Turska upozorava SAD na narušenu reputaciju

Turska - Amerika - Incirlik
18 komentara

“Turska je saopćila SAD-u da je njihov stav o sukobu između Izraela i Hamasa negativno uticao na njihov ugled i stavio čitavu svjetsku zajednicu u tešku poziciju,” prenosi Hurriyet u utorak.

Prema turskom dnevniku, Ankara je prenijela tu poruku tokom sastanka između ministra vanjskih poslova Hakana Fidana i državnog sekretara Antonyja Blinkena u ponedjeljak, koji se bavio trenutnom krizom na Bliskom istoku.

Sastanak se odvio u atmosferi povećanih napetosti između Turske i Izraela, ključnog saveznika Washingtona u regionu, pri čemu je predsjednik Recep Tayyip Erdogan nedavno optužio židovsku državu za “ratne zločine” u Gazi i osudio njihovu kopnenu ofanzivu kao “otvoreni, zao masakr”.

Izrael tvrdi da nema namjeru nanositi štetu civilnom stanovništvu u palestinskoj enklavi, ističući da je njihov glavni cilj poraziti Hamas, koji je iznenada napao zemlju 7. oktobra.

Hurriyet tvrdi da je Fidan i njegova delegacija “jasno objasnili” Blinkenu šta se događa u Gazi i da je američko obećanje da će stati uz Izrael, dok odbijajući poziv na prekid vatre, “stavlja sve u nevolju”.

“Vi također dovodite svoj vlastiti ugled u opasnost jer vas se vidi kao zaštitnika zločina koje Izrael počini”, navodno je rekla delegacija.

Nakon sastanka, dvije strane nisu izdale zajedničko saopćenje niti održale zajedničku konferenciju za novinare. Međutim, Blinken je, govoreći novinarima, rekao da je imao vrlo “produktivan” razgovor s Fidanom, uključujući i potrebu za “znatnim proširenjem humanitarne pomoći” za Gazu i izbjegavanjem eskalacije konflikta.

Njegove izjave uslijedile su nakon što je predsjednik SAD-a Joe Biden pozvao na humanitarnu “pauzu” u neprijateljstvima. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kasnije je naznačio da je njegova vlada otvorena za “male pauze” u borbenim dejstvima.

Nakon što je Hamas napao Izrael prošlog mjeseca, ovaj je odgovorio zračnim i raketnim udarima na Gazu, najavljujući “potpunu opsadu” enklave. Do sada su u borbama poginule više od 10.000 Palestinaca i više od 1.400 Izraelaca.

U međuvremenu, Politico je izvijestio u ponedjeljak da je grupa niskih i srednjih američkih diplomata pozvala administraciju Joea Bidena da osudi bombardiranje civila od strane Izraela i zatraži prekid vatre. Navodno su tvrdili da nečinjenje toga “doprinosi regionalnom javnom mišljenju da su Sjedinjene Američke Države pristrane i nepoštene.”

BlinkenSADturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
5 mjeseci prije

Jasna poruka da nisu dobrodošli.

hiber
5 mjeseci prije

U čemu je problem? HAMAS pusti taoce, civili napuste grad Gazu, Izraelci pobiju preostale HAMASovcu u gradu Gazi. Svi zadovoljni. Rukovodstvo HAMASa moze uzivati u milijardama u Quataru, Izrael se povući, UN ponovno trositi europsku lovu na obnovu i trpati masnu lovu u džepove.

boro
5 mjeseci prije

ja mislio erdogan faca,,,,a on američki guzoljub

Tupko Glupko
5 mjeseci prije

Svijet bi odahnuo da Turska izađe iz NATO saveza, jer bi NATO tigar postao bezub da radi kaos na Blistoku i Kavkazu, a ovdje im je glavni svjetski centar za proizvodnju krvavih ratova.

Turci imaju najrespektabilniju vojsku u Europi što se tiče oružane sile, a i oružano su jaki.
Ali Erdogan nema muda za to, premda sada ima savršen izgovor da to napravi.

Mutikaše i Smutljivci
5 mjeseci prije

Uh sto su se Amerikenjci zabrinuli za to sta su ovi rekli.

goran
5 mjeseci prije

treba molit za netanjahua i bidena trebat če im kad budu otišli kod Sina Nebeskog YAHUSHA na sudjenje

Buničar
5 mjeseci prije

Oni koji su studirali pravo (vjerojatno) su imali prilike odslusati kako su zidovi pred WW2 preuzimali centar Zagreba. Bavili su se novcarstvom (posudivali su novac uz kamatu naravno). Nastojali su sklopiti ugovore u kojima se je preciziralo da se zajam mora vratiti na tocno odredeni datum (taj dan je bio nedjelja) a zalog je bila vrijedna nekretnina. Kada bi doslo vrijeme vracanja zajma zidov bi rekao zajmoprimcu da obzirom da vracanje pada na nedjelju prolongiraju vracanje za ponedjeljak. Naivni zajmoprimac bi pristao, medutim zidov bi u ponedjeljak u jutro na sudu registrirao zalozno pravo na nekretninu (to su cesto bile zgrade u centru Zagreba, ali i druge nekretnine). Kada bi zajmoprimac dosao sa novcem ustanovio bi da je njegova nekretnina vec preuzeta od strane zidova. Sud uglavnom nije mogao nista jer je pravno gledano zidov bio u pravu. To je bio jedan od razloga mrznje. Naravno bilo je i sasvim… Čitaj više »

HRvoje
5 mjeseci prije

turska nije ništa više od jedne cionističke zemlje, isto kao i izrajel. Dva lica iste kolajne, kojima upravlja ista ruka(mazanje očiju za budale) . Kada bi bili išta drugo, židovi bi odavno prestali ppstojati! Dovoljno je da pogledate kako izgleda onaj kao turčin erdogan i kao židov netanjahu, uši kao u štakora (krv nije voda), nema razlike ista govna

Steve
5 mjeseci prije

Pa skupi m.da Erdo i izađi iz tog zapadnog saveza. Ma da, znam da ih nemaš…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI