U Libiji prozapadne islamističke milicije ubile preko 140 ljudi

Masakr u Libiji
10 komentara

Militanti islamističkih milicija iz Misrate, formalno po zapovjedništvom takozvane libijske “Vlade nacionalnog sporazuma” koja je pod pritiskom EU priznata od strane Ujedinjenih naroda, poznati su kao masovne rasističke ubojice koje su izvršile masakr nad afričkim radnicima za vrijeme NATO agresije na zemlju. Kasnije su se istaknule u krvavom uništenja Sirte i likvidaciji Muammara Gaddafija. Sada su nastavile u istom stilu i napale zrakoplovnu bazu Brak Al-Shati na jugu zemlje u kojoj su hladnokrvno masakrirali 141 civila i borce Libijske Narodne Armije generala Kalife Haftara, koji su tamo bili stacionirani.

Napad se dogodio 18. svibnja. Ranije je iz ovog objekta islamističke militante protjerala 12. bojna Libijske Narodne Armije (LNA) kojom zapovijeda general Mohamed Bin Nail. Njegovi ljudi su bili zaduženi da sačuvaju zrakoplovnu bazu dok ne dođe pojačanje glavnine snaga (LNA).

Dolaskom islamističkih militanata iz Misrate i Tripolija, kojima je cilj uspostaviti islamističku vladu u Tripoliju i zauzeti Bengazi na istoku zemlje, nekoliko puta brojčano nadmoćniji od branitelja 12. bojne LNA u bazi Brak Al-Shati, teroristi su za sat vremena slomili otpor branitelja i ubili 141 vojnika i civila u bazi.

Prema lokalnim izvorima, od 30 do 40 branitelja je poginulo u borbi. Preostale su teroristi podržani od EU i NATO pakta jednostavno razoružali i likvidirali.

Predstavnik lokalnih seoskih vlasti je za medije izjavio kako su milicije iz Misrate i Tripolija ubijali sve koje su zatekli u bazi,  uključujući i gotovo sve civilne zaposlenike u bazi, kuhare, čistače i ostale, mahom stanovnike obližnjih sela.

Petorici ratnih zarobljenika Libijske Narodne Armije je javno odrubljena glava. Ukupno je ubijeno preko 140 ljudi, a njihova tijela su natovarena na kamionete i pokopana u pustinji.

LNA nije htjela komentirati likvidaciju svoje 12. bojne i ipak priznaje gubitak samo pet ljudi. Čelnici islamističke brigade Misrata tvrde “kako ne znaju ništa o masovnim pogubljenjima o kojima govore stanovnici mjesta Brak Al-Shati”.

No, kasnije je glasnogovornik LNA, Ahmad Al-Mesmari, izjavio je da su među žrtvama vojnici i civili koji su radili u zračnoj bazi Brak Al-Shati, te oni koji su se zatekli u blizini.

“Vojnici su se vratili s vojne parade. Uglavnom nisu bili naoružani i većina ih je pogubljena”, rekao je Al-Mesmari.

Takozvana “Vlada nacionalnog sporazuma” je priopćila da je osnovana istražna komisija koje će istražiti okolnosti napada. Odlučeno je da se privremeno s dužnosti suspendiraju ministar obrane Al-Mahdi Al-Barghati i zapovjednik Trećeg korpusa u čijem sastavu djeluju islamističke i kriminalne bande iz Misrate i Tripolija, sve dok se ne identificiraju odgovorni.

Izaslanik Ujedinjenih naroda za Libiju, Martin Kobler, rekao je da je zaprimio izvješća o napadu i zločinu u bazi 650 kilometara južno od Tripolija.

“Ja sam ogorčen izvješćima o znatnom broju ubojstava vojnika i civila”, rekao je Martin Kobler.

Britanski veleposlanik u Libiji, Peter Millett, također je osudio napad, koji je rekao “kako je zgrožen zbog napada i da počinitelji moraju biti izvedeni pred lice pravde”.

Podsjetimo, kako bi pokušali uspostaviti prividan red u kaosu u Libiji, pod pritiskom EU su Ujedinjeni narodi uspostavili i priznali “Vlade nacionalnog sporazuma” koju ne priznaje vojske generala Haftara, dok je islamističke milicije iz Misrate i Tripolija, najvjerniji saveznici NATO pakta u svrgavanju Gaddafija priznaju formalno, iako ih u političkom smislu predstavlja predsjednik parlamenta u Tripoliju Khalifa Al-Ghawil, a vojno su pod komandom zapovjednika bivše skupine Ansar Al-Sharia i Libijske islamske borbene skupine (LIFG) koju vodi Abdelhakim Belhadj.

Nakon što će odbačen zbog “pretjerano liberalnih” stavova i kada je shvatio da će “revolucija” u Libiji na vlast dovesti islamiste, general Kalifa Haftar je na istoku ustrojio Libijsku Narodnu Armiju i objavio rat svim islamističkim skupinama, bez obzira bile one dio “Islamske države”, Al-Qaede, Ansar Al-Sharia, LIFG ili milicije iz Misrate i Tripolija.

Haftarovu vojsku priznaje Zastupnički dom iz Tobruka, koji je pristao na pregovore i kompromis s uspostavom “Vlade nacionalnog sporazuma”, ali do danas u smislu pomirbe u Libiji nije došlo do bilo kakvog pomaka nabolje.

Za posljednji zločin kojeg su počinile milicije iz Misrate i Tripolija, usprkos svim izjavama “žaljenja”, odgovornost snose zapadne kancelarije, koje su pristale da kriminalne i islamističke bande postanu “dio regularnih libijskih snaga”, dok vojsku generala Haftara ne priznaju zbog njegove suradnje s Egiptom i Rusijom.

masakr
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tadmur
6 godine prije

Stiglo blagostanje na krilima F-16 i bojevim glavama tomahawk projektila.Huseine hebo te ko te okoti!!!

subaru
6 godine prije

Ovi iz Misrate su ko saudi, pleme odabranih prešlo na islam.

davor
6 godine prije

Krajnje je vrijeme da se počnu obilježavati žrtve NATO-a i zapadnih režima. Trg žrtava NATO-a naprimjer, ulica žrtava Georgea Busha, muzej arapskog holokausta, praznik memorial day iračkih i libijskih žrtava. Jer dok takve stvari nam ne postanu svakodnevica do tada ćemo samo moći ovako moralizirati unedogled i bez ikakvog efekta, mahati zastavama i analizirati vojnu opremu.

Arkaj
6 godine prije

Naslov je očito pogrešan i bilo bi dobro da grešku ispravite. Očito je da nedostaje jedna riječ koja ga čini jezično ispravnim: “Nakon upada u BAZU Libijske Narodne Armije prozapadne islamističke milicije ubile preko 140 ljudi”.
Prozapadna podrška koljačima u Libiji nije nikakav izuzetak, prije bi se moglo reći da je u pitanju pravilo. Podržavaju se koljači u Siriji, nekad u južnoj americi, africi, indokini, zašto bi nas iznemađivali neljudskost i zločini zapadnih miljenika u Libiji?!?

Georgij Žukov
6 godine prije

Od 24. do 27. svibnja brodovi sredozemne eskadre ratne mornarice Rusije će izvesti vojne vježbe blizu obale Libije. Prema priopćenjima ruskih medija, u Sredozemnom moru se u ovom trenutku nalazi sedam brodova ratne mornarice RF i podmornica “Krasnodar”. Sredozemna eskadra ima dvije raketne fregate, veliki desantni brod i osmatrački brod srednje veličine. Preostala tri broda služe za opsluživanje “velike braće”. “Zona manevara ovisi od toga koji raketni sustavi će biti testirani: krstareće rakete tipa Kalibar, protubrodske rakete 3M54 ili rakete H-35 brodskog sustava ‘Uran'”, rekao je za RBTH pukovnik u rezervi Viktor Murahovski, glavni urednik lista “Arsenal otečestvo”.Po njegovim riječima, radi sigurnosti europskih i sjevernoafričkih brodova i zrakoplova ruska vojska će blokirati dvostruko veću zonu od radijusa u kojem će letjeti rakete. Dakle kozojebi na okupu u zrakoplovnoj bazi Brak Al-Shati , nakon masakra se odmaraju i zderu americki SDO (suhi.dnevni obrok). Eto legitimnih meta za gore u komentaru najavljenu… Čitaj više »

Antonio
6 godine prije

Clanak je dobro napisan, ali bazira se na podatke koje nisu tacne. Nema takve islamisticke milicije koje su prozapadne. Zapad je u ovom slucaju promiliciski.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI