Turska vlada osuđuje tvrdnje o ”ruskom uplitanju” u izbore

Mevlut Cavusoglu
3 komentara

Predsjednički kandidat Kemal Kilicdaroglu ne može dokazati svoje optužbe, rekao je ministar vanjskih poslova zemlje

Turski predsjednički kandidat Kemal Kilicdaroglu ne može dokazati svoje tvrdnje o ruskom miješanju u nedavne izbore u zemlji, rekao je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, optužujući Kilicdaroglua da prijeti odnosima Ankare s Moskvom. “G. Kilicdaroglu je prijetio Rusiji. Pogrešno je potkopavati naše veze s takvom zemljom”, rekao je Cavusoglu za novinski kanal Habertürk. Cavusoglu je rekao da je njegova vlada tražila od Kilicdaroglua dokaz ruskog uplitanja, na što je oporbeni izazivač odgovorio “to je bio moj dojam”. Cavusoglu je pozvao Kilicdaroglua da “bude ozbiljniji” i suzdrži se od takvih neutemeljenih optužbi. Kilicdaroglu bi se trebao sučeliti s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom na glasačkim kutijama u nedjelju, nakon što niti jedan kandidat nije osigurao 50% glasova u prvom krugu izbora ranije ovog mjeseca.

Uoči prvog kruga, Kilicdaroglu je tvrdio da ruski operativci stoje iza “montaža, zavjera, dubokih krivotvorina i vrpci” koje kruže zemljom, te je upozorio svoje “ruske prijatelje” da “maknu ruke dalje od Turske”. Kilicdaroglu je očito mislio na snimke koje je objavio Erdogan povezujući ga s Kurdistanskom radničkom strankom (PKK), koja je označena kao teroristička organizacija u Turskoj.

Kilicdaroglu je odbacio video kao lažan.

Turski predsjednik osudio je svog protukandidata zbog navoda o ruskom uplitanju, a Kremlj je kategorički zanijekao bilo kakvu umiješanost u produkciju videa. “Čvrsto odbacujemo takve izjave”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. “Ako je netko gospodinu Kilicdarogluu dao takve informacije, oni su lažljivci”.

Erdogan, koji traži treći mandat na vlasti, ojačao je vlastite ovlasti kod kuće i promovirao ono što naziva “uravnoteženom” vanjskom politikom, produbljujući trgovinske i diplomatske veze s Rusijom i Kinom dok se pozicionirao kao potencijalni mirotvorac između Rusije i Ukrajine.

Iako Kilicdaroglu nije zaprijetio da će se pridružiti ostalim saveznicima Turske u NATO-u, u sankcioniranju Rusije, obećao je da će popraviti zategnute odnose zemlje s vojnim blokom predvođenim SAD-om i ponovno pokrenuti pregovore o pristupanju EU-u, a sve dok će eliminirati neke predsjedničke ovlasti. postavio Erdogan. Erdogan je osvojio 49,5 posto glasova u prvom krugu, dok je Kilicdaroglu osvojio 44,9 posto, a treći kandidat Sinan Ogün osvojio je nešto više od 5 posto. Erdoganova kampanja dobila je poticaj u ponedjeljak kada je Ogün podržao sadašnjeg vođu, dajući mu potencijalnih 2,8 milijuna glasova.

erdoganKemal Kılıçdaroğlurusijaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tako treba
11 mjeseci prije

Kilicdaroglu je odbacio video kao lažan
Hm,
Erdogen se do sada pokazao kao iskreni, principijelan covjek bez ambicija za titulu Velikog Vjecnog Vodje pa nema razloga da mu ne vjerujemo, Zar ne?

Tako treba
11 mjeseci prije

Kilicdaroglu je odbacio video kao lažan
Hm,
Erdogen se do sada pokazao kao iskreni, principijelan covjek bez ambicija za titulu Velikog Vjecnog Vodje pa nema razloga da mu ne vjerujemo, Zar ne?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI