čvorišta u Turskoj za opskrbu zalihama koje su prethodno bile usmjerene u Evropu kroz plinovod Sjeverni tok 1 u Baltičkom moru. Naftovod, zajedno s još neiskorištenim plinovodom Sjeverni tok 2, ozbiljno je oštećen krajem septembra u nizu eksplozija za koje se smatra da su rezultat sabotaže.

Pohvalivši Tursku kao jednog od najpouzdanijih partnera za tranzit ruskog goriva u Evropu, Putin je istakao da bi međunarodno gasno čvorište služilo ne samo kao platforma za distribuciju, već bi se moglo koristiti i za određivanje cijena gasa i izbjegavanje „politizacije“ .

Kremlj je prethodno pozvao Ankaru da razmotri dalji razvoj svoje gasne infrastrukture nakon što je nekoliko ljudi privedeno zbog navodnog planiranja sabotiranja gasovoda Turski tok, koji isporučuje ruski prirodni gas u Tursku. Prema riječima portparola Kremlja Dmitrija Peskova, gasovod je sada jedini “potpuno funkcionalan, potpuno napunjen i koji radi kao sat” za ruski gas koji stiže do Evrope.

erdoganPutinrusijaturskaTursko Čvorište
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Ono sto je htjela Merklova sad ce dobiti Erdogan.
Merkelova je potroisla 20 godina da Njemacka postane glavno energetsko cvoriste Evrope. Sad ce to biti Turska.

Tupko Glupko
1 godina prije

Sad će sve EU članice (osim Mađarske) unisono dati sankcije na Turski tok.
Njihova poslušnost Gospodaru je bezgranična.

Max
1 godina prije

Sultan je vrlo mudar.

Alp Arslan
1 godina prije

Mašala Sultane čestitam! Ti znaš kako se vodi politika za svoj narod i svoju zemlju.

FATIH
1 godina prije

MUDRO SULTANE.AFERIM.
MAKEDONIJA SRBIJA;BIH POSTAJU ZEMLJE PLINSKOG TRANZITA PREMA”DEMOKRATSKIM”NARODIMA……..

1 godina prije

Ovo je samo test

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI