Twitter je ”direktno pomagao” oko Pentagonove propagandne kampanje

Twitter cenzura
4 komentara

Rukovodioci Twittera dali su američkom ministarstvu odbrane posebne privilegije da koristi platformu društvenih medija za svoje prikrivene onlajn kampanje uticaja na najmanje pet godina, pokazuju nedavno objavljena interna komunikacija kompanije.

Istraživački novinar Lee Fang objavio je osmu seriju dokumenata u utorak, nakon što je novi vlasnik kompanije, Elon Musk, odobrio objavljivanje u nastojanju da pruži transparentnost o dosadašnjim odlukama na Twitteru.

“Uprkos obećanjima da će zatvoriti tajne državne propagandne mreže, dokumenti na Twitteru pokazuju da je gigant društvenih medija direktno pomagao u operacijama utjecaja američke vojske”, napisao je Fang. Novinarki je bilo dozvoljeno da putem advokata podnese zahtjeve za interne dokumente na Twitteru, “što znači da rezultati pretrage možda nisu bili iscrpni”.

Razotkriveni dosluh dogodio se najmanje od 2017. godine, kada je Nathaniel Kahler, službenik koji radi s Centralnom komandom SAD-a, poslao e-mail na Twitter tražeći verifikaciju i “bijelu listu” nekoliko desetina naloga na arapskom jeziku koje je CENTCOM koristio “za pojačavanje određenih poruka”.” Istog dana, članovi Twitter tima za integritet primijenili su „posebnu oznaku izuzeća“ koja je u suštini dala nalozima privilegije verifikacije bez vidljive plave kvačice.

Iako je Pentagon navodno obećao da neće skrivati ​​njihovu pripadnost, u nekom trenutku su promijenjene biografije profila i fotografije nekih od ovih naloga, te su se počeli predstavljati kao obični korisnici ili „nepristrasni“ izvori mišljenja i informacija.

Neki nalozi na listi su promovirali militante koje podržava SAD u Siriji i antiiransku propagandu u Iraku. Drugi je korišten da se opravdaju udari američkih dronova kao “tačni” i ubijaju samo teroriste, a ne civile, u Jemenu.

„Zvuči kao da je DOD radio nešto sumnjivo i definitivno nije u skladu s onim što su nam tada predstavili“, rekao je jedan bivši zaposlenik Twittera za Intercept.

Druge e-poruke do kojih je došao The Intercept pokazuju da su visoki zvaničnici Twittera, uključujući bivšeg šefa povjerenstva i sigurnosti, Yoela Rotha, odvjetnika Staciu Cardille i zamjenika glavnog savjetnika Jima Bakera, raspravljali o dosluhu kao “potencijalno problematičnom” u narednim godinama, ali je omogućio da mnogi računi ostanu aktivni.

U jednom e-mailu, Baker je spekulirao da bi “DoD možda želio da nam da raspored za njihovo zatvaranje na duži način koji neće ugroziti bilo koje tekuće operacije ili otkriti njihove veze s DoD-om.” Međutim, nijedan od mejlova dostavljenih Interceptu nije bacio svjetlo na to o čemu se točno razgovaralo na povjerljivim sastancima sa zvaničnicima Pentagona.

Čini se da je kampanja utjecaja povezana s operacijom većeg razmjera koja se protezala izvan tih nekoliko desetina Twitter naloga i na mnogim drugim internet platformama, uključujući Facebook, YouTube i Telegram, kao što su prvobitno istakli istraživači Graphike i Stanfordske Internet opservatorije još godine. avgusta, a potvrđeno istragom Washington Posta u septembru.

Predvođeni novinarom Matom Taibbijem i njegovim kolega reporterom Bari Weissom, Tviter fajlovi se redovno objavljuju uz blagoslov novog vlasnika sajta, milijardera preduzetnika Elona Maska. Dokumenti su do danas rasvijetlili nekoliko kontroverznih odluka koje je donijela kompanija, uključujući materijale u vezi sa suspenzijom bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, praksu zabrane iz sjene, kao i zabranu na cijeloj web stranici izvještaja New York Posta o stranim poslovima Huntera Bidena, sina predsjednika Joea Bidena.

PentagonSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Kao i Fejs i mnogi drugi.

Tupko Glupko
1 godina prije

Otkada je preuzeo Twitter, Musk često daje korisnicima Twittera ankete čije rezultate sluša.
Tako je npr. vraćen Twitter account Trumpu i Kanye Westu.

U zadnjoj anketi je pitao da li da odstupi kao glavni šef u Twitteru.
Dobio je 17,5 milijuna odgovora, njih 57,5% je reklo da odstupi.

Na to je rekao da će odstupiti s mjesta šefa Twittera “čim pronađe nekoga dovoljno blesavog da prihvati taj posao”. 😃

Dodao je da će se nakon toga samo brinuti o softveru i timovima servera.

Ivan Bgd
1 godina prije

Twitter je omogucio Pentagonu lazne naloge koji su se predstavljali kao arapi ili Iranci itd, i konkretno u slucaju Irana, ti lazni nalozi su korisceni kao dokaz da se iranci bune protiv svoje vlade, itd.
Neko ce reci u ratu je sve dozvoljeno (objektivni posmatraci kao shumadinac), ali Amerika nije objavila rat Iranu, a vodi rat protiv njega!
No to su tekovine napretka i prosperiteta zapadne civilzacije…

Lucija, prva
1 godina prije

Joj, sve neka čudesa… Twitter je dobio lovu, sada dokazano i jednostavno sakrio podatke o Hunteru.

Biznis. Točka.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI