U Kini zvoni alarm zbog nestašice hrane dok se poljoprivrednici suočavaju s padom dostupnosti gnojiva

Farmeri
12 komentara

Dok su poljoprivrednici u Europi i Sjedinjenim Državama zabrinuti da će ove godine vidjeti smanjenje prinosa usjeva zahvaljujući smanjenim zalihama sjemena i gnojiva, Kina, zemlja koja je najodgovornija za pokretanje svjetske krize lanca opskrbe zahvaljujući ”slučajnom” oslobađanju COVIDA-19, može pretrpjeti još veće nestašice, do točke destabilizacije.

Prema Ericu Mertzu, globalnom analitičaru žarišta od 2019. i promatraču Kine od 2008., izvješća koja dolaze iz Kine i oko nje sugeriraju da su nestašice daleko veće nego što je Komunistička vlada u Pekingu spremna priznati. Pozivajući se na izvješće Financial Timesa, dužnosnici u kineskim provincijama Jilin, Heilongjiang i Liaoning “izvijestili su da jedan od tri poljoprivrednika nema dovoljno sjemena i gnojiva za početak sjetve za optimalni proljetni prozor”, piše Mertz.

“Nedostatak tog prozora umanjit će konačni prinos, što će rezultirati nedostatkom hrane, pod pretpostavkom da se polja o kojima je riječ mogu čak i zasijati na vrijeme za proizvodnju uroda. Prema izvorima u tim područjima, oni su zapeli čekajući na sjeme i gnojivo koji su u Kinu uvezeni iz inozemstva, koje je pak zapelo u teretnim brodovima koji su usidreni uz obalu Šangaja”, nastavio je.

Analitičar je dalje primijetio da su službene novine Chi Com, The Global Times, ljutito osudile i opovrgnule ta izvješća, kao i sve ostale tvrdeći da u cijeloj zemlji postoje problemi s nesigurnošću hrane zbog manjka proizvodnje (velika stvar u zemlji s 1,3 milijarde usta za hranjenje).

U isto vrijeme, međutim, druga izvješća primjećuju da dužnosnici Chi Coma oponašaju zapovjedništvo modernog osnivača Kine Maoa za proizvodnju čelika u dvorištima tako što mještani pretvaraju područja poput košarkaških terena u usjeve,  iako je bez dovoljno gnojiva ili sjemena teško vidjeti kako će to funkcionirati, pogotovo na dugo vrijeme.

Mertz se slaže:

„Malo je vjerojatno da će to imati stvarni učinak i ne mijenja činjenicu da su kineski farmeri otprilike 1/40 produktivniji od Južne Koreje, a djeca starijih poljoprivrednika ubrzano napuštaju kineska sela u korist preseljenja u gradove, u kojima mogu živjeti i raditi kao ilegalni interni migranti, u nadi da će zaraditi dovoljno novca za zbrinjavanje svojih starijih roditelja.“

U isto vrijeme kineski poljoprivrednici pate zbog slabijih usjeva, zemlja također doživljava ogroman nedostatak jedne od svojih osnovnih namirnica, svinjetine, zahvaljujući odstranjivanju krda svinja zbog raširene epidemije afričke svinjske kuge, koja se navodi mračno kao “Ebola svinja”. U mnogim slučajevima, primjećuje Mertz, čak polovica krda svinja morala je biti ubijena, što je “možda zapravo pomoglo Kini da prebrodi zabrane izvoza hrane iz Ukrajine i Rusije”, budući da obje te zemlje gomilaju svoje zalihe zahvaljujući ratu. Kina obično uvozi oko 2 milijuna tona kukuruza iz Ukrajine, od čega većina ide za ishranu krda svinja, budući da svinjetina čini većinu životinjskih bjelančevina u prehrani većine Kineza.

“Srećom, populacija svinja se oporavila zahvaljujući intenzivnim uzgojnim programima uzgajivača, iako su cijene i dalje uvijek visoke u Kini, što ne dopušta većini najsiromašnijih obitelji u Kini kupovinu svinjetine”, istaknuo je Mertz.

Također, skupljanje i izvoz morskih plodova također ne idu dobro, na što ukazuje činjenica da su kineski ribari od 1990-ih toliko pretjerano izlovili plodove mora u teritorijalnim i izvan-teritorijalnim vodama da su ulovi sada uvelike smanjeni. To uključuje i vode Sjeverne Koreje, gdje su neki ribari plovili u smrt tražeći obilan ulov.

“Čak i uz drakonsku provedbu propisa o ribolovu, postoji opravdana zabrinutost da bi se ribarstvo u ovim regijama moglo u potpunosti oporaviti, bez potpune zabrane ribolova u kineskim vodama”, piše Mertz.

Dodajte nedostatak domaćeg transporta i pogoršanje krize u lancu opskrbe, velikim dijelom zahvaljujući kineskoj politici „nultog postotka COVID-a“, koja dovodi do beskrajnih zatvaranja velikih lučkih gradova poput Šangaja, zbog čega nije nemoguće vidjeti kako bi najnaseljenija zemlja svijeta mogla bilo koji dan doživjeti krah.

hranakinaNestašicaSmanjeni prinosi
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
rade iz niša
1 godina prije

čovjek treba imati svoj vrt. makar bio i najmanji na svijetu. krumpir, salata i paradajz su već nešto i dovoljni za preživljavanje.

Čovjek je življen
1 godina prije

Kinezi već dugi niz godina ručno oprašuju svoja polja jer nema pčela. Prošli tjedan se ustanovio pomor pčela u Hrvatskoj jer se špricala uljana repica. Komentari u mom okruženju su da bi trebalo kazniti počinitelja. Svakako, no dali smo s tim podigli razinu shvaćanja što se uistinu događa i dali idemo ka riješavanju problema samo kaznom nesvjesnog djelovanja pojedinca. Službeno je obznanjeno da je razlog pomora pčela taj što se špricalo u krivo vrijeme. Ne, razlog pomora je taj što se špricalo. Kratko i jasno. Zahvalnost i ljubav prema zemlji koja daje hranu svim Živim bićima ovog svijeta je prioritet nad proritetima o kojem nema rasprave. Samo čovjek to teško razumije. Nema drugog bića na zemlji s razumijevanjem bitka.

Max
1 godina prije

A uništavaju hranu.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Rjesenje ! TOALETI NA OTVORENOM ! Rezultat . Okolo 6 milijuna tona , prirodnog gnojiva – DNEVNO ! Rjejesenje ! Imaju jos stotine tisuca , cuka I maca . Da se izgurati jos nekiliko mjeseci …

Lucija, prva
1 godina prije

“Prema Ericu Mertzu, globalnom analitičaru žarišta od 2019. i promatraču Kine od 2008., izvješća koja dolaze iz Kine i oko nje sugeriraju da su nestašice daleko veće …” 🤔🙂

“…što ne dopušta većini najsiromašnijih obitelji u Kini kupovinu svinjetine”,” 🤨

“…neki ribari plovili u smrt tražeći obilan ulov” !!!

Baš ste lijepo potrošili 5 min. mog života ovim člankom…

Lucija, prva
1 godina prije

Evo nečeg što je sigurno i provjereno:
Cijene hrane u USA i krađe benzina.

“Амерички стручњаци очекују даља поскупљења говеђег, свињског и живинског меса и неких врста рибе.

Разлози поскупљења су – поред антируских санкција које погађају и Запад – и птичји грип, суша у Калифорнији, гужве на граници са Мексиком…   

У Сједињеним Државама су од 22. марта почели да „хакују” бензинске пумпе због високих цена горива. Како је саопштила полиција, осумњичени су на пумпе прикључили “пулзаторе”, способне да регулишу цену и танковање бензина. Тако су неки успевали да купе галон горива за свега неколико центи”

Lukavo, jel’ da? 🙉

Rimtutituki
1 godina prije

Kod mene u kuci id Bozica 2019 zabranjena kuoovina kineskih stvari,niti upaljac.kuoujemo samo made in Germany ili eu.skuplje oko 3 puta,ali manje smeca i plastike po kuci imamo. Koja je to mraka,rade za dolar,spavaju njih 65 u 60m2,jedi rate, sve sto se mice,fujjjjj draga kurona pa da sam ih sa njom povezao i zamrzio.

1 godina prije

tko ne razumije recenice poput ove “kineski farmeri otprilike 1/40 produktivniji od Južne Koreje” pogledati ovdje: https://citizens.news/613362.html
“1/40 produktivniji od” dolazi od “1/40th as productive as”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI