Twitter fajlovi razotkrivaju “cenzurno-industrijski kompleks”

Twitter fajlovi - Cenzura
45 komentara

Platforme društvenih medija dogovarale su se s nevladinim organizacijama i američkom vladom kako bi potisnule informacije koje im se nisu sviđale u ime borbe protiv “dezinformacija”, posvjedočio je novinar Matt Taibbi na saslušanju u Kongresu u četvrtak.

Taibbi se pojavio zajedno s Michaelom Shellenbergerom, još jednim novinarom koji je posljednjih nekoliko mjeseci pratio “dosjee na Twitteru”, pred odabranim pododborom za naoružavanje savezne vlade, koji vodi kongresmen Jim Jordan, republikanac iz Ohija.

Taibbi je opisao ono što je nazvao “cenzurno-industrijski kompleks”, nazvavši ga “birokracijom spremnom žrtvovati činjeničnu istinu u službi širih narativnih ciljeva”, i upravo suprotno od slobodnog tiska predviđenog u Ustavu SAD-a.

Neposredno prije svjedočenja, Taibbi je također objavio podužu nit na Twitteru, iznoseći dokaze koje je unio u kongresni zapisnik.

Prema Taibbiju, Twitter se ponašao “više kao partner” vladi, cenzurirajući na temelju zahtjeva koje je primio od saveznih agencija, kao i nevladinih organizacija koje podupiru porezni obveznici. Obavještajne agencije, sumnjivi “istraživači dezinformacija” i korporativni rukovoditelji učinkovito su radili kao tim, ustvrdio je.

Taibbijeva nit opisuje “incestuozni samoproglašeni tim istine koji se kreće od policije/obavještajne službe do privatnog sektora i natrag”, s istim agencijama koje pozivaju iste “stručnjake” koje financiraju iste zaklade i pokrivaju isti novinari na svaku ploču i svake konferencije.

Identificirao je ključne igrače u cenzorsko-industrijskom kompleksu kao Nacionalnu zakladu za demokraciju, DFR laboratorij Atlantskog vijeća i Savez za osiguranje demokracije, autore zloglasne nadzorne ploče Hamilton 68. Mnoge uključene nevladine organizacije primale su sredstva od američke vlade, dok su naslijeđene medijske kuće djelovale kao njihovi opunomoćenici, zahtijevajući cenzuru.

Taibbi je opisao Stanford Internet Observatory (SIO) i njegovo “Partnerstvo za integritet izbora” – preimenovano u Projekt Virality nakon izbora 2020. – kao “možda vrhunski primjer apsolutne fuzije državnih, korporativnih i organizacija civilnog društva”. Prema vlastitom priznanju, označio je 22 milijuna tweetova tijekom predizborne kampanje 2020., a zatim je dobio pristup Twitterovom sustavu za prodaju ulaznica JIRA, koji se može uhvatiti u koštac s 50 milijuna tweetova dnevno.

SIO vodi Renee DiResta, koja je pomogla dizajnirati Hamilton 68 i radila je u New Knowledgeu – skupini koja je uhvaćena kako stvara lažne “ruske botove” kako bi pomogla demokratima na posebnim izborima u Alabami 2017. za američki Senat. Skandal ih nije spriječio da savjetuju Senatski odbor za obavještajne poslove o “ruskom uplitanju” u izbore u SAD-u, sprječavajući nasljeđe američkih medija da dovedu u pitanje bilo koji od njihovih zaključaka.

“Zapakiran kao bedem protiv laži i neistina, [CIC] je i sam često glavni izvor dezinformacija, pri čemu američki porezni obveznici financiraju vlastito otuđenje od stvarnosti”, napisao je Taibbi. “Bez stvarnih mehanizama nadzora, ništa ne može spriječiti ove super-ovlaštene informacijske avangarde da krive istinu za svoje ciljeve.”

Tijekom saslušanja više je demokrata pokušalo izvršiti pritisak na Taibbija da otkrije svoje izvore, insinuirajući da novi vlasnik Twittera, Elon Musk, stoji iza otkrića.

“Nisam njegov izvor, ali, da, očito tražiti od novinara da otkriju izvore nije cool”, tvitao je Musk u četvrtak poslijepodne, kao odgovor na saslušanje.

CenzuraMatt TaibbiSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
45 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
1 godina prije

“Twitter se ponašao više kao partner vladi, cenzurirajući na temelju zahtjeva koje je primio od saveznih agencija” – hmmm, ako sam dobro razumio odnos američkih korporacija sa saveznom vladom je identičan optužbama na kojima američka administracija zasniva blokiranje kineskih korporacija? Projekcija na n-tu. Da su SAD osoba, kod psihijatra bi bile do kraja života.
Nego kako to da EU ne poduzima korake zabrane američkih tehnologija na temelju ovih saznanja? Mislim, ostavljaju dojam zabrinutih i odgovornih dužnosnika kojima su Europske Vrijednosti važnije od Boga. Kada je iz SAD-a došla naredba o eliminaciji Huawei opreme Europljani su bili spremni izgubiti milijarde eura u investiranoj telekomunikacijskoj opremi, samo da bi stajali na Braniku Slobode. Što, zar to vrijedi samo za neke slučajeve gdje čak ne postoje dokazi? Hmmm.

Eto
1 godina prije

Znači, svi lažu, muljaju, manipuliraju
Samo neki to bolje sakrivaju

1 godina prije

Dakle, mediji (zajedno sa internetom, društvanim mrrezama…) su u službi američke vlade?!? Ne mogu da verujem, pa to se ceo svet ruši oko nas…

Da mi je ovo neko juče pričao ja bih mu rekao “Ala lažeš… te manipulacije nisu od juče – one su na veliko ušle u upotrebu još u Markonijevo vreme”.

Ivan Bgd
1 godina prije

Medju onima koji su dobili otkaz na Twitteru je i cerka dr Faucija, koja je radila upravo na cenzurisanju svih “dezinformacija” oko covida… Kad su Faucija pitali da li je sa njom razgovarao o tome, on se naravno ne seca…
Ne, nije to nikakva zavera, ne treba siriti te besmislene teorije jer nema nikakvih dokaza… za sada!

Najsmesnije u celom ovom cirkusu je sto je sve tako ocigledno da je i maloj deci jasni sta se desilo, a opet jos uvek niko od njih nije u zatvoru. Jedino sto se desi da tu i tamo po neko od umesanih u posao iznenada umre, (mozda zbog curenja informacija ili promene strana), ali niko jos nije u zatvoru!

Tupko Glupko
1 godina prije

Duboka država pokušava popraviti imidž Twittera preko Muska, ali jednom izgubljeno povjerenje u ovoj industriji se ne vraća.
Što mislite, zašto žele zabraniti TikTok na Zapadu?

Jadranka S.
1 godina prije

“Ministarstvo istine”.

držnedaj
1 godina prije

“Catherine Austin Fitts razotkriva zatvor digitalne valute središnje banke i… Catherine Austin Fitts je financijska stručnjakinja i bivša zamjenica ministra za stambena pitanja (Bushove administracije), kaže da je digitalnu valutu središnje banke (CBDC) puno lakše reći nego učiniti. Iza kulisa bjesni ogromna bitka između komercijalnih banaka i središnjih banaka. Katarina navodi: “Napuhali ste cijelo gospodarstvo i sada stavljate nešto (CBDC) što bi moglo dramatično smanjiti balon i izbaciti mnoge banke iz igre i poslovanja…” “Ako se središnje banke izravno natječu za račune građana, naknade i poslovanje će se smanjiti za mnoge banke. Radi se o rezanju njihovih prihoda ili njihovom stavljanju van poslovanja. Dakle, CBDC je vrlo kontroverzana. Jedan od razloga je to što se ljudi laganica bude i shvaćaju, oh, ja više nisam insajder. CBDC će me pretvoriti u roba i moći će uzeti svu moju imovinu. Mislite li da bi vas mogli zatvoriti tijekom pandemije? CBDC je ultimativni… Čitaj više »

Max
1 godina prije

Razotkriveni su.

Schroder
1 godina prije

U Njemackoj je otkrio BILD da je 200 novinara sa javne tv koju placaju gradani svi su EKSTRA dobivali VELIKE NOVCE OD VLADE DA PISU ILI GOVORE STA IM VLADA NAREDI Kako pise BILD VLADA JE NA GODINU ZA TE NOVINARE IZDVAJALA EKSTRAskoro 2 MILIONA EURO:To je pocelo 2018 godine Birali su se novinari odani vladi koji su se stalno pojavljivali na tv gdje su plasili gradane o coroni i poslije ZAGOVARALI VAKCINE A SADA SAMO GOVORE ISTU PRICU O UKRAINI Ti izabrani sada nam serviraju samo jednu pricu o Ukraini a o Rusiji je zabranjeno govoriti Ti novinari nisu novinari NEGO SAKA JADA KOJI SU SE PRODALI I TAKO SVI GOVORE ISTO KAO PAPAGAJI Nema vise pravi novinara , i drugoga misljenja nego pisu sto im se naredi

abc
1 godina prije

Novinari su postali najgnusnije prostitutke i propagandni plačenici američkih korporacija i banaka.

goran
1 godina prije

ako su informacije jako bitne za cijeli svijet jer se radi o životu i smrti svaki novinar je dužan otkrit svoj izvor da se zna kako postupit dalje.
ako postoji izvor onda bi ga se trebalo zaštiti na svaki način,ali ako izvora nema onda se jasno ko dan vidi da taj ili ta novinar/ka lažu i njih onda treba sankcionirati sa zatvorom zbog dizanja panike i laganja

Lucija, prva
1 godina prije

” ključne igrače u cenzorsko-industrijskom kompleksu kao Nacionalnu zakladu za demokraciju, DFR laboratorij Atlantskog vijeća i Savez za osiguranje demokracije, ”

E.
No, pogrešno je prevoditi nazive institucija.
Sa originalnim nazivima puno lakše je pronaći gdje i pod koga pripadaju, kolike su, koja im je forma i pravni oblik, te financijere i način djelovanja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI